Inloggen
CORNELIA - ID 8163


Kroniekberichten

Datum 12 januari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Stoomvaart-Vereeniging de Maas. Het stoomschip CORNELIA, 800 ton, kapt. J.J. Muntendam, vertrekt binnen weinige dagen naar Gibraltar, Genua, Livorno, Napels, Messina en Palermo. (opm: eerste reis van dit aangekochte stoomschip)
Adres Johs. Ooms Ez. & Co en Boutmy & Co

Afbeelding
Datum 11 oktober 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Port Mahon, 3 oktober. De stoomboot CORNELIA, van Rotterdam naar Triëst, 27 september alhier binnengelopen om schade aan de machine te repareren, is heden klaar om de reis te hervatten.

Afbeelding
Datum 07 februari 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 6 februari. In ons nommer van 5 dezer deelden wij in een bericht, gedagtekend Plymouth 2 februari, mede, dat aldaar door het Nederlandse stoomschip CORNELIA, kapt. Muntendam, was aangebracht kapt. Jenkins, 3 passagiers en de verdere bemanning van de Engelse stoomboot SCAMANDER.
Wij ontlenen thans aan de Shipping and Mercantile Gazette van 4 februari het volgende aan de redactie van dat blad gericht schrijven van even genoemde kapt. Jenkins:
“Plymouth, 3 februari. Mijnheer! Het zal mij aangenaam zijn, wanneer gij door middel van uw courant mijn hartelijke dank, zo ook die van mijn passagiers en verdere equipage, wilt overbrengen aan kapt. Muntendam, voerende het te Rotterdam te huis behorende stoomschip CORNELIA, voor onze redding uit de open boot, waarin wij ons in een hemelhoge zee bevonden, nadat wij de 31e januari, op 47º N.B. en 07º W.L, genoodzaakt waren om ons schip in zinkende staat te verlaten.
De Nederlandse kapitein nam ons allen, 40 in getal, met vele moeite aan boord en voorzag op de vriendelijkste wijze, naar zijn beste vermogen, in onze behoeften. Zijn schip had in de laatste stormen ook veel geleden en zijn boten, kombuis enz. waren van dek geslagen, zodat hij zelf geen gelegenheid had voor zijn volk te koken, maar wat hij had, deelde hij gul met ons.
Ik heb de eer te zijn, Thomas Jenkins, laatst gezagvoerder van het stoomschip SCAMANDER.
“P.S. Tot mijn spijt moet ik u melden, dat, toen wij voor deze haven kwamen, de loodsboot No. 8 die langs zijde kwam, weigerde om ons aan land te zetten, en kapt. Muntendam daardoor dwong om òf naar binnen te gaan òf ons mede te nemen naar Rotterdam. Hij verkoos het eerste en offerde daarvoor geld en tijd op”.

Afbeelding
Datum 25 oktober 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 24 oktober. Kapt. Muntendam, met het stoomschip CORNELIA in Hellevoetsluis binnen, rapporteert gepraaid te hebben de ...., op 49º2' N.B. en 7º20' W.L, het schoenerschip WILLEM, kapt. J. Molenaar, van Amsterdam naar Napels. Het schip had de voorsteng en kluiverboom gebroken. Overigens was alles wel aan boord.

Afbeelding
Datum 27 november 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 26 november. Het Nederlandse schip SUSANNA, kapt. Vonck, van Batavia naar Rotterdam bestemd, zit sedert eergisteren avond op de bank der Kanaalhaven met een diepgang van 53 palmen aan de grond, waardoor de doorvaart niet weinig bemoeilijkt wordt.
De stoomboot CORNELIA ligt geschut, doch kan dien tengevolge de Kanaalhaven niet uitkomen.

Afbeelding
Datum 05 februari 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Plymouth, 2 februari. Met het Nederlandse stoomschip CORNELIA, kapt. J.J. Muntendam, van Triëst naar Rotterdam, werd heden alhier aangebracht 38 man equipage en 3 passagiers van het stoomschip SCAMANDER, welke bodem op de reis van Liverpool naar Alexandrië in de baai van Biscaije gezonken is. (opm: zie NRC 270560)

Afbeelding
Datum 17 mei 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 16 mei. Naar men verneemt, is vanwege de Britse regering aan de heer Jan Jans Muntendam, te Rotterdam, kapitein van de alhier tehuis behorende Nederlandse stoomboot CORNELIA, een gouden medaille aangeboden terzake van zijn gehouden gedrag in het opnemen en vervoeren van de passagiers en equipage van de Britse stoomboot SCAMANDER. (opm: zie NRC 050260)

Afbeelding
Datum 02 januari 1865
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 30 december. Uit een telegrafisch bericht van Gibraltar, d.d. 28 dezer, ontlenen wij het volgende: Het stoomschip RHÔNE is gisteren van Rotterdam gearriveerd en zal heden de reis naar de Middellandse Zee voortzetten.
Het stoomschip CORNELIA arriveerde gisteren uit de Middellandsche Zee en vertrekt heden naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 23 april 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Danzig, 19 april. Het stoomschip CORNELIA, kapt. J.W. Wilkens, alhier van Rotterdam gearriveerd, heeft bij het binnenkomen schade aan de machine bekomen, zodanig, dat deze voor het ogenblik onbruikbaar is en gerepareerd moet worden.

Afbeelding
Datum 21 januari 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Ouddorp, 18 januari. Ontvingen de alhier woonachtig zijnde schippers P.J. en W. Kasteleyn, benevens C. van den Klooster, in december jl., vanwege de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot- Maatschappij, gevestigd te Amsterdam, een zilveren tabaksdoos met toepasselijke inscriptie en een gratificatie van NLG 20,- voor de met levensgevaar volbrachte redding der equipage van het op de 27e november jl. (opm: 1866) op de Ooster gestrande stoomschip CORNELIA, kapt. Hendriks, heden overhandigde de burgemeester aan ieder der gemelde schippers met een toepasselijke aanspraak de bij Koninklijk Besluit ingestelde zilveren medaille en het daarbij behorende getuigschrift, voor redding van schipbreukelingen uit te reiken. Die plechtigheid geschiedde in tegenwoordigheid van het gemeentebestuur en de mede-eigenaren van het door de burgemeester en anderen aangeschafte vaartuig, tot redding van personen en goederen, genaamd : DE ONDERNEMING VAN OUDDORP.

Afbeelding
Datum 24 februari 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Advertentie. Weldadige landgenoten! Velen uwer herinneren zich voorzeker de 26e december 1866, de dag waarop het de Gebroeders Kasteleijn en C. van den Klooster, varensgezellen te Ouddorp, onder hogere bijstand mocht gelukken, om met eigen levensgevaar en meer dan gewone moed en beleid 26 manschappen van de equipage van het op de Ooster gestrande stoomschip CORNELIA, kapt. Hendriks, van een gewisse dood te redden en behouden aan wal te brengen.
Die daad, zo edel en schoon, werd door de Hoge Regering en de Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen, gevestigd te Rotterdam, waardig geacht om met zilveren medailles en getuigschriften te worden bekroond, terwijl ook de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij de redders ieder een zilver geschenk met toepasselijk opschrift vereerde.
Tengevolge van uitgestane vermoeienissen en gevatte koude mocht Pieter Kasteleijn, schipper en bestuurder van DE ONDERNEMING VAN OUDDORP, het vaartuig, waarmede de redding is volbracht, na het volvoeren van zijn menslievende daad, zich niet meer in een goede gezondheid verheugen; deze was voor altijd geknakt.
Op zondag de 17e dezer werd hij na een kortstondige ziekte, in de jeugdige leeftijd van 28 jaren, tot een beter leven opgeroepen, nalatende een weduwe met vijf kinderen, waarvan het oudste de ouderdom van nog geen zes jaren heeft bereikt.
Niet alleen verliest dat gezin een liefhebbend echtgenoot en zorgend vader, maar ook alle inkomsten nam hij mede in het zo vroegtijdig voor hem ontsloten graf.
Met bange zorg ziet zijn treurende weduwe, van alle middelen tot onderhoud van haar kinderen verstoken, de toekomst tegemoet.
Haar de liefhebbende echtgenoot terug te geven, ligt niet in onze hand, maar de toekomst minder drukkend voor haar te maken, door de wezen van een man te helpen ondersteunen, die zijn leven voor zijn medemensen opofferde, dat kunnen wij doen en daartoe zij wij zedelijk verplicht.
Daarom, landgenoten! schroomt de ondergetekende niet, om een beroep op uw zo menigmaal betoonde mensenliefde te doen.
Helpt hem in zijn pogingen tot daarstelling van een fonds, waarmede dat ongelukkige gezin kan worden ondersteund en de treurende moeder in staat worden gesteld, om haar kinderen een opvoeding te verschaffen, die hoop geeft, dat zij eenmaal, tot rijpere leeftijd gekomen, in hun eigen onderhoud kunnen voorzien en de voetstappen van hun zo vroeg ontslapen vader zullen drukken.
Gaarne is de ondergetekende, evenals de heer H. Nijgh, te Rotterdam, bereid tot ontvangst van uwe liefdegaven, zullende daaraan doormiddel van deze courant openbaarheid worden gegeven.
V. Kerkwijk, burgemeester van Ouddorp.

Afbeelding