Inloggen
ELISABETH EN JOHANNA - ID 8109


Kroniekberichten

Datum 06 december 1842
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Zierikzee, 3 december. Heden is alhier, van de werf de Goede Intentie, toebehorende aan de heer J. Strickaert, met het beste gevolg te water gelaten het fraaie gekoperde barkschip ELIZABETH en JOHANNA, groot 300 lasten, voor rekening van de rederij der heren Smith & Comp., en zullende gevoerd worden door kapt. M. van Velthoven. Zijnde dit het zesde schip dat binnen de tijd van 2½ jaar van de beide werven alhier is van stapel gelaten, allen bestemd voor de vaart op de Oost-Indiën.

Afbeelding
Datum 17 juni 1845
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. H. Montauban van Swijndregt, F. van Dam, F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam H.H. Zn. en W.H. Montauban van Swijndregt, makelaars te Rotterdam, zullen, als daartoe door de belanghebbenden gelast, op woensdag de 25e juni 1845, des namiddags ten 4 ure, in het lokaal op de Scheepmakershaven, Lett. A, N°. 440, in het openbaar veilen en verkopen het hecht, sterk gebouwd en in 1843 te water gelopen (opm: in Zierikzee), gekoperd, kopervast en snelzeilend barkschip, genaamd ELIZABETH EN JOHANNA, volgens Rijks meetbrief lang 34 ellen 60 duimen, wijd 5 ellen 65 duimen, hol 4 ellen 61 duimen, en over zulks groot 401 tonnen of 212 lasten Nederlandse maat, met al deszelfs staande en lopend want, en rondhout, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verder daarbij behorende en te verkopene toebehoren, op de daarvan af te geven inventaris vermeld; voorts zo als hetzelve is liggende in het Zalmgat, aan de scheepstimmerwerf van de heren de Wed. E. Visser en Zoon, alwaar hetzelve daags vóór en des voormiddags van de dag der veiling door een ieder kan worden bezichtigd. Nadere informatie bij bovengemelde makelaars. (opm: een aantal aandelen was reeds in Zeeuwse handen; vermoedelijk werd nu de meerderheid verkregen, waarna W.C. de Crane, Zierikzee, als boekhouder werd aangesteld; het schip ging zonder naamswijziging in de vaart onder kapt. H.H. de Boer)

Afbeelding
Datum 19 juni 1847
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 15 juni. Heden is hier aangekomen de Nederlandse bark ELIZABETH JOHANNA, kapt. H.H. de Boer, de 24e februari vertrokken van Zierikzee.

Afbeelding
Datum 14 mei 1849
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Zierikzee, 8 mei, Het barkschip ELISABETH EN JOHANNA, kapt, J.A. Ballot, van Passaroeang naar Middelburg, is 10 maart te St. Helena aangekomen, om dezelfden dag de reis voort te zetten; aan boord alles wel.

Afbeelding
Datum 03 juni 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rangoon (opm: Yangon), 5 april. Het alhier op de 6e maart van Hartlepool gearriveerde Nederlandse schip ELISABETH EN JOHANNA, kapitein Ballot, heeft op de uitreis op China Backur (opm: mogelijk China Bhātkur, thans in Bangla Desh) op strand gezeten, doch slechts onbeduidende schade.bekomen. Het schip is thans bezig om een lading rijst voor Rotterdam in te nemen.

Afbeelding
Datum 04 juli 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Rangoon (opm: Yangon), 4 mei. Het te Zierikzee te huis behorende barkschip ELISABETH JOHANNA, kapt. J.A. Ballot, van hier met een lading rijst naar Engeland bestemd, is de 26e april op Hastings-Shoal aan de grond geweest. Het kwam echter het volgende tij vlot en zette de reis voort.

Afbeelding
Datum 08 februari 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De notaris mr. C. van der Lek de Clercq, residerende te Zierikzee, zal ten verzoeke van zijn principalen op woensdag de 4e maart 1857, des avonds ten 6 ure, ten huize van W.J. Zandvoort te Zierikzee publiek presenteren te verkopen een extra ordinair wel bezeild en nieuw gekoperd en kopervast barkschip met goede en complete inventaris, genaamd ELISABETH EN JOHANNA, lang 34,75 ellen, wijd 5,79 ellen, hol 4,54 ellen, gemeten op 406 tonnen, of 214 lasten, varende onder Nederlandse vlag en liggende thans te Zierikzee. Bedoeld barkschip is op nieuw bij Veritas geclassificeerd ¾ L 2.1, en het laatst voor de Nederlandsche Handel Maatschappij binnengekomen de 17e juni 1854.
Alles breder bij biljetten omschreven, terwijl nadere informatiën zijn te bekomen ten kantore van de weled. heren M.C. de Crane & Zoon te Zierikzee, en van voornoemde notaris.

Afbeelding
Datum 11 februari 1857
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De notaris Mr. C. van der Lek de Clercq, residerende te Zierikzee, zal ten verzoeke van zijn principalen op woensdag 4 maart 1857, des avonds ten 6 ure, ten huizen van W.J. Zandvoort, te Zierikzee, publiek presenteren te verkopen: een extra, ordinair welbezeild en nieuw gekoperd en kopervast barkschip, met goede en complete inventaris, genaamd ELISABETH EN JOHANNA, lang 34,75 ellen, wijd 5,79 ellen, hol, 4,54 ellen, gemeten op 406 tonnen of 214 lasten, varende onder Nederlandse vlag en liggende thans te Zierikzee.
Bedoeld barkschip is opnieuw bij Veritas geclassificeerd 3/4 L 2, en het laatst voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij binnengekomen de 17e juni 1854.
Alles breder bij biljetten omschreven, terwijl nadere informatiën zijn te bekomen ten kantore van Wel. Ed. heren M.C. de Crane en Zoon, te Zierikzee, en van voornoemde notaris.
(opm: het schip, bouwjaar 1843, werd niet verkocht, ging onder kapt. T.R. Oomkens weer naar Oost-Indië en werd daar na belading afgekeurd, zie o.a. ZZC 010558)

Afbeelding
Datum 17 februari 1858
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

De 10e december is te Pekalong aangekomen het barkschip ELISABETH EN JOHANNA, kapt. J.R. Oomkens van Batavia.

Afbeelding
Datum 03 maart 1858
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Verkoop van een schip. Op 24 maart zal te Soerabaja worden verkocht het nieuw gekoperd Nederlandse barkschip ELISABETH EN JOHANNA, groot 217 lasten, gevoerd door kapt. T.R. Oomkens, met derzelven zeilen, lopend en staand want, ankers en kettingen, zoals hetzelve is liggende ter rede; daarna deszelfs inventaris, provisies, enz.
Nadere informaties bij de gezagvoerder in het Java-Hotel en bij de agenten, B. Kopersmit & Co. (opm: zie o.a. ZZC 010558)
Soerabaja, de 25e februari 1858

Afbeelding
Datum 27 maart 1858
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Het barkschip ELISABETH EN JOHANNA, kapt. Oomkens, 13 januari van Samarang naar Nederland vertrokken, is lek te Soerabaya geretourneerd. (opm: zie o.a. ZZC 010558)

Afbeelding
Datum 29 maart 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 10 februari. Het Nederlandse schip ELIZABETH JOHANNA, kapt. Oomkens, 13 januari van Samarang door Straat Bali naar Zierikzee vertrokken, is 25 januari te Banjoewangie uit zee teruggekomen en de volgende dag naar Soerabaya verzeild.

Afbeelding
Datum 01 mei 1858
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Het Nederlandse schip (opm: bark) ELISABETH EN JOHANNA, kapt. T.R. Oomkens, 13 januari van Semarang door Straat Bali naar Zierikzee vertrokken en 25 januari daaraanvolgend te Banjoewangie met schade uit zee teruggekomen en naar Soerabaija gebracht, is aldaar afgekeurd en zal verkocht worden (opm: zie NRC 270458, 290458, JB 300358 en 300558).

Afbeelding
Datum 30 mei 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 9 april. Het schip (opm: bark) ELISABETH EN JOHANNA, gevoerd geweest door kapt. J.R. Oomkens, van Samarang naar Amsterdam, met schade te Soerabaija binnengelopen – zie ons nommer van 27 april – is voor NLG 17.800 verkocht.

Afbeelding
Datum 09 juni 1858
Krant JB - Javabode
Type bericht Schepen in lading

Te Batavia ligt in lading naar Banka de Nederlands-Indische brik FATHOOL NASSAR, kapt. Said Moh. Assegaf, ex Nederlandse bark ELISABETH JOHANNA. (opm: zie advertentie JB 030358)

Afbeelding