Inloggen
AMBOINA - ID 7983


Kroniekberichten

Datum 18 mei 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 15 mei. Gisteren is op de scheepstimmerwerf het Land van Belofte, van de Wed. E. Visser, regelmatig van stapel gelopen het barkschip MOSAMBIQUE, groot 750 tonnen, zullende gevoerd worden door T.J.J. Bouman, en varen voor rekening van enige ingezetenen dezer stad, verenigd met de heren A. van Hoboken en Zoonen als commissarissen, en Hudig en Blokhuyzen als boekhouders.
Daarna is de kiel gelegd voor een schip van gelijke grootte, genaamd AMBOINA, voor rekening van de heren A. van Hoboken en Zoonen.

Afbeelding
Datum 16 juli 1840
Krant ZP - Zeepost
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

De 14e juli is te Rotterdam met goed gevolg te water gelaten het voor rekening van de heren A. van Hoboken & Zonen gebouwde fregatschip AMBOINA, groot ruim 400 lasten, gevoerd zullende worden door kapt. D. Charlau, bestemd voor de vaart op Oost-Indien. (opm: zie ook AH 160740, enige aanvullingen)

Afbeelding
Datum 16 juli 1840
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 14 juli. Heden namiddag, omstreeks half vijf ure, is alhier van de scheepstimmerwerf de Druiventros met het beste gevolg van stapel gelopen het koopvaardijschip AMBOINA, voor rekening van de heren A. van Hoboken & Zonen groot circa 500 lasten, zijnde een driemaster en bestemd voor de vaart op de Oost-Indiën.

Afbeelding
Datum 18 juli 1840
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Dordrecht, 17 juli. Te Rotterdam is de 14e, des namiddags, omstreeks half vijf ure, van de werf Het Land van Belofte, toebehorende aan de Weduwe E. Visser aldaar, geregeld van stapel gelopen het fregatschip AMBOINA, groot ruim 400 lasten, zullende gevoerd worden door kapt. D. Charlau en voor rekening van de heren A. van Hoboken en Zonen.

Afbeelding
Datum 19 februari 1847
Krant GRC - Groninger Courant

Het schip AMBOINA, kapt. Lourens, van Batavia naar Rotterdam, te Brouwershaven binnengelopen, heeft op deszelfs reis veel storm doorgestaan en daardoor schade bekomen.

Afbeelding
Datum 27 november 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Dover, 24 november. Heden kwam alhier binnen om een lek te stoppen en andere schade te herstellen, het schip COLUMBUS, kapt. Sanders, van Havana naar Bremen, zijnde in aanzeiling geweest met het Nederlandse fregatschip AMBOINA, kapt. Rijken, van London naar Batavia. Bij het binnenkomen der haven heeft de COLUMBUS gestoten, hetgeen het lekken zwaar vermeerderd heeft. Men is bezig de lading suiker en rum te lossen.

Afbeelding
Datum 23 december 1852
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 22 december. Als een zeldzaamheid wordt uit Rotterdam aan het Handelsblad gemeld, dat door de equipage van het schip AMBOINA, kapt. Rijken, te Rotterdam van Java binnen, op de reis is gevangen een haai, welke kort daarna aan boord is geopereerd en verlost van 67 jongen. Een exemplaar daarvan zal worden, of is misschien op dit ogenblik reeds, naar Amsterdam, aan het Zoölogisch genootschap opgezonden, met een certificaat alle bijzonderheden vermeldende. Zulk een groot getal jongen op éénmaal van haaien is, zo niet onbekend, dan toch zeker zeldzaam.

Afbeelding
Datum 22 januari 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Plymouth, 15 januari. Het Nederlandse schip AMBOINA, kapt. Poort, van Batavia naar Rotterdam bestemd, dat zich heden op de hoogte van onze haven bevindt, heeft van de 1e tot de 12e dezer zware stormen doorgestaan en daarin enige schade aan de verschansing bekomen.
(NB. Dit schip bevindt zich voor de wal.)

Afbeelding
Datum 07 februari 1855
Krant JB - Javabode
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Op de 22e januari, ’s morgens om 08.00 uur is de gezagvoerder van het alhier ter rede liggende schip AMBOINA, P.A. Schaap, vergezeld van de scheepsarts, de 3e stuurman en vier matrozen, op weg van boord naar de wal met de sloep omgeslagen, waarbij de gezagvoerder, de dokter en twee matrozen het leven hebben verloren.
Onbekendheid met de gewone landingsplaats aan de mond van de rivier was de oorzaak, dat de sloep in de zware en hoog staande branding eerst tegen de naar de haven liggende bank werd geworpen, en daarna omsloeg.
De drie personen die gered zijn hebben dat geluk te danken aan hun tegenwoordigheid van geest, doordien twee van hen, zijnde de derde stuurman en een matroos, zich aan de sloep, die nog verscheidene malen door de golven werd omgekanteld, hebben vastgehouden, waardoor zij, na verscheidene malen door de golven heen en weer gesleept te zijn eindelijk met de sloep aan het strand zijn geworpen.
Een andere matroos heeft met behulp van één der riemen van de sloep zich vijf uur boven water gehouden, en is toen op drie palen oostwaarts van Bezoekie aan wal gekomen.
Het ongeluk van boord van het vaartuig waargenomen zijnde, heeft de tweede stuurman, vergezeld van de bootsman en vier matrozen in een andere boot hun makkers te hulp willen komen, doch ook hun boot geraakte door de zware branding op het strand, waarbij echter geen der opvarenden enig letsel bekomen heeft.
Het schip, welks equipage met negen matrozen verminderd was, heeft door het uitwerpen van twee ankers tot dusverre weerstand kunnen bieden aan de sinds drie dagen hoge zee, waardoor de communicatie met de wal belet wordt, zodat de eerste stuurman zich met slechts de helft der manschappen aan boord bevindt. De namen der verongelukten zijn, volgens opgave van de geredde manschappen, gezagvoerder P.A. Schaap, Bonifacius Setteler doctor, vermist, Harmen Eikema Nzn., vermist, Jan Couman, Adrianus Lezer, wiens lijk heden is opgevist.
Het schip behoort aan de heren A. van Hoboken & Zonen te Rotterdam, en is door de Nederlandsche Handel-Maatschappij bevracht.

Afbeelding
Datum 02 april 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 14 februari. Op de 22e januari ´s morgens om 8 uur is de gezagvoerder van het op de rede van Bezoekie liggende schip AMBOINA, kapt. P.A. Schaap, vergezeld van de scheepsdokter, de 3e stuurman en vier matrozen, zich van boord begevende, met de sloep omgeslagen, waarbij de gezagvoerder, de dokter en twee matrozen het leven verloren. Het schip behoort toe aan de heren Van Hoboken & Zoon te Rotterdam en is door de Nederlandsche Handel Maatschappij bevracht. (opm: zie NRC 050455)

Afbeelding
Datum 05 april 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Heden ontvingen wij het treurig bericht, dat op de 22e januari plotseling te Bezoeki is overleden mijn hartelijk geliefde jongste zoon Pieter Amerik, gezagvoerder van het Nederlandse koopvaardijschip AMBOINA, in de jeugdige leeftijd van bijna 29 jaren. Wat wij in hem verliezen en vooral zij, die weldra met hem hoopte verenigd te worden, zal ieder kunnen beseffen, die hem van nabij gekend heeft.
Rotterdam, 1 april 1855, E. Schaap-Drost

Afbeelding
Datum 10 april 1858
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Brouwershaven. Den 6 april binnengekomen CERES, kapt. O. Nielsen, van Holmestrand, DAVID FAYE, kapt. J. Knudsen, van Drammen, beide naar Dordrecht.
Uitgezeild: AMBOINA, kapt. W.A. Rusman.
Den 8 dito CATHARINA WILHELMINA, kapt. F.H. Poken, beide van Rotterdam naar Batavia.

Afbeelding