Inloggen
MADURA - ID 7745


Kroniekberichten

Datum 23 juli 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Lekkerkerk, 21 juli. Voor rekening ener rederij onder directie van de heer W.C. Versluijs te Rotterdam is heden van de werf van de scheepsbouwmeester S. van Duijvendijk (opm: Jan van Duyvendijk Tzn) met het beste gevolg te water gelaten het barkschip MADURA, groot 250 last, gevoerd zullende worden door kapt. T. Drayer.

Afbeelding
Datum 27 juli 1853
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam ligt in lading naar Batavia en Samarang voor passagiers en goederen het nieuw gebouwd, gekoperd Nederlands barkschip MADURA, kapt. T. Draijer, hebbende uitmuntende inrichtingen voor passagiers. Adres bij P.A. van Es & Co., cargadoors. (opm: eerste reis)

Afbeelding
Datum 28 januari 1854
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 27 januari. De 26e dezer is hier aangekomen het Nederlandse schip MADURA, kapt. Drayer, de 7e oktober vertrokken van Rotterdam.
Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse schepen ADMIRAAL JAN EVERTSEN, kapt. C.C. Kuyper, de 9e december vertrokken van Melbourne, en ADMIRAAL PIET HEIN, kapt. Hazewinkel, de 18e december vertrokken van Adelaide.

Afbeelding
Datum 30 maart 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 10 februari. Scheepsvrachten. Aanvankelijk bleven de arrivementen sedert ons vorig bericht traag en souteneerden (opm: handhaafden) de vrachten zich. Sedert een paar dagen arriveerden enige onbevrachte bodems en werden daardoor lagere offertes geaccepteerd. Onderstaande bevrachtingen kunnen wij ditmaal vermelden: de POLLUX, reeds vroeger gecharterd, NLG 125 naar Amsterdam voor suiker te laden te Tagal, Samarang en Soerabaija (opm: Tegal, Semarang en Surabya); de VLASHANDEL te Soerabaija NLG 120 voor suiker naar Rotterdam, de HOLLAND te Samarang NLG 120 voor suiker alhier en NLG 110 voor rijst naar idem; de MADURA alhier arak (opm: rijstbrandewijn) NLG 140 te Indramaijoe (opm: Indramayu), rijst NLG 110 en te Samarang suiker NLG 118 naar idem; de PIET HEIN heeft een gedeeltelijke lading suiker naar Amsterdam geëngageerd à NLG 115 hier en op de kust te laden; de ADOLF VAN NASSAU suiker te Samarang à GBP 5.2/6 naar Deal om orders voor Engeland of Nederland; de ECHO alhier rijst NLG 110 en te Samarang NLG 115 voor suiker naar Rotterdam; de WASSENAAR laadt hier suiker en een gedeelte rijst à NLG 110 voor Amsterdam; de GERTRUDE wordt door de agenten beladen. Heden arriveerden nog de DOROTHEA HENRIETTE, de LAURA EN ADÈLE, de JOAN MELCHIOR KEMPER en de MACAO, allen nog zonder destinatie. In vreemde schepen werden alleen bevracht de RIO DE JANEIRO (Hamburger vlag) GBP 5.5 alhier voor suiker naar Hamburg; de COURIEL (Deense vlag) naar Australië GBP 4.10 en de JULIA (Engelse vlag) GBP 5.2/6 voor suiker en rijst naar Cowes met GBP 0.10 verbetering voor het continent. De COLIBIR (Deense vlag) is nog zonder bestemming.

Afbeelding
Datum 17 januari 1855
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 17 januari. De 13e dezer is hier aangekomen het Nederlandse schip ESTAFETTE, kapt. Rietveld, de 5e december vertrokken van Sydney.
De 14e dezer is hier aangekomen het Nederlandse schip NIJVERHEID, kapt. J.A. Mooi, de 24e september vertrokken van Amsterdam, en het Nederlandse schip MADURA, kapt. T. Drayer, de 8e oktober vertrokken van Rotterdam.
Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip DOGGERSBANK, kapt. Clowting, komende van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 02 april 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 februari. Scheepsvrachten. Sedert het opmaken van ons vorig bericht werden de volgende Nederlandse schepen genomen: naar Nederland de OOST-INDIËN à NLG 105 voor rijst en NLG 135 voor arak (opm: rijstbrandewijn), welke bevrachting nog in een gedeelte onzer berichten opgenomen is, de AUSTRALIË ter overbrenging der lading van het afgekeurde schip JACATRA (opm: een Engels schip) à NLG 112,50, zijnde de deswege met de GERTRUDE gevoerde onderhandelingen afgesprongen wordende laatstgemelde bodem nu door de Factorij à NLG 115 te Cheribon (opm: Cirebon) beladen. Door hetzelfde lichaam werd nog opgenomen de ESTAFETTE à NLG 112,50 en de ZEENYMPH à NLG 90 voor suiker en NLG 85 voor koffij, te Passaroean (opm: Pasuruan) te laden. De MADURA is in de gewone bevrachting der Nederlandsche Handel Maatschappij opgenomen, de LOUISE JACOBA JOHANNA neemt hier suiker en te Padang koffij in à NLG 110, de CLAUDIUS CIVILIS bedong voor rijst NLG 85, suiker NLG 95 en arak NLG 120, de GELDERLAND laadt te Soerabaya suiker à NLG 95, de KINDERDIJK werd voor rijst te Akyab (opm: Sittwe) te laden à GBP 5.5 genomen. De ALBRECHT BEIJLING laadt rijst te Indramajoe (opm: Indramayu) à NLG 85 en de BURGEMEESTER VAN REENEN bekomt NLG 90 voor suiker, NLG 80 voor rijst, hier en op de kust te laden. De DUIVELAND en NEÊRLANDS KONING worden door de agenten naar Rotterdam beladen. De DOGGERSBANK en CORNELIS HOUTMAN waren reeds in Europa voor de thuis reis via Akyab (opm: Sittwe) bevracht, zomede de ZWALUW voor een reis naar China en terug. Alhier zijn nog disponibel de NIJVERHEID en AMICITIA, die beide hun lading nog op de kust moeten ontlossen. Te Soerabaya werd de QUATRE BRAS voor suiker en huiden à NLG 103 naar Amsterdam genomen. Intussen is nog bevracht de AMICITIA tot NLG 85 voor rijst en NLG 90 voor suiker, alhier en te Soerabaya te laden.

Afbeelding
Datum 19 december 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Het Nederlandse barkschip MADURA, kapt. T. Draijer, van Bordeaux naar Batavia bestemd, heeft in de nacht van de 5e dezer ter rede van Verdun (Rhône) een zware storm uit het Z.W. doorgestaan, anker en ketting verloren, en is genoodzaakt geweest de rivier hoger op een veiliger ankerplaats te zoeken. Het schip lag de 10e dezer nog ter rede Richard.

Afbeelding
Datum 21 maart 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Openbare vrijwillige verkoping. De notarissen Dalen en Lambert, residerende te Rotterdam, zijn van mening, om op dinsdag de 24e maart 1857, des namiddags ten 1 ure, in het Notarishuis aan de Geldersche Kade aldaar, te veilen en te verkopen:
- 1/32e Aandeel in het Nederlands barkschip MADURA, gevoerd door kapt. T. Draijer, onder boekhouderschap van de heer W.C. Versluijs te Rotterdam, groot 473 tonnen of 250 lasten, welk schip thans op reis is van Bordeaux naar Batavia.
- 1/64e Aandeel in het Nederlands barkschip SAMUEL HENDRICUS, gevoerd door kapt. A. Pronk, onder boekhouderschap van de heren G.H. Stoltenberg & Zoon te Rotterdam, groot 611 tonnen of 323 lasten. Dit schip doet deszelfs eerste reis en is op retour van Batavia naar Rotterdam, bevracht door de Nederlandsche Handel Maatschappij en wordt eerstdaags binnen verwacht.
- Een aandeel in de in 1856 opgerichte Stoomvaart-Vereeniging de Maas, te Rotterdam, onder directie van de heren Gerrit Schuurmans & Zoon, groot NLG 7.500, geheel gefourneerd (opm: volgestort).

Afbeelding
Datum 25 maart 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen te Rotterdam, in het Notarishuis aan de Geldersche Kade op dinsdag 24 maart:
- 1/32e Aandeel in het Nederlandse barkschip MADURA, gevoerd door kapt. T. Drayer, onder boekhouderschap van de heer W.C. Versluijs te Rotterdam, groot 473 tonnen of 250 lasten, welk schip thans op reis is van Bordeaux naar Batavia. In trekgeld NLG 1500, verkocht.
- 1/64e Aandeel in het Nederlandse barkschip SAMUEL HENDRICUS, gevoerd door kapt. A. Pronk, onder boekhouderschap van de heren G.H. Stoltenberg & Zoon te Rotterdam, groot 611 tonnen of 323 lasten. Dit schip doet deszelfs eerste reis en is op retour van Batavia naar Rotterdam, bevracht door de Nederlandsche Handel Maatschappij en wordt eerstdaags binnen verwacht. In trekgeld NLG 1075, verkocht.
- Een aandeel in de in 1856 opgerichte Stoomvaart-Vereeniging de Maas, te Rotterdam, onder directie van de heren Gerrit Schuurmans & Zoon, groot NLG 7500, geheel gefourneerd. Op NLG 7875 opgehouden.

Afbeelding
Datum 30 juni 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 9 mei. Scheepvaartnieuws. De Engelse schepen EBLANA en ALGERINE, zijn alhier verkocht, respectievelijk voor NLG 13.000 en NLG 19.000.
De schepen LOUISE en MADURA moeten repareren. De JOHANNES MARINUS, welke in de vorige maand beladen naar Holland vertrok, is gisteren alhier teruggekomen, zijnde zwaar lek en moet lossen om te repareren.

Afbeelding
Datum 01 augustus 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 9 juni. De scheepsvrachten hebben een verdere verbetering ondergaan. De volgende Nederlandse schepen werden sedert ons vorig bericht opgenomen: MAARTEN VAN ROSSUM naar China voor NLG 16.000; AMSTERDAM $ 0,42½ per picol voor rijst, alhier te laden naar China; AFRIKA in Europa gecharterd, is hier voor een tussenreis naar China à $ 0,42½ per picol voor rijst bevracht; AMPHITRITE à NLG 70 voor een gemengde lading op de kust in te nemen naar Amsterdam; NIEUW HOLLAND laadt op de kust suiker en koffij à NLG 80 naar Amsterdam; MADURA à NLG 92,50 voor koffij te Padang naar Rotterdam. De CATHARINA EN THERESIA is door het gouvernement naar Japan bevracht.
Te Soerabaya werden bevracht de Nederlandse schepen BURGEMEESTER VAN RHEENEN à $ 0,47½ per picol voor rijst naar China; IDA NLG 65 voor suiker, NLG 62,50 voor tabak en NLG 75 voor arak. De JAN PIETERSZOON KOEN is tijdelijk op de kust geëmployeerd.
Zonder destinatie zijn nog de Nederlandse schepen DERKINA TITIA, SENIOR, SALATIGA, ELISE SUZANNE, KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB, LAURA EN ADÈLE en JACOBUS MARTINUS, zijnde de meeste dier schepen nog bezig met lossen.

Afbeelding
Datum 16 februari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 februari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende twaalf schepen, als:
Voor Rotterdam: WITTE CORNELIS DE WITT, kapt. L. Kruijmel; HENDRINA, kapt. C.M. Pompe; VRIENDSCHAP, kapt. T. Buijs Jz; AMBOINA, kapt. W.M. Riesman.
Voor Amsterdam: CALYPSO, kapt. D.R. Nolles; JOHANNA, kapt. A.J. Ouwehand; ANNA, kapt. A.T.Bos; STAD ASSEN, kapt. H.J. Haverbult; MADURA, kapt. T. Draijer, LIBRA, kapt. G. van Os, en SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. L. Klein, de drie laatsten van Rotterdam.
Voor Dordrecht: MARIA ANNA, kapt. T.J. Verschuur, van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 09 februari 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Carga lijsten

Cargalijsten:
Te Rotterdam arriveerden:
- Het schip HOLLANDS TROUW, kapt. N.H. Keuker, van Batavia, Soerabaija en Probolinggo, met 5.800 picols koffij, 8.000 picols suiker, 48 picols tin en 140 picols rotting. Adres: Nederlandsche Handel-Maatschappij.
- Het schip VRIENDSCHAP, kapt. T. Buis Jzn, van Batavia, Samarang, Soerabaija en Probolinggo, met 5.382 picols koffij, 7.001 picols suiker, 500 picols tin en 160 picols rotting. Adres: Nederlandsche Handel-Maatschappij.
- Het schip HOLLANDSCH ACRA, kapt. H.W. Maas, van de kust van Guinea, met 422 vaten (47.064 gallons) palmolie, 83 olijphantstanden en 3.000 cocosnoten. Adres niet vermeld.
Te Amsterdam arriveerden:
- MADURA, kapt. J.A.N. Schagen van Leeuwen, van Tjilatjap (opm: Cilacap), met 7830 balen koffij, 332 kisten indigo, 788 schuitjes tin en 1.305 bossen bindrotting. Adres: Nederlandsche Handel-Maatschappij.
- CUBA, kapt. G. Eylers, van Suriname, met 317 vaten suiker. Adres: J.J. Poncelet & Zoon.

Afbeelding
Datum 23 december 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam H.Hz, W.H. Montauban van Swijndregt, B.C.D. Hanegraaff en H.N. Montauban van Swijndregt te Rotterdam zullen op last van hunne meester op dinsdag de 15e januari 1861, des middags ten 12 ure, in de zaal aan de Scheepmakershaven, Wijk 1, No. 499, publiek verkopen: het extra snelzeilend, gekoperd en kopervast Nederlands barkschip MADURA, laatst gevoerd door kapt. J.A.N. Schagen van Leeuwen, volgens meetbrief lang 35 el 50 duim, wijd 5 el 95 duim, hol 5 el 04 duim en alzo groot 473 ton, met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere scheepsgereedschappen, zo als hetzelve thans is liggende in de Zalmhaven aan de scheepstimmerwerf van de heren Gebr. Visser alhier.
Nog zal afzonderlijk worden verkocht een chronometer van Hohwu, No. 444.

Afbeelding
Datum 16 januari 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen op dinsdag 15 januari in de zaal op de hoek van de Scheepmakershaven en Bierstraat te Rotterdam: het Nederlands barkschip MADURA, groot 473 tonnen, voor NLG 35.500 verkocht. De chronometer voor NLG 300 verkocht.

Afbeelding
Datum 16 april 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn heden bevracht de navolgende 35 schepen als:
Voor Rotterdam: SOUBURG, kapt. M.W. Zwart; CORNELIA HENDRIKA, kapt. J. van der Meulen; KONINKLIJKE NEDERLANDSE YACHT-CLUB (opm: KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB), kapt. T.L. Zack; JULIE, kapt. R. Brem; MARIA ANNA, kapt. J.D. Van Monnom; MADURA, kapt. B.A.T. van Bruggen; HOLLANDS TROUW, kapt. N.H. Keuker; LUCONIA, kapt. C.J.D. Hulshof; CATHARINA MARIA, kapt. A. van der Tak; PIETER, kapt. H. Hoogewerf; RHIJNVIS FEITH, kapt. A.F. Lammerts.
Voor Amsterdam: PRINS HENDRIK, kapt. J. Verloop; STAD ASSEN, kapt. H.J. Haverbult; GEBROEDERS, kapt. C. de Groot; WILHELMINA EN CLARA, kapt. C. Abrahamsz Jz; JACOBA EN CHRISTINA, kapt. T.P.J. Jaski; JACOB ROGGEVEEN, kapt. J. Vos van Marken; AZIA, kapt T. Molenaar; WILLEM DANIEL, kapt. T. de Meester; CAPELLA, kapt. P.H. Landweer; TJILLINGSIE (opm: TJIELINGSIE), kapt. P. Ouwehand; ZWAAN, kapt. K.J. van Hemert; BARON VAN HARDENBROEK, kapt. H.A.C. Henny; MINISTER VAN HALL, kapt. C. de Haas; DOCTRINA ET AMICITIA, kapt. J.C. Strootman; EUGENIE, kapt. E.J. Bergman (van Rotterdam); ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, kapt. J. Koning; EERSTELING, kapt de Zeeuw Bagchus Wz; TAGAL, kapt. J.F.H. Göbel (de drie laatsten van Dordrecht).
Voor Dordrecht: HELLEVOETSLUIS, kapt. W.J. Vos; EUTERPE, kapt. A. Kuipers; KOSMOPOLIET, kapt. J. Bouten.
Voor Schiedam: H. LIDUINA, kapt. A. van Brink; JUNO, kapt. W.H. Nicolai (van Rotterdam). Voor Middelburg: REGINA MARIS, kapt. P. Ouwehand.
Behalve deze 35 schepen heeft de Nederlandsche Handel-Maatschappij nog in deze bevrachting opgenomen voor Rotterdam het schip JULIA, kapt. A. van der Tas, en voor Amsterdam het schip COLOMBINE, kapt. C.A. Malbrone (van Rotterdam). Voor deze beide schepen werd de bevrachting echter niet geaccepteerd.

Afbeelding
Datum 27 januari 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 16 december. Vrachten. Nederlandse vlag. Nadat in het laatst van de vorige maand enige schepen als de CORNELIA, HENDRIKA, JUNO, EUTERPE, ACADIA, ALBLASSERDAM, HENDRIKA van NLG 90 tot NLG 75, voor suiker naar Holland werden afgesloten, hebben gezagvoerders zich aan een verdere verlaging moeten onderwerpen en werden de EUGENIE en de POLLUX tot NLG 70 voor suiker en NLG 65 voor koffij, en de CONSTANTIA à NLG 70 voor suiker hier en op de kust te laden afgesloten. Later bedongen de DOELWIJK, EVA JOHANNA EN WILLEM DE ZWIJGER maar NLG 65 voor suiker. De GRONDWET, CONCURRENT, PIETER, GRAAF DIRK III, ALLEGONDA JACOBA en MINISTER PAHUD namen GBP 3.15 aan voor rijst te Akyab, Bassein of Rangoon naar Het Kanaal te laden. De CATHARINA JACOBA HENRIETTE laadt rijst van de rijsthavens naar Amsterdam voor NLG 80. De FOP SMIT gaat vrachtzoekend naar Akyab. De S. VAN HEEL, ROTTERDAM en BELLATRIX laden voor reders rekening naar Nederland.
Ter bevrachting blijven nog de Nederlandse schepen: BATAVIA, SCHEVENINGEN, JOHANNA MARIA, CATHARINA WILHELMINA, VAN DER PALM, TJILINGSIE, MARIA ELISABETH, NOORD BRABAND, MARY HILLEGONDA, ANTONIA PETRONELLA, CHERIBON, HENDRIK, CHRISTINA, DRIE GEBROEDERS, WILLEM DANIEL, HOLLANDS TROUW, MADURA, CAPELLA en ST. JAN.
Het Engelse schip POLONAISE, van Foochow naar Engeland met thee, werd in Straat Sunda door het Engelse schip HAWTHORN, ook van Foochow naar Engeland bestemd, aangezeild en moet hier repareren.
De Nederlandse THEODORA MACHTILDA (Holl.) vaart op de kust.
Het Nederlandse schip CALYPSO, van Japan naar Batavia, strandde op Pulo Lapar (Billiton). Het volk en passagiers werden gered.

Afbeelding
Datum 07 februari 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 29 december. Vrachten. Voor suiker naar Nederland is men tot op NLG 65 gedaald en toch is er moeilijk vrachtgoed te vinden. Het getal van de aanwezige schepen is geheel onevenredig aan de binnenkomende producten, en de enige uitweg voor vrije bodems is om naar de Rijsthavens te verzeilen, voor welke bestemming men echter ook al weer iets lager heeft moeten aannemen. Voor een en ander hebben volgende bevrachtingen plaats gevonden:
Naar Amsterdam de Nederlandse schepen MADURA NLG 65 per last suiker; WILLEM DANIEL NLG 65 voor suiker en NLG 60 voor koffij; ZAANSTROOM NLG 65 voor suiker. Van Macassar naar Amsterdam het Nederlandse schip ELIZABETH JACOBA NLG 80 voor koffij. Naar de Golf van Perzië en terug het Nederlandse schip CHERIBON NLG 2 per picol suiker. Van de rijsthaven naar Het Kanaal om orders de Nederlandse schepen JOHANNA MARIA (opm: Vaesen & Stainhausen) GBP 3.15/-, NOORD BRABANT en SAN SALVADOR GBP 3.10/- per ton. Voor bevrachters- of scheepsrekening laden naar Amsterdam de Nederlandse BELLATRIX en naar Rotterdam, de Nederlandse schepen JACOB en DRIE GEBROEDERS.
Onbevracht blijven de Nederlandse schepen SCHEVENINGEN, ABEL TASMAN, HOLLANDS TROUW, ANTONIA PETRONELLA, CATHARINA WILHELMINE, HENDRIKA, CHRISTINA, SUSANNA, GERTRUIDA MARIA, ELECTRA, MARIA ELISABETH, V. D. PALM, BONI, TAGAL, en VRIENDSCHAP.

Afbeelding
Datum 26 februari 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 januari. Vrachten bleven nog op NLG 65 voor suiker naar Nederland. Meer is niet te bedingen voorlopig, doch van de in onze haven aanwezige schepen willen enige zulke vracht niet aannemen en maken liever tussenreizen.
Nederlandse vlag MADURA, WILLEM DANIEL, ZAANSTROOM, OUDERKERK AAN DE AMSTEL en HENDRIKA, laden suiker op de kust à NLG 65 per last. SUSANNE, nam een lading van Padang aan à NLG 70 voor koffij en NLG 80 voor lichte goederen. MEDEA en DRIE GEBROEDERS laden voor scheepsrekening. ELISABETH EN JACOBA laadt à NLG 80 koffij te Macassar voor Nederland. JOHANNA MARIA ((opm: Vaesen & Steinhaus) laadt à GBP 3,15/-, NOORD-BRABANT en SAN SALVADOR à GBP 3,10/- en HOLLANDS TROUW à GBP 4 van de rijsthavens naar het Kanaal voor orders. De CHERIBON gaat met suiker à NLG 2 per pikol naar de Perzische Golf.
Ter bevrachting blijven nog de Nederlandse schepen ANTONIA PETRONELLA, CATHARINA WILHELMINA, CHRISTINA, GEERTRUIDA MARIA, ELECTRA, MARIA ELISABETH, ANTHONIJ VAN HOBOKEN, BONI, TAGAL, VRIENDSCHAP, TWEE GEZUSTERS, H. VINCENTIUS DE PAULO, DILIGENCE, PATRIARCH SAMHIRI, MARIA LOUISA ANTOINETTA.

Afbeelding
Datum 15 december 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 14 december. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn op heden bevracht de navolgende 11 schepen, als:
Voor Rotterdam : CORNELIA, kapt. G. de Vries; FOP SMIT, kapt. W. Leverstein; NEDERLAND, kapt. M.J. van der Eb.
Voor Amsterdam: DOESBORGH, kapt. M. Spaanderman; SPERWER, kapt. J.C. Opperman; HOLLANDIA, kapt. C.C. Ruige; JACQUELINE EN ELLSE, kapt. J.H. Krukkenberg; WILLEM HENDRIK, kapt. J. Beckering; VRIENDSCHAP, kapt. J. Jansen; MADURA, kapt. B.A.T. van Bruggen. ( de beide laatsten van Rotterdam).
Voor Dordrecht: GRAAF DIRK III, kapt. C.J. Rotgans

Afbeelding
Datum 05 maart 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen.
Helvoet, 3 maart. Aangekomen: ADMIRAAL VERHUELL, van Havre, is op de rede geankerd; MAGNET, van Londen; DRIE GEZUSTERS, kapt. Dijkstra, van St. Petersburg.
Vertrokken: PRINS VAN ORANJE, naar Duinkerken; ALPHA, kapt. Don, naar Belfast; PRINCESS ALICE, naar Harwich.
Brouwershaven, 2 maart. Aangekomen: JAVA, kapt. Dehle van Lossarang.
Te Belfast aangekomen, 29 februari, MARGARETHA MARCHINA, kapt. Bekkering, van Dordt.
Aangekomen schepen op Java, vóór 28 januari: OUDERKERK A/D AMSTEL, kapt. K.J. Swart; EUTERPE, kapt. A. Kuipers; S. VAN HEEL, kapt. D.H. Dietz; TWEE GEZUSTERS, kapt. J. Bergman; FRANCINA WILHELMINA, kapt. J.A. van Winkel, en NOORD-BRABANT, kapt. J. C. W. Loos, allen van Rotterdam;
ZEENYMPH, kapt. J.F. Graadt van Roggen; FRIESLAND, kapt. T. Sipkes; JOAN MELCHIOR KEMPER, kapt. J.K. Salm; POLLUX, kapt. H.P. Cruys, en MADURA, kapt. B.A.T. van Bruggen, allen van Amsterdam;
BARON VAN HEEMSTRA, kapt. F. Nepperus Fz., van Middelburg; WILLEM EN KAREL, kapt. N.D. Steenveld, en MARIA ELISE, kapt. C.J. Westenenk qq., beiden van Newcastle;  DOESBORGH, kapt. M. Spaanderman, van Rio-Janeiro.

Afbeelding
Datum 16 april 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: NIDAROS, kapt. C.A. Foyen, van Frederikstad, met 209 tonnen hout.
Helvoet, 14 april. Aangekomen: CORNELIA, van Marseille; ZEPHIR, van Londen; LORD RAGLAN, van Newcastle; SEINE, van Hamburg.
Vertrokken: INDEX, kapt. Long, naar Hull; DIEUWERDINA, kapt. De Jong, en ALIDA PRONK, kapt. Scholtens, beiden naar Newcastle; ALBATROSS, naar Liverpool; SALTMARCH, kapt. Green; FLORENTINA, kapt. Mohlmann, en SCOTISH SHIP, kapt. Swisk, allen naar Middlesbro'; PRINCESS ALICE, naar Harwich, IMMANUEL, kapt. Bjorness, naar Holmstrand; ENIGHEDEN, kapt. Jacobsen, naar Frederikstad.
De VREDE, kapt. Van Rijn, is gisterenavond zonder assistentie vlot gekomen en in zee gezeild.
Van Texel vertrokken, 13 april, JULIA, kapt. v.d. Tas, naar Batavia; PROVINCIE DRENTHE, kapt. De Boer, naar Samarang; 14 dito, JOHANNA MARIA CHRISTINA, kapt. Gorter, naar Batavia.
Helvoet, 15 april. Aangekomen: CLAUDIUS, kapt. Rurkenshead, van Newcastle; WHITE, kapt. Calverson, van Londen; JOHAN, kapt. Muller, van Engeland; ZWAANTINA, kapt. Jonker, van Genua.
Vertrokken: ALBATROSS, stoomschip, van de Kwak naar zee.
Deal gepasseerd, 13 april, MARSEILLE, kapt. Clement, van Java naar Amsterdam.
Dover gepasseerd, 12 april, GENAARDE STUERS, kapt. Viersma, van Rotterdam naar Batavia.
Singels gepasseerd, 11 april, TELEGRAAF, kapt. Rolufs, en 12 dito, MARIA ADOLPHINA, kapt. Blom, beiden van Batavia naar Amsterdam
Te Falmouth aangekomen, 11 april, EUROPA, kapt. Van Hager, van Iquique naar Dordt.
Gepasseerd, 12 april, SCHARNHORST, kapt. Hellman, van Batavia naar Amsterdam; 13 dito, PRINSES AMELIE, kapt. Groeneveld, van Batavia naar Amsterdam, met gebroken mast.
Lezard gepasseerd, 8 april, SENIOR, kapt. Bakker, en GOEDE VERWACHTING, kapt. Hillenius, beiden van Java naar Amsterdam.
Van Holyhead vertrokken, 11 april,.SWAN, kapt. Couth, van Liverpool naar Dordt.
Te Shields aangekomen, 11 april, TRITON, kapt. Sandberg, van Dordt.
Te Batavia aangekomen, 29 februari, AUSTRALIË, kapt. Lucas, van Amsterdam.
Vertrokken, 29 februari, TWEE GEZUSTERS, kapt. Bergman, naar Soerabaija; 1 maart, MADURA, kapt. Van Bruggen, naar Nederland.
Zeilklaar, 1 maart, MAARTEN VAN ROSSEM, kapt. Gerrebrands, naar Rotterdam; ARGO, kapt. Geesterkamp, naar Nederland.
Van Soerabaija vertrokken, 23 februari, JOAN MELCHIOR KEMPER, kapt. Salm, naar Nederland; 25, JHR. Mr. v.d. WALL VAN PUTTERSHOEK, kapt. Lammerts, naar Sumanap.
Van Singapore vertrokken, 23 februari, ALBRECHT BEYLING, kapt. v.d. Burg, naar Batavia; 26, ALMELO, kapt. Tjebbens, naar Macassar; 3 maart, ADMIRAAL DE WINTER, kapt. Bunnemeijer, naar Hongkong.
Aangekomen: 7 maart, CANDATI, kapt. Bosscher, van Rotterdam.
Te Rangoon aangekomen, 13 februari, EVA JOHANNA, kapt. Hordijk, van Rotterdam.
Vertrokken, 17 februari, CONSTANCE, kapt. Mulder, van Singapore.
Te Akyab aangekomen, 22 februari, ZEEPAARD, kapt. Tjebbes, van Point de-Galle.
Te Melbourne zeilklaar, 27 januari, SILENTIUM, kapt. Van Leeuwen, naar Manilla; 13 februari, JAN HENDRIK, kapt. Lelyvelt, naar Batavia; 22, BARON VAN PALLAND VAN ROSENDAAL, kapt. Hoogenstraten, naar Guam.
Rotterdam, 14 april. Het Deense eskader, dat zich eergisteren op de hoogte van Helgoland bevond, bestaat uit vier schepen.
Yarmouth (Wight), 12 April. Het Nederlandse schip NUMMER I, kapt. Van Duyn, van Rotterdam. 1 van Cowes naar Japan, is hier binnengelopen. (opm: de NUMMER 1 was voor Japanse rekening gebouwd en werd met een tijdelijke zeebrief onder Nederlandse vlag derwaarts uitgebracht)

Afbeelding
Datum 26 oktober 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 september. De vrachten ondergingen weder een verhoging. Producten worden ruimer afgevoerd doch houden de arrivementen van onbevrachte bodems hiermede geen gelijke tred. De volgende transacties vonden sedert ons vorig bericht plaats. Naar Nederland werden opgenomen : de Nederlandse VESTA, hoofdzakelijk met rijst naar Rotterdam tot geheime condities. BURGEMEESTER HOFFMAN insgelijks naar Rotterdam à NLG 90 voor suiker en koffij in de Oosthoek en te Tjilatjap te laden. ALCYONE tot dezelfde condities naar Amsterdam in de Oosthoek te laden. SLIEDRECHT à NLG 92,50 voor suiker en koffij, te Samarang in te nemen voor Rotterdam. JAVA PACKET NLG 95 voor koffij, suiker en specerijen, hier en te Tagal te laden voor Amsterdam. MADURA NLG 97,50 voor suiker en koffij, NLG 115 voor huiden te Soerabaija voor Rotterdam te laden.
Nederlands SUSANNA ELISABETH en KOFFIJBOOM accepteerden NLG 95 voor koffij en suiker, op de kust in te nemen. ANNA MARIA WILHELMINA bedong NLG 100 voor een lading suiker, te Soerabaija voor Amsterdam in te nemen.
Onbevracht is alleen nog Nederlands NEDERLAND.

Afbeelding
Datum 24 december 1868
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 2 december. Aangekomen schepen: ELSHOUT, kapt. A. Akkerman; MADURA, kapt. Kerkhoff, ZES GEZUSTERS, kapt. Rutgers.
Vertrokken schepen: ALCYONE, kapt. J. Kruisinga; NEDERLAND, kapt. Van Ingen.

Afbeelding
Datum 25 januari 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia 16 december. Vrachten. Deze gingen weder lager en het is waarschijnlijk dat wij het laagste punt nog niet bereikt hebben. De charters in Nederlandse schepen sinds ons vorig bericht vangen aan met de door de factorij bij inschrijving opgenomene, als
voor Amsterdam de BATAVIA tot NLG 78,80; TELANAK tot NLG 79,99 en PHILIPS VAN MARNIX tot NLG 81,25 en
voor Rotterdam de JOHANNES ANTHONIUS tot NLG 72,50; LICHTSTRAAL NLG 73.73 en OUDERKERK A/D AMSTEL tot NLG 79,49;
gelijktijdig sloot de GERARDINA WILHELMINA voor NLG 82,50 voor suiker en NLG 80 voor koffij van Semarang naar Amsterdam af.
De PRINSES AMELIE sloot tot GBP 4 voor suiker naar het Kanaal voor orders af; de TJILINGSIE werd tot NLG 75 voor suiker opgenomen naar Amsterdam en de NIJVERHEID tot NLG 80 voor suiker te Oeloedjamie (opm: Ulujami, nabij Pekalongan) te laden en NLG 70 voor rijst en NLG 75 voor suiker van hier naar Rotterdam. Daarheen werden ook opgenomen de MARIA DIEDERIKA tot NLG 75 voor suiker; de MADURA tot NLG 75 voor suiker en NLG 65 voor tabak; de NOACH II tot NLG 75 voor suiker, NLG 67,50 rijst, NLG 100 arak en NLG 90 huiden en licht goed, en de CORNELIS GIPS tot NLG 65 voor rijst, NLG 70 voor suiker en NLG 85 voor arak.
De LOUISE KROONPRINSES VAN ZWEDEN sloot af tot NLG 67,50 voor rijst naar Dordrecht. De HENDRIKA en de OTTO accepteerden GBP 4.5/- voor suiker van Java naar Boston en de JACOBA CORNELIA GBP 2.10/- voor rijst naar Melbourne of Sydney.
De CALIFORNIE laadt voor bevrachters rekening naar het Kanaal voor orders.
Ter bevrachting blijven de Nederlandse schepen ARIA EN BETSY, WIJK AAN ZEE, QUATRE BRAS, WATERLOO, MARIA ADRIANA, WILHELMINA, BELLATRIX en AMSTELSTROOM.

Afbeelding
Datum 20 februari 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 12 januari. Vrachten. Nederlands JAVA PACKET, naar Amsterdam à NLG 50 voor suiker en koffij, NLG 25 tin van Samarang; Nederlandse EENSGEZINDHEID naar Amsterdam à NLG 45 voor suiker en koffij, te Pekalongan, Cheribon en alhier; Nederlandse ISABELLA JOHANNA, naar Rotterdam à NLG 45 suiker, NLG 42,50 tabak, NLG 55 huiden, Soerabaya te laden; Nederlandse NOACH III, naar Rotterdam, NLG 45 voor koffij en suiker, Cheribon en Samarang te laden; LICHTSTRAAL, naar Rotterdam, door de Factorij van de Nederlandsche Handel Maatschappij opgenomen bij inschrijving à NLG 40,95 per last; VOORUIT, naar Rotterdam, dito à NLG 44,95 per last; STAD MIDDELBURG, naar Middelburg, dito, à NLG 44,90 per last; MARIA ELISE, naar Amsterdam, dito, à NLG 47,44 per last; NEDERLAND, naar Amsterdam, NLG 45 voor suiker, Soerabaija en Passaroeang te laden; SINDBAD, naar Amsterdam, NLG 45 voor suiker, NLG 37,50 tabak, Soerabaija en Passaroeang te laden; SUSANNA ELISABETH, naar Rotterdam, dito; ROTTERDAM, naar Rotterdam, NLG 47,50 voor koffij en suiker, NLG 55 thee, hier en te Samarang te laden.
Onbevrachte schepen, hier en op de kust: Nederlandse PASSAROEANG, M.L. ANTOINETTE, ZEENYMPH, AZIA, MADURA, FRANCINA WILHELMINA, STAD LEYDEN, PATRIARCH SAMHIRI, TRITON, CATHARINA MARIA, SCHEVENINGEN, CANDATI, kustreizende; GELDERLAND, naar Macassar vertrokken.
De HENDRIKA is in veiling verkocht voor NLG 5.050 en inventaris NLG 5.000. Engelse OUANGONDY verkocht op vendutie voor NLG 20.190 met inventaris (opm: zie JB 220270); de ALBRECHT BEYLING is in reparatie; deNederlandse HEBE is naar de rijsthavens verzeild.

Afbeelding
Datum 11 juni 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 29 april. Vrachten toonden niet veel levendigheid doch bleven de rates vrijwel gesoutineerd. Naar Rotterdam werd opgenomen: Nederlands: MADURA NLG 67,50, NLG 65 tabak, gedeeltelijk leverbaar Amsterdam, in de Oosthoek in te nemen. Naar Amsterdam: Nederlands WATERLOO NLG 70 en NLG 62,50 suiker, NLG 57,50 tabak, NLG 95 arak, in de Oosthoek te laden. ZEEBLOEM NLG 70 voor suiker en koffie te Semarang en NLG 75 suiker te Cheribon. Naar China werd te Soerabaja opgenomen om aldaar te laden naar Amoy of Swatow: Nederlands-Indië BATAVIA PACKET, 14.000 picol $ 0,40 voor oliekoeken met 50 legdagen. Onbevracht zijn nog : Nederlands JAN VAN GALEN, HENDRIK IDO AMBACHT, PEBE, LANDBOUW, JOHANNA, WIJK AAN ZEE, ROTTERDAM, TONIA, ALDEBARAN.

Afbeelding
Datum 22 december 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Verkochte schepen. Het barkschip MADURA, 472 ton, gebouwd in 1853, kapt. P.F. van Overklift, is door de makelaar Ed.C.A. Koli uit te hand verkocht aan een Oostzee’s huis. (opm: naar Duitsland verkocht)

Afbeelding