Inloggen
STAD DORDRECHT - ID 7597


Kroniekberichten

Datum 28 januari 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Dordrecht en Londen. Het voor passagiers, goederen en vee nieuw gebouwd, snelvarend Nederlands stoomschroefschip STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, vertrekt van Dordrecht naar Londen zaterdag de 1e februari des morgens. Adres te Dordrecht bij de directie of bij de cargadoors Visser & Van der Sande, en te Londen bij Hall & Son, 6, Circus Minories. (opm: het vertrek werd uitgesteld, zie advertentie d.d. 4 februari 1850)

Afbeelding
Datum 04 februari 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Wekelijkse stoombootdienst tussen Dordrecht en Londen voor passagiers, goederen en vee. Het geheel nieuw gebouwd ijzer schroef-stoom-schooner-schip STAD DORDRECHT, groot ruim 300 ton, zal met mei aanstaande voor bovengenoemde dienst in de vaart gebracht worden. De tijd van vertrek zal nader worden bekend gemaakt. Informatiën zijn inmiddels te bekomen te Dordrecht ten kantore der directie, Maartensschat, letter A, No. 104. (zie NRC 240550)

Afbeelding
Datum 09 april 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 7 april. Eergisteren is van de werf van de heer F. Smit aan de Kinderdijk met goed gevolg te water gelaten het voor rekening ener rederij onder directie van de heren A.J. Verbeek van der Sande, Mr. C.A. Vriesendorp en G. van der Sande te Dordrecht gebouwd ijzeren stoom-schroef-schoenerschip STAD DORDRECHT, groot ongeveer 400 ton en bestemd voor de vaart tussen Dordrecht en Londen. Deze onderneming, voor Dordrecht geheel nieuw, belooft, wanneer handel, nijverheid en akkerbouw de handen ineen slaan, voor het algemene welzijn van Dordrecht en zijn omgeving, goede vruchten.

Afbeelding
Datum 13 april 1850
Krant DC - Dordtsche Courant

Ons is verzocht het volgende te plaatsen:
Kortelings in een uwer nommers het bericht lezende, van het te water laten van het stoomschroefschoenerschip de STAD DORDRECHT, bestemd voor de vaart tussen die stad en London, werd daarbij die onderneming geoordeeld veel te beloven voor handel, nijverheid en landbouw voor Dordrecht en omstreken, indien daartoe de handen worden ineen geslagen. En wie zou dit niet wensen te zien gebeuren? Het zal wel geen breedvoerig betoog behoeven, de nuttigheid, ja noodzakelijkheid daartoe aan te wijzen, van ruime aanvoer uit de omstreken naar de stad Dordrecht, en hoe kan dit beter bevorderd worden dan door goede verbindingswegen? De meeste der omliggende dorpen zijn in dit geval. Alléén Strijen, Numansdorp, Hitzert en tussen gelegen streken zijn daarvan tot nog toe verstoken. En juist kunnen in die plaatsen vlasteelt, veestapel, twee artikelen die bij de handel op Engeland nog al in aanmerking komen, en graanbouw belangrijk genoemd worden. Indien er goede, ook in de winter, of bij min gunstig weder te berijden wegen aldaar werden aangelegd, zou Dordrecht, dunkt mij, de toevoer, die nu nog, bij gebrek desaangaande, naar Rotterdam gaat, waarschijnlijk voor een groot deel aan zich trekken. En wat kleinhandel, vertier en veraangenaming van buitentoertjes, daarbij zouden winnen, laat ik ieder beoordelen. Dat de dorpen zelve ook daarbij veel belang hebben, zal wel buiten alle tegenspraak zijn.
Derhalve ook hierin de handen ineen geslagen! Dordrecht geve daartoe de eerste impulsie, als de machtigste, en niet het minst daarbij belanghebbende, door bij te willen dragen in de kosten tot aanleg van een grintweg, van af en tussen die plaatsen naar die stad. De geest is er op die genoemde dorpen wel voor, maar onze kleikluiten, die ons het verkeer zo dikwerf bemoeilijken, zijn van geen Californisch gehalte.
De wijze van uitvoering, als anderzins, laat ik aan hen over, die machtiger en daartoe bekwamer zijn.

Afbeelding
Datum 24 mei 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Wekelijkse dienst Dordrecht en Londen voor passagiers, goederen en vee. Het nieuw gebouwd Nederlands stoomschroefschip STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, vertrekt van Dordrecht zaterdag de 8e juni ’s morgens ten 9 ure. Adres bij de directie of bij de cargadoors Visser & Van der Sande. (opm: zie ook advertentie in NRC 040250)

Afbeelding
Datum 25 mei 1850
Krant DC - Dordtsche Courant

Advertentie. Wekelijkse Dienst Dordrecht en Londen, voor passagiers, goederen en vee.
Het nieuw gebouwd Nederlands stoomschroefschip STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, vertrekt van Dordrecht zaterdag 8 juni, ’s morgens ten 9 ure.
Adres bij de directie, of bij de cargadoors Visser en Van der Sande.

Afbeelding
Datum 11 juni 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 10 juni. Het stoomschip STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, stoomde heden van hier naar Brouwershaven (opm.: eerste vermelding van dit stoomschip in de zeetijdingen)

Afbeelding
Datum 15 juli 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 13 juli. In het Handelsblad van heden kwam een bericht uit Rotterdam van 11 dezer voor, meldende: De nieuwe Dordtse schroefstoomboot (opm: de STAD DORDRECHT) kwam gisteren avond van Londen en geraakte onder Beijerland door de harde wind op de plaat aldaar. Er was de laatste dagen veel water aan de wal, na welks afloop thans de boot met de voorsteven omhoog zit en wellicht lang aldaar bij gebrek aan water zal blijven zitten. Men verzoekt ons de onjuistheid van dit bericht aan te tonen. De bedoelde schroefstoomboot stoomt nimmer langs of nabij Beijerland, daar zij haar weg neemt van Dordrecht door het Mallegat, de Kil, het Hollandsche Diep naar Brouwershaven. Overigens kwam de Dordtse schroefstoomboot donderdag namiddag te Dordrecht aan en is van daar ook weder heden morgen vertrokken.

Afbeelding
Datum 27 november 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 26 november. Heden arriveerde alhier uit zee de stoomboot STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, als bijlegger, naar Londen. Dezelve is, na de Galloper gepasseerd te zijn, door zware storm, gebroken machine, lekkage en verlies van zeilen teruggekomen en bij het binnenlopen achter de Kwak tegen de Noorderwal aan de grond geraakt. Er zijn ijssloepen en manschappen tot adsistentie.

Afbeelding
Datum 28 november 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 27 november. Heden nacht is de stoomboot STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, in vlot water en heden morgen met adsistentie in het kanaal gebracht.

Afbeelding
Datum 30 november 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 29 november. Als een nadere bijzonderheid omtrent het voorgevallene met de van Dordrecht op Londen varende stoomboot STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, diene het volgende: Zaterdag j.l. het Brouwershavense gat uitgevaren zijnde met een aanzienlijke lading vee – schapen en koeien – is zij zondags tot aan de Engelse kust gestoomd, doch is door de harde stormen van daar teruggedreven en genoodzaakt het ruime sop te kiezen. 200 schapen en 19 koeien, benevens de steenkolen, zijn over boord moeten geworpen worden, ten einde het lek geworden schip te lichten en met verlies van zeilen en gebrek aan de machine is het de 26e dezer weder voor Goeree gekomen en, aldaar binnen willende lopen, op het strand geraakt. Van Hellevoetsluis werd dadelijk de nodige adsistentie verleend, ankers en kabels derwaarts gevoerd, steenkolen aan boord gezonden en gelukte het de boot des avonds in vlot water te krijgen, waarna het schip de volgende morgen naar de Kanaalhaven is gestoomd om verder naar Dordrecht op te varen. Van het nog aan boord zijnde gestorven vee heeft men zich ontdaan. Enkele nog levende doch in benarde toestand verkerende koeien werden verkocht en de gisteren ontscheepte, in gezonden staat verkerende beesten zijn weder ingeladen. Het verlies voor de eigenaars van dat vee zal nog al groot zijn, vooral daar zij, zo men zegt, tegen geen dergelijke onheilen geassureerd waren. De schade, aan de stoomboot veroorzaakt, zal, denkt men, wel te overkomen zijn, immers wat het schip zelf betreft. (opm: zie ook DC 301150)

Afbeelding
Datum 30 november 1850
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 29 november. Voor Dordrecht is ingeklaard het stoomschip STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, teruggekomen uit zee met de van hier medegenomen lading stukgoederen en vee, van welke laatste 61 ossen en koeien, 14 kalveren en 80 schapen over boord zijn geworpen.

Afbeelding
Datum 02 januari 1851
Krant DC - Dordtsche Courant

Advertentie. De geregelde wekelijkse dienst tussen Dordrecht en Londen van het ijzeren stoomschroefschoenerschip STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, voor passagiers, goederen en vee, voor korte tijd geschorst zijnde, zal bij open water op 1 februari weder geopend worden. Adres te Dordrecht bij de Directie, of bij de cargadoors Visser en Van der Sande, en te Londen bij Hall en Zoon.

Afbeelding
Datum 15 februari 1851
Krant DC - Dordtsche Courant

Advertentie. Dordrecht op Londen. De directie van het stoomschip STAD DORDRECHT neemt de vrijheid om diegenen die de tentoonstelling te Londen willen bezoeken, op haar onderneming attent te maken. Elke zaterdag morgen vertrekt de boot van Dordrecht; tot woensdag middag is zij te Londen stil. Gedurende die tijd kan men, tot prijzen als hier te lande betaald te worden, van logies en tafel aan boord der stoomboot, gebruik maken.
De directie voornoemd, A.J. Verbeek van der Sande, president.

Afbeelding
Datum 27 februari 1851
Krant DC - Dordtsche Courant

Advertentie. Wekelijkse dienst Dordrecht en Londen, voor passagiers, goederen en vee:
het nieuw gebouwd snelvarend Nederlands stoomschroefschip STAD DORDRECHT naar Londen zaterdag 1 maart, des morgens.
Adres te Dordrecht bij de directie, of bij de cargadoors Visser & Van der Sande, en te Londen bij Hall en Zoon.

Afbeelding
Datum 28 mei 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Rotterdam 27 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de volgende 31 schepen als:
Voor Rotterdam: VRIENDSCHAP, kapt. F.W.E. Schuchard; IDA ELIZABETH, kapt. J.M. Kleinhouwer; GRAAF VAN HOOGENDORP, kapt. F. van Hees; RESIDENT VAN SON, kapt. F.C. Bauditz; LUCIE, kapt. J. van der Schaft; ZUID-HOLLAND, kapt. J.C. Jansen; JONGE CORNELIS, kapt. C. Verhey; ZES GEZUSTERS, kapt. G.H. Ruhaak; RIJSWIJK, kapt. J.R.N.J. Bijl; HOOP VAN CAPELLE, kapt. D.F. Browning; WITTE CORNELISZ DE WITTE, kapt. F. van Rossem; COLUMBINE, kapt. J.F. Andriessen; CORNELIS SMIT, kapt. D.O. v.d. Wal.
Voor Amsterdam: FANNY, kapt. C. Tjebbes; DANKBAARHEID, kapt. W. Postma; ANJER, kapt. P. Esink; VAN GALEN, kapt. J.R. Smit; MATHILDA, kapt. Wriborg; HELENA, kapt. H. Wittebol; ZORGVLIET, kapt. J.G. Appel; JAVAAN, kapt. G. Eylers; MARGARETTA SIMONETTA, kapt. F.J. Hoffman; ANNA PAULOWNA, kapt. W. Bek Wzn; ANNE EN ELISE, kapt. C.J. Jaski; MERCURIUS, kapt. W.C. Ran; STAD DORDRECHT, kapt. J. van Nassau, (van Dordrecht); STAD SCHIEDAM, kapt. F.A. Wulf (van Schiedam); EDOUARD EN MARIE, kapt. H. Eeltjes, (van Rotterdam).
Voor Schiedam: HENRIETTE ELISABETH SUSANNE, kapt. ..(opm: E.T. Prater).
Voor Middelburg: KONING WILLEM II, kapt. W. Blaakhert; ONDERNEMING, kapt. J. Jozanse (opm: mogelijk J. Johanse.

Afbeelding
Datum 21 juni 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

’s Gravenhage, 20 juni. De 7 leden van de 2de Kamer der Staten-Generaal, welke naar London vertrokken waren, om aldaar de tentoonstelling te bezichtigen, hebben het op hun terugreis al zeer ongelukkig getroffen. Ingescheept op de stoomboot de STAD DORDRECHT werden zij door de sterke stroom en wind, en bij de menigte schepen, op de rivier Theems, tegen de bakens en tonnen aangedreven, waardoor de schroef brak. Daarna op het Engelse schroefstoomschip ADONIS overgestapt, gebeurde kort daarna, door een noodlottig toeval met die stoomboot hetzelfde, zodat die heren tenslotte genoodzaakt waren de terugreis over Dover en Ostende aan te nemen. Hierdoor konden zij eerst heden in de residentie terug keren en werden in de onmogelijkheid gebracht, de vergadering gisteren bij te wonen.

Afbeelding
Datum 16 december 1851
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 15 december. Zaterdagmorgen vroeg is de schroefstoomboot de STAD DORDRECHT, op zijn reis van hier naar Amsterdam, in de Kil, op de hoogte van ‘s Gravendeel tegen een opkomend vaartuigje geraakt, met dat ongelukkig gevolg, dat van de drie daarin zich bevindende personen één is verdronken.

Afbeelding
Datum 18 maart 1852
Krant DC - Dordtsche Courant

Advertentie. Wekelijkse dienst Dordrecht en Londen, voor passagiers, goederen en vee, het nieuw gebouwd snelvarend Nederlands stoomschroefschip STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit. Vertrekt van Dordrecht naar Londen zaterdag 27 maart, des morgens. Adres te Dordrecht bij de directie, of bij de Cargadoors Visser en Van der Sande, en te Londen bij Hall en Zoon, 6 Circus Minories.

Afbeelding
Datum 31 maart 1853
Krant DC - Dordtsche Courant

Advertentie. Wekelijkse dienst Dordrecht en Londen, voor goederen en vee. Het nieuw gebouwd snelvarend Nederlands stoomschroefschip STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, vertrekt van Dordrecht naar Londen zaterdag de 2 april, des morgens.
Adres te Dordrecht bij de directie, of bij de cargadoors Visser en Van der Sande, en te Londen bij Hofman en Schenk.

Afbeelding
Datum 01 december 1853
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 30 november. Het schroefstoomschip STAD DORDRECHT, zaterdag van deze stad naar Londen vertrokken, heeft zondag bij de aanlegplaats te Brouwershaven een defect aan de machine gekregen, waardoor het de reis niet heeft kunnen vervolgen, en is dien ten gevolge gisteren avond met de sleepboot de STAD BROUWERSHAVEN alhier weder voor de stad gebracht om de schade te herstellen.

Afbeelding
Datum 14 februari 1854
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Dordrecht ligt in lading naar Newcastle, het stoomschip STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, om ten spoedigste te vertrekken. Adres bij de cargadoors Visser en Van der Sande.

Afbeelding
Datum 29 oktober 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 28 oktober. De stoomboot LEVANT, kapt. Day, van Rotterdam naar Havre bestemd, werd hier de 26e dezer door de stoomboot STAD DORDRECHT binnengesleept. Dezelve heeft ongeveer 8 mijlen uit de wal een stortzee overgekregen, welke de machine- kamer onder water zette en de deklast zwaar beschadigde. Het schip heeft een en ander hersteld en heden de reis vervolgd.

Afbeelding
Datum 09 december 1854
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 8 december. In deze stad was heden morgen het gerucht in omloop, dat kapt. Stuit, gezagvoerder van de stoomboot STAD DORDRECHT, uit Londen per telegraaf aan de directie der boot alhier zou gemeld hebben, dat hij in zee passagiers van de HENDRIKA zou hebben gered. Dit gerucht wordt niet bevestigd. De directie heeft niets ontvangen dan het gewone bericht van aankomst.

Afbeelding
Datum 10 november 1855
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 9 november. Het stoomschip STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, heeft op zijn terugreis van Londen ten 4 ure in de morgen van ll. woensdag een Engelse visserman overzeild, waarvan het hem niet dan met grote moeite en inspanning van tijd en krachten is mogen gelukken slechts twee man te kunnen redden, hebbende de overige 6 schepelingen de dood in de golven gevonden.

Afbeelding
Datum 11 november 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 10 november. Volgens gerucht heeft de stoomboot (opm: de STAD DORDRECHT) der Dordtsche Stoomboot Maatschappij op Londen in zee een Engelse visschuit overvaren, ten gevolge waarvan enige der opvarenden verdronken en twee personen door de bemanning van gemelde boot gered en te Dordrecht aangebracht.

Afbeelding
Datum 10 januari 1856
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 9 januari. De schroefboot STAD DORDRECHT, welke zondag morgen van hier naar de Kinderdijk heeft willen stomen om te repareren, maar toen in de noord is moeten blijven liggen, heeft gisteren avond zijn reis kunnen vervolgen.

Afbeelding
Datum 08 juli 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verslagen van rederijen etc..

De op Londen varende stoomboot STAD DORDRECHT heeft in 1855 37 reizen heen en terug gemaakt en naar Engeland overgevoerd: 1.254 stuks runderen, 1.846 stuks schapen, 9 stuks kalveren, en 7.372 zakken mosselen, terwijl de hoeveelheid stukgoederen, welke zowel uitgaande als terugkomende, vervoerd zijn, die van 1854 heeft overtroffen. De vervoer van vee met deze stoomboot naar Engeland is weder iets minder geweest dan de vorige jaren, doch dit mindere is door andere lading ruimschoots vergoed geworden, terwijl de geregelde communicatie met Keulen de retourladingen voortdurend doet toenemen. De tegenwoordige toestand van deze onderneming schijnt dus niet ongunstig te zijn en geeft uitzicht op haar blijvend bestaan.
(opm: citaat uit het verslag van Gedeputeerde Staten van Zuid Holland over 1855)

Afbeelding
Datum 19 juli 1856
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Vervolg en slot van het uittreksel uit het jaarlijks verslag van de toestand der gemeente Dordrecht over het jaar 1855.
Voor de buitenlandse scheepvaart zijn uit zee hier binnengekomen 365 schepen, metende 31.540 lasten, tegen 327 schepen metende 25.862 lasten in 1854.
Van deze stad vertrokken naar zee, geheel of gedeeltelijk beladen, 114, en in ballast 248 schepen.
Van deze stad zijn naar Nederlands Oost-Indië vertrokken 3 schepen, waarvan 2 door de Nederlandsche Handelmaatschappij waren bevracht, en het andere voor particuliere rekening beladen derwaarts gezeild is.
Voorts zijn van hier vertrokken 2 schepen naar Akyab, 2 naar Noord-Amerika via Engeland, 1 naar Ceylon, 5 naar Hongkong en 1 naar Cadix.
Van elders zijn uitgezeild 15 hier te huis behorende schepen, als: 7 van Amsterdam, 3 van Rotterdam, 2 van Londen, 1 van Hamburg en 1 van Bordeaux, allen naar Java, alsmede 1 van Amsterdam via Cardiff naar Hongkong.
Van deze 14 naar Java vertrokken schepen waren 13 door de Nederlandsche Handelmaatschappij bevracht tot het afhalen van retourladingen, bestemd voor een der Nederlandse havens.
De grote schepen der hier gevestigde rederijen houden voortdurend een levendig aandeel in de vaart.
De op Londen varende stoomboot STAD DORDRECHT heeft, in 1855, 37 reizen heen en teruggemaakt, en 1.254 runderen, 1.846 schapen, 9 kalveren en 7.372 zak mosselen naar Engeland overgevoerd; de hoeveelheid stukgoederen, zowel uitgaande als terugkomende vervoerd, heeft die van 1854 overtroffen.
Het getal der aan Dordrechtse rederijen toebehorende schepen is 38, tezamen metende 13.575 last.
Van de schepen van verschillende charters, varende op Europa en andere havens, is hoezeer in 1855 vier zijn verkocht en één is verongelukt, het getal met één vermeerderd, thans bedragende 23, tezamen metende 1.774 lasten.
Op twee werven voor de aanbouw van zeeschepen heeft weder veel bedrijvigheid geheerst.
Op 1 januari 1855 stonden op iedere werf 2 barkschepen op stapel.
In de loop van 1855 zijn twee schepen op stapel gezet.
Tevens is in dat jaar tot stand gekomen een vennootschap tot oprichting ener sleephelling, welke te Papendrecht tegenover de stad zal worden daargesteld.
De handel ondervindt meer en meer het nut en de voordelen van de bestaande rijkstelegraaf.
De in 1855 hier opgerichte “Afdeeling van de Vereeniging ter bevordering van Fabrijks- en Handwerknijverheid” vond bijval bij vele handwerkslieden, fabrikanten en particulieren, zodat de Directie prijsvragen heeft kunnen inschrijven.
Op het voorbeeld van Amsterdam en Rotterdam, is hier ook voor de koopvaardijvaart een gewichtige inrichting tot stand gebracht, n.l. de inrichting tot het examineren van varenslieden, welke in 1856 in werking is gekomen. Tot leden der commissie daarover werden benoemd de Heren J.B. ’t Hooft, mr. P. Blussé van Oud-Alblas, Florent van Wageningen, (Reders) J. van Wageningen Dzn. En Dr. J.D. Baron van Hoëvell.
De bestaande stoombootdiensten zijn met 2 vermeerderd; die tussen Rotterdam en Roermond, en die tussen Rotterdam en Antwerpen.
De veren tussen deze gemeente en Papendrecht en Zwijndrecht blijven aan het doel beantwoorden. De gezamenlijke opbrengst der ponten- en schuitenvoeren bedroeg over het afgelopen jaar NLG 7.219,43.

Afbeelding
Datum 28 februari 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Publieke verkopingen in het Nederlandsch Koffijhuis van J. Zahn, te Dordrecht, op vrijdag 27 februari 1857.
- Het fregatschip GENERAAL BARON VAN GEEN. Trekgeld NLG 100, in veiling NLG 18,000; P. Smits Fz; in slag afgelopen.
- 1/60 In het barkschip JUNO. Trekgeld NLG 10. in veiling NLG 1200; in slag daarboven NLG 600. Opgehouden.
- 1/30 In het barkschip TWEE JEANNES. Trekgeld NLG 15, in veiling NLG 2700, in slag daarboven NLG 800. Opgehouden.
- 1/15 In het barkschip FLORA. Trekgeld NLG 15, in veiling NLG 2000; in slag daarboven NLG 800. Opgehouden.
- 1/15 Dito dito. Trekgeld NLG 15, in veiling NLG 2000; in slag daarboven NLG 2175. Opgehouden.
- Een aandeel Dordsche Scheeps-Reederij. Trekgeld NLG 5, in veiling NLG 370; in slag daarboven NLG 5. Opgehouden.
- Een dito dito. Trekgeld NLG 5, in veiling NLG 375; in slag afgelopen.
- Een dito dito. Trekgeld NLG 5, in veiling NLG 375; in slag afgelopen.
- Een dito dito. Trekgeld NLG 5, in veiling NLG 370; in slag NLG 5 daarboven. Opgehouden.
- Een dito dito. Trekgeld NLG 5, in veiling NLG 370; in slag NLG 5 daarboven. Opgehouden.
- 1/100e Aandeel Londense stoomboot STAD DORDRECHT, trekgeld NLG 5, in veiling NLG 460, in slag daarboven NLG 20. Opgehouden.

Afbeelding
Datum 31 maart 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Openbare verkoping op zaterdag de 17e april 1858, des middags ten 12 ure, in het koffijhuis van Jilles Zahn te Dordrecht, ten overstaan van de heer griffier der arrondissements-rechtbank, van het in 1850 nieuw gebouwd stoom-schroefschip STAD DORDRECHT, met al zijn toebehoren, zo als bij de inventaris nader omschreven is; volgens meetbrief groot 244 ton en hebbende een stoomvermogen van 60 paardekracht.
Voornoemd stoomschip ligt te Dordrecht in de Kalkhaven. Nader informatie is te bekomen bij de cargadoors Visser & Van der Sande, te Dordrecht.

Afbeelding
Datum 01 april 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkoping in het Nederlandsch Koffijhuis van J. Zahn te Dordrecht op dinsdag 30 maart:
- 1/64 Aandeel in het fregatschip ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 110; opgehouden voor NLG 300.
- 1/64 Dito dito, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 110; verkocht voor NLG 120.
- 1/64 Dito, dito, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 120; verkocht voor NLG 125.
- 1/30 Aandeel in het fregatschip BIESBOSCH, trekgeld NLG 10, in veiling voor NLG 840, verkocht voor NLG 1030.
- 1/144 Aandeel in het fregatschip OSIRIS, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 475 en daarvoor afgelopen.
- 1/144 Dito, dito, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 475, verkocht voor NLG 480.
- 1/30 Aandeel in het barkschip JEANNETTE EN CORNELIA, trekgeld NLG 10, in veiling voor NLG 800, opgehouden voor NLG 1300.
- 1/30 Aandeel in het barkschip HELLEVOETSLUIS, trekgeld NLG 10, in veiling voor NLG 1925, opgehouden voor NLG 2000.
- 1/30 Aandeel in het barkschip CORNELIS GIPS, niet geveild.
- 1/60 Dito, dito, trekgeld NLG 5, in veiling NLG 1040, opgehouden voor NLG 1100.
- 1/100 Aandeel in het barkschip JAN SCHOUTEN, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 750, opgehouden voor NLG 800.
- Zes aandelen in het stoomschroefschoenerschip STAD DORDRECHT zijn niet verkocht.
- Een aandeel in de Dordrechtsche Scheepsreederij, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 375 en daardoor afgelopen.
- Een dito, dito, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 340, verkocht voor NLG 350.
- Een dito, dito, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 350 en daarvoor afgelopen.

Afbeelding
Datum 14 april 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Scheepsaandelen. A.C. van Wageningen Jr, makelaar te Dordrecht, als last hebbende van zijn meesters is voornemens te veilen en te verkopen:
- 4/64 Aandelen in het fregatschip ADMIRAAL VAN HEEMSKERK.
- 4/64 Aandelen in het barkschip ORION.
- 4/64 Aandelen in het barkschip JAN VAN HOORN.
- 1/60 Aandeel in het barkschip CORNELIS GIPS.
- 4 Aandelen in de Dordrechtsche Maatschappij van Scheepsreederij.
De verkoping zal zijn bij J. Zahn in het Nederlandsch Koffijhuis, over het Marktplein op zaterdag de 17e april 1858, onmiddellijk na de veiling van het schroefschoener stoomschip STAD DORDRECHT.
Nadere onderricht is te bekomen bij bovengenoemde makelaar.

Afbeelding
Datum 18 april 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in het Nederlandsch Koffijhuis van J. Zahn te Dordrecht op
zaterdag 17 april:
- Het ijzeren stoomschroefschoenerschip STAD DORDRECHT, met deszelfs inventaris. In trekgeld ½ pct; in veiling NLG 22.700 in slag afgemijnd voor NLG 24.750.
- 1/64 Aandeel in het fregatschip ADMIRAAL VAN HEEMSKERK. In trekgeld NLG 10; in veiling NLG 735, in slag daarboven NLG 15; verkocht.
- 1/64 Dito dito. In trekgeld NLG 10; in veiling NLG 750, in slag daarboven NLG 10; verkocht.
- 1/64 Dito dito. In trekgeld NLG 10; in veiling NLG 750, in slag daarboven NLG 20; verkocht.
- 1/64 Dito dito. In trekgeld NLG 10; in veiling NLG 770, in slag daarboven NLG 10; verkocht.
- 1/64 Dito dito. In trekgeld NLG 5; in veiling NLG 150, in slag daarboven NLG 15; verkocht.
- 1/64 Dito dito. In trekgeld NLG 5; in veiling NLG 165, in slag daarboven NLG 10; verkocht.
- 1/64 Dito dito. In trekgeld NLG 5; in veiling NLG 200, in slag daarboven NLG 10; verkocht.
- 1/64 Dito dito. In trekgeld NLG 5; in veiling NLG 225, in slag daarboven NLG 5; verkocht.
Van de laatste vier aandelen is het te kort niet aangezuiverd.
- 2/64 Aandelen in het barkschip ORION. In trekgeld NLG 10; in veiling NLG 910, in slag daarboven, NLG 140 verkocht.
- 2/64 Dito dito. In trekgeld NLG 10; in veiling NLG 1135, in slag daarboven NLG 40 verkocht.
- 2/64 Aandeel in het barkschip JAN VAN HOORN. In trekgeld NLG 10; in veiling NLG 1075, in slag daarboven NLG 25; verkocht.
- 2/64 Dito dito. In trekgeld NLG 10; in veiling NLG 1100, in slag daarboven NLG 60; verkocht.
- 1/60 Aandeel in het barkschip CORNELIS GIPS. In trekgeld NLG 10; in veiling NLG 1200, in slag afgelopen.
- Een aandeel in de Dordrechtsche Scheepsreederij. In trekgeld NLG 5; in veiling NLG 375, in slag afgelopen.
- Een aandeel dito dito. In trekgeld NLG 5; in veiling NLG 340, in slag afgelopen.
- Een aandeel dito dito. In trekgeld NLG 5; in veiling NLG 340, in slag afgelopen.
- Een aandeel dito dito. In trekgeld NLG 5; in veiling NLG 340, in slag afgelopen.

Afbeelding
Datum 09 juni 1858
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Brouwershaven. Den 4 juni binnengekomen CORTGENE, kapt. D. Dunlop Dz, van Rotterdam naar Batavia, gesleept binnendoor van Hellevoet.
Den 5 dito MAASSTROOM, kapt. F. Mellema, van Batavia naar Schiedam.
Den 6 dito GRACE, kapt. F. Stowe, van New York naar Rotterdam.
Den 5 dito uitgezeild CORTGENE, kapt. D. Dunlop Dz, naar Batavia, stoomboot STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Dordrecht naar Londen.

Afbeelding
Datum 16 juni 1858
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Brouwershaven. Den 11 juni binnengekomen PRINCES AMALIA, kapt. L.W. van Rijn van Alkemade, van Batavia naar Rotterdam.
Den 12 dito uitgezeild STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Dordrecht naar Londen.

Afbeelding
Datum 23 juni 1858
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Brouwershaven. Den 19 juni binnengekomen JASON, kapt. J. Lourens, van Batavia.
Den 20 dito ELIZA, kapt. T. Heiks, van Swansea, TRITON, kapt. H.G.F. Adriaans, ZEPHIR, kapt. N.J. de Vries, beide van Batavia, alle naar Rotterdam.
Den 21 dito BURTONS, kapt. R. Woodhead, van Londen naar Dordrecht, HESTER ADRIANA, kapt. G. Sprang van Hees, van Schiedam naar Batavia (gesleept per stoomboot binnendoor van Hellevoetsluis).
Den 19 dito uitgezeild stoomboot STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Smit, van Dordrecht naar Londen, 21 dito, HESTER ADRIANA, kapt. G. Sprang van Hees, van Schiedam naar Batavia.

Afbeelding
Datum 30 juni 1858
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Brouwershaven. Den 26 juni binnengekomen JAN DANIEL, kapt. H.Hagers van Batavia naar Rotterdam, WILLIAM, kapt. R. Deyer van Liverpool, MARIJ ANT, kapt. F. Mouldon van Tentowen, DE VROUW CLARA, kapt. J.R. Staal van Cardiff.
Den 27 dito DAVID FAIJE, kapt. C.W. Kinidsen van Frederikshaven, allen naar Dordrecht.
Den 26 dito uitgezeild: stoomboot STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit van Dordrecht naar Londen.

Afbeelding
Datum 07 juli 1858
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Brouwershaven. Den 4 juli binnengekomen RHINE, kapt. P. Metcalf, van New-Castle naar Dordrecht.
Den 3 dito uitgezeild stoomboot STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit van Dordrecht naar Londen.
Den 4 dito COLUMBIA, kapt. H. Semcke, van Rotterdam naar New York.

Afbeelding
Datum 14 juli 1858
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Brouwershaven. Den 14 juli binnengekomen QUEEN OF AVA, kapt. O. Williamson, van Toochewfoo (opm: waarschijnlijk Foo-Chew-Foo, mogelijk Fuzhou, 26º5’ N.B. 119º19’ O.L.); LAMMINA ELIZABETH, kapt. A. Gersen, van Batavia, beide naar Rotterdam, CARL JOHAN, kapt. N. Johannissen, van Fredrikstad naar Dordrecht.
Den 10 dito uitgezeild STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit van Dordrecht naar Londen.

Afbeelding
Datum 24 juli 1858
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Brouwershaven. Den 16 juli binnengekomen JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. L.C. Verbeek, van Rotterdam naar Sydney, gesleept per stoomboot binnendoor van Hellevoet.
Den 18 dito HET GOEDE VERTROUWEN, kapt. D.J. Kraan, van Dordrecht naar Newport, zeilende binnendoor gearriveerd.
Den 22 dito GUILLIETTA, kapt. Maresco, van Licate naar Dordrecht, FORTUNATO PARODI, kapt. G.B. Longobardi, van Licate naar Rotterdam, TEMPEO, kapt. F. Zubranich, van Venetië naar Rotterdam.
Den 17 dito uitgezeild STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit van Dordrecht naar Londen.
Den 20 dito HET GOEDE VERTROUWEN, kapt. D.J. Kraan, van Dordrecht naar Newport, JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. L.C. Verbeek, van Rotterdam naar Sydney.

Afbeelding
Datum 28 juli 1858
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Brouwershaven. Den 24 juli binnengekomen: KENNINGTON, kapt. O.F.H. Edwards, van Akyab naar Rotterdam.
Den 26 dito ARGO, kapt. A.W.F. van Teuten, van Rotterdam naar Batavia.
Den 24 dito uitgezeild STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit van Dordrecht naar Londen.

Afbeelding
Datum 04 augustus 1858
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Brouwershaven. Den 31 juli uitgezeild STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit van Dordrecht naar Londen.

Afbeelding
Datum 07 augustus 1858
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Brouwershaven. Den 3 augustus binnengekomen LAURA, kapt. J. Wilmsen, van Rotterdam naar New York, gesleept per stoomboot binnendoor van Hellevoet.
Den 5 dito ELISA, kapt. F. Daws, van Runcorn en stoomboot STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Londen, beide naar Dordrecht.

Afbeelding
Datum 11 augustus 1858
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Brouwershaven. Den 6 augustus binnengekomen COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, kapt. A. van Hoogenstraten, van Batavia; JOAN, kapt. C. Laseur, van Padang; ORISSA, kapt. J. Manson, van Rangoon, alle drie naar Rotterdam; CATHARINA BOLAND, kapt. J. Williams, v. Liverpool, en KATE, kapt. Banks, van Runcorn, beiden naar Dordrecht.
Den 7 dito JOHNS, kapt. G. Lodge, van Newcastle naar Rotterdam; MAASSTROOM, kapt. F. Mellema, v. Rotterdam naar Batavia.
Den 9 dito ANTOINETTE, kapt. J.M. de Winter, van Batavia, ATLANTIC, kapt. Marciel, van New York, AIMABLE ROSE, kapt. Guegan, van Camilla, alle drie naar Rotterdam.
Den 7 dito uitgezeild stoomboot STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Dordrecht naar Londen, LAURA, kapt. Williams, van Rotterdam naar New York.

Afbeelding
Datum 14 augustus 1858
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Brouwershaven. Den 12 augustus binnengekomen EUGENIA, kapt. J. Dodde, van Newcastle, PRINS VAN ORANJE, kapt. L. Hensing, KOSMOPOLIET, kapt. L. Bouten, de beide laatste van Rotterdam naar Batavia, stoomboot STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Londen
Den 11 dito GRIETJE KOENS, kapt. A.R. Kuipers, van Petersburg, beiden naar Dordrecht. Den 12 dito uitgezeild: ANTOINETTE, kapt. J.M. de Winter, gesleept binnendoor.
Den 11 dito ATLANTIC, kapt. T. Marciel, beiden naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 18 augustus 1858
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Brouwershaven. Den 14 augustus binnengekomen JAN DANIEL, kapt. H. Hagers, van Rotterdam naar Australie. Uitgezeild stoomboot STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Dordrecht naar Londen.

Afbeelding
Datum 19 september 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 18 september. De stoomboot STAD DORDRECHT, gisterenmiddag naar zee gegaan, is des avonds weer op de rede teruggekeerd door harde wind en hoge zee, doch heeft hedenmorgen ten 7 ure de reis opnieuw aanvaard.

Afbeelding
Datum 18 oktober 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Ingezonden mededeling. Enige passagiers aan boord van het stoomschip STAD DORDRECHT, toebehorende aan de Hollandsch-Belgische Spoorwegmaatschappij, achten zich verplicht het gedrag van kapt. De Haan, voerende het stoomschip STAD MIDDELBURG no. 2 bij dezen openlijk bekend te maken. Genoemd schip STAD DORDRECHT werd door belangrijke averij aan zijn schepraderen in het Mallegat verplicht zijn doorvaart te staken. Onmiddellijk werd door kapt. Van Engelen de noodvlag gehesen, teneinde het achtervolgende stoomschip STAD MIDDELBURG tot assistentie uit te nodigen. In plaats van hieraan, zoals men van ieder rechtschapen varensman zou verwachten, gehoor te geven, zette hij onverwijld zijn koers voor, zonder zelfs te onderzoeken of het ongeval van ernstige aard ware. In hoeverre de directie van een dusdanige onderneming het gedrag van genoemde kapt. De Haan, na het ter kennis brengen van deze regels, kan of mag goedkeuren, behoort niet tot ons onderzoek. Wij zouden zulks echter zeer betwijfelen, vermits zij zich zou blootstellen, ingeval van ongeval aan een van haar bodems, met dezelfde munt door andere ondernemingen betaald te worden. De directie van de Nieuwe Rotterdamse Courant zal de ondergetekenden zeer met de plaatsing van de bovenstaande regels verplichten. Aan boord van de stoomboot STAD DORDRECHT, 16 oktober 1859.
J.S. Bauduin, koopman en fabrikant te Dordrecht,
G.M van der Made, civ. ing.
(opm: zie voor reactie NRC 231059)

Afbeelding
Datum 23 oktober 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Ingezonden mededeling. Mijnheer de redacteur ! In Ued. veelgelezen blad en wel van 18 oktober vond ik een artikel geplaatst onder de ingezonden stukken, getekend: aan boord van de stoomboot STAD DORDRECHT 16 oktober 1859 door J.S. Bauduin, koopman en fabrikant en G.M. Van der Made, civ. ingenieur, waarin mijn naam en gedrag, volgens mijn gevoelen op zeer onbescheiden wijze voor het met mij onbekende publiek, wordt beledigd en in een verkeerd daglicht geplaatst, weshalve ik mij genoopt zie, het door bovengenoemde heren geschrevene met enige regels (waarvoor ik u edele welwillendheid ter plaatsing inroep) toe te lichten.
Op de 16e oktober op mijn reis van Rotterdam naar Middelburg, met het stoomschip STAD MIDDELBURG No. 2, ontwaarde ik in het zogenaamde Mallegat het stoomschip STAD DORDRECHT, toebehorende aan de Nederlandsch-Belgische spoorwegmaatschappij en veronderstelde al dadelijk, dat aan genoemd stoomschip aan schip of machines enige averij of enig onvoorzien voorval plaats had, waarvoor gemeld stoomschip gestopt lag, waarop ik aan mijn onderhebbende equipage last gaf, met te zeggen: “jongens maakt een tros klaar; dat kan wel een sleepreis geven”; waarna ik de DORDRECHT genaderd zijnde verplicht was om tot twee malen achteruit te werken, om reden er geen voldoende ruimte was om te passeren. Bij het naderen en langs zijde varen ontwaarde ik dat er een defect in een van de raderen van de DORDRECHT plaats had, iets dat niet ongewoon is en bij mij meermalen heeft plaats gehad en gemeenlijk met een kort oponthoud verholpen is; terwijl ik ook in die ogenblikken met kapt. Van Engelen heb gesproken en het bovenstaande vernam, en mij niet het minste gevaar gebleken is, noch mij werd te kennen gegeven, waarop ik aan mijn tijd voor de reis bepaald zijnde, om nodeloos oponthoud te voorkomen, mijn reis heb vervolgd. Wat verder het aangehaalde noodsein betreft, heb ik wel gezien een seinvlaggetje, dat op alle stoomboten gebezigd wordt voor sein aan tussenliggende plaatsen, waar met roeiboten wordt af- en aangezet, doch hetwelk bij mij als noodsein niet bekend is en waarschijnlijk reeds was gehesen voor 's Gravendeel, terwijl, bijaldien er werkelijk gevaar bestond, hetwelk al spoedig gebleken is niet te zijn, het door kapt. Van Engelen aan mij moest zijn te kennen gegeven, als zijnde hij verantwoordelijk voor zijn schip en passagiers.
Ik vind het echter ongerijmd voor onbekenden in het vak van varen, en onbeschaamd en zeer beledigend, om door middel van de openbare bladen door dergelijk opstel mij altijd in ondergeschikte betrekking mijn gedrag en misschien bekwaamheid voor het met mij onbekende publiek in een verkeerd daglicht, ja zelfs aan de kaak te stellen, latende ik aan ieder onpartijdig lezer over te oordelen, aan wie plichtverzuim of onverschilligheid, zo die al bestaan hebben, te wijten is, beroepende ik mij op diegenen, die mij in mijn betrekking als gezagvoerder met kennis van zaken kunnen beoordelen. Verder dient tot naricht, dat ik in 1849 door de Franse republiek met de gouden medaille gedecoreerd ben ter zake van het redden van schipbreukelingen (opm: zie NRC 200949), met vergunning van het Nederlands gouvernement deze medaille, zo ik wil, te dragen en hoop waar mijn plicht het gebiedt, dit eermetaal waardig te blijven, zodat ik vooralsnog verheven ben boven de aantijging van de personen, die misschien om hun naam in een dagblad geplaatst te zien, zich niet ontzien hebben om de mijnen te willen bevlekken. Met de plaatsing van het bovenstaande, zult Ued. zeer verplichten.
Ued. dw. dienaar J. den Haan, kapitein van de STAD MIDDELBURG No. 2.

Afbeelding
Datum 15 februari 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 11 februari. Binnengekomen de 9e dezer de stoomboot STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Londen naar Dordrecht.
Vertrokken de 11e dito de stoomboot STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Dordrecht naar Londen.

Afbeelding
Datum 25 februari 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Brouwershaven, 24 februari. Binnengekomen: KAAP HOORN, kapt. L.J. Dik, van Batavia naar Rotterdam.
25 Dito EERSTELING, kapt. A.P. Armstrong, van Batavia naar Dordrecht.
26 Dito ELIZABETH, kapt. W.C. Veenstra, van Rotterdam naar Batavia, met een detachement troepen sterk 125 man, gesleept per stoomboot KINDERDIJK binnendoor van Hellevoetsluis.
27 Dito MARIA ADRIANI, kapt. S. van der Held Szn, HELENA en ANNA, kapt. J.C.F. Lupcke Jr, DRIE VRIENDEN, kapt. L.P. Anderson, VEREENIGING, kapt. J. de Jong, allen van Batavia naar Rotterdam, de laatste met verlies van anker en ketting naar Dordrecht.
24 Dito uitgezeild: WATERGEUS, kapt. H.R. Giezen, van Rotterdam naar Batavia.
25 Dito STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Dordrecht naar Londen.

ZZC 250260
Brouwershaven, 24 februari. Gisteren en heden zijn wederom alhier aangebracht een gedeelte van de inventaris bestaande uit rondhouten, kettingen, ankers, enz, alsmede een groot gedeelte van de lading bestaande uit verfwaren, kettingen, lood, ijzer, etc, alles afkomstig van het gestrand Frans schoenerschip ANNA ALEXANDRE, kapt. Moijan.

JB 250260
Advertentie. De vroeger geannonceerde verkoop van het Nederlands-Indisch brikschip HENRIETTE, zal plaats vinden te Soerabaija op de 27e februari e.k.
Batavia, 22 februari 1860 Schimmelpenninck & Co

Afbeelding
Datum 07 maart 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven,1 maart. Van hier vertrokken: STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Londen naar Dordrecht; BATO, kapt. W.F. Broeksmit, van Rotterdam naar Hong Kong, via Cardiff, gesleept per stoomboot NIEUWE-SLUIS binnendoor van Hellevoetsluis.
Aangekomen de 2e dito OUDERKERK a/d AMSTEL, kapt. D.H. Kramer, van Batavia naar Rotterdam, gesleept per stoomboot KINDERDIJK, uit zee, wegens contrarie wind; INDUSTRIE, kapt. A. Hilcken, van Rotterdam naar New York, gesleept per stoomboot ZUID-HOLLAND binnendoor van Hellevoetsluis.
Aangekomen de 3e maart. WALCHEREN, kapt. K. Hoek, van Batavia en vertrokken de stoomboot STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Dordrecht naar Londen.

Afbeelding
Datum 14 maart 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 8 maart. Binnengekomen: STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Londen naar Dordrecht.
10 Dito STELLA, kapt. Fh. Tompson, van Newcasle naar Rotterdam.
De 10e dito uitgezeild: STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Dordrecht naar Londen.

Afbeelding
Datum 17 maart 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 15 maart. Binnengekomen KOSMOPOLIET, kapt. J. Bouten, van Batavia naar Rotterdam; STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Londen naar Dordrecht; SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. L. Klein, van Batavia naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 24 maart 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Zierikzee, 21 maart. Binnengekomen: CATHARINA MARIA, kapt. J.A. Ballot, van Batavia naar Middelburg.
Brouwershaven, 22 maart. Binnengekomen: DOELWIJK, kapt. K.J. Swart, van Batavia naar Rotterdam; STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Londen naar Dordrecht.

NRC 250360
Rotterdam, 24 maart. Krachtens Zr.Ms. besluit van de 21e dezer wordt het schroefstoom-flotillevaartuig HECTOR, thans liggende te Amsterdam, doch hetwelk naar Willemsoord zal worden overgevoerd, met de 16e april aanstaande in dienst gesteld en het bevel daarover opgedragen aan de luit.t.zee 1e klasse P.M. van der Haak.

Afbeelding
Datum 28 maart 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 26 maart. Binnengekomen de 25e maart. TWEE GEZUSTERS, kapt. P. Keuzekamp, van Rotterdam naar Batavia, gesleept per stoomboot KINDERDIJK binnendoor van Hellevoetsluis. De 26e dito KRIMPENERWAARD, kapt. C. van Twist qq, van Batavia naar Rotterdam. De 24e dito uitgezeild: STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Dordrecht naar Londen.

Afbeelding
Datum 04 april 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Brouwershaven, 30 maart. Binnengekomen: SAMARANG, kapt. A.M. Swarts, van Batavia naar Rotterdam; PATRIARCH SAMHIRI, kapt. G.G. Lion, van Rotterdam naar Batavia, gesleept per stoomboot KINDERDIJK binnendoor van Hellevoetsluis; NEDERWAARD, kapt. D. Kwakkelsteijn 31 dito LOUIS, kapt. J.P. Hessels qq., beide van Batavia naar Rotterdam; REIJERWAARD, kapt. W.J. Sablairolles qq., van Batavia naar Rotterdam; BOMMELERWAARD, kapt. F.A.H. Loos; 1 april, JAN SCHOUTEN, kapt. J. Coening Meijer, beide van Batavia naar Dordrecht.
31 Maart uitgezeild STAD DORDRECHT, kapt. Stuit, van Dordrecht naar Londen.

Afbeelding
Datum 07 april 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 3 april. Binnengekomen: MARY en HILEGONDA, kapt. F.J.J. Bouman, van Rotterdam naar Batavia, gesleept per stoomboot ZUID-HOLLAND binnendoor van Hellevoetsluis.
5 Dito STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Londen naar Dordrecht.
4 Dito uitgezeild. DUIVELAND, kapt. H. Hagers, naar Batavia; HEBE, kapt. A.J. Kiehl, TWEE GEZUSTERS, kapt. P. Keuzekamp, MARY en HILLEGONDA, kapt. F.J.J. Bouman, alle drie naar Batavia.

Afbeelding
Datum 11 april 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 9 april. Binnengekomen: KEMANGLEN, kapt. J.W. Möller, naar Dordrecht; PIETER CORNELISZN HOOFT, kapt. N. Coens, naar Schiedam beiden van Batavia; TRIJNTJE FENNA, kapt. C. Ingermann, van Rotterdam naar Melbourne, gesleept per stoomboot KINDERDIJK binnendoor van Hellevoetsluis.
7 Dito uitgezeild: STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Dordrecht naar Londen.

Afbeelding
Datum 14 april 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 10 april. Binnengekomen: ALBLASSERDAM, kapt. J. ’t Hoen, naar Rotterdam, MACAO, kapt. J. Kroll, naar Schiedam, beide van Batavia; VESTA, kapt. J.P.C. Gerrebrands van Batavia naar Rotterdam; STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Londen naar Dordrecht.

Afbeelding
Datum 18 april 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 13 april. Binnengekomen: VIER GEZUSTERS, kapt. J. Bik, van Batavia naar Rotterdam, gesleept per stoomboot ZUID-HOLLAND, uit zee wegens contrarie wind.
Uitgezeild: de 14e april STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Dordrecht naar Londen. TRIJNTJE FENNA, kapt. C. Ingermann, van Rotterdam naar Melbourne.

Afbeelding
Datum 25 april 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 16 april. Binnengekomen: Zr.Ms. stoomschip FRANS NAEREBOUT, commandant Verschoor, van Vlissingen, bestemming onbekend.
17 Dito MORGENSTER, kapt. P. Schlijtter, van Fredrikstad; 19 dito STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Londen, beide naar Dordrecht.
21 Dito SOERABAIJA, kapt. K. de Boer, van Batavia, met verlies van ankers en ketting. HENDRIKA, kapt. U.H. Bönn, van Batavia, allen naar Rotterdam.
22 Dito VAN OLDEBARNEVELD (opm: OLDENBARNEVELD), kapt. C.L. Torleij Duwel, van Rotterdam naar Batavia, gesleept per stoomboot ZUID-HOLLAND, binnendoor van Hellevoetsluis; CATHARINA MARIA, kapt. A.T. Schuchard, van Batavia naar Rotterdam. 23 Dito MAARTEN VAN ROSSEM, kapt. A. van der Eijk qq., van Batavia naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 30 april 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Brouwershaven, 29 april. Binnengekomen: CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. D. Bakker, van Batavia naar Schiedam. HEBE, kapt. A.J. Kiehl, van Rotterdam naar Batavia, gesleept per stoomboot ZUID-HOLLAND, binnendoor van Hellevoetsluis. STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Londen naar Dordrecht.

Afbeelding
Datum 02 mei 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 30 april. Uitgezeild: STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Dordrecht naar Londen. 29 Dito Zr.Ms. stoomschip FRANS NAEREBOUT, commandant Verschoor, van Brouwershaven naar de Hinder.

Afbeelding
Datum 05 mei 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 3 mei. 1 Mei uitgezeild: STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Londen naar Dordrecht. ARGO, kapt. J. Ribbing, van Brouwershaven naar Newcastle.
2 Mei: VAN OLDEBARNEVELDT (opm: fregat OLDENBARNEVELD), kapt. C.L. Torleij Duwel, van Rotterdam naar Batavia.

Afbeelding
Datum 09 mei 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 4 mei. Binnengekomen: DEN ELSHOUT, kapt. E.F. Bonjer, van Batavia naar Rotterdam; Zr.Ms. stoomschip FRANS NAEREBOUT, commandant Verschoor, van Vlissingen naar Brouwershaven. 6 Dito FOP SMIT, kapt. L. Hoefman, van Rotterdam naar Batavia, gesleept per stoomboot KINDERDIJK binnendoor van Hellevoetsluis.
5 mei. Uitgezeild: STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Dordrecht naar Londen.
7 mei. FOP SMIT, kapt. L. Hoefman, van Rotterdam naar Batavia.

Afbeelding
Datum 12 mei 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 8 mei. Binnengekomen: JAPAN, kapt. J. Muller, van Batavia naar Rotterdam; JOHANNES HENDRICUS FERDINAND, kapt. G.H. Lodewijks, van Batavia naar Rotterdam.
10 mei. STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Londen naar Dordrecht.
10 mei. Uitgezeild: Zr.Ms. stoomschip FRANS NAEREBOUT, commandant Verschoor, van Brouwershaven naar Vlissingen.

Afbeelding
Datum 18 februari 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen.
Voor Dordrecht ingeklaard: SIR ROBERT PEEL, kapt. L.C. Larsen, van Friedrichstadt, met 340 tonnen hout; REBECEA, kapt. J. Fritzen, van Londen, met 105 tons gebroken glas;  GEZIENA, kapt. J.B. Brouwer, van Liverpool, met 197 tons ruw zout.
Helvoet, 16 februariAangekomen: URANIA, kapt. Christophersen, van Haiti; EENDRAGT, kapt. De Boer, van Triest; FALCON, kapt. Bugg, van Londen; ALBATROSS, van Liverpool. Vertrokken: STAD DORDRECHT, naar Londen.
Brouwershaven, 16 februariGisteren aangekomen: CONSTANCE, kapt. Kimmerer, en EMILIE, kapt. Bruynseels, beiden van Batavia; TWEE BROEDERSkapt. Prins, van  Whitehaven. Heden aangekomen: ANNA, kapt. Fruhling, van Londen.
Inzeilende: JANNETJE, kapt. Lupcke, van Batavia naar Rotterdam.
Te Texel aangekomen, 14 februari, GERARD PIETER SERVATIUS, kapt. Wamsteker,
en 15 dito, AMPHITRITE, kapt. Berglund, beiden van Batavia.
Te Decima aangekomen, 8 december, MEPPEL, kapt. Stikkel v. Dam, van Amsterdam.
Van Tafelbaai (Kaap de Goede Hoop) vertrokken, 4 januari, MACASSAR, kapt. Rip, naar  Batavia.

Afbeelding
Datum 25 februari 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen.
Voor Dordrecht ingeklaard: STAD DORDRECHT, kapt. H.L. Stasse, van Londen, met stukgoederen.
Helvoet, 23 februari. Aangekomen: IMANUEL, kapt. Börness, van Holmstrand.
Vertrokken: ARGUS, kapt. Tuk, naar Havana; FRIEDRICH STANG, kapt. Carlsen,
naar Grangemouth; CAMDEN, kapt. James, naar Middlesbro'; JACOBA, kapt. De Heer; CATHARINA ELISABETH, kapt. Pander; WILHELMINA ADRIANA, kapt. Bot, en ANTON en JACOB, kapt. Ouwehand, allen naar Newcastle; Albatros, kapt. Lockwood, naar Leith; RECORD, kapt. Butcher, naar Liverpool.
Brouwershaven, 23 februari. Vertrokken: LOOPUIT, kapt. Van der Hidde, naar Singapore.
Te Texel aangekomen, 22 februari, NICOLAAS WITSEN, kapt. Portengen, van Batavia.
Helvoet, 24 februari. Vertrokken: SWALLOW, stoomboot, naar Hull; COLLETIS, stoomboot, naar Goole; EARL of AUCKLAND, stoomboot, naar Londen.
Aangekomen, schepen op Java vóór 15 januari, SUSANNA, kapt. E. Vonck, en ALIDA, kapt. H. Visser qq, beiden van Amsterdam; WILHELMINE EN ELISE, kapt. M. Priebee, van Hong-Kong; MARIA CATHARINA, kapt. H.P. Kluit, van Japan.

Afbeelding
Datum 08 maart 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen.
Voor Dordrecht ingeklaard: STAD DORDRECHT, kapt. H.L. Stasse, van Londen, met stukgoederen.
Helvoet, 6 maart. Aangekomen: ALBATROSS, van Liverpool; EAGLE, kapt. Garwood, van Ipswich; SWALLOW, van Hull.
Vertrokken: BITTERN, naar Liverpool; IMMANUEL, kapt. Bjoness, naar Holmstrand.
Voorgaats: TAGAL, kapt. Göbel, van Batavia.
Brouwershaven, 6 maart. Gisteren vertrokken: SARA, naar Londen.
Heden inzeilende: JAN DANIËL, kapt. Zweede, van Batavia.
Te Texel aangekomen, 5 maart, ZES GEZUSTERS, kapt. Rutgers, en TASMANIA, kapt. B.J. Jonker, beiden van Batavia; BATAVIA, kapt. Prange, en ETHA, kapt. Buschman, beiden van Banjoewangie.
Helvoet, 7 maart. Aangekomen: SEAHORSE, stoomboot, van Hull; PRINCESS ALICE, stoomboot, HESSIA, kapt. Warnaar, en NORA, stoomboot, allen van Havre; ANNA AGATHA, Klinge, van Plymouth; NALVINA, kapt. Rus, van Liverpool; MARIA, kapt. De Jong, van Palermo; THELIS, kapt. Butherell, en Effort, kapt. Enkdale, beiden van Londen; MERWESTROOM, kapt. De Goede, van Bergen.
Van Batavia vertrokken, 18 januari, HERMAN DE RUITER, kapt. Esink; 21 dito, TOLLENS, kapt. Verhagen, en NEDERLAND, kapt. Van Steenderen, allen naar Nederland.
Van Banjoewangie vertrokken, 2 januari, DUISBURG, kapt. Holtjes, naar Amsterdam; 8 dito, BELLATRIX, kapt. Haacke, naar de Golf van Persie; JAVA, kapt. Mann, en QUARTET, kapt. Mulder, beiden naar Amsterdam; 6 dito, OSCAR I, kapt. Thomson; CORNELIS GIPS, kapt. Seiffert; 8 dito, IDA WILHELMINA, kapt. Rotgans; 11 dito, PAUL JOHAN, kapt. Kooij; LAURA EN ADÈLE, kapt. Lund; BILDERDIJK, kapt. Viëtor; 13 dito, SIR ROBERT PEEL, kapt. Lange, JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. Van Duyn; NIJVERHEID, kapt. Schaap, en 14 dito, CATH. WILHELMINA, kapt. Kluin, allen naar Nederland.
Van Cheribon vertrokken, 20 januari, EMILIE, kapt. Lundstrom, naar Nederland.
Van Samarang vertrokken, 10 januari, JEDO, kapt. Van Rossen, en 13 dito, H.V. VAN PAULO, kapt. v.d. Bolck, beiden naar Nederland.
Van Passaroeang vertrokken, 11 januari, HENDRINA, kapt. Van Breen; 12 dito, HENRIËTTE MARIA, kapt. Tjebbes; CATH. MARIA, kapt. Oomkens; 14 dito, COUNTY OF ARY, kapt. Mc. Nicol; 16 dito, ORTELIUS, kapt. Groote, en 18 dito, CATHARINA, (? Ned.), allen naar Nederland.
Te Patjitan aangekomen, 3 januari, JHR. MR. V.D. WALL VAN PUTTERSHOEK, kapt.  Lammerts, van Sumanap.
Van Tjilatjap vertrokken, 11 januari, DECIMA, kapt. Grivel, naar Amsterdam.
Van Macassar vertrokken, 9 januari, MAASSLUIS, kapt. Post, naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 22 maart 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: FAME, kapt. J. Davison, van Newcastle, met 81 chaldrons steenkolen; GUARDIAN, kapt. W. Breckon, van Newcastle, met 122 chaldrons steenkolen; STAD DORDRECHT, kapt. H.L. Stasse, van Londen, met stukgoederen; FORTITUDE, kapt. G. Timmer, van Par, met 150 tons porceleinaarde.
Helvoet, 20 maart. Aangekomen: CERES, kapt. Olsen, van Holmstrand; CONCORDIA, kapt. Orts, van Ystad; Z.M. stoomboot AERT VAN NES, van Vlissingen, per FRANS NAEREBOUT. De stoomboot LOUISE is heden nacht met schade aan de machine teruggekomen en ligt ter rede geankerd.
Vertrokken: MARY, kapt. Shorehead, naar Newcastle; KILLARNEY, stoomboot, en HARRIET EN ELISE, kapt. Hosrow, beiden naar Goole; Hollander, stoomboot, naar Kopenhagen.
Brouwershaven, 20 Maart. Eergisteren aangekomen: KOSMOPOLIET, kapt. Koning, van Batavia; VOORWAARTS, kapt. Kerkstra, van Batavia, laatst van Mauritius.
Vertrokken: GROOTMEESTER NATIONAAL, kapt. Giesse; JULIE, kapt. Brem, en ORANJE NASSAU, kapt. van Hees, allen naar Batavia.
Gisteren aangekomen: HUGO GROTIUS, kapt. Vogelensang, van Banjoewangie.
Vertrokken: PELICAN, naar Liverpool ; SARA, naar Londen.
Te.Texel aangekomen, 18 Maart, HENRIETTE, kapt. Drijver, van Batavia; PIETER SCHOENMAKERS, kapt. Van Varelen, van Wijnkoopers-Baai, laatst van Lissabon.  Vertrokken, 18 Maart, MARIA VERONICA, kapt. Schol, en KANDANGHOUWER, kapt. Zeelt, beiden naar Batavia.
Van Vlissingen vertrokken, 19 Maart, BURG. VAN MIDDELBURG, kapt. Hoek, van Batavia naar Middelburg.
Helvoet. 31 maart. Aangekomen: ALBATROSS, stoomboot, van Liverpool; SWALLOW, stoomboot, en SEAHORSE, stoomboot, beiden van Hull; NORA, stoomboot, van Londen; ADM. VERHEULL, stoomboot, van Havre. Op de Kanaalhaven gekomen KOSMOPOLIET, Koning, van Brouwershaven.
Van St. Helena vertrokken, voor 2 februari, MARTHA THERESIA, kapt. Visser,
van Japan naar Amsterdam; SCHEVENINGEN, kapt. Annokkee, van Java naar Rotterdam;
4 dito, NEDERWAARD, kapt. Tergast, van Padang: CORNWALLIS, kapt. Blick, van Batavia, beiden naar Rotterdam.
Gepasseerd, 4 februari, GRAAFSTROOM, kapt. De Boer; ZEELANDIA, kapt. Blaakhert; PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, kapt. Rotgans qq., en 5 dito, JOH. CHRISTINA, kapt. Leclercq, allen van Java naar Nederland.
Gepraaid: 27 januari, op 29° ZBr. en 11° WL., JEANNETTE EN CORNELIA, kapt. Romijn, van Java naar Dordrecht.

Afbeelding
Datum 29 maart 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Helvoet, 26 maart. Aangekomen: THERESE, van Grangemouth; JOHN AND CHARLES, kapt. Hopkins, van Rochester; ISABELLA, kapt. Horner, van Bo’ness; ELVE, van Hamburg.
Vertrokken: VOLUNTEER, naar Leith.
Brouwershaven, 26 Maart. Aangekomen: SARA, van Londen; DELFT, kapt. Van Geelkerken, van Hellevoet. Vertrokken: STAD DORDRECHT, naar Londen.
Brouwershaven 27 maart. In zee gezeild: AEGIDIA EN PAULINE, kapt. P.P. Hoogland, naar  Batavia.
Te Texel aangekomen, 26 maart, ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. Mulder, van Batavia.
Goudstaart gepasseerd, 22 maart, A.R. FALCK, kapt. Van Duyvenboden, van Banjoewangie naar Amsterdam.
Van Banjoewangie vertrokken, 15 januari, JUNO; 18, HENDRIKA; 19, HELLEVOETSLUIS; 21, HENRIETTE MARIA; 28, TONIA, CAPELLA, en H.V. VAN PAULO, allen naar Nederland.
Van Tjilatjap vertrokken, 20 januari, ISAAC DA COSTA, naar Nederland.

Afbeelding
Datum 05 april 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: GRACES, kapt. J. Swales, van Newcastle, met 104 chaldrons steenkolen; SURPRISE, kapt. C. Osborne, van Cardiff, met 7587 stuks en 640 bundels plaatijzer; SNOWDROP, kapt. M.H. Lelean, van Par, met 100 ton porceleinsteen en 60 tons porceleinaarde; HOPE, kapt. P. Pill, van Runcorn, met 108 ton ruw zout; INDEX, kapt. J. Long, van Charlestown, met 137 tons porceleinaarde; STAD DORDRECHT, kapt. H.L. Stasse, van Londen, met stukgoederen.
Helvoet, 3 april. Aangekomen: DEUX REINES, kapt. Soulas, van Nantes; SCOTS SHIPS, kapt.Swirk, van Teignmouth; SEINE, van Hamburg.
Vertrokken: FIJENOORD, naar Londen. LOUISE is van Goereehaven naar zee gestoomd. HOLLANDER ligt uitgaande bij Goereehaven geankerd. GIRONDE ligt inkomende onder Goereehaven ten anker.
Brouwershaven, 3 april. Gisteren aangekomen: SCHEVENINGEN, kapt. Annokkee, van Batavia; VIER GEBROEDERS, kapt. Bunk, van Banjoewangie.
Vertrokken: SARA, naar Londen.
Te Texel aangekomen, 31 maart, A.R. FALCK, kapt. Van Duivenboden, van Banjoewangie; 1 april, THEODORA MECHTELDA, kapt. v.d. Wijck, en 2 dito, EUGENIE, kapt. Bargman, beiden van Tjilatjap; ANNA DIGNA, kapt. Ouman, van Batavia.
Te Zierikzee aangekomen, 1 april, ZEEMANSHOOP, kapt. Phaff, van Samarang, naar Rotterdam.
Helvoet, 4 April. Vertrokken: GIRONDE, stoomboot, naar Bordeaux; NORA, stoomboot, naar Londen; BROTHER SUCCESS, kapt. Hobart, naar Rochester; ALBERT, stoomboot, naar Hull; HOLLANDER, stoomboot, naar Ystad.
Te St. Helena aangekomen, 4 februari: RUDOLF, kapt. Meinsma, van Java, vertrok, 6 dito naar Rotterdam; 7 dito, BULGERSTEIN, kapt. Geerling, van Java.
Gepraaid 6 februari, op 14° 07' ZB. en 06° 40' WL., JEANETTE CORNELIA, kapt. Romijn, van Java naar Dordrecht.

Afbeelding
Datum 12 april 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: JOSEPH EN ELISABETH, kapt. W. Milburn, van Newcastle, met 98 chaldr. steenkolen en 543 slijpstenen; HAVEN, kapt. D. de Ruiter, van Terranova, met 2350 cantares ruwe zwavel; SARA, kapt. J.H. Stuit, van Londen, met stukgoederen.
Helvoet, 10 april. Aangekomen: BORDEAUX, van Bordeaux; ELVE, van Hamburg; MARIA THERESIA, kapt. Dalhof, van Dantzig.
Vertrokken: ARY SCHEFFER, naar Havre; FYENOORD, naar Londen.
Brouwershaven, 9 april. Aangekomen: MARY EN HILLEGONDA, kapt. Piccard, van Batavia, laatst van de Sorlings. Vertrokken: STAD DORDRECHT, naar Londen.
Helvoet. 11 april. Aangekomen: OSBORNE, van Leith.
Brouwershaven, 11 april. Niets gepasseerd. Wind N. (dik van mist.)

Afbeelding
Datum 19 april 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: STAD DORDRECHT, kapt. H.L. Stasse, van Londen, met stukgoederen; PALLADIUM, kapt. J. Gray, van Newcastle, met 112 chaldr. steenkolen; KATE, kapt. C. Rhodes, van Londen, met 76 ton gebroken glas.
Helvoet, 17 april. Aangekomen: WILLEM JACOBUS, kapt. De Vries, van New-York; JAMES, kapt. Wade, van Newcastle. Vertrokken: LEVANT, naar Havre; QUEEN OF THE SEA, kapt. Maifield, van Middlesbro'; AFINA, kapt. Broekema, en JOHANNA, kapt. Brouwer, beiden van Newcastle, beide laatsten liggen bij Goereehaven ten anker.
Brouwershaven, 16 april. Aangekomen: GENERAAL MICHIELS, kapt. Visser, van Banjoewangie; MYRTLE, kapt. Esson, van Newcastle.
Vertrokken: SARA, naar Londenaar 17 dito, aangekomen: BULGERSTEYN, kapt. Geerling, van Batavia; ELISABETH, kapt. Thompson, van Newcastle.
Te Texel aangekomen, 15 april, TELEGRAPH, kapt. Rolufs, en MARIA ADOLFINA, kapt. Blom, beiden van Batavia. Vertrokken, PETRONELLA, kapt. Leicher, en 17 dito, INDIA PACKET, kapt. Diepering, beiden naar Batavia.
Te Zierikzee aangekomen, 16 april, JOH. CHRISTINA, kapt. Leclercq, van Banjoewangie naar Rotterdam.
Goudstaart gepasseerd, 12 april, JEANNETTE EN CORNELIA, kapt. Romijn, van Java naar Dordt; ANTONIA PETRONELLA, kapt. Vorendijk, van Amsterdam naar Batavia.
Van Yarmouth (Wight) vertrokken, 13 april, NUMMER 1, kapt. Van Duyn, van Rotterdam  naar Japan.
Gepraaid 13 april, bij de Singels, GEERTRUIDA MARIA, kapt. De Ligny, van Rotterdam naar Batavia.
Helvoet, 18 april. Aangekomen: ALBERT, stoomboot, van Hull; EARL OF AUCKLAND, stoomboot, van Londen; MYRTLE, kapt. Eason, van Brouwershaven.
Vertrokken: WATCHLESS, kapt. Ternie, naar Londen; MARY EN MARGARIST, naar Brouwershaven; LOEVESTEYN, kapt. Hulshof, naar Zierikzee; IDA ELISABETH, kapt. Jansen, naar Shoreham; GAZELLE, kapt. Seagers, naar Reval; ONKAHAGA, kapt. Caalon, en AMUNDA, kapt. Ringe, beiden naar New York; EDITH, kapt. Erichson, naar Philadelphia.
Brouwershaven, 18 april. Aangekomen: JEANNETTE EN CORNELIA, kapt. Romijn, van Banjoewangie. Alles wel.

Afbeelding
Datum 26 april 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: FORTUNE TELLER, kapt. Y. Welch, van Runcorn, met 170 ton ruw zout; SWAN, kapt. J. Richard, van Runcorn, met 121 ton ruw zout; ANNA, kapt. R. Collins, van Runcorn, met 225 ton ruw zout ; SARA, kapt. J.H. Stuit, van Londen, met stukgoederen.
Helvoet, 28 april. Aangekomen: JOHN EN ELISABETH, kapt. Millburn, en SEAFLOWER, kapt. Grant, beiden van Newcastle; ANNA, Collins, van Runcorn; ELVE, van Hamburg. Vertrokken: ZEPHYR, en STAD DORDRECHT, beiden naar Londen; VOLUNTEER, naar Leith.
Helvoet, 24 april. Aangekomen: SIRIUS, kapt. March, en COURIER, kapt. Meuldijk, beiden van Newcastle; ELISABETH, kapt. Piggott, van Shields.
Vertrokken: CORNWALLIS, kapt. Bluck, en FIJENOORD, beiden naar Londen; DWINA, naar Leith ; PALLADIUM, kapt. Gray, naar Newcastle.
Brouwershaven, 24 april. Vertrokken: LOUISE, KROONPRINSES VAN ZWEDEN, kapt. Kunst, naar Hongkong.
Te Zierikzee aangekomen, 21 april, SWAN, kapt. Couth, van Liverpool, naar Dordt.
Te Shields aangekomen, 21 april, AFINA, kapt. Broekema, van Dordt.
Vertrokken, 22 april, GUARDIAN , naar Dordrecht.

Afbeelding
Datum 03 mei 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: PARTHENIA, kapt. J. Jary, van Newcastle, met 120 chaldron steenkolen; GUARDIAN, kapt. W. Breckon, van Newcastle, met 123 chaldron steenkolen; ELIZABETH, kapt. J. Huggett, van Newcastle, met 86 chaldron steenkolen; JOSEPH and MARY, kapt. W. Harry, van Runcorn, met 148 ton ruw zout; GRACES, kapt. J. Swales, van Newcastle, met 103 chaldron steenkolen; STAD DORDRECHT, kapt. H.L. Stasse, van Londen, met stukgoederen.
Helvoet, 1 mei. Aangekomen: ENIGHEDEN,.kapt. Hasselbohm, van Calmar; ORIËNT, van  Pillau. Vertrokken: FIJENOORD, naar Londen; ADMIRAAL CATOR, naar Hartlepool; ZEEMEEUW, kapt. Swart, naar Libau ; ORION, kapt. Buiten, naar Bremerhaven; MINA, kapt. Van Gelderen, en OCEAAN, kapt. Post, beiden naar de Oostzee.
Brouwershaven, 1 mei. Vertrokken: LICHTSTRAAL, kapt. Wierikx, en PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Van Ruyven, beiden naar Batavia.
Helvoet, 2 Mei. Aangekomen: ALBERT, stoomboot, van Hull; WESLEY, kapt. Lecouteur, van Jersey; COLLETIS, stoomboot, van Goole; EARL OF AUCKLAND, stoomboot, van Londen; CERES, kapt. Van Aalst, van Faro; OLDAMBT, kapt. Rooy, van Havanna; JEUNE HENRY, kapt. Lecrion, van Libau; THERESE, stoomboot, van Grangemouth.
Van Passaroeang vertrokken, 5 maart, ARGO, kapt. Andringa, naar Rotterdam.
Falmouth, 29 april. Het schip QUEEN, kapt. Lee, van Liverpool naar Dordrecht, is hier lek binnen gelopen.

Afbeelding
Datum 14 mei 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen.
Voor Dordrecht ingeklaard: BRODRES HAAB, kapt. C. D. Walloe, van Christiania, met een lading hout; STAD DORDRECHT, kapt. H.L. Stasse, van Londen, met stukgoederen.
Brouwershaven, 12 mei. Vertrokken: MARIA ELISABETH, kapt. Bonjer; BEZOEKI, kapt. Reekers; NOVA ZEMBLA, kapt. Mammes, en BROUWERSHAVEN, kapt. Huizer, allen naar  Batavia.
Helvoet, 13 mei. Aangekomen: GOTHENBURG, stoomboot, van Londen; PROMPT, stoomboot, van Hartlepool.
Vertrokken: MERCK, Müller, naar Cardiff; HAREN, kapt. De Ruiter, naar Petersburg ; DE ZWAAN, kapt. Kiedijk, naar Arendsburg; MARY, kapt. Lovell, naar Newcastle.
Brouwershaven, 13 mei. Aangekomen: THOR, kapt. Bull, van Christiania.
Te Shields aangekomen, 10 Mei, ELISABETH, kapt. Huggett; GUARDIAN, kapt. Breckert, en ARK, kapt. Rayne, allen van Dordrecht.
Te Middlesbro' aangekomen, 10 mei, SWAN, kapt. Coath, van Dordt.
Van Batavia vertrokken, 24 maart WILLEM EN CAREL, en 30 maart JOHANNES HENDRIKUS FERDINAND, beiden naar Nederland.
Van Banjoewangie vertrokken, 2 maart EERSTELING; 5 maart DRIE GEZUSTERS; SIRIUS; MARIA ANNA; 15 maart ALIDA, en 17 maart MARIA CATHARINA, allen naar Nederland.

Afbeelding
Datum 17 mei 1864
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie - Tegelijk met de reeds ter verkoop aangekondigde aandelen, zullen, ten overstaan van de notaris Van Dorsser, op zaterdag 21 Mei 1864, in het koffijhuis van Zahn te Dordrecht, nog worden verkocht twee 1/160 aandelen in de ijzeren stoom-schroefschepen STAD DORDRECHT en SARA, varende tussen Dordrecht en Londen.

Afbeelding