Inloggen
TJAKIENA - ID 6585


Kroniekberichten

Datum 24 december 1915
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Groningen, 22 december. Het te Borgercompagnie thuis behorende kofschip TJAKIENA, 18 augustus van Swinemünde naar Hudiksvall vertrokken en nog niet ter bestemming aangekomen, is in de Oostzee met man en muis vergaan.
De TJAKIENA was 109 ton groot en werd in 1910 gebouwd. Het schip voer onder bevel van kapt. Ter Veen, die tevens reder was. (opm: zie ook NRC 311215)

Afbeelding
Datum 31 december 1915
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Uitspraak Raad voor de Scheepvaart (bijvoegsel Staatscourant)

Raad voor de Scheepvaart. De Raad heeft gisteren onderzocht het vermoedelijk met man en muis vergaan van het kofschip TJAKIENA, waarop schipper was A. Schuringa uit Wildervank, eigenaar H. ter Veen uit Stadskanaal.
Uit de rapporten bleek, dat het schip 18 augustus uit Swinemünde was vertrokken met bestemming naar Zweden. Het verkeerde in goede staat. Sedert is er niets meer van gehoord. Daar het kalm weer is geweest is het schip vermoedelijk op een mijn gelopen.

Afbeelding
Datum 31 december 1915
Krant NNO - Nieuwsblad van het Noorden
Type bericht Uitspraak Raad voor de Scheepvaart (bijvoegsel Staatscourant)

Raad voor de Scheepvaart. De Raad stelde een onderzoek in betreffende het vermoedelijk met man en muis vergaan van het kofschip TJAKIENA, zijnde na 18 aug. jl. niets meer daarvan vernomen, (schipper A. Schuringa uit Wildervank, eigenaar H. ter Veen uit Stadskanaal.) Uit de voorgelezen correspondentie zij meegedeeld, dat het schip 18 aug. jl. met een lading steenkolen en drie man equipage uit Swinemünde was vertrokken met bestemming voor Zweden. Bij de laatste opgave was gebleken dat het schip in deugdelijke staat verkeerde. Daar er in die dagen geen stormweer was, wordt vermoed dat het schip op een mijn is gelopen, tenzij het ten gevolge van de slechte kustverlichting in die dagen op een klip is gestrand. De Raad zal trachten nadere inlichtingen te verkrijgen.

Afbeelding
Datum 17 februari 1916
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Uitspraak Raad voor de Scheepvaart (bijvoegsel Staatscourant)

Raad voor de Scheepvaart. De Raad deed gistermiddag uitspraak betreffende het vergaan van het kofschip TJAKIENA. Uit het gehouden onderzoek volgt naar het oordeel van de Raad, dat de TJAKIENA door enig ongeval met man en muis is vergaan; welke de oorzaak was, is niet aan het licht gekomen. Het is echter niet gebleken, dat deze was gelegen in een of ander gebrek van het vraagtuig of van de uitrusting.

Afbeelding