Inloggen
GRIETJE VAN HOUWERZIJL - ID 2575


Kroniekberichten

Datum 12 augustus 1907
Krant DS - Dagblad Scheepvaart

(Geen datum) Volgens telegram uit Hamburg bekwam de Nederlandse tjalk NOOIT GEDACHT schipper K. Koerts, averij aan de verschansing wegens aanvaring.

Afbeelding
Datum 13 augustus 1907
Krant DS - Dagblad Scheepvaart
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Hamburg, 12 augustus. De Ned. tjalk NOOIT GEDACHT heeft voorlopig gerepareerd en hedenmiddag de reis naar Kjöge voortgezet.

Afbeelding
Datum 14 augustus 1907
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Hamburg, 12 augustus. Na voorlopige reparatiën heeft het schip NOOIT GEDACHT de reis naar Kjöge voortgezet.

Afbeelding
Datum 01 september 1909
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Reuter seint uit Bremen d.d. 31 augustus: Het reddingbootstation Barhöft van de Duitse Mij. tot redding der drenkelingen heeft 5 personen gered van de Nederlandse tjalk NOOIT GEDACHT, kapt. Everts (opm: NRC spreekt van kaptein Koerts), onderweg met een lading haringen van Emden naar Stettin. Het schip was gestrand op de Bock.

Afbeelding
Datum 20 december 1909
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Greifswald, 16 december. Het bericht omtrent de Nederlandse tjalk NOOIT GEDACHT is onjuist en heeft betrekking op de Duitse tjalk NICHT GEDACHT. (opm: zie ook NRC 141209)

Afbeelding
Datum 04 januari 1910
Krant NNO - Nieuwsblad van het Noorden

Advertentie. Door deze komen de ondergetekenden hun diepgevoelde dank betuigen voor alle zelfopoffering en liefdevolle zorgen, betoond aan de slachtoffers van de tjalk ORA ET LABORA, die met de storm van 4 december jl. in de Jade-golf strandde. Allereerst brengen zij die dank aan de redding bemanning van Horumersiel, die het leven in de waagschaal stelde, om de opvarenden van genoemde tjalk te redden, terwijl een dier moedige redders zelf het leven verloor en de overigen tot heden toe in hun geschokte gezondheid de gevolgen van hun edel en roemvol pogen ondervinden. Voorts geldt die dank de bemanning van de oorlogsbodem „KURFURST FRIEDR. WILHELM" die de overlevenden zo voorbeeldig liefderijk ter verpleging opnam.
Met alle erkentelijkheid voor de eerbare en gevoelvolle zorg ten opzichte onzer dierbare doden en de collegiale hulde in lijkkransen betoond, vermelden we hier ook de namen van de Hollandse schippers, destijds te Cuxhaven aanwezig en in dat alles voorgelicht en geleid door de aldaar wonende en trouw meelevende Hollandse vriend W. Kwant.
Deze schippers en de namen hunner vaartuigen waren:
K. Koenes, „DE ROODE ZEE".
H. Sloots, „NORMALITEIT"
H. Holwerda, „DE VIER GEBROEDERS"
H. Alberts, „EGBERDINA"
G. Hendriks, „CONFIANCE"
R. Westers, „ANTILOPE"
A. v d. Wal, „JANTJE"
G. Arbeider, „RES NOVA"
H. Engelsman, „TRANSPORT"
P. Albers, „CRESCENDO"
K. Koerts, „NOOIT GEDACHT"
J. Balk, „FOLKERDINA"
J. Kajuiter, „DE VIJF GEBROEDERS"
I. Balk, „HENRIETTE"
J. Klugkist, „TJITSKINA"
R. de Vries, „GOD MET ONS"
Mulder, „ADRIANA"
E. Paap, „ONDERNEMING"
J. Pilon, „ENGELDINA"
J. Aukes, „FUSIA"
Verder ook dank aan allen in Cuxhaven, die geen moeite spaarden, om het de treurende families mogelijk te maken hunne lieve gestorvenen ten spoedigste tot hen heengevoerd te krijgen, en eindelijk ook aan de brede schare, die in deze ontzettende slag van hunne weemoedige deelneming tot onze vertroosting zo hartelijk hebben blijk gegeven.
Ter Apel, M. Smit, stuurman van de „ORA ET LABORA" die door Gods gunst in 't leven gespaard bleef. Familie Smit, Stadskanaal. Familie Brinkman.

Afbeelding