Inloggen
ROELFINA - ID 18243


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:1873-04-00 / 1880-11-22 | Reden uitgevlagd: Verongelukt of vermist (zie final fate)

Identification Data

Bouwjaar: 1873
Classification Register: Bureau Veritas (BV)
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Sailing Vessel
Type: Kof
Masten: One mast
Material Hull: Wood
Dekken: 1
Construction Data

Scheepsbouwer: E. & C. Maathuis, Sappemeer, Groningen, Netherlands
Werfnummer:
Delivery Date: 1873-04-00
Technical Data

Net Tonnage: 47.00 lasts
Net Tonnage 2: 89.00 tons (oude meting)
 
Length 1: 22.60 Meters Registered
Beam: 4.70 Meters Registered
Depth: 2.23 Meters Registered
Ship History Data

Date/Name Ship 1873-04-00 ROELFINA
Manager: J.L. de Vries, Groningen, Groningen, Netherlands
Eigenaar: J.L. de Vries, Groningen, Groningen, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Groningen / Netherlands

Ship Events Data

1873-12-23: Collision
Groningen, 23 december 1873. Het Nederlandse schip ROELFINA, kapt. De Vries, van hier te Londen gearriveerd, heeft door aanzeiling op de rivier zware schade aan schip en tuig bekomen.
1875-06-13: Stranded
Burg, 13 augustus 1875. Het Nederlandse schip ROELFINA, kapt. De Vries, van Bremen naar Riga, alhier gestrand, is na een gedeelte der lading in lichters gelost te hebben, weer vlot geworden en ligt thans in goede staat op de rede.
1880-11-23: Final Fate: Sunk

Bremerhaven, 23 november 1880. Het Nederlandse schip ROELFINA, kapt. De Vries, van Par naar Vargo (opm: Farge, wijk in Bremen), is in de afgelopen nacht ten gevolge van zware bekomen lekkage bij de Kaiserhaven in het vaarwater gezonken. De uit vier man bestaande equipage heeft zich met eigen boot weten te redden.

Gezagvoerders

Familiegegevens en opleiding

Wellicht is dit Jacob Lausen de Vries, de zoon van kapitein Laus Symens de Vries en de broer van kapitein Marten Laus de Vries – zie aldaar

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt J.L. de Vries als gezagvoerder gedurende:

*   1874 t/m 1880 van de 1/mkof “Roelfina”, gebouwd in 1873 te Sappemeer, 89 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Groningen. Het schip is in 1880 bij Bremerhaven gezonken;

*   1888 van de 2/msch “Vertrouwen”, gebouwd in 1873 te Sappemeer, 83 ton o.m., varend voor H.Homveld te Hoogezand. Het schip is in 1888 stukgeslagen bij Skagen.

 

Overige bijzonderheden

Geen

 

 

Datum vanaf: 1873
Kapitein: Vries, J.L. de

Monsterrollen

Opgemaakt Delfzijl
Datum: 1873-08-20
Scheepsnaam voorvoegsel:
Scheepsnaam: ROELFINA
Schipper: Vries, Jan de
Scheepstype: koftjalk
Grootte:

Bekijk alle monsterrollen Bekijk alle monsterrollen
Algemene informatie

1873

PGC 131173
Zeetijdingen, binnengekomen. Zoutkamp, 11 november. ROELFINA, kapt. De Vries, van Memel; DOLFIJN, kapt. Grilk, van St. Petersburg.
NRC 281273
Groningen, 23 december. Het Nederlandse schip ROELFINA, kapt. De Vries, van hier te Londen gearriveerd, heeft door aanzeiling op de rivier zware schade aan schip en tuig bekomen.

1875

NRC 250275
Groningen, 20 februari. Het Nederlandse schip ROELFINA, kapt. De Vries, van Antwerpen naar Aalborg, is volgens gisternamiddag alhier ontvangen telegram, te Frederikshaven binnengekomen. Alles wel aan boord. Het was daar vol ijs.
NRC 150875
Burg op Fehmarn, 12 augustus. De Nederlandse tjalk ROELFINA, kapt. De Vries, van Bremen naar Riga, met petroleum, is hier gestrand, assistentie is derwaarts vertrokken. Volgens later bericht is dit schip zonder schade weder afgebracht.
NRC 180875
Burg, 13 augustus. Het Nederlandse schip ROELFINA, kapt. De Vries, van Bremen naar Riga, alhier gestrand, is na een gedeelte der lading in lichters gelost te hebben, weer vlot geworden en ligt thans in goede staat op de rede.
 

1878

NRC 070878
Groningen, 3 augustus. Volgens hier ontvangen telegram is het kofschip ROELFINA, kapt. De Vries, te Warnemunde aangekomen. Alles wel aan boord.
NRC 271078
Groningen, 24 oktober. Volgens telegrafisch bericht is het hier te huis behorende kofschip ROELFINA, kapt. De Vries, heden ochtend van Kopenhagen te Hull gearriveerd. Aan boord is alles wel.
NRC 241178
Groningen, 22 november. Volgens een heden hier ontvangen telegram is het kofschip ROELFINA, kapt. De Vries, gisteren te Gotenburg gearriveerd, komende van Hull. Aan boord was alles wel.
NRC 151278
Groningen, 12 december. Volgens ontvangen telegram is het hier te huis behorend kofschip ROELFINA, kapt. De Vries, van Gothenburg komende, heden morgen Delfzijl gepasseerd; aan boord is alles wel.

1880

AH 251180
Bremerhaven, 23 november. Het Nederlandse schip ROELFINA, kapt. De Vries, van Par naar Vargo (opm: Farge, wijk in Bremen), is in de afgelopen nacht ten gevolge van zware bekomen lekkage bij de Kaiserhaven in het vaarwater gezonken. De uit vier man bestaande equipage heeft zich met eigen boot weten te redden.
AH 021280
Bremerhaven, 26 november. Aangaande het vergaan van het Nederlandse schip ROELFINA worden nog de volgende bijzonderheden medegedeeld. De ROELFINA, kapt. De Vries, van Par met een lading pijpaarde naar Farge bestemd, ondervond op die reis vanaf 13 dezer zwaar stormweer met hevige zeeën, waardoor de volgende dag de kajuitskap werd weggeslagen en de kajuit benevens het achterste gedeelte van het schip vol water liepen. Op de 16de daaraanvolgende des middags brak door een hevige zee de roerpen en maakte het schip zoveel water, dat het slechts met de meeste inspanning door pompen lens kon worden gehouden. Op 20 dezer kwam men in het gezicht van de vuurtoren van Norderney en gelukkig de volgende dag op de Weser, waar men bij de vierde ton met een zuidoostelijke wind ankerde. Door het onstuimige weder begon het schip echter zo geweldig te werken, dat kapt. De Vries besloot verder op de Weser een veiliger plaats te zoeken; daar echter het binnenhalen der ankers onmogelijk was, beproefde men om een gedeelte der ketting te laten slippen, maar deze brak en daarmede gingen ongeveer 12 vadem ketting en het anker verloren. Tegelijkertijd brak het zwaard en werd meer andere schade belopen, maar niettegenstaande dit alles, slaagde men er in de ROELFINA des avonds 6 uur op de rede te brengen, waar men in zeven voet water ankerde. De pompen werden nu steeds gaande gehouden, maar daar het water nog steeds steeg, verlieten de opvarenden des avonds tien uur hun schip in de scheepsboot en begaven zich aan boord van een op de rede liggend kofschip. Toen men te middernacht terugkeerde, was het voorste gedeelte van de ROELFINA reeds onder water en zag men het schip in de diepte wegzinken. Het wrak ligt in 4 ½ vadem water en een zo op ongunstige plaats, dat aldaar passerende schepen met enige diepgang groot gevaar lopen. De opruiming van dit wrak wordt dus zeer aanbevolen. Ter waarschuwing van gezagvoerders is er thans een boei geplaatst.

 

Bronnen

Jaar: 1873
Bron: Diverse Bronnen
Omschrijving: N.A. Den Haag, toegang nummer 2.08.01.07 Zeebrieven verbalen, diverse bestanddelen.
Bureau Veritas via internet
AH = Algemeen Handelsblad
NRC = Nieuwe Rotterdamsche Courant
PGC = Provinciale Groninger Courant