Inloggen
PRINSES MARIANNE - ID 17951


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:0000-00-00 / 0000-00-00

Identification Data

Bouwjaar: 183?
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Sailing Vessel
Type: Bom
Material Hull: Wood
Dekken: 1
Construction Data

Scheepsbouwer: Scheveningen, Zuid-Holland, Netherlands
Werfnummer:
Technical Data

 
Zeebrieven en Turksche passen

Record type Zeebrief
Zeebrief jaar: 1840
Datum agenda: 1840-12-22
Register nr: 18400644
Scheepsnaam: PRINSES MARIANNE
Type:
Lasten: 0
Zeebrief / Turksche pas verzocht door: Kouwenhoven Pals, A.A.
Plaats: Scheveningen
Kapitein op moment van verzoek: Corving, W.
Opmerkingen: een zeebrief

Bekijk de overige zeebrieven / Turksche passen van dit schip
Ship History Data

Date/Name Ship 1838-00-00 PRINSES MARIANNE
Manager: Adrianus Albertus Kouwenhoven Pals, Scheveningen, Zuid-Holland, Netherlands
Eigenaar: Adrianus Albertus Kouwenhoven Pals, Scheveningen, Zuid-Holland, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Scheveningen / Netherlands

Ship Events Data


Algemene informatie

1834

DC 030434
’s Gravenhage, 31 maart. Op 27 maart jl. bij het aanbreken van de dag zijn door de manschap van twee Scheveninger visserspinken, genaamd het HUIS VAN ORANJE en PRINSES MARIANNE, onder het beleid van de stuurlieden M. Vrolijk en W. Korving, met groot levensgevaar en gedurende een hevige storm, acht schipbreukelingen gered van het wrak van het Pruisische brikschip HENRIETTA, kapt. Christiaan Kremer, met een lading zout van Liverpool naar Bremen bestemd. Dit vaartuig was reeds den 26 op de Eijerlandse gronden bij Texel gestrand, en nagenoeg geheel verbrijzeld, zodat de schepelingen elk ogenblik de dood tegemoet zagen, toen het aan genoemde Scheveningers, na buitengewone moeite en inspanning, gelukte het wrak te naderen en de manschap van hetzelve te redden, met uitzondering van de kapitein, die door de golven weggespoeld werd.
De schipbreukelingen zijn den 29 te Scheveningen aan wal gebracht, en worden aldaar verpleegd.
18 oktober 1834
DC - Dordtsche Courant
’s Gravenhage, 16 oktober. Naar men verneemt heeft de graaf van Maltzan, laatstelijk Pruisisch gezant aan ons hof, door de directeur van politie dezer stad, de heer Ampt, en de gesubstitueerde strandvonders van Scheveningen, de heren Varkevisser en Turfboer, onderricht geworden zijnde van het edelmoedig gedrag van het scheepsvolk der beide Scheveningse pinken, het HUIS VAN ORANJE, en PRINSES MARIANNE, onder het bestuur van Maarten Korving en Willem Vrolijk (opm. Willem Korving en Maarten Vrolijk), die op 27 maart dezes jaars, met levensgevaar te midden van een hevige storm, acht schipbreukelingen van het Pruisische brikschip HENRIETTE hebben gered, uit naam van Z.M. de koning van Pruisen, hoogstdeszelfs hoge tevredenheid en erkentelijkheid daarvoor betuigd, en twee zilveren medailles aan de stuurlieden, benevens zestien gouden Frederics d’Or aan de matrozen der beide pinken uitgereikt.

1835

MCO 230535
Laatstleden zaterdag, den 16 dezer, heeft Zr.Ms. fregat de MAAS, kapitein Arriens, aan welks boord Z.K.H. Prins Willem Frederik Hendrik, derde zoon van Z.K.H. den Prins van Oranje, zich bevindt, Den Helder verlaten en is naar zee vertrokken. Tegelijk is Zr.Ms, brik de SNELHEID, kapitein-luitenant Ferguson , uitgezeild. Den volgenden dag zijn genoemde schepen, beiden bestemd tot een kruistocht naar de West-Indien, op de hoogte van Noordwijk gepraaid door Willem Korving , stuurman van de visserspink PRINSES MARIANNE. Alles was wel aan boord.

1838

AB 121238
Voorts verneemt men van Scheveningen nog het volgende: Van de 50 pinken ter steurharing-visserij uitgevaren, werden er kortelings 3 vermist, waarvan een, toebehorende aan den reder A.A. van Kouwenhoven Pals, stuurman W. Korving (opm. PRINSES MARIANNE), terwijl de andere tot rederes had mejufvr. de wed. W. de Jager, stuurman Arie Rog. Eerstgenoemd vaartuig is echter in de afgelopen week behouden te Texel binnengekomen, en ligt thans op het Scheveninger strand; terwijl laatstgenoemd vaartuig , waaromtrent men in het geheel geen hoop meer koesterde, behouden te Ameland is binnen gevallen. Zo dat men der Goddelijke Voorzienigheid niet genoeg kan danken, die ook ditmaal het thans zo bloeiende, doch zo vaak door vreeslijke rampen geteisterde Scheveningen voor nieuwe rampen heeft behoed.
RC 291238
Te Scheveningen ligt in lading: Naar Londen, voor vrije goederen aan geen plombagie of verzegeling onderhevig, het daartoe ingerichte bomschip PRINSES MARIANNE, stuurman Willem Corving, vertrekt ten spoedigste. Adres bij P.A. van Es, cargadoor.

De aanvraag voor een eerste zeebrief voor de PRINSES MARIANNE, is (nog) niet gevonden.

1840

RC 191240
Te Scheveningen ligt in lading: Naar Londen, voor vrije goederen, het Nederlands bomschip PRINSES MARIANNE, schipper W. Corving, om aanstaanden dinsdag den 22 december te vertrekken. Adres bij P.A. van Es, cargadoor.

Op 22-12-1840 wordt voor de PRINSES MARIANNE door A.A. van Kouwenhoven Pals uit Scheveningen een zeebrief aangevraagd voor kapt. Willem Korving.

1841

05 januari 1841
RC - Rotterdamsche Courant
Advertentie. Te Scheveningen liggen in lading naar Londen, voor vrije en transito goederen:
Het Nederlands bomschip DE TWEE GEBROEDERS, schipper Dirk Jol; vertrekt heden.
Het Nederlands bomschip ALBERTUS ADRIANUS, schipper Ary Vrolijk; vertrekt de 6e dezer.
Het Nederlands bomschip PRINSES MARIANNE, schipper W. Corving; vertrekt de 8e dezer.
Adres bij P.A. van Es, cargadoor.

1844

Op 12-12-1844 wordt voor de PRINSES MARIANNE door A.A. van Kouwenhoven Pals uit Scheveningen een zeebrief aangevraagd voor kapt. Willem Korving.

1845

NRC 200345
Advertentie. Te Scheveningen ligt in lading naar Londen
Het Nederlands bomschip PRINSES MARIANNE, schipper W. Corving; om morgenavond te zeilen. Adres bij P.A. van Es, cargadoor of Phs. Van Ommeren, cargadoors.
RC 010445
Londen, 28 maart, Op de rivier aangekomen WAKKERE ZEEMAN, van der Bent van Katwijk en PRINSES MARIANNE, Corving van Scheveningen.

1847

Op 16-11-1847 wordt voor de PRINSES MARIANNE door A.A. van Kouwenhoven Pals uit Scheveningen een zeebrief aangevraagd voor kapt. Willem Korving.

Bronnen

Jaar: 1834
Bron: Diverse Bronnen
Omschrijving: N.A. Den Haag, toegang nummer 2.08.01.07 Zeebrieven verbalen, diverse bestanddelen.
AB = Avondbode
DC = Dordtsche Courant
MCO = Middelburgsche Courant
NRC = Nieuwe Rotterdamsche Courant
RC = Rotterdamsche Courant