Inloggen
AEOLUS - ID 17942


Kroniekberichten

Datum 25 maart 1918
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

IJmuiden, 22 maart. De vrachtlogger AEOLUS uit Hilversum, gisteren van Rotterdam naar Stavanger vertrokken, is heden alhier binnengekomen als bijlegger en moet de deklast hoepels herstuwen.

Afbeelding
Datum 26 maart 1918
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

IJmuiden, 23 maart. De vrachtlogger AEOLUS (zie vorig No.) is, na de deklading hoepels te hebben herstuwd, naar Stavanger vertrokken.

Afbeelding
Datum 15 maart 1919
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Onze berichtgever te IJmuiden vernam nog de volgende bijzonderheden omtrent het verongelukken van de vrachtlogger AEOLUS:
Het schip was in Raamsdonkveer met ballast en hoepels beladen met bestemming naar Hull. In de nacht van woensdag op donderdag was het schip door het ruwe weer en de hoge zee lek gesprongen. De bemanning trachtte nog de Engelse kust te bereiken doch slaagde daarin door tegenwind niet. Daarom liet men het schip naar de Nederlandse wal lopen met de bedoeling het in een haven te brengen of in het uiterste geval op strand te zetten. Gistermorgen passeerde op enige afstand een stoomschip, dat de noodseinen schijnbaar niet opmerkte. Om half elf werd het schip geheel onbestuurbaar, zodat men het uit lijfsbehoud moest verlaten. Kort daarop zonk het rechtstandig in de diepte weg.
Na slechts heel kort in de boot te hebben gezeten, werden de schipbreukelingen opgepikt door de uitvarende sleepboottrawler MARIE CORNELIE, die onmiddellijk naar IJmuiden terugkeerde om het aan land te zetten.

Afbeelding