Inloggen
WILLEM - ID 17326


Kroniekberichten

Datum 27 december 1817
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Te Ilfracombe is den 16 dezer gearriveerd het schip ESTAFETTE, Claasen, van Genua naar Amsterdam gedestineerd.

Afbeelding
Datum 12 februari 1818
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

AMSTERDAM den 10 Februarij

Aangaande het Schip ESTAFETTE, van Genua naar Amfsterdam. gedestineerd, te Ilfracombe binnengeloopen , Wordt in een - brief van Ilfracombe, van den 31 Januarij, gemeld, dat hetzelve aldaar inde haven lag , om zoo spoedig mogelijk; van deszelfs geleden schade hersteld te worden, waarmede denkelijk 900 pond St. gemoeid zoude zjjn, en eene maand tijds zoude verloopen; de lading, die zeer weinig geleden 1 had, was gelost en in pakhuizen opgellagen,

Afbeelding
Datum 08 juli 1818
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Verkoop bij executie, ter audiëntie van de Regtbank van eersten aanleg, zitting hebbende te Amsterdam, ten overstaan van de Heer Mr. N.A. Entrop Muller, als Regter Commissaris, van:
Een extra-ordinair welbezeild Fregatschip, genaamd ESTAFETTE, liggende westzijde de kraansboom, lang over steven 85 voeten, en groot circa 85 rogge lasten, met deszelfs masten, rondhout, staand en lopend touwwerk en verdere scheepstoebehoren; breder bij advertentie in de Amsterdamsche Courant van den eersten dezer vermeld.
Deze executie geschiedt ten verzoeke van Nathanaël Vye Lee en Walter Lock, kooplieden, wonende te Ilfracombe, in het Koninkrijk van Groot-Brittanniën, hun domicilium gekozen hebbende ten kantore van Daniël Crommelin en Zoonen, binnen deze stad, op de Heeregracht, bij de Leliegracht, hebbende tot Procureur W. Binger, wonende alhier.
op ende jegens
Claas Dirk Claassen, schipper, voerende het voornoemde Fregatschip, en als zodanig representerende de Eigenaars van het voorschreven Schip, welke aan de executanten onbekend zijn.
Uit kragte van een vonnis, bij welgemelde Regtbank regt doende in zaken van koophandel, ten behoeve van de executanten, den 15 mei 1818, tegen voorn. schipper gewezen, behoorlijk gewezen en vervolgens geconsignificeerd (opm: in bewaring gegeven), waarbij dezelve is gecondemneerd (opm: veroordeeld) in de betaling ener somma van NLG 18573,85, zijnde het beloop van een Bodemarijbrief (opm: zie RC 160418) met de Bodemarij-premie, bij het vonnis vermeld, en zulks met de intressen, volgens de wet, en de proces-kosten, als mede uit krachte van een vonnis, bij de Regtbank van eersten aanleg, zitting hebbende als voren, ten behoeve van de executanten, in dato 2 juni 1818, gewezen, behoorlijk geregistreerd en gesignificeerd, waarbij de verkoop van voorn. schip, in beslag van executie genomen bij proces-verbaal van de Deurwaarder Daniel Aeijelts, de dato 18 mei 1818, behoorlijk geregistreerd, ten overstaan van gemelde Heer Regter Commissaris is geördonneerd.
De regtdag der tweede opbieding en verkoop van voornoemd Fregatschip en toebehoren zal plaats hebben op maandag den 13 juli 1818, des middags ten 12 ure, op het Stadhuis, in het lokaal der executie-verkopingen.
Het voornoemd Fregatschip en toebehoren is door de executanten gesteld op een prijs van NLG 300.
De memorie van lasten en veilconditiën is gedeponeerd ter Griffie van de Regtbank van eersten aanleg voormeld.
Nader informatie te bekomen ten kantore van de procureur W. Binger, op de Raamgracht, voorbij de Zanddwarsstraat, No. 18, die voor de executanten occupeert.

Afbeelding
Datum 29 december 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 28 december. Uittreksel uit de Lloyd’s List van den 25 december:
De PALEMON, Cummins, van Londen naar St. Thomas, werd op vrijdag (opm: 21 december) bij Scilly zwaar lek en alleen met de fokkemast staande gevonden, door de DIJKZIGT, kapitein Schaap (opm: brik, kapt. A. Schaap), van Rotterdam naar Batavia, welke zaterdag te Plymouth is binnengelopen. De DIJKZIGT nam vier man der equipagie aan boord, en, trachtende de overigen te redden, verloor zij uit de boot drie van haar manschap, die verdronken. Zij verliet de PALEMON vrijdag nacht. De kapitein, een stuurman en drie mannen bleven aan boord; een stuurman en drie matrozen waren over boord geslagen.
Het schip de WILLEM, Rooseboom (opm: fregat, ex ESTAFETTE [1818], kapt. Claas Henricus Roozeboom, Amsterdam), van Rio de Janeiro naar Antwerpen, is, trachtende om gedurende de storm van den 21, in de haven van Ilfracombe binnen te lopen, op de klip aan de oostzijde op strand gedreven en totaal verongelukt; men denkt weinig van de lading te bergen.
Het schip (opm: bom) BEATRIX ELISABETH, Van der Mark, van Rotterdam naar Rouaan, is den 21, met schade en verlies van een anker en kabel, te Margate binnengelopen; diezelfde dag zijn te Ramsgate gearriveerd de VROUW TEUNEGINA, Velde (opm: smak, kapt. Eltje Klasen de Wilde), van Rotterdam naar Nantes, met verlies van een anker en kabel, en de HOOP, Jonker, van Rotterdam naar Newry.
Te Cowes is den 24 gearriveerd het schip KOLONIST, Ferber, van Middelburg naar Demerarij; den 21 te Dartmouth het schip JONGE ALIDA, Van der Weijde, van Vlaardingen naar Lissabon.
Te Newry is gearriveerd VROUW ANNEGINA van Rotterdam.

Afbeelding