Inloggen
HENRIETTE EN BETSEY - ID 17054


Kroniekberichten

Datum 12 november 1818
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 10 november. Op 15 oktober is 12 mijlen west van Scilly Isles in goede staat gezien een groot schip, uit Holland naar de Oost-Indiën, blijkens deszelfs seinvlaq No. 42 de HENRIETTE EN BETZEY, kaptein L.H. Schneider, den 29 september uit Texel naar Batavia gezeild.

Afbeelding
Datum 28 december 1819
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 26 december. In een brief van de Kaap-de-Goede-Hoop, van de 11 tot den 22 oktober, wordt gemeld, dat in de Tafelbaai, op het Paarden-eiland, gestrand is het Engels schip ELISABETH, met 2000 balen katoen en suiker, van Bombaij komende.
De 21 dito was mede in de Tafelbaai gestrand het Engels schip FENISCOLES, groot 600 tonnen, kapt. Humble, met indigo, salpeter en ruwe zijde, van Calcutta komende, schip en lading waren beiden geheel weg.
Het schip WILLEM DE EERSTE (opm: PRINS WILLEM DEN EERSTEN), kapt. J. Abes, van Batavia naar Amsterdam gedestineerd, was de 6 dito uit Baai-Fals (opm: False Bay) gezeild, doch de volgende dag lek en met 3 en half voet water in het ruim terug gekomen; men had hetzelve voor het Zeehoofd op strand gehaald en een partij koffij en rijst, welke onbeschadigd was, gelost; voor het overige was de lading zeer zwaar beschadigd. (opm: zie ook RC 220120 en 030220)
Den 18 dito was aangekomen het schip (opm: bark) WATERLOO, kapt. D. Hensken, van Batavia naar Amsterdam; hetzelve had den 18 augustus Batavia verlaten, wanneer aldaar gereed lag het schip (opm: pink) HENRIETTE EN BETSEIJ, kapt. L.H. Schneider, met troepen naar Palembang (opm: zie ook RC 080220); werwaards mede zou vertrekken het schip (opm: fregat) ELIZABETH, kapt. C. Pakes;
op deszelfs vertrek lagen de schepen JOHANNA ELISABETH, kapt. P. Green, naar Holland, en het schip DE ZEEUW, kapt. L. Wouters, van Middelburg naar Canton;
drie dagen na kapitein Hensken zou van Batavia zeilen het schip SAMARANG, kapt. J. Scholtijs, naar Amsterdam, en kapitein M. Lelsz, het schip DE ONDERNEMING, was voornemens binnen drie weken de reis naar Holland aan te nemen.

Afbeelding
Datum 20 januari 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 18 januari. Volgens brief van Batavia, van 20 augustus 1819, zou het schip (opm: pink) HENRIETTE EN BETSEIJ, kapt. L.H. Schneider, met troepen naar Palembang gedestineerd, de volgende dag derwaarts onder zeil gaan.

Afbeelding
Datum 08 februari 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Berigten van Batavia, van den 28 augustus 1819, melden het volgende:
Op verlangen van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Fredrik der Nederlanden is alhier gevestigd een Hoofd-Commissie voor de Maatschappij van Weldadigheid, waarvan het voorzitterschap is opgedragen aan de Heer Van Braam, terwijl de Predikant Roorda van Eisinga zich met het secretariaat heeft belast. Zodra het aantal leden zulks toelaat, zullen in de onderscheidene residentiën sub-commissiën worden benoemd.
Den 22 (opm: augustus 1819) is de expeditie, bestemd om de Sultan van Palembang, die zich verstout heeft de wapenen tegen de Nederlanders op te vatten, te tuchtigen, van de rede van Batavia onder zeil gegaan. Dezelve bestaat uit Zijner Majesteits schip van linie ADMIRAAL TROMP van 64 stukken, gecommandeerd door kapitein Nooi, en aan boord hebbende de Schout-bij-nacht Wolterbeek, aan welke het opperbevel over de expeditie is opgedragen, alsmede de Nederlandse Commissaris Muntinghe; Zr.Ms. brik IRENE, kapitein Lucas, twee kanonneersloepen, en de transportschepen ADMIRAAL BUIJSKES, kapitein F.W. Coffin, ARINUS MARINUS (opm: fregat), kapt. A. Langeveld, en HENRIETTE EN BETSEY (opm: pink), kapt. L.H. Schneider, met de nodige landingstroepen (opm: zie ook RC 281219). Zr.Ms. schip van oorlog NASSAU ligt ter rede van Batavia en Zr.Ms. korvet VENUS voor Sourabaija. (opm: zie RC 060420)

Afbeelding
Datum 13 mei 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Volgens berigten van Batavia, van den 25 december 1819, lagen daar ter rede Zijner Majesteits schip NASSAU, en de (opm: koopvaardij-)schepen ADMIRAAL BUIJSKES, ELIZABETH, HENRIETTE EN BETZEIJ (opm: pink HENRIETTE EN BETSEY), PEKIN en ARINUS MARINUS; brikken GOANHING, ADSISTANTIE, MARIA, DE GOEDE VOORNEMENS, INDRAMAIJOE, MANSOOR, FLORUS, HAPSING, BOANG BESIE, FORTLIEN, MARIANNA, GOANLIE en TIMOR; schooners SANSAA, ACTIVE, HAPKIEN, VREDES HOOP, SALA SALA MARTHA; Engelse schepen DUKE OF WELLINGTON, STANMORE, MORNING STAR, CANADA, BORNEO, GENERAL STUART en brik GESINA; Amerikase schip UNION; Franse schepen LA ROSE en LES QUATRE FRÈRES.
Te Samarang Zijner Majesteits schooner No. 16; brikken AGLAIJA, JOHANNA MARIA, JACOBA ALETTA, HELENA, MEGMERRILIES, HEER MANUEL en PIETERNELLA; schooner DOROTHEA; kotters FAIRA en PAMBLA; Engels schip MARIJ; Amerikase brik ALBION; Maleise schooner DASHER; Chinese brikken TJOANGIEN, TJIENGSOEN, JACOBA, TJIENGHIEN en HOOPE.
Te Sourabaija korvet ECLIPS; schooners DE SCHILDPAD, JOHANNA, IRIS en CALIJPSO; (opm: koopvaardij-)schepen MASTORA, JACOBA en JOHANNA FREDERIKA; brikken AMAZOON, TIKSING, CONSTANTIA, REMBANG HARMONIE, WILLEM JOHAN, MARSOEK, JUPIETER, HELEN, DE HOOP, JOHANNA en RECOVERIJ; schooners ROSE, SALOMENA, TIJNLION, MODESTE, ELIZABETH en JOHANNA ELIZABETH; Engelse schooner DERWENT; Frans schip LE COURIER DES ILES DU VENT.

Afbeelding
Datum 11 juli 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 9 juli. Aangaande het schip HENRIETTE EN BETSEY, kapt. L.H. Schneider, van Batavia naar Amsterdam, meldt men in een brief van Batavia, van den 15 februari, dat hetzelve den 21 januari de rede van Batavia verlaten hebbende, met voornemen, om, uit hoofde van tegenwinden, toen in de Straat Sunda waaijende, Straat Balij te passeren, den 26 dito te Banjoewangi (opm: Banyuwangi) in goede staat aangekomen en sedert door stilte, donker weer en tegenstroom, op een bank geraakt, doch spoedig weder vlot geworden was, na het lossen van een gedeelte der lading, hetwelk volgens brief van de kapitein, in dato den 1 februari, weder ingenomen was, liggende het schip toen gereed om de reis te vervolgen. Het rapport aangaande het verongelukken van het gezegde schip (in een onzer medegedeeld) (opm: RC 290620) wordt derhalve twijfelachtig.
In dezelfde brief van Batavia wordt nog gemeld, dat een Engelse kapitein, aldaar van Port-Jackson gearriveerd, onder de wal van Java gepraaid had het Nederlands schip (opm: fregat) AURORA, kapt. H.C. Nannings, van Rotterdam naar Batavia gedestineerd.

Afbeelding
Datum 13 juli 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 11 juli. Aangaande het schip HENRIETTE EN BETSEY, kapt. L.H. Schneider, van Batavia naar Amsterdam, (zie de laatst voorgaande) wordt door kapitein Brijant (voerende het Amerikaas schip JACKSON, van Semarang te Antwerpen gearriveerd) gerapporteerd, dat hetzelve, na 24 uren op een koraalbank gezeten te hebben, weder vlot geworden en naar de Kaap de Goede Hoop gezeild was, alsmede dat de passagiers, welke 5 à 6 dagen bij de Resident van het fort Utrecht vertoefd hadden, zich, op bekomen verzekering dat het schip deszelfs reis konde vervorderen, weder aan boord hadden begeven.

Afbeelding
Datum 19 augustus 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 17 augustus. Kapt. L.H. Schneider, voerende het schip (opm: pink) HENRIETTE EN BETSEIJ, van Batavia naar Amsterdam, te Mauritius binnengelopen, meldt van daar, in dato 20 maart, dat hij, van de bank voor Banjouwangie (opm: Banyuwangi), na het lossen van enige goederen, afgeraakt zijnde, en geen merkbare gebreken aan het schip, dat redelijk digt was, ontdekt hebbende, zijn reis had voortgezet; doch den 26 februari door een zware storm belopen zijnde, was het water bij de pompen aanmerkelijk vermeerderd, hetwelk hem verpligt had te Mauritius binnen te lopen om te lossen en te repareren, waarmede hij bezig was, en waren als toen slechts 100 balen koffij beschadigd gelost; hij hoopte in het laatst van april of begin van mei de reis te zullen kunnen vervorderen. (opm: zie RC 290620, 110755, 130755 en 180720)

Afbeelding
Datum 28 december 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 26 december. Kapt. L.H. Schneider, voerende het schip HENRIETTE EN BETSEIJ, van Batavia naar Amsterdam, was uit het Nieuwe Diep opwaarts gezeild, doch heden, met verlies van anker en touw en twee sloepen, terug gekomen.

Afbeelding
Datum 06 november 1823
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 4 november. Kapt. J.E. de Boer, voerende het schip (opm: pink) HENRIETTE EN BETSEIJ, van Amsterdam naar Suriname, meldt uit het Nieuwe Diep van den 1 november, dat hij, die namiddag te 3 uren in goede staat in het Nieuwe Diep gekomen zijnde, door de commandant gelast werd geheel achter in te zeilen; dat hij daarop, bij O.N.O. wind met harde koelte, vergezeld van de voorvloed, met het ten anker gaan en opzwaaien met achterschip en roer tegen de lagerwal gestoten heeft, waardoor het roer in de derde hak of daaromtrent afgestoten en zo de kapitein vreest ook het achterschip beschadigd geworden is, waarom hij denkelijk zal moeten lossen om de schade te herstellen.

Afbeelding
Datum 11 november 1823
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 9 november. Het schip HENRIETTE EN BETSEY (opm: pink), kapt. Jan Everts de Boer, van Amsterdam naar Suriname, moet volgens nader in gekomen bericht lossen om te repareren.

Afbeelding
Datum 15 januari 1825
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 13 januari. Den 9 dezer lagen in het Nieuwe Diep de volgende schepen, welke gedeeltelijk sedert de maand september op gunstige wind wachtten, om naar zee te zeilen, als: DE GEZUSTERS, kapt. D.B. Lutjens, DE DRIE GEBROEDERS, kapt. A.C. Edeling en BETSY EN CAROLINA naar Batavia; AMPHITRITE, kapt. S. Mijnders, naar Kaap de Goede Hoop; ALEXANDER, kapt. M. Marcussen, en DE COURIER, kapt. P. Schakel, naar Rio de Janeiro; JACOBA ELISABETH JOHANNA, kapt. G.B. Bos, JOANNES ARNOLDUS, kapt. P.J. Kerkhoven, DE VRIENDSCHAP, kapt. J.K. de Jong, HENRIETTE, kapt. J.E. Schneebeeke, DE JONGE WILLEM, kapt. G, van Medevoort, MARIA, kapt. E.D. Dekker, NOORD-HOLLAND, kapt. H.K. Ruijl, DE GRAAF BULOW, kapt. R. Maalsteed, DE KOLONIST, kapt. L. Wildschut, DE VIER GEZUSTERS, kapt. J. van Dijk, DE VRIENDSCHAP, kapt. Jan Visser, ARGYLE, kapt. D. Spreeuw, DE GOEDE VERWACHTING, kapt. J.B. Bodeman, ZORGVULDIGHEID, kapt. J. Hulsen, PAULINA, kapt. A.J. Struik, MARIA, kapt. F.H. Zeijlstra, SOPHIA MARIA, kapt. G.L. Röperhoff, DE VROUW CORNELIA, kapt. D. Steenveld, GODEFRIDA, kapt. A. Hansen, ANNA MARIA, kapt. J.D. Haijnes, MARGARETHA JOHANNA, kapt. A.A. Herman, CONCORDIA, kapt. W. Groen, ANNA MARIA, kapt. R.T. Rinses, WILLEM DE EERSTE, kapt. J. Johannessen, HENRIETTE EN BETSY, kapt. J.E. de Boer, en SPECULATION, kapt. T. Pietersz, naar Suriname; DE PLANTER, kapt. C. Jessen, de ZEEMEEUW, kapt. A. Bakker, naar Demerary; DIANA, kapt. F. Bax, MARCO BOZARIS, kapt. P. Kraaij, de WELVAART, kapt. C. Koert, de NEDERLANDER, kapt. C. Hofker, naar Berbice; ALMELO, kapt. T. Smit, CURAÇAO CHARLOTTE, kapt. J. Buhring, naar St. Thomas; AURORA, kapt. A. Tomson, PHOENIX, kapt. D. Grim, naar St. Jago de Cuba; ACTIVO, kapt. H.G. Bergveld, COLUMBUS, kapt. L.H. Henrichsen, REINERA, kapt. R.S. Nannings, naar Havanna; BETSEY, kapt. J. Wallis, naar New Orleans; THE PIONEER, kapt. T. Greenleaf, naar Savannah; CHARLES AND HENRY, kapt. C. Craft, naar Charleston; DE DRIE GEBROEDERS, kapt. M. Oosterbaan, naar New York; de COMMERCIE, kapt. F. IJsbrands, naar Smyrna; de VLASHANDEL, kapt. F. Gierke, naar Genua en Livorno; DE VROUW ANNA, kapt. J. Meijer, de HOOP, kapt. J.G. Patje, CONCORDIA, kapt. J.D. Zijlstra, DE HERSTELLING, kapt. B. de Jong, de ANTONIUS EN CORNELIA, kapt. O.P. Blom, naar Marseille; GEERTRUIDA JOHANNA, kapt. L.B. Kuijper, naar Cette; EXPERIMENT, kapt. F. Clausen, naar Gibraltar; MARIA, kapt. J.S. Kroon, naar Kadix; SHANNADOWH, kapt. A.M. Rose, FROIJ, kapt. D. Cummings, naar St. Ubes; SARA ELIZABET, kapt. S. Kullberg (voor Dordrecht), naar dito; GEPKE BROUWER, kapt. K.J. Musch, DE JONGE JAN, kapt. H.S. van der Zee, DE ONDERNEMING, kapt. G.B. Flik, GALATHEA, kapt. J.F. Gerdes, RESOLUTION, kapt. K. Parrel, naar Lissabon, de laatste voor Dordrecht; DE VROUW THEODORA, kapt. C. Bandix, naar Bilbao; LE PARFAIT ACCORD, kapt. D. Pereira, van Hamburg naar Bayonne; LA PROSPERITÉ, kapt. J.F. Delamare Bignon, van Rotterdam naar Rouaan; PIETER EN MARIA, kapt. C.P. Eggers, naar Bristol; WATERLOO, kapt. J. Thomson, van Clij naar Plymouth; DE BRABANDER, kapt. A.E. de Groot, ROSETTE, kapt. J.W. de Groot, BOREAS, kapt. L. Storm, naar Londen, de laatste van Brahestad; DE EENDRAGT, kapt. H. Zurmeijer, DE VROUW ALBERDINA, kapt. J.F. Zomer, DOLPHIN, kapt. R. Gowans, MARIA ELIZABET, kapt. D. Ouwehand, DE JONGE JAN, kapt. D. Kuijt, en DE TWEE GEBROEDERS, kapt. J. Mortier, naar Hull; RICHARD, kapt. T. Kase, naar Petersburg; HAABET, kapt. L.C. Sunde, naar Fredrikstad; ANNA SOPHIA, kapt. P. Telming, van Rouaan naar Hamburg; JEANNETTE, kapt. H. Rose, van Batavia naar Antwerpen.

Afbeelding
Datum 02 januari 1826
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 30 december 1825. Scheepstijding. De wind OZO.
- Binnengekomen: VROUW AMALIA, kapt. L.C.P. Anderse, van Bordeaux;
en gisteren na posttijd: JONGE DAVID, kapt. J.D. Kuijper, van Hull.
- Uitgezeild: CHRISTINA BERNARDINA, kapt. H.H. Zeijlstra, naar Batavia; MARIA, kapt. F.H. Zeijlstra, HENRIETTE EN BETSY, kapt. J.E. de Boer en JEANNETTE, kapt. H. Funck, alle drie naar Suriname; NEDERLANDEN, kapt. C. Hofker, naar de Berbice; VROUW THEODORA, kapt. H. Bandix, naar Bilbao; CAMOENS, kapt. H. Visman en NOORD HOLLAND, kapt. J.S. Rotgans, beide naar Lissabon; JUFVROUW SARA, kapt. A. Sluijk en VROUW SARA JACOBA, kapt. P.J. Carst, beide naar Bordeaux; VRIENDSCHAP, kapt. F. Gort, naar Bayonne; VISSCHERIJ, kapt. A.L. Wildschut, TWEE JONKVROUWEN, kapt. M.P. van der Zee, beide naar Londen; VROUW CHRISTINA, kapt. E.C. Kreije, naar Hull.
Die van gisteren is: NOYSOMHEDEN, kapt. R.M. Halsith (?), naar Drontheim.
- De schepen SNELHEID, kapt. J.H. Frijburg, naar Curaçao en DE TWEE GEBROEDERS, kapt. J. Mortier, naar Londen, hebben bij het verhalen uit het Nieuwe Diep, door het breken van een tros, schade bekomen, de eerste heeft zijn rust en kraanbalken en de andere zijn boegspriet enz. gebroken.

Afbeelding
Datum 16 februari 1826
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 14 februari. Scheepvaartberichten:
- Het schip DE TREKVOGEL, kapt. H.T. de Jong, van Liverpool naar Dordrecht, is den 4 dezer wegens tegenwind, doch in goede staat te Holyhead binnengelopen.
- Het schip DE VROUW HENDRIKA, kapt. J.D. Touscher, van Amsterdam naar Kopenhagen, is volgens brief van Kopenhagen van den 4 dezer, te Bergen binnengelopen.
- Het schip (opm : brik) LES DEUX FRÈRES, kapt. S.H. Deke van Antwerpen, is, volgens brief van Mexico van den 9 november, voor de baai van Alvarado aangekomen, doch uit hoofde van noordelijke winden weer op zee gegaan; sedert had men niets van hetzelve vernomen, maar wel de boot op het strand gevonden. (opm: zie ook bericht in de RC 180226)
- Volgens brief van kapitein J.E. de Boer, voerende het schip HENRIETTE EN BETSEIJ, van Amsterdam naar Suriname, in dato 10 januari, was hij toen zeilende in de Spaanse Zee, op 41º47’ noorderbreedte, 03º28' lengte beoosten de piek van Teneriffe; aan boord was alles wel en de wind N met harde koelte.
- Het schip BATAVIA, van Batavia naar Antwerpen, is op 24 graden Zuiderbreedte en 4 graden Oosterlengte gepraaid door kapitein Chapman, van Bombay te Londen gearriveerd.

Afbeelding
Datum 24 juli 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 22 juli. Kapt. G.B. Bos, voerende het schip HENRIETTE EN BETSEY, de 11e mei van Suriname naar Amsterdam vertrokken en de 18e dezer in Texel binnen, rapporteert, dat een dag na hem van Suriname zou vertrekken het schip MARIA, kapt, A. Hulsen, mede naar Amsterdam.
De schepen WILHELMINA, kapt. F. Ammerman, HELENA KATARINA, kapt. H. Imcke, DE VROUW MARGARETA, kapt. D. Reents en de ever, kapt. H. van Ehre, allen van Bremen naar Amsterdam, zijn, volgens brief van Weserdijk van de 12e dezer, wegens aanhoudende tegenwinden teruggekomen en waren destijds nog op de Wezer liggende.

Afbeelding
Datum 03 september 1827
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Suriname en Curaҫao zal de 11e september aanstaande, weder en wind dienende, vertrekken: het snelzeilend gekoperd fregat-schip HENRIETTE EN BETSEY, gevoerd bij kapt. G.B. Bos. Iemand genegen zijnde daarmede enige goederen te verzenden of als passagier van deszelfs uitmuntende inrichting tot de overtocht wensende gebruik te maken, gelieve zich te adresseren bij de cargadoors Hoyman en Schuurman, Altena en Co., De Vries & Co. en D. Aletrino, alhier.

Afbeelding
Datum 02 oktober 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 30 september. Het schip BRISEÏS, kapt. P. Bakker, van Amsterdam naar Smyrna is, volgens brief van Malta van de 3e september, de 29e augustus aldaar aangekomen en zou onder konvooi van Zr.Ms. oorlogsbrik DE BRAK de reis voortzetten.
Het schip HENRIETTE EN BETSEIJ, kapt. G.G. Bos, van Amsterdam naar Curaҫao, is de 21e september te Cowes binnengelopen.
Kapt. A. van den Abeele heeft gezien de 24e dito, een fregatschip met nommervlag 91 van het college Zeemans Hoop, hebbende de wind toen Z.Z.W. met stijve koelte.

Afbeelding
Datum 09 oktober 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 7 oktober. De schepen CORNELIE HENRICA, kapt. J. Sipkes Fijkeszn., van Amsterdam naar Batavia; HENRIETTE EN BETSIJ, kapt. G.B. Bos, van Amsterdam naar Curaçao en Suriname; DE SNELHEID, kapt. E. Clause, van Amsterdam naar Port-au-Prince, allen te Cowes binnen, hebben derzelver reis vervolgd, de eerste dezer.
Het schip CONSTANCE, kapt. P. de Boer, van Antwerpen naar Liverpool, te Dartmouth binnen, heeft de 27e september de reis vervolgd.

Afbeelding
Datum 29 mei 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 27 mei. Het schip DE VIER GEBROEDERS, kapt. L. Fredricks, van Messina, was de 20e dezer op de hoogte van Plymouth.
De 15e april zouden van Suriname vertrekken de schepen DE JONGE EVERT, kapt. J.J. Kiers, HENRIETTE EN BETSEY, kapt. G.B. Bos en L’AUGUSTE, kapt. J.J. Remkes en daarna DE ZORGVULDIGHEID, kapt. E.D. Dekker en DE SURINAAMSCHE VRIEND, kapt. T.C. Claus, allen naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 28 juni 1828
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Cargalijsten. Amsterdam, 26 juni. HENRIETTE EN BETSEY, kapt. G.H. Bos, van Suriname; WILHELMINA HENDRIKA, kapt. D.D. de Jong, HENDRIKUS EVERHARDUS, kapt. A. Kremer, VROUW PETINA, kapt. K.D.Mulder en VROUW JANTINA, kapt. P.E. Vos, van Koningsbergen; VROUW GERBEDINA, kapt. F.P. Drent, van Dantzig; VROUW GEZINA, kapt. J.I. van der Woude, van Wismar; JASPER DINA, kapt. W.H. Kleindijk, van Elbing; KLEINE DAVID, kapt. A.P. Andersen, van Tonderen; TWEE GEBROEDERS, kapt. B.J. Borgers, van Wishaven; DE JONGE MARGARETHA MARIA, kapt. M.D. Hansen, van Odeensse; DRIE GEZUSTERS, kapt. J.O. Hinders en TWEE GEBROEDERS, kapt. J.G.G. Muller, van Tonningen; DE BEURS VAN AMSTERDAM, (stoomboot), van Hamburg; DE AASTROOM, kapt. B.J. Houwink, van Bilbao; POMONA, kapt. Jan Haasnoot, van Lissabon; MARTINA ALETTE, kapt. J.G. Hoetjer, van Bayonne; DE VROUW RIKA, kapt. R.E. Zoutman; DE JONGE PIETER, kapt. P.S. Brouwer en DIANA, kapt. J.A. Panjer, van Koningsbergen; VRIENDSCHAP, kapt. H.J. Spans, van Riga.
Rotterdam, 24 juni. JONGE ADRIANA, kapt. J. Admiraal, van Batavia; DE JONGE JOHANNES, kapt. Jan Jans Butter, van Norden.
Antwerpen, 23 juni. AREND, kapt. H. Elbring, van Londen; MARIA, kapt. J. Sikkes, van Liverpool; JOHANNA ELISABETH, kapt. M. Mesdagh, van Samarang.

Afbeelding
Datum 02 juli 1828
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. In lading liggende schepen:
Te Amsterdam.
Naar Batavia. BARON VAN DER CAPELLEN, kapt. J.H. Giese. Adres bij Coopman, De Witt & Lenaertz, van Olivier & Co, Hoyman & Schuurman en De Vries & Co.
Naar Suriname. HENRIETTE EN BETSEY, kapt. Gerrit Barends Vos. Adres bij Hoyman & Schuurman.
Naar Suriname. DE DRIE GEBROEDERS, kapt. Klaas Harms Ruijl. Adres bij Hoyman & Schuurman.
Naar Rio de Janeiro. JANUS, kapt. J.B. Hoffding. Adres bij Van den Bey & Kroon, De Vries & Co., Coopman, De Wit & Lenaerts, Jan Daniels en Zonen & Arbman.
Naar Curaçao. ROSETTE, kapt. H. van Soolingen. Adres bij Altena & Co, Hoyman & Schuurman, De Vries & Co en D. Aletrino.
Naar Curaçao, ALMELO, kapt. Teunis Smit. Adres als boven.
Te Antwerpen.
Naar New-York, ZEPHYR, kapt. W. Veland, vertrekt 10 of 15 juli.
Naar Rio de Janeiro, MÉTÉORE, kapt. De Necker, vertrekt 25 juli.
Naar Batavia, AUGUSTIN, kapt. Bunnemeijer, vertrekt einde juli.
Naar Havana, CORNELIA, kapt. Constant, vertrekt 5 juli.
Naar Rio de Janeiro, NEDERLANDER, kapt. Mazens, vertrekt 25 of 30 juli.
Naar Valparaiso, Los Intermedios en Lima, MARENNE, kapt. Pieter Smit, vertrekt 10 juli.
Naar Buenos-Aires, AIMABLE PAULINA, kapt. L.J. Luijtjes, vertrekt einde juli (opm: de brik zou op 30 juni 1829 met 10.000 huiden weer in Antwerpen aankomen).

Afbeelding
Datum 28 maart 1829
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 27 maart. Extract uit een brief van Curaҫao, de 8e december 1828.
Sedert enige tijd zijn in onze streken de wateren voor de weerloze koopvaardijbodems zeer onveilig geworden. De zo zeer beruchte brik van Buenos-Ayres, tegen welker vertrek kapt. Bos, voerende het schip HENRIETTE EN BETSY, in 1827, alhier protesteerde, is eindelijk onder toezicht der politie gesteld geworden, terwijl de kapitein en verdere officieren van gezegde brik in verzekerde bewaring zijn genomen; hebbende zij reeds onderscheidene verhoren ondergaan. Onder dezelfde vlag is op St. Eustatius onlangs een rover door een Engels oorlogschip in beslag genomen en op St. Kitts opgebracht; kort daarop is aldaar de, uit 28 man bestaande equipage, opgehangen. Of dit ook met de bemanning der voormelde alhier gearresteerde brik het geval zal zijn weet ik niet.

Afbeelding
Datum 09 september 1829
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. In lading liggende schepen te Amsterdam, naar de volgende plaatsen:
Suriname. Het gekoperd fregat HENRIETTE EN BETSEY, kapt. G.B. Bos. Adres bij Hoyman & Schuurman en De Vries & Co.
Bahia. Het gekoperd Nederlands schoenerschip HENRIETTA, kapt. Jacob K. de Vries. Adres bij Jan Daniels & Zonen & Arbman, Coopman & De Witt & Lenaertz en De Vries & Co.
Seville. Het extra snelzeilend schoenerkofschip DE NIJVERHEID, kapt. Evert Eppes Hoveling van Veendam. Adres bij de Wed. Jan Salm & Meijer en H.A. Hespe. Vertrekt vóór of op 15 september.

Afbeelding
Datum 05 juni 1830
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten. Amsterdam, 4 juni. HENRIETTE EN BETSY, kapt. G.B. Bos, ZORGVULDIGHEID, kapt. E.D. Dekker en AURORA, kapt. J.A. de Haas qq., van Suriname;
BOLUS, kapt. G. Zwanenburg, van Lissabon; METTA CLAUDINA, kapt. A. Bertelsen, van Ringkiobing; DIANA, kapt. R.H. Duit, JONGE HARM, kapt. J.G. Schrader en JOHANNA GEBMA (opm: smak JOHANNA GEBINA), kapt. R.H. Nagel, van Koningsbergen; AASTROOM, kapt. B.J. Houwink, van Dantzig; EBENEZER, kapt. N.S. Stange, van Libau; VROUW ANTJE, kapt. H.B. Spelde, van Bremen.

Afbeelding
Datum 07 augustus 1830
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 5 augustus. Het schip KNELSINA GEERDINA, kapt. R.R. de Jonge, van Amsterdam naar Petersburg, is, volgens particulier bericht, de 2e dezer uit het Vlie naar zee gezeild.
Het schip HENRIETTE EN BETSEY, kapt. G.B. Bos, van Amsterdam naar Suriname, is de 28e juli op de hoogte van Fier gepraaid.
De schepen DE STAD ROTTERDAM, kapt. C. Poort, van Rotterdam naar Batavia en COLUMBUS, kapt. J.M. Jansen, van Rotterdam naar Suriname, zijn de 26e juli op de hoogte van Goudstaart gepraaid; aan boord was alles wel.

Afbeelding
Datum 25 januari 1831
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Paramaribo, 2 november. De schepen COLUMBUS, kapt. Jansen, MARIA AGATHA, kapt. Weijerbusch, HENRIETTE EN BETSY, kapt. Bos, zullen in het begin des aanstaande jaars vertrekken; het vertrek der schepen NEPTUNUS, kapt. Smith, SURINAME, kapt. Landzaat, de ONDERNEMING, kapt. Eeltjes en AUGUSTIN, kapt. Bunnemeijer is nog niet bepaald.

Afbeelding
Datum 01 maart 1831
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 25 februari. Zr.Ms. corvetten PROSERPINA, commandant H.W. van Maren, de DOLPHIJN, commandant Willink, de MEDUSA, commandant F.G. Courier dit Dubikart en Zr.Ms. brik DE KEMPHAAN, commandant A. de Mornije, zijn alle vier de Schelde opgezeild.

AH 010331
Kapitein Remkes, voerende de L'AUGUSTE, den 25 februari van Suriname in Texel binnen is vandaar den 13 januari vertrokken, en in het begin van februari zou zeilen DE HENRIETTE EN BETSY, kapt. G.B. Bos naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 26 april 1831
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Volgens gerucht zou in Texel (heden 25 april) binnengekomen zijn de HENRIETTE EN BETSEY, kapt. G.B. Bos, van Suriname (opm: onjuist, zie AH 260531).

AH 260431
Harlingen, 23 april. Het Engels brikschip MINSTREL, kapt. J. Davies van Liverpool, met klipzout naar Leer, is den 17 april op Ameland gestrand, van de tuigage is een gedeelte geborgen, doch het wrak voor NLG 900 verkocht. (opm:: In het wrakken register van de Hydrografische Dienst staat wrak nummer 509, MINSTREL, kapt. J. Davies, Liverpool, lading: zout en verfwaren, gestrand 170431 bij de buitengronden van Nes Ameland. Dit wordt niet in de LC vermeld).

Afbeelding
Datum 03 mei 1831
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Kapitein A. Hansen, voerende DE GODEFRIDA, den 1 mei van Suriname in Texel binnen is den 14 maart vandaar vertrokken tegelijk met de WILHELMINA, kapt. J.N. Klint, mede naar Amsterdam en rapporteert; dat voor hem gezeild waren, DE ELISABETH CORNELIA, kapt. J.D. Diets, HENRIETTE EN BETHSY, kapt. G.B. Bos, LIBERTÉ, kapt. D. de Jong, NICOLAAS WITSEN, kapt. L. Wildschut, ANTHONIUS EN CORNELIA, kapt. O.P. Blom en DEN AMSTEL, kapt. C.J. Kat en zouden vertrekken DE AURORA, kapt. J.A. de Haas, SOPHIA MARIA, kapt. G.L. Röperhoff, ZORGVULDIGHEID, kapt. E.D. Dekker, IPENRODE, kapt. M. Charlau, DE VRIENDSCHAP, kapt. J. Visser, DE HARMONIE, kapt. H. Lange, EDAMS WELVAREN, kapt. H. Rolff alle naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 05 mei 1831
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 3 mei. Kapitein A. Hansen, (opm: schip GODEFRIDA) van Suriname in Texel binnen, heeft den 29 april, bij de Singels, in goede staat zeilende gepraaid de schepen DE JONGE LODEWIJK ANTONIE, kapt. R. Tjebbes en DE VEREENIGING, kapt. W. de Boer, beide van Amsterdam naar Suriname; aan boord was alles wel en de wind ZZW.
Voorts rapporteert kapt. Hansen, dat den 14 maart met hem van Suriname was vertrokken het schip WILHELMINA, kapt. J.N. Klint, en dat reeds vroeger die kolonie hadden verlaten de schepen ELIZABETH CORNELIA, kapt. J.D. Dietz; HENRIETTE EN BETSY, kapt. G.B. Bos; LA LIBERTÉ, kapt. D. de Jong; NICOLAAS WITSEN, kapt. L. Wildschut; ANTHONIUS EN CORNELIA, kapt. O.P. Blom en DE AMSTEL, kapt. C.J. Kat; alsmede dat na hem zouden vertrekken de schepen SUSANNA MARIA, kapt. J.F. Spiegelberg; SOPHIA MARIA, kapt. G.L. Röperhoff; DE ZORGVULDIGHEID, kapt. E.D. Dekker; IPENRODE, kapt. M. Charlau; DE VRIENDSCHAP, kapt. J. Visser; DE HARMONIE, kapt. F. Lange; EDAMS WELVAREN, kapt. H. Rolff en AURORA, kapt. J.A. de Haas, alle naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 26 mei 1831
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Dartmouth, 16 mei. Het den 3 alhier binnengekomen en van Suriname naar Amsterdam bestemde Hollandse schip (opm: pink) HENRIETTE EN BETSEY, kapt. G.B. Bos, rapporteert den 10 april laatstleden op 39 gr. 55 min. noorderbreedte en 33 gr. 08 min. westerlengte gezien te hebben een zwarte brik van omtrent 300 ton, naar alle voorkomen een roverschip, van Spaanse of Portugese bouwtrant en 16 stukken. Dit schip toonde eerst een witte vlag met vier groene hoeken en gekruiste wapenen in het midden, het Hollandse schip hierop geen regard slaande, hees de kaper een noodsein, als wanneer kapt. Bos tegenbraste en het roofschip aan lei kwam, zeggende het volk in het Frans dat zij vol water waren; zij verzochten kapitein Bos een lantaarn te hijsen en wilden de volgende morgen met volk en goederen hun schip verlaten en op de HENRIETTE overgaan, waarmede de kapitein genoegen nam; zij vroegen op welke hoogte zij zich bevonden. Des nachts verdween de kaper, ziende hij aan lei een bark. Aan boord had men twintig man geteld, maar bij de slingering van het roofschip zag men duidelijk dat nog 60 of 80 andere langs de verschansingen verborgen lagen.
(opm: de HENRIETTE EN BETSEY werd ter plaatse afgekeurd; de consul-generaal te Londen stuurde de zeebrief op 25 augustus terug naar Den Haag; een deel van de lading zal met de brigantijn EENSGEZINDHEID naar Amsterdam zijn overgebracht)

Afbeelding