Inloggen
FENNA SCHELTENS - ID 16262


Kroniekberichten

Datum 26 november 1868
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Tonningen, 22 november. De schoener-galjoot FENNA SCHELTENS, kapt. J.C. Drenth, van Stockholm met ijzer naar Londen, heeft in de monding van de Eider gestoten en is onder assistentie hier zwaar lek binnengebracht; het moest door gebrek aan water boven de haven aan de grond worden gezet, doch men hoopt het met de eerste vloed binnen te brengen; moet lossen om te repareren.

Afbeelding
Datum 22 december 1869
Krant OHC - Opregte Haarlemsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

OHC 22-12-1869 Amsterdam
 — Volgens brief van kapt. Drenth, gevoerd hebbende het galjootschip FENNA SCHELTENS, is hij, na in zee vreeselijke stormen te hebben doorgestaan, den 16den dezer in de Weser gearriveerd, 's Morgens van den 17den onder zeil gegaan zijnde om zijne reis naar Geestemunde te bevorderen, werd hij door een orkaan overvallen, ten gevolge waarvan het schip binnen de tonnen dreef en hevig stootte. Onmiddelijk daarop was het schip vol water en trachtte men, door de boot uit te zetten, het leven te redden. De boot verbrijzelde bij de
eerste poging en was men genoodzaakt in het wand te vluchten. 24 uren heeft de equipage zich in het wand opgehouden , ieder oogenblik vreezende, dat de mast zou neerstorten. Eindelijk werd hun door een Bremer loodskotter hulp toegezonden ,en gelukkig, na veel worstelens, allen gered. De equipage is door de felle koude en ontberingen uitgeput en wordt te Bremerhaven verpleegd. Van schip en inventaris is niets geborgen kunnen worden, evenmin van de have der opvarende. 

Afbeelding
Datum 22 december 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 21 december. Volgens brief van kapitein J.C. Drenth, gevoerd hebbende het galjootschip FENNA SCHELTENS, is hij, na in zee vreselijke stormen te hebben doorstaan, de 16e dezer in de Weser gearriveerd. 's Morgens van de 17e onder zeil gegaan zijnde, om zijne reis naar Geestemünde te bevorderen, werd hij door een orkaan overvallen, ten gevolge waarvan het schip binnen de tonnen dreef en hevig stootte. Onmiddellijk daarop was het schip vol water en trachtte men, door de boot uit te zetten, het leven te redden. De boot verbrijzelde bij de eerste poging en men was genoodzaakt in het want te vluchten. 24 Uren heeft de equipage zich in het want opgehouden. ieder ogenblik vrezende dat de mast zou neerstorten. Eindelijk werd hun door een Bremer loodskotter hulp toegezonden, en gelukkig, na veel worstelens, allen gered. De equipage is door de felle koude en ontberingen uitgeput en wordt te Bremerhaven verpleegd. Van schip en inventaris is niets geborgen kunnen worden, evenmin van de have der opvarenden.

NRC 221269
Vlissingen, 21 december. De Noordduitse schoener ELISE BOYE, van Antwerpen in ballast naar Newcastle, is op de rede in aanzeiling geweest met de Belgische vissloep O 137. Beide bekwamen enige schade en zijn in de haven gekomen.

Afbeelding