Inloggen
PAVADETTE - ID 16202


Kroniekberichten

Datum 13 november 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 12 november. Door kapt. Pott, voerende het schip PAVADETTE, van Glasgow naar Berbice, zijn te Queenstown aangebracht de twee geredde equipagiën van een Frans en een Engels schip.

Afbeelding
Datum 18 maart 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Trinidad, 25 februari. Het Nederlands brigantijnschip PAVADETTE, kapt. L.H. Pott, van Berbice naar Londen bestemd, geladen met rum en suiker, is de 21e februari lek alhier binnengelopen, doordien het op de baar gestoten heeft, toen het de 13e dezer uit eerst genoemde haven vertrokken is, en bleef aldaar vijf volle uren zitten. Het is nagezien geworden en bevolen om te lossen, daar er alle redenen zijn om te geloven, dat er schade aan de bodem van het schip is.

Afbeelding
Datum 17 mei 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Oude Pekela, 14 mei. Dezer dagen is aan de oud-koopvaardijkapitein L.H. Pott namens de Engelse Regering door de burgemeester dezer gemeente een keurig bewerkte zilveren beker overhandigd, met vergulden voet en banden en aan de binnenzijde eveneens zwaar verguld, besloten in fraai foedraal. Het sierlijk gegraveerd inschrift geeft reden van deze eerbetoning en luidt aldus:
Presented by the Bristish Government to Captain Lammert Hendriks Pott of the schooner PAVADETTE of Oude Pekela in acknowledgement of his humanity and kindness to the shipwrecked crew of the ship ESMOK of Liverpool whom he picked up at sea on 6 november 1867.
(Vertaald luidt het: aangeboden door de Engelse regering aan kapitein L.H. Pott, van de schoener PAVADETTE, van Oude Pekela, uit erkentelijkheid voor zijn mensenmin en goedheid, betoond aan de schipbreukelingen van het schip ESMOK, van Liverpool, die hij heeft opgenomen op zee 6 november 1867.)
De beker was vergezeld van een vererend schrijven.
Dat 12 jaren verliepen tussen de daad en de erkenning, verklaart kapitein Pott aldus: Vóór jaren, op een stormachtige ochtend, in volle zee, seinden hem Engelse schipbreukelingen, in boten dobberende, om redding. Niet zonder gevaar voor eigen schip en bemanning, maar op aandrang van zijn vrouw (ere aan de Hollandse zeemansvrouw!) wendt hij de steven, nadert de boten en wordt nu een schip in nood gewaar, dat de Franse vlag voert. Een Engels en een Frans vaartuig waren in aanvaring geweest. Kortom, alle schipbreukelingen, 22 Fransen en 23 Engelsen, werden gered; onder de Fransen waren 5 passagiers.
De Engelse kapitein was vol erkentelijkheid, maar waarschijnlijk is hij terstond na het ongeluk naar China gegaan, ter kustvaart, en heeft nu, in zijn vaderland teruggekeerd, op het feit gewezen.
De Fransen hebben ternauwernood met een half woord gedankt.

Afbeelding