Inloggen
PHILIPS VAN MARNIX - ID 15999


Kroniekberichten

Datum 12 april 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 11 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 24 schepen, als:
Voor Rotterdam: PHILIPS VAN MARNIX (op 8 oktober 1863 te water gelaten), kapt. L.T. van Ruyven; KANAGAWA, kapt. W. Ouwehand; ALBLASSERDAM, kapt. J. 't Hoen; HENDRIK-IDO-AMBACHT, kapt. L. Bijl; KORTENAER, kapt. A.T. Schuchard; BATAVIA, kapt. J.J. Prange; HENRIETTE GERARDINA SUSANNE (voorheen genaamd HENRIETTE MARIA) , kapt. A. Sissingh, en CORNELIS ANTHONIE, A.E. Bouten.
Voor Amsterdam: DRIE GEBROEDERS (voorheen genaamd RIJSWIJK), kapt. J. van Tubergen; YSTROOM, kapt. A. Hansen; NICOLAAS WITZEN, kapt. J. Portenger; LOUISE, kapt. P. Buys Jr.; BANTAM, kapt. J.P. Claasen; JACOBA CORNELIA, ………; HONIGBIJ, kapt. J. v.d. Valk; BROUWERSHAVEN, kapt. A. Huizer; ZEPHIR, kapt. P. Wemmers Pz.; PRESIDENT PLATE, kapt. J.C. Harten; HUYDECOPER, kapt. R.J. Reynders; STAATSRAAD VAN DE HOUVEN, kapt. F. Heymeriks; NOVA ZEMBLA, kapt. T. Mammes; SOUBURG (voorheen genaamd VLAARDINGEN), kapt. M.W. Zwart, en BEZOEKIE, kapt. C.J.A.R. Reckers.
Voor Schiedam: JOHANNES LODEWIJK, kapt. A.H. v.d. Waal.
In de bevrachting van maart zijn nog opgenomen de navolgende 8 schepen, als:
Voor Rotterdam: COPERNICUS, kapt. J. Algra; JOHANNA MARIA, kapt. P.J. Dam, en TRITON, kapt. W.H. Rusman.
Voor Amsterdam: GELDERLAND, kapt. D. Graaff; COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, kapt. W.J. Kramers, en ELIZE HENRIETTE, P.J. Deterding.
Voor Dordrecht: ARY SCHEFFER, kapt. G.J. Kunst, en ÆGIDIA EN PAULINE, kapt. P.P. Hoogland.

Afbeelding
Datum 03 mei 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: PARTHENIA, kapt. J. Jary, van Newcastle, met 120 chaldron steenkolen; GUARDIAN, kapt. W. Breckon, van Newcastle, met 123 chaldron steenkolen; ELIZABETH, kapt. J. Huggett, van Newcastle, met 86 chaldron steenkolen; JOSEPH and MARY, kapt. W. Harry, van Runcorn, met 148 ton ruw zout; GRACES, kapt. J. Swales, van Newcastle, met 103 chaldron steenkolen; STAD DORDRECHT, kapt. H.L. Stasse, van Londen, met stukgoederen.
Helvoet, 1 mei. Aangekomen: ENIGHEDEN,.kapt. Hasselbohm, van Calmar; ORIËNT, van  Pillau. Vertrokken: FIJENOORD, naar Londen; ADMIRAAL CATOR, naar Hartlepool; ZEEMEEUW, kapt. Swart, naar Libau ; ORION, kapt. Buiten, naar Bremerhaven; MINA, kapt. Van Gelderen, en OCEAAN, kapt. Post, beiden naar de Oostzee.
Brouwershaven, 1 mei. Vertrokken: LICHTSTRAAL, kapt. Wierikx, en PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Van Ruyven, beiden naar Batavia.
Helvoet, 2 Mei. Aangekomen: ALBERT, stoomboot, van Hull; WESLEY, kapt. Lecouteur, van Jersey; COLLETIS, stoomboot, van Goole; EARL OF AUCKLAND, stoomboot, van Londen; CERES, kapt. Van Aalst, van Faro; OLDAMBT, kapt. Rooy, van Havanna; JEUNE HENRY, kapt. Lecrion, van Libau; THERESE, stoomboot, van Grangemouth.
Van Passaroeang vertrokken, 5 maart, ARGO, kapt. Andringa, naar Rotterdam.
Falmouth, 29 april. Het schip QUEEN, kapt. Lee, van Liverpool naar Dordrecht, is hier lek binnen gelopen.

Afbeelding
Datum 05 mei 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 4 mei. Volgens ontvangen bericht was het clipper-fregatschip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Van Ruyven, de 3e dezer, des namiddags 4 ure onder de Singels. Aan boord was alles wel. Het schip LICHTSTRAAL, kapt. Wierikx, was op dat ogenblik in gezelschap met de PHILIPS VAN MARNIX.

Afbeelding
Datum 03 augustus 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Rio Janeiro, 4 juli. Het Nederlandse schip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Van Ruyven, van Rotterdam naar Batavia, is hier met gebroken masten binnengelopen.

Afbeelding
Datum 07 augustus 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 6 augustus. Volgens particulier schrijven van Rio de Janeiro, dato 9 juli ll., was kapt. Van Ruyven, met het clipperschip PHILIPS VAN MARNIX aldaar op de 3e juli ll. met verlies van stengen en ra's binnengesleept. Kapt. Van Ruyven meldt, dat hij op de 11e juni zeilende was met flauwe koelte op 04°51'NB. en 25°41'WL., toen hij des morgens ten 5 ure eensklaps door een geweldige windhoos werd overvallen, welke in weinige ogenblikken de marsstengen boven het ezelshoofd deden afbreken, waardoor alle drie de bramstengen, lijzeilspieren, bramra's en marsra's overboord vielen, groot mars en puttingijzers deden buigen en breken en verschillende zeilen aan flarden scheurden. Vóór en na het gebeurde dodelijke stilte. Men is toen direct begonnen met hetgeen overboord was geraakt te bergen en dit is voor het grootste gedeelte gelukt zodat veel op is gevist en binnenboord gebracht. De gezagvoerder had plan om alles al zeilende weer te herstellen en men was druk bezig de marsstengen gereed te maken, toen men bij nauwkeurig onderzoek bevond, dat er veel ijzerwerk gebroken was, zodat het ondoenlijk werd dit op zee te herstellen, waarop de gezagvoerder na scheepsraad gehouden te hebben, besloot Rio de Janeiro als noodhaven aan te doen, zijnde het beste geschikt voor grote schepen. Met zo weinig dienstdoende zeilen genoemde plaatst te bereiken, was zorgelijk, daar men al om de West dreef en men boven de Braziliaanse kust moest blijven. Op de 28e juni werd men in die toestand belopen door een woedende storm, welke 24 uur aanhield; 4 malen woeien de zeilen van de ondermarsra's; het schip werd vreselijk geslingerd doch bleef onder al deze omstandigheden dicht en was nergens enige werking te bespeuren, zodat de ijzeren verbanden, ijzeren masten en onderra's goed op de proef zijn gesteld. De 2e juli kwam het schip voor Rio de Janeiro, doch kon door stilte niet binnen komen. Door de zorg van de Nederlandse consul-generaal, die op de seinpost gezien had, dat er een Nederlands schip in nood verkeerde, werd een stoomsleper uitgezonden, die het schip, naar gissing 3 mijlen van de wal,  binnensleepte. Men is onmiddellijk begonnen het schip weer zeeklaar te maken, zodat het oponthoud te Rio de Janeiro slechts 12 dagen zou duren. De gezagvoerder Van Ruyven roemt zeer de voorkomendheid en hulp, ondervonden van de Nederlandse consul-generaal en niet minder van de commandant de heer Wichers en heren officieren van het aldaar in reparatie liggend Nederlands oorlogstoomschip PRINCES AMALIA, welke heren alles hebben aangewend om de gezagvoerder in deze toestand te helpen, waarvoor hun alle eer en erkentelijkheid wordt toegebracht. De te bewerkstelligen reparatie is alzo van weinig aanbelang en zou het schip bij het vertrek van de volgende mail reeds vertrokken zijn.

Afbeelding
Datum 20 augustus 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 19 augustus. Volgens heden ontvangen particulier bericht van Rio de Janeiro, dato 23 juli ll., was de schade aan het tuig van het schip PHILIPS VAN MARNIX hersteld en zou kapt. Van Ruyven de volgende dag de reis naar Batavia aanvaarden. Schip, passagiers en equipage waren in de beste welstand.

Afbeelding
Datum 21 augustus 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 augustus. De averij en onkosten van het schip PHILIPS VAN MARNIX - zie NRC van gisteren - bedraagt, volgens de Zeepost, NLG 25.731,25.

Afbeelding
Datum 26 oktober 1865
Krant DC - Dordtsche Courant

Een depêche van Batavia d.d. 27 september meldt het volgende:
Vracht naar Nederland voor suiker NLG 47,-. Koers op Nederland NLG 103,50.
Aangekomen schepen: GRONDWET, kapt. Kamminga, van Zierikzee; PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Van Ruyven, van Rotterdam; KINDERDIJK, kapt. Verdoes, van Shields; GIJSBERT KAREL GRAAF VAN HOGENDORP, kapt. Fabritius, CORNELIS ANTHONIE, kapt. Bouten, en CORTGENE, kapt. Wemmerus, allen van Rotterdam; KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB, kapt. Zwart, ALLEGONDA JACOBA, kapt. Zwart, beiden van Shields.
Het Nederlandse schip WILLEM HENDRIK, kapt. Beckering, is verbrand. (NB. Volgens de Shipping and Mercantile Gazette, heeft het verbranden van dit schip op de rede van Batavia plaats gehad [opm: zie o.a. JB 260965]).

Afbeelding
Datum 08 januari 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 29 november 1866. Vrachten zijn wederom lager. Nadat nog een paar schepen NLG 40 en NLG 35 bedongen voor suiker en koffie, wordt thans niet meer dan NLG 35 voor beide producten geboden. De disponibele laadruimte is nog aanzienlijk. De ESTAFETTE werd bevracht naar Amsterdam à NLG 35 en NLG 40 voor suiker, NLG 40 voor koffie te Samarang en Soerabaja te laden. DELFT à NLG 43,50 voor suiker te Plawangan te laden. Onbevrachte schepen: BURGEMEESTER HOFFMAN, G.P. SERVATIUS, TERNATE, MAASSLUIS, MARIA, REGINA MARIS, VIER GEZUSTERS, ELISABETH, PHILIPS VAN MARNIX, LICHTSTRAAL, NIEUWE WATERWEG, ALBLASSERWAARD.
YSTROOM en WILLEM POOLMAN in reparatie
De MARIA VERONICA, HENDRIKA, JOHANNA MARIA CHRISTINA, SALATIGA en KANDANGHAUER maken kustreizen, het Engelse schip AMICUR is te koop.

Afbeelding
Datum 26 januari 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 15 december. Vrachten. Nederlandse vlag. De ESTAFETTE bedong NLG 35 en 40 voor suiker en NLG 40 voor koffij, te Samarang en Soerabaya te laden. De DELFT NLG 43,50 voor suiker, te Plawangan te laden. De G. P. SERVATIUS is tot NLG 40 voor suiker en thee, en REGINA MARIS tot NLG 40 voor suiker en koffij opgenomen. De BEZOEKIE laadt voor reders rekening. De ELISABETH accepteerde GBP 1.1/6 voor suiker naar Melbourne en de BURGEMEESTER HOFFMAN 38 $ cents per picol oliekoeken naar Amoy.
Ter bevrachting blijven de Nederlandse schepen TERNATE, MAASSLUIS, MARIA, TJILINGSIE, PHILIPS VAN MARNIX, LICHTSTRAAL, NIEUWE WATERWEG, ALBLASSERWAARD, LANDBOUW, KONING WILLEM II, KANAGAWA en QUINTET.

Afbeelding
Datum 04 februari 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 29 december. Vrachten bleven nog op hetzelfde lage standpunt. De disponibele scheepsruimte vermindert echter enigszins doch dit is ook het geval met de producten ter afscheep. Sedert ons bericht van 15 dezer werden opgenomen: naar Amsterdam, Nederlands KANGAWA á NLG 40 voor suiker en koffij, hier en te Semarang te laden; BANTAM tot dezelfde vracht, hier en te Soerabaja te laden. Naar Rotterdam, Nederlands MAASSLUIS á NLG 40 en NLG 42,50 voor suiker en NLG 40 voor tabak, in de Oosthoek te laden; NIEUWE WATERWEG NLG 40 voor suiker en koffij, insgelijks in de Oosthoek in te nemen. TRITON wordt in de Oosthoek voor reders rekening beladen. Voor een kustreis werd Nederlands HAAMSTEDE opgenomen.
Onbevracht zijn de volgende bodems, waarvan enkelen nog repareren: Nederlands WILLEM POOLMAN, PHILIPS VAN MARNIX, TERNATE, ALBLASSERWAARD, LANDBOUW, TJILINGSIE, SALATIGA, KONING WILLEM II, QUINTET, EDOUARD MARIE, PROFESSOR VAN DER BOON MESCH, TWEE CORNELISSEN en BELLATRIX.

Afbeelding
Datum 28 februari 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 15 januari. Vrachten. Nederlandse vlag. KANAGAWA bedong NLG 40 voor suiker en koffij, hier en te Samarang te laden. MAASSLUIS NLG 40 voor suiker en tabak, Oosthoek te laden. NIEUWE WATERWEG NLG 40 voor suiker en koffij, Oosthoek te laden. LICHTSTRAAL NLG 40 voor suiker en NLG 55 voor huiden, Oosthoek te laden. BANTAM NLG 40 voor koffij en suiker, hier en te Soerabaija te laden; allen naar Holland. YSTROOM GBP 2 per ton, te Soerabaija en Passaroeang te laden naar Australië en terug. TERNATE NLG 40 voor suiker te Soerabaija en Oosthoek te laden naar Rotterdam. PRINSES AMALIA NLG 40 voor suiker en koffij, licht goed in verhouding, hier en te Samarang te laden. MARY EN HILLEGONDA NLG 40 voor suiker, licht goed in verhouding, alhier, te Samarang en te Soerabaija te laden. CORNELIS WERNARD EDUARD NLG 42,50 voor koffij en suiker, NLG 50 voor thee en NLG 15 voor tin, alhier, te Cheribon en Samarang te laden, naar Rotterdam.
Ter bevrachting blijven de Hollandse schepen TJILINGSIE, LANDBOUW, PROF. V.D. BOON MESCH, KONING WILLEM II, QUINTET, PHILIPS VAN MARNIX, ALBLASSERWAARD, LOUIS MEIJER, MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE, JACOB, ELECTRA, DIANA, HENRIETTE, EVA JOHANNA, STAD LEYDEN, ROBERTUS HENDRICUS, SIRIUS en WIJK AAN ZEE.

Afbeelding
Datum 28 maart 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 15 februari. Vrachten blijven lusteloos. De reeds naar Nederland ladende schepen vullen langzamerhand op, terwijl nog opgenomen werden de Nederlandse schepen LANDBOUW à NLG 40 voor suiker en NLG 37,50 voor koffiej en rijst te Soerabaja voor Rotterdam in te nemen; MENTOR, à NLG 50 voor koffij en NLG 55 voor lichtgoed te Padang te laden naar Amsterdam; ANNA à NLG 40 voor suiker te Tagal in te nemen voor Rotterdam; TJILINGSIE laadt te Soerabaja à NLG 40 voor suiker en koffij, NLG 37,50 voor rijst en NLG 35 voor tabak naar Amsterdam. Deens ROTA, bekomt NLG 40 voor suiker te Soerabaja naar Rotterdam aangelegd, evenals te Semarang Nederlands KONING WILLEM II naar Amsterdam.
Onbevracht zijn de volgende Nederlandse schepen, waaronder enkele reparerende en lossende bodems: WILLEM POOLMAN, PHILIPS VAN MARNIX, MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE, QUINTET, STAD LEIJDEN, WIJK AAN ZEE, HELENA HENRIETTE, LOUIS MEIJER, ELISABETH JACOBA, MARIA CATHARINA, JOHANNA MARIA CHRISTINA, KANDANGHAUER, en SALATIGA.

Afbeelding
Datum 06 april 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 1 maart. Vrachten hebben een kleine verbetering ondergaan. De L.J. ENTHOVEN werd door de Factorij opgenomen voor koffij en suiker tot NLG 47,50. De EDUARD EN MARIE bekomt te Sourabaija 40 dollarcenten per pikol oliekoeken naar China. In onderhandeling is men over een klein scheepje naar Nederland tot NLG 50. Drie vreemde schepen zullen naar Singapore en Calcutta verzeilen, alwaar de vrachten hoog en steeds rijzende zijn, uit gebrek aan disponibele laadruimte.
Onbevrachte Nederlandse schepen: WIJK AAN ZEE, LOUIS MEIJER, QUINTET, STAD LEYDEN, HELENA HENRIETTE, PHILIPS VAN MARNIX, ELISABETH JACOBA, MARIA CATHARINA, J. M. CHRISTINA, KANDANGHAUER, MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE, MARIA ELISE, SOUBURG en HONIGBIJ. De MARIA VERONICA, HENRIETTE. VIER GEZUSTERS en HENDRIKA, maken kunstreizen. Het Pruisische schip EXPRESS en het Bremer schip BETTY zijn te koop.
Nog werd heden de DIANA door de Factorij opgenomen tot de vracht van NLG 50.

Afbeelding
Datum 13 april 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende schepen, als :
Voor Rotterdam : HOLLANDSTROUW, kapt. K. P. Brauer ; KORTENAER, kapt. A. F. Schuchard , ZEEMANSHOOP, kapt. J. D. van Monnom ; COLUMBINE, kapt. C. A. Malbranc, en PHILIPS VAN MARNIX, kapt. L. F. van Ruyen.
Voor Amsterdam : AUGUSTA, kapt. J. van Tubergen ; KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB, kapt. J. Zwart ; HELENA, kapt. H. P. Dill ; WILLEMINA EN CLARA, kapt. A. A. H. van Herwerden ; LOUISA, kapt. U. Bonjer ; NIJVERHEID, kapt. C. Schaap ; SENIOR, kapt. R. P. Bakker, JACOB ROGGEVEEN, kapt. J. Vos van Marken ; A. R. FALCK, kapt. D. van der Plas ; HENRIETTA GEERTRUIDA, kapt. T. C. de Boer ; HENDERIKA, kapt. J. R. Lusink.
Voor Schiedam : VRIENDSCHAP, kapt. J. L. ter Bruggen.
Voor Dordrecht : BROUWERSHAVEN, kapt. A. Huizer.
Voor Middelburg : STAD MIDDELBURG, kapt. L. P. de Vries.

Afbeelding
Datum 27 mei 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 15 april. Vrachten, Nederlandse vlag. MARIA CATHARINA sloot af tot NLG 55 voor suiker NLG 60 voor tabak; ELISABETH JACOBA tot NLG 60 suiker; STAD LEIJDEN tot NLG 75 voor tabak; HENRIETTE tot NLG 80 voor tabak en NLG 70 voor suiker; allen naar Amsterdam. De MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE accepteerde NLG 50 voor suiker en NLG 70 voor tabak naar Rotterdam, en de JUPITER NLG 80 en NLG 85 voor tabak naar Amsterdam. De HENDRIKA bekomt te Indramaijoe rijst à NLG 75 en hier arak tot NLG 120 naar Rotterdam.
Ter bevrachting blijven de Nederlandse schepen PHILIPS VAN MARNIX, ELISABETH, NEDERLAND EN ORANJE, JOKOHAMA, MAARTEN VAN ROSSEM, SOUBURG, KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB en CAROLINE.

Afbeelding
Datum 06 december 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 27 oktober. Het Nederlands schip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Langenberg, dat de 15e dezer uitzeilde naar Nederland, stootte even voorbij Onrust op een rif, en kwam de volgende dag, na weder vlot geraakt te zijn, te Batavia terug.

Afbeelding
Datum 07 december 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 6 december. Volgens particulier ontvangen bericht uit Batavia d.d. 29 oktober, was het klipperschip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Langenberg, de 15e dier maand van Batavia vertrokken en de 17e aldaar teruggekeerd, hebbende uitgaande aan de grond geraakt. Het schip was echter dicht gebleven en na gedaan onderzoek door experts bevonden de schade van geen betekenis te zijn, zodat genoemde bodem de 22e dier maand weder de reis naar Rotterdam heeft aanvaard.

Afbeelding
Datum 20 december 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Mauritius, 18 november. Het Nederlandse schip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Langenberg, van Batavia naar Rotterdam bestemd, ’t welk alhier de 15e lek is binnengelopen, heeft de 25e oktober, op 07ºZB en 102ºOL, een storm ondervonden. Het schip moet lossen om te repareren.

Afbeelding
Datum 04 januari 1868
Krant JB - Javabode

Volgens particulier bericht is de PHILIPS VAN MARNIX (opm: fregat), gezagvoerder J. Langenberg, in het laatst van oktober van Batavia naar Nederland vertrokken, te Port Louis (opm: Mauritius) binnengelopen, hebbende met aanhoudende lekkage en daarenboven zeer buiig weder te het kampen gehad. Voortdurend pompen was de leus, wilde men niet naar de kelder gaan. Het is gebleken, dat het schip wel degelijk veel geleden had door het vastraken op het rif nabij Dapoer en de experts te Batavia wel een weinig onvoorzichtig hebben geconstateerd, dat er geen gevaar bestond om de reis naar Europa des niet tegenstaande te vervolgen. Men schat de schade op meer dan een half miljoen. (opm: guldens?) Minstens 3 à 4 maanden zal het schip te Port Louis moeten doorbrengen met het vertimmeren, waarvan het lossen der lading wel zeker het gevolg zal wezen, welke daarenboven niet weinig zal geleden hebben. Men roemt intussen zeer de uitmuntende behandeling en het aangenaam onderhoud aan boord, benevens de zeemanschap van de gezagvoerder. De passagiers waren allen welvarende.

Afbeelding
Datum 11 januari 1868
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia. Volgens particulier schrijven is de PHILIPS VAN MARNIX, die wegens een bekomen lek te Mauritius was binnengelopen, aldaar in het dok gesleept, ten einde gebreeuwd en opnieuw gekoperd te worden. De schade aan de lading bepaalde zich tot 1.700 balen koffie, die tegen vrij hoge prijzen van de hand zijn gezet.

Afbeelding
Datum 15 januari 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Mauritius, 6 december. Het schip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Langenberg, van Batavia naar Rotterdam bestemd, hetwelk de 15e november alhier lek is binnengelopen, heeft de lading gelost en in het droge dok verhaald om afgetuigd, gekalefaterd en opnieuw gekoperd te worden.

Afbeelding
Datum 24 maart 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Port Louis (Mauritius), 5 februari. De PHILIPS VAN MARNIX vertrekt heden en heeft 1457 balen koffij verkocht. Haar uitgaven zijn $ 39.000.

Afbeelding
Datum 24 maart 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Port Louis (Mauritius), 5 februari. A. Boelen, officier bij het Nederlands Oost-Indisch leger, passagier aan boord van de PHILIPS VAN MARNIX, in reparatie te Mauritius, deelt het volgende mede:
Men weet dat Mauritius in de weg der orkanen ligt. Dit wil niet zeggen dat deze aldaar aan de orde van de dag zijn. Voor onze gelukkige aanlanding waren drie jaren verlopen sedert de laatste op dit eiland woedde. Het juiste tijdsverloop waarin men alhier stormen kan verwachten, zal ik later opgeven. Gedurende ons verblijf heeft Mauritius twee verschrikkelijke orkanen doorstaan. Naar gissing van kapt. Van Monnom van de ZEEMANSHOOP, welke alhier in ontredderde staat is binnengelopen, zouden met hem de volgende Nederlandse schepen door de orkaan van 17 december j.l. zijn geteisterd: ANTJE, kapt. De Hoog, VRIENDSCHAP, kapt. Terbrugge, SIMBAT, kapt. Kooij. Daarvan is tot dusverre echter nog niets bekend. Van vreemde natiën zijn, vooral in een latere orkaan verscheidene schepen vergaan. Op het tot Mauritius behorende eiland St. Brandon strandde de ST. PAUL.

Afbeelding
Datum 27 april 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

St. Helena, 28 maart. Het Nederlands schip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Langenberg, terwijl het anker opging om te vertrekken, geraakte onklaar met een der hulken, en maakte belangrijke schade. Het heeft enige tijdelijke reparatie ondergaan en is den 23 dezer weder naar Rotterdam vertrokken.

Afbeelding
Datum 15 mei 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 14 mei, ’s morgens 7 ure. Het Nederlands schip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Langenberg, van Batavia, laatst van Mauritius, naar Rotterdam bestemd, is gisteren avond ten 10½ ure bij de vuurtoren aan de grond gevaren. De sleepboot SLIEDRECHT en lichtervaartuigen zijn ter assistentie derwaarts vertrokken.
9 u 45 m. De loodsschokker heeft heden morgen vroeg een anker uitgebracht. De sleepboten SLIEDRECHT en ROTTERDAM I hebben met hoogwater getracht het schip af te slepen, ’t welk niet is gelukt. Men zal nu nog een zwaar anker uitbrengen en het schip lichten, en hoopt dan het schip met het avondtij vlot te krijgen.
6 u 30 m. Het schip PHILIPS VAN MARNIX heeft de gehele lading in lichters overgelost, de sleepboten ZUID-HOLLAND, HELLEVOETSLUIS, ROTTERDAM I en SLIEDRECHT, zullen trachten het schip heden avond met hoog water af te slepen. Het schip is van quarantaine ontslagen.
7 u. 45 m. De PHILIPS VAN MARNIX is, na drie lichters gelost te hebben, door gemelde boten vlot gekomen en wordt naar de rede gesleept. Het schip heeft zo ver zichtbaar niet gewerkt en de lading kwam er goed uit.

Afbeelding
Datum 15 mei 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 14 mei. Volgens ontvangen mededeling blijkt, dat aan boord der PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Langenberg, van Java via Mauritius naar Rotterdam bestemd en heden nacht nabij Renesse aan de grond geraakt, zich geen meerdere gevallen van koorts hebben voorgedaan sedert het vertrek van Mauritius. Heden waren alle gezond. Gedurende de reis was slechts een man der equipage overleden, doch niet aan de koorts.

Afbeelding
Datum 09 juni 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 8 juni. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn voor de overvoer van steenkolen aangenomen de navolgende alhier te huis behorende schepen, als:
van Cardiff naar Onrust: NIJVERHEID, kapt. C. Schaap, tot NLG 25,96 voor 780 Engelse tons; OTTO, kapt. S. Stehman Tresling, tot NLG 28 voor 850 tons; MARIA DIEDERIKA, kapt. A. van Marion, tot NLG 28,70 voor 810 tons.
van Cardiff naar Soerabaja: AEROLIET, kapt. M.J. van der Eb tot NLG 27,75 voor 750 tons; PHILIPS VAN MARNIX, kapt. J.W. Möller, tot NLG 27,99 voor 1.700 tons, alles per ingenomen last.
Bovendien zijn nog te Amsterdam aangenomen de schepen TELANAK en ZEEBLOEM, respectievelijk voor 900 en 520 tons.

Afbeelding
Datum 17 juni 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen te Rotterdam in de zaal hoek Scheepmakershaven en Bierstraat op dinsdag 16 juni:
-          Het Nederlandse schoenerschip KLASINA, gevoerd door kapt. H. Sannes, groot 98 lasten: verkocht om NLG 9.700; een chronometer: verkocht om NLG 105.
-          Het Nederlandse barkschip CHINA, gevoerd door kapt. E. Tofield, groot 218 lasten: verkocht om NLG 7.600; twee chronometers, verkocht om resp. NLG 135 en NLG 110.
-          1/40e aandeel in het fregatschip ’s-GRAVENHAGE; 1/40e aandeel in het fregatschip PHILIPS VAN MARNIX; 1/20e aandeel in het fregatschip MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE; 1/20e aandeel in het fregatschip UTRECHT; 1/40e aandeel in het barkschip GIJSBERT KAREL GRAAF VAN HOGENDORP: alle deze aandelen zijn opgehouden.
Idem in de Nieuwe Stads-Herberg te Amsterdam op maandag 15 juni:
-          het barkschip A.R. FALCK, groot 641 tonnen, gebouwd in 1846: verkocht om NLG 14.400, in slag NLG 2.000. Koper: E.C.A. Koli (opm: een makelaar, handelend voor zijn opdrachtgever)

Afbeelding
Datum 10 juli 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 9 juli. Bij de op de 7e dezer plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java, hebben zich aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij de volgende 53 schepen aangeboden: KRIMPEN AAN DE LEK (371 last), naar Amsterdam, NLG 91, Rotterdam NLG 89,98, Dordrecht NLG 89,98, Middelburg NLG 92, Schiedam NLG 89,98; JOHANNES LODEWIJK (399 last), naar Amsterdam NLG 86,95, Rotterdam NLG 84,95, Dordrecht NLG 84,95, Middelburg NLG 87, Schiedam NLG 84,95; JASON (438 last), naar Rotterdam NLG 90, Schiedam NLG 90; STAD DELFT (399 last), naar Amsterdam NLG 86,93, Rotterdam NLG 84,95, Dordrecht NLG 94,95, Middelburg NLG 87, Schiedam NLG 84,93, HENDRIKA (397 last), naar Amsterdam NLG 97,40, Rotterdam NLG 94,40, Dordrecht NLG 94,40, Middelburg NLG 97,40, Schiedam NLG 94,40; JOHANNA CHRISTINA (375 last), naar Amsterdam NLG 86,95, Rotterdam NLG 84,95, Dordrecht NLG 84,95, Middelburg NLG 87, Schiedam NLG 84,95; KINDERDIJK ( 359 last), naar Amsterdam NLG 92, Rotterdam NLG 89,98, Dordrecht NLG 89,98, Middelburg NLG 92, NLG 89,98; GRAAFSTROOM (399 last), naar Amsterdam NLG 86,95, Rotterdam NLG 84,95, Dordrecht NLG 84,95, Middelburg NLG 87, Schiedam NLG 84,95; GRONDWET (396 last), naar Rotterdam NLG 90, naar Middelburg NLG 88,70; LAURENS COSTER (692 last), naar Amsterdam NLG 84, Rotterdam NLG 81,82, Dordrecht NLG 81,82, Middelburg NLG 81,82, Schiedam NLG 81,62; PHILIPS VAN MARNIX (800 last), naar Amsterdam NLG 84,60, Rotterdam NLG 83, Dordrecht NLG 83, Middelburg NLG 83, Schiedam NLG 83; AEROLIET (354 last), naar Amsterdam NLG 96, Rotterdam NLG 90, Dordrecht NLG 92, Middelburg NLG 94, Schiedam NLG 91; ALLEGONDA JACOBA (370 last), naar Amsterdam NLG 91,90, Rotterdam NLG 86,90, Dordrecht NLG 88,90, Middelburg NLG 91,90, Schiedam NLG 88,90; SINDBAD (254 last), naar Amsterdam NLG 100; JACOBA CORNELIA (260 last) naar Amsterdam NLG 92, Rotterdam NLG 88,94, Dordrecht NLG 89,94, Schiedam NLG 89,94; KOFFIJBOOM (687 last), naar Amsterdam NLG 86,95, Rotterdam NLG 84,98, Dordrecht NLG 84,98, Middelburg NLG 84,98, Schiedam NLG 84,98; HENRIETTA GERARDINA SUSANNA (303 last) naar Amsterdam NLG 92, Rotterdam NLG 88,94, Dordrecht NLG 89,94, Schiedam NLG 89,94; ’S GRAVENHAGE (1058 last), naar Amsterdam NLG 82,92, Rotterdam NLG 81,81, Dordrecht NLG 81,81, Middelburg NLG 81,81, Schiedam NLG 81,81; NOORD-BRABANT (389 last), naar Amsterdam NLG 92, Rotterdam NLG 86,95, Dordrecht NLG 87, Middelburg NLG 90, Schiedam NLG 86,95; LICHTSTRAAL (794 last), naar Rotterdam NLG 82,82, Dordrecht NLG 83,38, Schiedam NLG 82,82; JACOBA HELENA (389 last), naar Amsterdam NLG 91,90, Rotterdam NLG 86,80, Dordrecht NLG 87,30, Middelburg NLG 90, Schiedam NLG 87,30; TWEE GEZUSTERS (293 last), naar Amsterdam NLG 93,90, Rotterdam NLG 88,70, Dordrecht NLG 98,20, Middelburg NLG 91,90, Schiedam NLG 89,20; DOELWIJK (435 last), naar Rotterdam NLG 88,92, Schiedam NLG 89,20; JOHANNA (377 last), naar Amsterdam NLG 89, Rotterdam NLG 87, Dordrecht NLG 87, Middelburg NLG 87, Schiedam NLG 87; ALBLASSERDAM (371 last), naar Amsterdam NLG 88,50, Rotterdam NLG 84,50, Dordrecht NLG 86,50, Middelburg NLG 87,50, Schiedam NLG 85,50; YEDO (399 last), naar Amsterdam NLG 96, Rotterdam NLG 90, Dordrecht NLG 92, Middelburg NLG 93, Schiedam NLG 91; BATAVIA (243 last), naar Amsterdam NLG 89,48; QUATRE-BRAS (160 last), naar Amsterdam NLG 88,95; AUSTRALIE (355 last), naar Amsterdam NLG 88,50, Rotterdam NLG 92,50, DOESBORG naar Amsterdam NLG 100; CHERIBON (389 last), naar Rotterdam NLG 83,36, Dordrecht NLG 84,36, Middelburg NLG 88,79, Schiedam NLG 84,36; ROTTERDAM (397 last), naar Amsterdam NLG 89,75, naar Rotterdam NLG 87,75; HENRIETTE MARIA (423 last), naar Amsterdam NLG 94,49, Rotterdam NLG 99,49, Dordrecht NLG 99,49, Schiedam NLG 99,49; GEZINA MARIA (267 last), naar Amsterdam NLG 88,48; ANNA MARIA WILHELMINA (319 last), naar Amsterdam NLG 88,88; DRIE GEZUSTERS (273 last), naar Amsterdam NLG 86,90; CHERIBON (398 last), naar Amsterdam NLG 84,36; ARA EN BETSY ( 390 last), naar Amsterdam NLG 89,44, Rotterdam NLG 94,44; IJMUIDEN (388 last), naar Amsterdam NLG 89,44, Rotterdam NLG 94,44; OCEAAN (486 last), naar Amsterdam NLG 93,49, naar Rotterdam NLG 98,49, Dordrecht NLG 98,49, Schiedam NLG 98,49; AUGUSTE (316 last), naar Amsterdam NLG 90,44; WATERLOO (393 last), naar Amsterdam NLG 85,44; GELDERLAND (243 last), naar Amsterdam NLG 85,44; ZEEBLOEM (221 last), naar Amsterdam NLG 92,50; COSM0POLIET I (398 last), naar Amsterdam NLG 103, Rotterdam NLG 90, Schiedam NLG 90; J.C. SCHOTEL (334 last), naar Amsterdam NLG 95, Rotterdam NLG 87,49, Dordrecht NLG 87,49, Schiedam NLG 87,49; HEBE (328 last), naar Amsterdam NLG 93,90, Rotterdam NLG 88,90, Dordrecht NLG 89,90, Middelburg NLG 91,90, Schiedam NLG 88,90; CONSTANCE (381 last), naar Amsterdam NLG 88,88; BELLATRIX (264 last), naar Amsterdam NLG 84,97; PETRONELLA (295 last), naar Amsterdam NLG 88,25; ZEENIMPH (329 last), naar Amsterdam NLG 91,85; EUROPA (669 last), naar Amsterdam NLG 88,33, Rotterdam NLG 85,34, Dordrecht NLG 85,34, Middelburg NLG 86,80, Schiedam NLG 85,34; SUSANNA (476 last), naar Amsterdam NLG 89,95, Rotterdam NLG 88,20, Dordrecht NLG 88,20, Middelburg NLG 89,40, Schiedam NLG 88,20.

Afbeelding
Datum 23 juli 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 juli. Volgens heden ontvangen particulier bericht is het Nederlands fregatschip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. J.W. Möller, de 18e dezer van Cardiff met een lading steenkolen naar Soerabaja vertrokken. Aan boord was alles wel.

Afbeelding
Datum 30 april 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 22 maart. Vrachten. Nederlandse schepen. De Factorij nam bij haar laatste inschrijving op voor Rotterdam de JACOBA CORNELIA tot NLG 77,49. JACOBA HELENA en MARIA ADRIANA tot NLG 74,97 en de ALBRECHT BEYLING tot NLG 75; voor Amsterdam de MARIA CATHARINA tot NLG 78,74 en AZIA tot NLG 78,50 en voor Middelburg de BARON VAN HEEMSTRA tot NLG 74,89. Daarop werd de STAD LEYDEN tot NLG 82,50 voor suiker en koffie van Soerabaija naar Amsterdam afgesloten; de MARIA LOUISA ANTOINETTE bekwam NLG 80 voor suiker en koffie van Samarang naar Rotterdam. De HENDRIK IDO AMBACHT bekwam NLG 80 voor suiker en NLG 100 voor arak van Soerabaija en Passaroean naar Rotterdam. De WILLEM, KROONPRINS DER NEDERLANDEN werd tot NLG 75 voor suiker en NLG 60 voor tabak hier en Samarang te laden opgenomen; de AEROLIET bekwam NLG 75 voor suiker, NLG 20 voor tin en NLG 70 voor tabak in de Oosthoek te laden. BETTY is tot geheime vracht opgenomen.
De NIEUWE WATERWEG II ligt aan een en accepteerde suiker à NLG 75. De BEZOEKIE bekwam van de Factorij NLG 100 voor koffie te Menado te laden. CANDATI is tot geheime vracht van Padang naar New York opgenomen.
Ter bevrachting blijven de Nederlandse schepen LOUISE, CATHARINA MARIA, AMSTELSTROOM, PETRONELLA, JONGE CORNELIS, PHILIPS VAN MARNIX, CATHARINA, ESTAFETTE en WIJK AAN ZEE.

Afbeelding
Datum 30 mei 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 19 april. Vrachten. Nederlandse schepen. De ESTAFETTE bekwam NLG 20 voor tin te Samarang, NLG 80 voor thee alhier en NLG 75 voor tabak te Tjilatjap te laden. De
CATHARINA MARIA NLG 70 en NLG 72,50 voor tabak in de Oosthoek en NLG 25 voor tin hier te laden. De BATAVIA NLG 25 voor tin hier en NLG 70 voor tabak te Bezoekie te laden,
de LOUISE ligt naar Nederland aan en nam te Soerabaija tin à NLG 20, tabak à NLG 70 en suiker à NLG 75 aan. Bij de heden gehouden inschrijving bij de Factory werden de NOACH I en SCHEVENINGEN tot NLG 90 opgenomen.
Ter bevrachting blijven de Nederlandse schepen CATHARINA, TELANAK, PHILIPS VAN MARNIX en WIJK AAN ZEE.

Afbeelding
Datum 05 juni 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 april. Vrachten. Sedert ons vorig bericht werden de volgende Nederlandse schepen bevracht. Naar Amsterdam: LOUISE, 750 ton, NLG 70 suiker, NLG 75 tabak en NLG 20 tin, Oosthoek laden. Naar Rotterdam:CATHARINA MARIA, 753 ton, NLG 25 tin, Batavia NLG 70 en NLG 72,50 tabak, Oosthoek; BATAVIA, 757 ton, NLG 25 tin, Batavia en NLG 70 tabak, Oosthoek; PHILIPS VAN MARNIX 1516 ton NLG 77,50 suiker, koffie en tabak dooréén, en NLG 85 voor alleen koffie, te Samarang te laden.

Afbeelding
Datum 15 december 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 14 december. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handelmaatschappij: WIJK AAN ZEE, 385 lasten, naar Amsterdam NLG 77,80; IJMUIDEN 388 lasten naar Amsterdam NLG 80,14, naar Rotterdam, NLG 85; GERARD PIETER SERVATIUS, 350 lasten naar Amsterdam NLG 84,50, naar Rotterdam NLG 88; ALDEBARAN, 319 lasten, naar Amsterdam NLG 80, naar Rotterdam NLG 82,50; ZAANSTROOM, 324 lasten, naar Amsterdam NLG 79; VERTROUWEN, 360 lasten, naar Amsterdam NLG 82; TELANAK, 398 lasten, naar Amsterdam NLG 84,80; LOUIS AUGUST CONSTANTIN ex LOUIS MEIJER, 399 lasten, naar Amsterdam NLG 74,43; AUSTRALIË 355 lasten naar Amsterdam NLG 73,49; ELECTRA 590 lasten, naar Amsterdam NLG 79,49; BELLATRIX 264 lasten, naar Amsterdam NLG 84,90; BARON VAN HEEMSTRA, 397 lasten, naar Rotterdam, Dordrecht en Middelburg NLG 89,70; PHILIPS VAN MARNIX, 800 lasten, naar Amsterdam NLG 89, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 79,99; HENDRIK IDO AMBACHT, 399 lasten, naar Amsterdam NLG 84,24, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 79,24, naar Middelburg NLG 81,24; HEBÉ 328 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 84,50, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 79,50; NICOLET, 640 lasten, naar Rotterdam NLG 76,50, naar Dordrecht NLG 74,50; SUNDA 900 lasten, naar Amsterdam NLG 83,10, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 78,55; BEZOEKI, 430 lasten, naar Rotterdam en Schiedam NLG 80; STAD MIDDELBURG, 397 lasten, naar Amsterdam NLG 90, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 88, naar Middelburg NLG 87,50, naar Schiedam NLG 88; LANDBOUW, 383 lasten, naar Amsterdam NLG 83, naar Rotterdam NLG 79,43, naar Dordrecht en Schiedam NLG 80, 43; JOHANNA MARGARETHA, 598 lasten, naar Amsterdam NLG 76,87, naar Rotterdam NLG 73,87, naar Dordrecht NLG 74,87, naar Middelburg NLG 76,87, naar Schiedam NLG 74,87.

Afbeelding
Datum 29 december 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Katendrecht, 28 december. Gisteren is hier weder voor het eerst het droogdrijvend dok van de heren Van Zeylen & Decker in gebruik genomen, en daarin is gedokt het fregatschip PHILIPS VAN MARNIX, groot 1.516 tonnen.

Afbeelding
Datum 16 februari 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 februari. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij:
CHRISTINE, 250 last, naar Amsterdam NLG 82,50; ELECTRA, 590 last, naar Amsterdam NLG 78,98; ANNA LUCRETIA, 333 last, naar Amsterdam NLG 77,45; CORNELIA, 440 last, naar Amsterdam NLG 81,45, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84,45; GERARD PIETER SERVATIUS, 350 last, naar Amsterdam NLG 78,74, naar Rotterdam NLG 83,74; FERDINAND EN LOUIS, 268 last, naar Amsterdam NLG 90,40; ARY SCHEFFER, 398 last, naar Amsterdam NLG 88,40; PETRONELLA, 295 last, naar Amsterdam NLG 84,40; GEBR. VAN DER BEEK, 655 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 84,44; JUPITER, 387 last, naar Amsterdam NLG 81,94; HENRIETTE, 228 last, naar Amsterdam NLG 79,95; TELANAK, 398 last, naar Amsterdam NLG 84,49; CONSTANCE, 381 last, naar Amsterdam NLG 110; ANNA ELIZABETH, 449 last, naar Amsterdam NLG 79,37; STAD MIDDELBURG, 397 last, naar Amsterdam NLG 88, Rotterdam en Dordrecht NLG 86, Middelburg NLG 83,50, Schiedam NLG 86; PHILIPS VAN MARNIX, 752 last, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 79,99; ZES GEZUSTERS, 768 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 87,87; JONGE JAN, 407 last, naar Amsterdam NLG 90, naar Rotterdam NLG 85, naar Dordrecht NLG 86, naar Middelburg NLG 90, naar Schiedam NLG 86; ROTTERDAM, 397 last, naar Amsterdam NLG 85, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 82, naar Middelburg NLG 85, naar Schiedam NLG 82; JONGE CORNELIS, 351 last, naar Amsterdam NLG 82,45, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 79,85, naar Middelburg NLG 85, naar Schiedam NLG 79,85; NIEUWE WATERWEG II, 757 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 84,84; BARON VAN HEEMSTRA, 397 last, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 89,70 naar Middelburg NLG 86,55; AMSTELSTROOM, 332 last, naar Amsterdam NLG 81,49; VOORLICHTER, 1.075 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 76. Met een certificaat.

Afbeelding
Datum 13 april 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 april. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel- Maatschappij:
ARIA EN BETSY, 319 lasten, naar Amsterdam NLG 78,74 ; PIETER ADOLF, 449 lasten, naar Amsterdam NLG 79,95 ; CORNELIA, 440 lasten, naar Amsterdam NLG 79,89; naar Dordrecht en Schiedam NLG 83,89; INDIA PACKET, 400 lasten, naar Amsterdam NLG 81,73; naar Rotterdam NLG 86,73; JOHANNES, 845 lasten, naar Amsterdam NLG 76,40; naar Rotterdam en Dordrecht NLG 76,99; GESINA, 272 lasten, naar Amsterdam NLG 79,79; GALILEI, 392 lasten, NLG 78,69, naar Rotterdam NLG 82,69; INSULINDE, 516 lasten, naar Amsterdam NLG 78,68, naar Rotterdam NLG 82,68; MAIBIT, 609 lasten, naar Amsterdam NLG 78,30; TELANAK, 398 lasten, NLG 80; DEN ELSHOUT, 332 lasten, naar Amsterdam NLG 84; HOLLANDS TROUW, 387 lasten naar Amsterdam NLG 84; STAATSRAAD VAN EWIJCK, 396 lasten, naar Amsterdam NLG 77,44; AMSTELSTROOM, 378 lasten, naar Amsterdam NLG 77,44; FERDINAND EN LOUIS, 268 lasten, naar Amsterdam NLG 79,45; MARIA CATHARINA, 399 lasten, naar Amsterdam NLG 78,74; ELIZABETH, 610 lasten, naar Amsterdam NLG 75,90; AURORA, 753 lasten naar Amsterdam NLG 75,40, Rotterdam NLG 80; DORDRECHT II, 408 lasten, naar Amsterdam NLG 85, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 78,74; H. W. M. , 665 lasten, naar Amsterdam NLG 78,97; JUPITER, 387 lasten, naar Amsterdam NLG 80; CATHARINA MARIA, 398 lasten, naar Rotterdam NLG 83, naar Middelburg NLG 81,98; HAAMSTEDE, 391 lasten, naar Amsterdam NLG 83, naar Middelburg NLG 81,98; MAASSLUIS, 471 lasten, naar Amsterdam NLG 83,50, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 81,50, naar Midde4lburg NLG 83,50 naar Schiedam NLG 81,50; JONGE CORNELIS, 351 lasten, naar Amsterdam NLG 79,48, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 78,98, naar Middelburg NLG 81,50, naar Schiedam NLG 78,98; ONRUST, 427 lasten, naar Amsterdam NLG 82,50, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 80,50, naar Middelburg NLG 82,50, naar Schiedam NLG 80,50; JONGE JAN, 407 lasten, naar Amsterdam NLG 81,98, naar Rotterdam NLG 77,98, naar Dordrecht, NLG 78,93, naar Middelburg NLG 81,93, naar Schiedam NLG 78,98; HENRIETTE ADRIANA, 795 lasten, naar Amsterdam NLG 80,69, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 77,69, naar Middelburg NLG 80,69, naar Schiedam NLG 77,69; SUNDA, 900 lasten, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 82,34; UTRECHT, 1063 lasten, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 78,99; PHILIPS VAN MARNIX, 752 lasten, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 78,93; ZUID-HOLLAND, 682 lasten, naar Amsterdam NLG 80,45, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 78,45, naar Middelburg NLG 79,45, naar Schiedam NLG 78,45; MEDEA, 393 lasten, naar Rotterdam en Schiedam NLG 89,95;
BEZOEKI, 395 lasten, naar Rotterdam en Schiedam NLG 89,85; OTTO, 373 lasten, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84,92; 5 VRIENDEN, 178 lasten, naar Rotterdam NLG 77,49, naar Dordrecht NLG 79,49, naar Middelburg NLG 82,49, naar Schiedam NLG 77,49; SOERABAYA PACKET, 262 lasten, naar Amsterdam NLG 77,80’JACOBA HELENA, 389 lasten, naar Amsterdam NLG 80,45, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 78,45, naar Middelburg NLG 79,45, naar Schiedam NLG 78,45; WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, 399 lasten, naar Amsterdam NLG 81,50 naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 80; ADA, 376 lasten, naar Amsterdam NLG 82,74, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 78,74, naar Middelburg NLG 82,74, naar Schiedam NLG 78,74.

Afbeelding
Datum 11 mei 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 10 mei. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel Maatschappij: FERDINAND EN LOUIS, 268 last, naar Amsterdam, NLG 77,95; AMSTELSTROOM, 378 last, naar Amsterdam, NLG 79,44; AUGUSTE, 316 last, naar Amsterdam, NLG 79,79; STAATSRAAD VAN EWIJCK, 396 last, naar Amsterdam, NLG 79,44; INDIA PACKET, 400 last, naar Amsterdam, 79,83, Rotterdam NLG 84,83; ORTHELIUS, 392 last, naar Amsterdam, NLG 79,83, Rotterdam NLG 84,83; CONSTANCE, 381 last, naar Amsterdam NLG 82; HOLLANDS TROUW, 387 last, naar Amsterdam NLG 82; DEN ELSHOUT, 332 last, naar Amsterdam NLG 82; TELANAK, 398 last, naar Amsterdam NLG 80; MAIBIT, 609 last, naar Amsterdam NLG 78,30; ARIA EN BETSY, 391 last, NLG 78,74; PIETER ADOLF, 449 last, NLG 74,90; OCEAAN, 486 last, NLG 78,89; Rotterdam, Dordrecht, Schiedam NLG 82; CATHARINA ELIZABETH, 232 last, NLG 88,79; SOERABAYA PACKET, 262 last, NLG 79,88; MARIA ELIZE, 398 last, NLG 79,49; INSULINDE, 516 last, NLG 77,42, Rotterdam NLG 79,42; GALILEI, 392 last, NLG 77,73; FLEVO, 685 last, naar Amsterdam NLG 77, Rotterdam en Dordrecht NLG 79, Middelburg NLG 83, Schiedam NLG 79,50; H.W.M, 665 last, naar Amsterdam NLG 85; A.M.E, 491 last, naar Amsterdam NLG 85; DORDRECHT II, 408 last, naar Amsterdam NLG 83, Rotterdam en Dordrecht NLG 76,49, Middelburg NLG 78,49, Schiedam NLG 76,49; KOSMOPOLIET II, 569 last, naar Amsterdam NLG 84,75, Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 79,75; UTRECHT, 1063 last, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 75; HENRIETTE ADRIANA, 795 last naar Amsterdam NLG 78,99, Rotterdam NLG 74,89, Dordrecht NLG 75,24, Middelburg NLG 78,99, Schiedam NLG 75,24; MARIA ELIZABETH, 718 last, naar Amsterdam NLG 81,99, Rotterdam NLG 77,89, Dordrecht NLG 78,25, Middelburg NLG 81,99, Schiedam NLG 78,25; PETRONELLA, 399 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg of Schiedam NLG 80; JONGE JAN, 407 last, naar Amsterdam NLG 81,98, Rotterdam NLG 77,98, Dordrecht NLG 78,98, Middelburg NLG 81,98, Schiedam NLG 77,98; CORNELIA, 769 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg of Schiedam NLG 77,50; LAURENS COSTER, 692 last, naar Amsterdam NLG 79,99, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 77,49, Middelburg NLG 79; PHILIPS VAN MARNIX, 752 last, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 77, naar Middelburg NLG 79; WILLEM POOLMAN, 859 last, naar Amsterdam, NLG 79,99, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 77,49, naar Middelburg NLG 79; JONGE CORNELIS, 351 last, naar Amsterdam NLG 79, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 77,94, naar Middelburg NLG 81; ADA, 376 last, naar Amsterdam of Middelburg NLG 81,40, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 77,40; CATHARINA MARIA, 337 last, naar Amsterdam of Middelburg NLG 82,40, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 77,40; MAASSLUIS, 471 last, naar Amsterdam, NLG 80,90, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 77,80, naar Middelburg NLG 78,80; GIJSBERTUS HERMANUS, 603 last, naar Amsterdam NLG 79,90, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg of Schiedam NLG 77,80, SUNDA, 900 last, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg of Schiedam NLG 81,74; NIEUWE WATERWEG, 744 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg of Schiedam NLG 77,29; BEZOEKI, 430 last, naar Rotterdam of Schiedam NLG 89,35; MARIE, 395 last, naar Amsterdam NLG 84,45, Middelburg NLG 80,45, naar Rotterdam of Dordrecht NLG 79,45, naar Schiedam NLG 79,45; OTTO, 373 last, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 84,39; BATAVIA, 400 last, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84,39; VIJF VRIENDEN, 178 last, naar Rotterdam en Schiedam NLG 77,49, naar Dordrecht NLG 79,49, naar Middelburg NLG 82,49; WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, 399 last, naar Amsterdam NLG 80, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 78,50; SUZANNA EN ELISABETH, 390 last, naar Amsterdam NLG 83, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 81,89, naar Middelburg NLG 80,49, naar Schiedam NLG 81,89; REGINA MARIS, 399 last, naar Amsterdam NLG 83, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 81,89, naar Middelburg NLG 80,49, naar Schiedam NLG 81,89; CATHARINA MARIA, 398 last, naar Rotterdam NLG 80,70, naar Middelburg NLG 79,24; HAAMSTEDE, 391 last, naar Amsterdam en Rotterdam NLG 80,70, naar Middelburg NLG 79,24; ANTJE, 452 last, naar Amsterdam NLG 78,97, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 75,97, naar Middelburg NLG 78,97, naar Schiedam NLG 75,97; BASTIAAN POT, 394 last, naar Amsterdam NLG 78,97, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 75,97, naar Middelburg NLG 78,97, naar Schiedam NLG 75,97.

Afbeelding
Datum 04 juli 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. C.S. Oolgaardt, makelaar, zal op maandag de 10e juli 1871, des avonds ten 6 ure, in de Brakke Grond in de Nes te Amsterdam, ten overstaan van een daartoe bevoegd beambte, aan de meestbiedenden of hoogstmijnenden presenteren te verkopen:
- 2/32e aandelen in het barkschip HAAMSTEDE, 391 gemeten lasten, kapt. G. Geerling, directie de heren M.C. de Crane & Zoon te Zierikzee.
- 4/60e aandelen in het barkschip VIER GEBROEDERS, 323 gemeten lasten, kapt. C. van der Zee, directie de heer J.H.A.E. Meijjes te Amsterdam.
- 10/30e aandelen in het schoenerbrikschip MARIA ANNA CATHARINA ELIZABETH, 111 gemeten lasten, directie de heer J.H.A.E. Meijjes te Amsterdam.
- 4/40e aandelen in het barkschip GERREDINA WILHELMINA, 202 gemeten lasten, kapt. F.W. Spier, directie de heer J.H.A.E. Meijjes te Amsterdam
- 1/40e aandeel in het klipper-fregatschip PHILIPS VAN MARNIX, 800 gemeten lasten, kapt. R.H. Mulder, directie de heren Van Zeylen & Decker te Rotterdam.
- 1/40e aandeel in het klipper-fregatschip WILLEM POOLMAN, 813 gemeten lasten, kapt. J.P. Peeters, directie de heren Van Zeylen & Decker te Rotterdam.
- 1/16e aandeel in het schoenerbrikschip SYMPATHIE, 116 gemeten lasten, kapt. A. Bakema, directie de heren Jan Corver & Co. te Amsterdam.
- 1/16e aandeel in het brikschip TWEE GEBROEDERS, 179 gemeten lasten, kapt. F.G.C. Mann, directie de heren J. Bok & Zonen te Amsterdam.
- 3/64e aandelen in het klipper-fregatschip LOUISE, 396 gemeten lasten, kapt. U. Bonjer, directie de heer Joh. Bletz te Amsterdam.
- 1/16e aandeel in het schoenerbrikschip PRINSES AMELIE, 169 gemeten lasten, kapt. W.J. Driest, directie de heer M.C. Lapidoth te Amsterdam.
- 3/30e aandelen in het schoenerschip MAGDALENA JOHANNA, 86 gemeten lasten, kapt. K.B. Gust, directie de heer C.M. Nap te Groningen.
- 1/30e aandeel in het schoenerkofschip ALIDA ELIZABETH, 91 gemeten lasten, kapt. H.G. Potjewijd, directie de heer C.M. Lap te Groningen.
- 1/26e aandeel in het schoenerkofschip MARIA ANNA, 88 gemeten lasten, kapt. J.H. Rutters, directie de heer C.M. Nap te Groningen.
- 2/32e aandeel in het schoenerschip WILLEM VAN DER VOORT, 89 gemeten laten, kapt. L.T. Jaski, directie de heer F.C. Jaski te Amsterdam.
- 1/30e aandeel in het schoenerkofschip BELINA, 93 gemeten lasten, kapt. K. Vlas Pot, directie de heer N. Kranenborg te Oostwolde.
- 1/16e aandeel in het schoenerschip JOHANNA, 93 gemeten lasten, kapt. H.H. Potjer, directie de heren W. & A.H. Meursing te Amsterdam.
- 1/16e aandeel in het galjootschip ALYDA ANTHONIA, 62 gemeten lasten, kapt. J.F. Visser, directie de heer J. Meijer te Uithoorn.
Nadere informatiën bij bovengemelde makelaar.

Afbeelding
Datum 12 juli 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in de Brakke Grond te Amsterdam op maandag 10 juli 1871:
- het schonerbrikschip KOSMOPOLIET, groot 167 ton, gebouwd in 1860, kapt. F. Haijes Klein: NLG 5.300, in slag NLG 700. Koper C.S. Oolgaardt.
- 2/32e aandeel in het barkschip HAAMSTEDE: NLG 620, in slag resp. NLG 30 en NLG 40. Koper W. Bakker Bzn.
- 2x 2/60e aandeel in het barkschip VIER GEBROEDERS: resp. NLG 1.400 en NLG 1.500, in slag NLG 450, beide opgehouden.
- 3x 2/30e en 2x 1/30e aandeel in het schoenerbrikschip MARIA ANNA CATHARINA ELIZABETH: resp. NLG 800, NLG 800, NLG 500, NLG 400, en NLG 400: opgehouden. 2x 1/30e aandeel niet geveild.
- 2x 2/40e aandeel in het barkschip GERREDINA WILHELMINA: resp. NLG 320, in slag NLG 140, en NLG 480, in slag NLG 30, koper J.F.L. Meijjes.
- 1/40e aandeel in het klipper-fregatschip WILLEM POOLMAN: NLG 2.000, opgehouden.
- 1/40e aandeel in het klipper-fregatschip PHILIPS VAN MARNIX: NLG 2.000, in slag NLG 300, opgehouden.
- 1/16e aandeel in het schoenerbrikschip SYMPATHIE: NLG 590, in slag NLG 140: opgehouden
- 1/16e aandeel in het brikschip TWEE GEBROEDERS: NLG 2000, in slag NLG 450, opgehouden.
- 3/64e aandeel in het klipper-frewgatschip LOUISE: NLG 875, in slag NLG 25, opgehouden.
- 1/16e aandeel in het schoenerbrikschip PRINSES AMELIE: NLG 240, in slag NLG 30, koper C.S. Oolgaardt.
- 3/30e aandeel in het schoenerschip MAGDALENA JOHANNA, NLG 460, in slag NLG 30, koper C.S. Oolgaardt.
- 1/30e aandeel in het schoenerkofschip ALIDA ELIZABETH: NLG 190, in slag NLG 20. Koper P. Reineke.
- 1/26e aandeel in het schoenerkofschip MARIA ANNA: NLG 130, in slag NLG 10, koper A.M. Balwé.
- 2/32e aandeel in het schoenerschip WILLEM VAN DER VOORT: NLG 450, in slag NLG 2, koper A.M. Balwé.
- 1/30e aandeel in het schoenerkofschip BELINA: NLG 130, in slag 16, koper D. Heijdeman Jr.
- 1/16e aandeel in het schoenerschip JOHANNA: NLG 360, in slag NLG 5, opgehouden.
- 1/16e aandeel in het galjootschip ALIJDA ANTHONIA: NLG 130, in slag NLG 70, koper W. Bakker Bzn.
(opm: vrijwel al deze kopers zijn makelaars, die opereerden voor een opdrachtgever)

Afbeelding
Datum 30 september 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 19 augustus. Door de Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn heden de navolgende schepen bevracht:
Naar Amsterdam. INDIA PACKET NLG 77,90, WIJK AAN ZEE NLG 79,00, AMSTELSTROOM NLG 79,20, MARIA CATHARINA NLG 79,89, STAATSRAAD VAN EWIJCK NLG 82,00, TELENAK NLG 82,49, NIEUWE WATERWEG II NLG 82,49.
Naar Rotterdam. HEBE NLG 79,00, JONGE JAN NLG 82,49, PHILIPS VAN MARNIX NLG 82,49.
Naar Schiedam. JONGE CORNELIS NLG 82,49.

Afbeelding
Datum 14 oktober 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 2 september. Vrachten. De Factorij nam de 17de augustus bij inschrijving de volgende schepen op: Voor Amsterdam: INDIA PACKET tot NLG 77,90; WIJK AAN ZEE tot NLG 79,-; AMSTELSTROOM tot NLG 79,20; MARIA CATHARINA tot NLG 79,89; STAATSRAAD VAN EWIJCK tot NLG 82,-; TENALAK tot NLG 82,49; NIEUWE WATERWEG II tot NLG 82,49. Voor Rotterdam: HEBE tot NLG 79,-; JONGE JAN tot NLG 82,49; PHILIPS VAN MARNIX tot NLG 82,49; JONGE CORNELIS tot NLG 82,40. Nederlandse OTTO laadt koffie en indigo te Samarang tot NLH 80,- en 90,- respectievelijk. TWEE CORNELISSEN sloot voor San Francisco af tot GBP 4,- voor suiker en G.H. BETZ voor St. Nazaire tot FFRs. 80,-. De HAAMSTEDE doet kustreizen.

Afbeelding
Datum 06 februari 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 5 februari. Het schip JONGE CORNELIS, heeft gisteren in het Ventjagersgat aan de grond gezeten, doch is met assistentie van de stoomboot ZUID-HOLLAND vlot gesleept en alhier aangekomen.
Het schip JONGE JAN zit aldaar ook aan de grond en heeft de stoomboot KINDERDIJK tot assistentie. De NICOLETTE en PHILIPS VAN MARNIX wachten op water.

Afbeelding
Datum 06 juni 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 5 juni. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij: GERARD PIETER SERVATIUS, 350 last, naar Amsterdam NLG 84,98; PIETER ADOLF, 449 last, naar Amsterdam NLG 76,74; CORNELIA, 440 last, naar Amsterdam NLG 78,39, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 81,-; CHRISTINA 250 last, naar Amsterdam NLG 81,20; JOHANNES, 845 last, naar Amsterdam NLG 81,20; AMSTELSTROOM, 378 last, naar Amsterdam NLG 79,90; STAATSRAAD VAN EWIJCK, 396 last, naar Amsterdam NLG 79,90; FLEVO, 686 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 76,68; GALILEI, 392 last, naar Amsterdam NLG 78,68; TELANAK, 398 last, naar Amsterdam NLG 82,49; ANNA LUCRETIA, 333 last naar Amsterdam NLG 89,74; NIEUWE WATERWEG II, 757 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 78,29; NIEUWE WATERWEG, 744 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 78,29; JEDDO, 399 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 87,-; PHILIPS VAN MARNIX, 753 last, naar Amsterdam NLG 83,-, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 82,-; JONGE JAN, 407 last, naar Amsterdam NLG 83,-, naar Rotterdam NLG 80,-, naar Dordrecht NLG 81,-, naar Middelburg NLG 83,-, naar Schiedam NLG 80,-; HELENA, 395 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 78,29; UTRECHT, 1.063 last, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 79,50; LIBERAAL, 1.140 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 74,95; CATHARINA MARIA, 398 last, naar Amsterdam NLG 81,95, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 79,45, naar Middelburg NLG 81,95, naar Schiedam NLG 79,45.

Afbeelding
Datum 13 juli 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 juli. Volgens particulier bericht was het schip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Mulder, de 31e mei l.l. in goede staat zeilende op 05º30’NB 26º WL, hebbende 21 dagen reis. Aan boord was alles wel.

Afbeelding
Datum 07 augustus 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in het Notarishuis aan de Geldersche Kade te Rotterdam op dinsdag 6 augustus:
- 1/10e aandeel in het fregatschip KORTENAER, kapt. F. Pot, varende onder boekhouderschap van de heren E. Suermondt & Zoonen & Co. Gemeld schip passeerde 26 maart 1872 Straat Bali op deszelfs terugreis naar Nederland. Voor NLG 5.010 verkocht.
- 1/20e aandeel in het fregatschip MARIA EN ELIZABETH, kapt. E.F. Bonjer, varende onder boekhouderschap van de heren E. Suermondt & Zoonen & Co. Gemeld schip was 8 juni 1872 te St. Helena op deszelfs terugreis naar Nederland. Voor NLG 5.110 verkocht.
- Een dito aandeel, voor NLG 5.120 verkocht.
- 1/26e aandeel in het ijzeren fregatschip HOEK VAN HOLLAND, kapt. S.K. Otto, varende onder boekhouderschap van de heren Wm. Ruys & Zonen. Gemeld schip was 18 juli 1872 te Hellevoetsluis zeilklaar naar Java. Voor NLG 1.030 verkocht.
- Een dito aandeel, voor NLG 1.030 verkocht.
- 1/39e aandeel in het barkschip PROFESSOR VAN DER BOON MESCH, kapt. J.A. Vrijman, varende onder boekhouderschap van de heren Huygens & Hardenberg. Gemeld schip is 14 mei van Batavia naar Falmouth vertrokken. Voor NLG 600 verkocht.
- 1/30e aandeel in het klipper-fregatschip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. R.H. Mulder, varende onder boekhouderschap van de heren Van Zeylen & Decker. Gemeld schip is zeilende van Rotterdam naar Java. Voor NLG 3.100 verkocht.
- 1/48 aandeel in het barkschip TWEE CORNELISSEN, kapt. J.C. Kreije, varende onder boekhouderschap van de heer J. Vroege. Gemeld schip was 8 april 1872 te Manzanilla. Voor NLG 600 verkocht.

Afbeelding
Datum 28 augustus 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 27 augustus. Volgens ontvangen particulier telegram zijn door de Factorij der Nederlandsche Handel Maatschappij te Batavia bevracht de navolgende schepen:
Voor Rotterdam: ZES GEZUSTERS, PHILIPS VAN MARNIX, GRAAFSTROOM en NIEUWLAND; voor Amsterdam: TELANAK. Alle tegen een vracht van NLG 102,30 per last.

Afbeelding
Datum 10 oktober 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 28 augustus. Vrachten. In vrachten is de afgelopen veertien dagen veel omgegaan tot stijgende koersen en bestaat er thans nog goede vraag naar schepen ten gevolge van de grote voorraad produkten en de weinige ruimte die disponibel is. De markt sluit vast tot hoogste noteringen. De Nederlandse stomer PRINS HENDRIK, die 25 dezer naar Nederland is vertrokken, laadde tabak à NLG100, koffie à NLG 120, specerijen à NLG 250, indigo à NLG 160 per last. Bij de inschrijving der Factorij op de 24e dezer werden de volgende schepen opgenomen, als: naar Amsterdam VIER GEBROEDERS NLG 99,94, TELANAK NLG 102,35, KANDANGHAUER NLG 102,49, ZAANSTROOM NLG 102,50; naar Rotterdam NIEUWLAND, GRAAFSTROOM, ZES GEZUSTERS en PHILIPS VAN MARNIX, alle à NLG 102,35, en CORNELIS SMIT à NLG 102,50. De volgende particuliere bevrachtingen van Nederlandse schepen vonden plaats: PRINSES AMELIE naar Amsterdam NLG 100 voor suiker, NLG 95 voor koffie, NLG 110 voor specerijen, te Batavia te laden; ARARAT naar de Perzische Golf NLG 3,- per picol; NIJVERHEID naar Nederland NLG 100 voor suiker, NLG 90 voor koffie, te Samarang te laden; BATAVIA naar Rotterdam NLG 100 voor suiker, in de Oosthoek te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen hier en op de kust: BATAVIA, VOORLICHTER, INSULINDE, SOERABAIJA PACKET, ADA, PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, FRIESLAND en JEDO.

Afbeelding
Datum 16 april 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 april. Volgens heden ontvangen telegrafisch bericht is het fregatschip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. R.H. Mulder, van Newcastle naar Batavia vertrokken.

Afbeelding
Datum 12 oktober 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 30 augustus. In de toestand onzer vrachtenmarkt is weinig verandering gekomen. De koersen zijn dezelfde en afdoeningen voor de tijd van het jaar zeer beperkt. Er is enige vraag naar ruimte voor rijst, te Bangkok en Saigon te laden voor Hongkong, maar er zijn nog geen afslutingen bekend. De volgende charters van Nederlandse schepen zijn te melden: OTTO naar Rotterdam suiker NLG 82,50, koffie NLG 72,50, te Samarang te laden; VRACHTZOEKER naar Rotterdam koffie NLG 80 te Patjitan te laden; INDIA naar Rotterdam suiker en koffie NLG 80, hier en op de kust te laden; JOHANNA MARIA naar Rotterdam suiker en koffie NLG 80 te Samarang en Passaroeang te laden. De KRIMPEN A/D LEK is door het gouvernement opgenomen à NLG 9.000 per maand. De ELECTRA, 1.117 ton, KENNEMERLAND, 1.444 ton, en SLIEDRECHT 1.350 ton, laden naar Amsterdam. De SUSANNA JOHANNA, 1.248 ton, vult op met suiker naar Rotterdam à NLG 80, te Samarang te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: MENTOR, BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG, KITTY, PHILIPS VAN MARNIX, SALATIGA, L.J. ENTHOVEN, WATERLOO, MR. J. VAN LENNEP, ELISABETH, NOORDZEE KANAAL, SOERABAIJA PACKET, EUROPA en het stoomschip JAVA.

Afbeelding
Datum 28 oktober 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 13 oktober. Vrachten. Gedurende de laatste dagen is in de vrachtenmarkt meer levendigheid gekomen en ging er vrij veel om, zoals uit onderstaande opgave van bevrachtingen blijkt. De hoeveelheid disponibele scheepsruimte is zeer verminderd, waardoor de stemming voor vrachten vaster is. Op de 16e dezer zal de Factorij der Nederlandsche Handel Maatschappij een inschrijving houden voor de overvoer van koffie en tin van Java naar Nederland, waarvoor de schepen vóór of op 30 september aanstaande gereed moeten liggen.
Bevracht werden de Nederlandse schepen: stoomschip PRINS HENDRIK, naar Amsterdam via Suez, NLG 100 rijst NLG 105 koffie NLG 140 indigo en gom damar, NLG 70 tin, NLG 120 specerijen; WATERLOO, naar Amsterdam NLG 80 suiker en koffie Oosthoek te laden; NOORDZEE KANAAL naar Amsterdam NLG 80 suiker en koffie Oosthoek te laden; SLIEDRECHT, naar Amsterdam, NLG 80 suiker en koffie, Samarang en Passaroean te laden; ELECTRA, naar Amsterdam NLG 80 en NLG 77,50 suiker, NLG 80 koffie, in de Oosthoek te laden; KENNEMERLAND, naar Amsterdam NLG 80 suiker, NLG 130 arak in de Oosthoek te laden; MAARTEN VAN ROSSEM, naar Rotterdam NLG 80 suiker en koffie, Probolingo te laden; PROF. VAN DE BOON MESCH, naar Rotterdam, NLG 77,50 suiker, NLG 80 koffie, Passaroean te laden; stoomschip CONRAD, naar Amsterdam via Suez, NLG 100 rijst NLG 102,50 koffie; JEDO, naar Rotterdam, NLG 80 suiker en koffie, te Cheribon en in de Oosthoek te laden; MR. J. VAN LENNEP, naar Amsterdam, gedeeltelijk in Nederland bevracht door de Nederlandsche Handel Maatschappij, laadt te Cheribon suiker à NLG 80; PHILIPS VAN MARNIX maand-charter à NLG 16.000 ’s maands.

Afbeelding
Datum 25 november 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 16 oktober. Van Onrust meldt men aan de Indiër:
Men gaat hier ijverig voort het Nederlandse schip PHILIPS VAN MARNIX in te richten als ziekenschip voor de bemanning van het blokkade-eskader; men legt zoveel spoed en ijver aan de dag, dat men hoopt de 15de dezer voor de afreis gereed te zijn. In het schip zijn ongeveer 100 ijzeren kribben aangebracht voor de lijders; het personeel, bestemd om geneeskundige hulp te verlenen, zal bestaan uit de officier van gezondheid 1ste klasse bij de marine Noordewier, de officier van gezondheid der 2de klasse C.J.A. de Groot en de militaire apotheker 2de klasse De Groot; de officier van administratie bij de zeemacht Torré en een genoegzaam aantal ziekenoppassers maken het overige personeel uit, op die bodem geplaatst.
Voorts zal men dit schip, en behoeve van het blokkade-eskader, een ruime hoeveelheid leeftocht voor twee maanden worden overgevoerd.
De PHILIPS VAN MARNIX zal vermoedelijk naar Atchin gesleept worden door het stoomschip dat aangewezen zal worden om de stomer GENERAAL VAN SWIETEN als transportschip te gaan vervangen.”
Het stoomschip TELEGRAAF, dat deel uitmaakte van de zogenaamde blokkadevloot, kan geen dienst meer doen. Het ligt te Deli, en het is twijfelachtig of de reis naar Java zonder gevaar zal kunnen worden gemaakt.
De oorlogsstoomschepen DEN BRIEL en PRINSES AMELIA, beide in de wateren van Atchin, zullen spoedig buiten dienst moeten worden gesteld. Het eerstgenoemde werd reeds een jaar geleden afgekeurd; de PRINSES AMELIA had reeds lang geleden moeten repatriëren. Op de diensten van die schepen kan ook nooit met zekerheid gerekend worden.

Afbeelding
Datum 03 december 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 13 oktober. Het schip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Mulder, is heden van Onrust naar Atchin vertrokken. (opm: om daar dienst te doen als ziekenschip)

Afbeelding
Datum 23 december 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 13 november. Hieronder volgt een lijst van schepen, door het Gouvernement van Nederlands Indië ingehuurd voor de expeditie tegen Atchin, benevens de daarvoor gecontracteerde prijzen.
Voor minstens 1 maand: Nederlandse stoomschepen JASON en HOLLAND ieder NLG 1.500,- per dag, ARIADNE NLG 800,-, SUMATRA NLG 1.600,-; Engelse stoomschepen ST. GEORGE NLG 1.000,-, SCOTLAND NLG 1.400,-, JOHN BRAMALL NLG 1.000,-, CHANCELLOR NLG 1.200,-; Italiaans stoomschip MADDALONI NLG 2.800,-; Nederlands-Indisch stoomschip LUITENANT-GENERAAL VAN SWIETEN NLG 1.300,-, alle per dag.
Voor 6 maanden: Nederlands-Indisch PRINS ALEXANDER DER NEDERLANDEN, BARON MACKAY, BARON SLOET VAN DE BEELE, GOUVERNEUR-GENERAAL MIJER, KONINGIN SOPHIA, WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, ieder NLG 1.200,- per dag; Nederlandse zeilschepen KOSMOPOLIET III NLG 20.000,-, PHILIPS VAN MARNIX NLG 16.000,-, NANCY NLG 12.000,-, alle per maand.
Morgen zullen op de Nederlands-Indische stomer LUITENANT VAN SWIETEN embarkeren 37 stafpaarden met stalbedienden. De artillerie (1ste bergbatterij) scheept zich op die stomer zaterdag 15 dezer in. Het 12de bataljon, met kookgereedschappen, ammunitie, enz. embarkeert de 16de op het Engelse stoomschip SCOTLAND. Op het Nederlandse stoomschip SUMATRA embarkeert de 16de het linker half 9de bataljon, met ammunitie, enz. Het rechter half 9de bataljon scheept zich de 17de november in. De cavalerie embarkeert mede de 17de, op het Engelse stoomschip CHANCELLOR.
De staf embarkeert de 21ste op het Nederlandse stoomschip PRINS ALEXANDER.
De artillerie, het materieel, de munitie, enz., enz., embarkeren verder op het Nederlandse stoomschip ARIADNE de 17de; op het Nederlandse stoomschip JASON de 19de dezer; op het Nederlandse stoomschip KONINGIN SOPHIA de 21ste dezer.
Men wil, dat de gehele troepenmacht, met inbegrip van koelies, 13.000 man bedraagt. (opm.: zie NRC 271273)

Afbeelding
Datum 24 december 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 22 december. Volgens brief van kapt. Dienske, voerende het Nederlandse schip KOSMOPOLIET III, d.d. rede Atchin (Atjeh), 12 november, was hij aldaar de 2e van die maand van Singapore aangekomen. De ZEELAND was het enige oorlogsschip dat bij zijn aankomst op de rede lag. Bovendien was daar nog de PHILIPS VAN MARNIX als ziekenschip voor de Marine.

Afbeelding
Datum 20 mei 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 19 mei. Volgens bericht zijn de schepen PHILIPS VAN MARNIX en WILLEM POOLMAN behouden gearriveerd, het eerste te Batavia en het andere te Samarang.

Afbeelding
Datum 11 juli 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 mei. In vrachten is iets meer omgegaan, hoewel, als gewoonlijk in deze tijd van het jaar, de vraag naar scheepsruimte over het algemeen beperkt is. Opgenomen werden de Nederlandse schepen WILHELMINA naar Amsterdam, NLG 75 koffie en suiker, NLG 65 tabak en NLG 100 huiden, te Tjilatjap te laden; JOHANNES naar Amsterdam, NLG 70 suiker, NLG 60 tabak op de kust te laden; CONSTANCE naar Amsterdam, gedeeltelijk bevracht door de Nederlandsche Handels Maatschappij, vult op met koffie à NLG 70 en tabak à NLG 57,50, te Soerabaija te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: STAD MIDDELBURG, JAVA, KOSMOPLIET III, ERNESTINE, BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG, WILLEM POOLMAN, KORTENAER, LOUISE en PHILIPS VAN MARNIX.

Afbeelding
Datum 21 juli 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 6 juni. Vrachten zijn onveranderd en is er in de laatste veertien dagen weinig omgegaan. Slechts één afsluiting van een Nederlands schip kan opgegeven worden, de CONSTANCE, Amsterdam, gedeeltelijk bevracht door de Nederlandsche Handel Maatschappij, vult op met koffie å NLG 70 en tabak å NLG 57,50, te Soerabaija te laden. Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: STAD MIDDELBURG, JAVA, KOSMOPOLIET III, ERNESTINE, BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG, WILLEM POOLMAN, KORTENAER, LOUISE, PHILIPS VAN MARNIX, JAN PIETERSZOON KOEN en KANAGAWA.

Afbeelding
Datum 24 juli 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 17 juni. De volgende afsluiting vond plaats: Nederlands stoomschip HOLLAND, naar Nederland, tin NLG 40, tabak NLG 95 å 100, koffie NLG 90.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen hier en op de kust: STAD MIDDELBURG, JAVA, KOSMOPOLIET III, ERNESTINE, BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG, WILLEM POOLMAN, KORTENAER, LOUISE, PHILIPS VAN MARNIX, JAN PIETERSZOON KOEN, KANAGAWA, ARIA EN BETSY, en stoomschip CELEBES.

Afbeelding
Datum 23 augustus 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 15 juli. Het Nederlandse schip KOSMOPOLIET III is bevracht naar Rotterdam tot NLG 70 voor suiker en koffie te Pekalongan te laden; Nederlands JULIE, naar New York GBP 3,15/- voor koffie, te Padang te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen hier en op de kust: STAD MIDDELBURG, PHILIPS VAN MARNIX, JAN PIETERSZOON KOEN, KANAGAWA, ARIA EN BETSY, ‘s- GRAVENHAGE, LICHTSTRAAL, ERNESTINE, KORTENAER, GALILEI, LOUISE, ANNA ELISABETH, JUPITER en NOACH II.

Afbeelding
Datum 10 september 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 29 juli. De volgende afsluitingen van Nederlandse schepen hadden plaats, als: STAD MIDDELBURG naar Rotterdam, NLG 70 en 65 voor suiker, NLG 55 voor tabak, in de Oosthoek te laden; KORTENAER, naar Rotterdam, gedeeltelijk door de N.H.M bevracht, laadt particuliere suiker te Samarang à NLG 70 en NLG 65; JAN PIETERSZOON KOEN, naar ’t Kanaal voor order à GBP 3.10, op de kust te laden; LICHTSTRAAL, naar Rotterdam, NLG 65 voor suiker en koffie, NLG 70 voor peper, NLG 100 à 110 voor huiden, NLG 120 voor arak, te Batavia en in de Oosthoek te laden; ERNESTINE, naar Amsterdam, gedeeltelijk door de Factory bevracht; accepteerde van particulieren NLG 65 voor suiker, en NLG 100 à 110 voor huiden, hier en te Samarang te laden; NICOLAAS WITSEN naar Amsterdam laadt voor bevrachters rekening te Indramayoe; NEDERLAND naar Rotterdam, gedeeltelijk door de Factory bevracht; accepteerde van particulieren NLG 55 voor tabak en NLG 105 à 110 voor huiden, hier en te Soerabaya te laden; PHILIPS VAN MARNIX, naar Rotterdam gedeeltelijk door de Factory bevracht, laadt particulier suiker te Pekalongan à NLG 65; NOACH II, naar Rotterdam, gedeeltelijk door de Nederansche Handel Maatschappij bevracht, laadt particuliere suiker te Pekalongan à NLG 65; Door de Nederlandsche Handel Maatschappij werden opgenomen: JOHANNES 260 last NLG 68,75 naar Amsterdam, ARIE EN BETSY 260 last NLG 82,25 naar Amsterdam, stoomschip BORNEO 260 last NLG 90 naar Amsterdam, ’s GRAVENHAGE 260 last NLG 79,90 naar Rotterdam, PHILIPS VAN MARNIX 260 last NLG 79,90 naar Middelburg, NEDERLAND 260 last NLG 74,98 naar Schiedam, OCEANUS 260 last NLG 82,25 naar Schiedam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen hier en op de kust: ELECTRA, TRITON, AEOLUS, BESTEVAER, SOERABAIJA PACKET, ANNA ELISABETH, JOHANNA ELISABETH, ARIE EN BETSY, ’s GRAVENHAGE, OCEANUS, en LOUISE, en de stoomboten BORNEO, HOLLAND en JASON.

Afbeelding
Datum 11 februari 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 10 februari. Het Nederlandse schip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Mulder, van Batavia naar Middelburg, is de 7e februari ´s avonds op de hoogte van Brighton geloodst.

Afbeelding
Datum 17 februari 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Aan boord van het zondag (opm: 14 februari) te Middelburg van Java binnengekomen fregatschip PHILIPS VAN MARNIX bevonden zich een tijger en een panter, die bestemd zijn voor de Rotterdamse diergaarde en gisteren herwaarts zijn vervoerd. Een tweede tijger, die op de reis uit zijn kooi heeft weten te ontsnappen, is onmiddellijk op het dek doodgeschoten.

Afbeelding
Datum 28 maart 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 23 maart. Het Nederlandse schip PHILIPS VAN MARNIX is van Middelburg alhier aangekomen en in het droge dok geplaatst.

Afbeelding
Datum 10 december 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 9 december. Volgens telegrafisch bericht is het schip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Prins, de 1e december te Atchin aangekomen. Alles wel.

Afbeelding
Datum 14 maart 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 3 februari. Vrachten. In de stand der markt is geen verandering gekomen. De vraag naar scheepsruimte blijft zeer beperkt en zijn de koersen flauw. Slechte één afdoening van een Nederlands schip kwam tot stand: NOACH I, naar Rotterdam NLG 52,50 suiker, NLG 50,- koffie, NLG 65 rijst, te Batavia en Indramayoe te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: UTRECHT, SALATIGA, JACOB ROGGEVEEN, TELANAK, PHILIPS VAN MARNIX, NEREUS, PROFESSOR SIMON THOMAS en ANNA.

Afbeelding
Datum 26 maart 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 17 februari. Vrachten. Onze markt blijft in dezelfde flauwe toestand als laatst bericht werd en kunnen slechts de volgende afsluitingen van Nederlandse schepen gemeld worden: stoomschip KONING DER NEDERLANDEN naar Nieuwediep NLG 30 particuliere tin, NLG 75 koffie, NLG 80 thee, NLG 90 à 100 specerijen, NLG 80 tabak; ANNA, naar Rotterdam, ligt aan NLKG 50 te Samarang; PHILIPS VAN MARNIX naar Nederland NLG 52,50 suiker in de Oosthoek.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: UTRECHT, SALATIGA, JACOB ROGGEVEEN, TELANAK, NEREUS, PROFESSOR SIMON THOMAS, ALBLASSERDAM, CORNELIS WERNARD EDUARD, URANIA, MAASSLUIS, PROF. VAN DEN BOON MESCH en GRAAFSTROOM.

Afbeelding
Datum 17 december 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 16 december. Het fregatschip PHILIPS VAN MARNIX, is bij de aankomst van Middelburg, alhier bij de ingang van het Marinedok omgevallen.

Afbeelding
Datum 18 december 1876
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Vlissingen 16 december. Het Nederlandse schip PHILIPS VAN MARNIX is bij de aankomst van Middelburg alhier bij de ingang van het marinedok omgevallen. Volgens later bericht is het schip gericht en in het dok gebracht.

Afbeelding
Datum 19 december 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 18 december. Vertrokken van Middelburg naar Vlissingen het driemasterschip PHILIPS VAN MARNIX om te dokken. Deze treurige tijding bewijst dat het droogdok te Middelburg, ook nadat het gelukt was de tussenwaterkering dicht te krijgen, nog niet kan worden gebruikt om te dokken. Een nieuwe ramp schijnt de oorzaak te wezen dat alweer aan de hoop op een spoedige exploitatie de bodem is ingeslagen, zodat het misschien wel lente zal worden eer weer een schip kan worden gedokt. Naar men althans verneemt, is een verzakking ontstaan in het metselwerk van de sluis, tengevolge waarvan de Bateau-Porte niet sluit en water doorlaat. Om hierin te voorzien, zal een gedeelte van het metselwerk moeten worden opgebroken en opnieuw onderheid.

Afbeelding
Datum 19 december 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 18 december. Het schip PHILIPS VAN MARNIX is weer recht en in het dok gehaald.

Afbeelding
Datum 10 maart 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 9 maart. De schepen PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Prins, en ERASMUS, kapt. Schreuder, beide naar Java bestemd, zijn heden niet kunnen vertrekken, dewijl er geen water genoeg was op de drempel der sluis.

Afbeelding
Datum 11 maart 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 10 maart. Het Nederlandse 3/m. schip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Prins, is gisterenavond ten 10 ure naar zee vertrokken. Voor de ERASMUS, die 2 decimeter dieper ging, was geen water in de sluis, doch is heden goed in zee gekomen.

Afbeelding
Datum 04 juli 1877
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 2 juli. Volgens heden ontvangen telegrafisch bericht van Samarang, is het schip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Prins, aldaar aangekomen. Alles wel aan boord.

Afbeelding
Datum 26 augustus 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 16 juli. Vrachten. Sedert ons laatste bericht ging er wat meer om en hadden er enige afsluitingen naar het Kanaal v.o. à GBP 3,- plaats. De vraag is echter niet levendig en is die koers op het ogenblik niet gemakkelijk te bedingen, zowel wegens het langzaam en ongeregeld binnenkomen der suiker, als door het aanhouden van elders gecharterde stoomschepen, die spoedig hier kunnen zijn. Bij de inschrijving der Factorij op 4 dezer werd alleen de gehele ruimte van het Nederlandse schip MAIBIT, 1.154 tons, tot NLG 75,- naar Amsterdam aangeboden, welk bod niet in aanmerking kon komen, daar slechts ruimte voor 260 last was aangevraagd. Enige dagen later werd door de Factorij een vijftal schepen, hetzij geheel, hetzij gedeeltelijk, naarmate van de grootte, voor de overvoer van Gouvernements- koffie aangenomen tot NLG 75,- à 80,-, waarvan de bijzonderheden hieronder, hetgeen de vrachtkoersen naar Nederland veel vaster gemaakt heeft.
De afsluitingen van Nederlandse schepen zijn: TELANAK naar Rotterdam NLG 80,-, Factorij koffie, op de Noordkust; MAIBIT NLG 75,- dito dito; JEANNETTE MARIANNE LOUISE dito NLG 80,- dito dito.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: PHILIPS VAN MARNIX, FLEVO, AUGUSTE, URANIA, en ALBLASSERWAARD.

Afbeelding
Datum 22 september 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 13 augustus. Vrachten. Sedert het laatste bericht werd uitgegeven zijn er vele gecharterde en vrachtzoekende schepen aangekomen. Van eerstgenoemden ontvingen de meesten orders tot laden, terwijl van de laatste enkele werden opgenomen, naar het Kanaal v.o. GBP 3,-, welke koers echter op het ogenblik niet gemakkelijk te bedingen is. De afsluitingen voor Nederlandse schepen zijn de volgende: stomer DRENTHE naar Rotterdam NLG 100,- factorij en particuliere koffie; naar Nederland accepteerden URANIA NLG 130,- voor arak; NICOLETTE 16.000 picols Factorij koffie à NLG 80,-; JACOB ROGGEVEEN, 7.500 picols Factorij koffie à NLG 78,-, EMMA, 8.000 picols Factorij koffie à NLG 77,50, MAARTEN VAN ROSSEM, 8.000 picols Factorij koffie à NLG 77,50; PROFESSOR V.D. BOON MESCH, 8.000 picols Factorij koffie à NLG 77,50; AMPHITRITE, 16.000 picols koffie à NLG 71,50.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: PHILIPS VAN MARNIX, MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE, ANTOINETTE, CORNELIA, ’S-GRAVENHAGE en ANTONIA.

Afbeelding
Datum 05 oktober 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 27 augustus. Tengevolge van beperkte vraag en veel disponibele ruimte zijn vrachtkoersen lager gegaan. De afsluitingen van Nederlandse schepen zijn: ANTONIA naar Amsterdam NLG 60,- voor suiker, NLG 77,50 voor Factorij koffie; THORBECKE II naar Amsterdam NLG 75,- voor Factorij koffie, NLG 60,- particuliere koffie, NLG 57,50 rijst, NLG 57,50 suiker, te Samarang en Indramaijoe te laden; ANTOINETTE naar Amsterdam NLG 75,- voor Factorij koffie, NLG 57,50 voor suiker, te Samarang te laden; MR. JACOB VAN LENNEP naar Amsterdam NLG 72,50 voor Factorij koffie te Batavia, NLG 57,50 voor suiker te Tagal, ALCMARIA VICTRIX naar Rotterdam NLG 72,50 voor Factorij koffie te Tagal.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: PHILIPS VAN MARNIX, MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE, ’s-GRAVENHAGE, MINA, SINDORO en GEBROEDERS SMIT.

Afbeelding
Datum 25 november 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Uit de hand te koop:
- 26 Aandelen drijvend droogdok, elk groot NLG 1.000,-, volgefourneerd.
- 18 Aandelen Stoomsleeplichterdienst, ieder groot NLG 1.000,-, volgefourneerd.
- 2/10 Aandelen in het fregatschip WESTERSCHELDE, in ballast naar Java.
- 1/10 Aandeel in het fregatschip SUSANNA JOHANNA op reis naar Soerabaya via Londen.
- 1/10 Aandeel in het fregatschip ERASMUS, liggende te Marseille.
- 1/10 Aandeel in het fregatschip INDIA op reis naar Java met steenkolen.
- 1/10 Aandeel in het fregatschip GEBROEDERS VAN DER BEEK met kolen naar Java.
- 2/20 en 1/30 Aandelen in het fregatschip PHILIPS VAN MARNIX doende een tussenreis op Java.
- 2/20 Aandelen in het fregatschip ’S-GRAVENHAGE liggende op Java.
- 1/10 Aandeel in het fregatschip UTRECHT op reis naar Java met kolen.
- 1/20, 1/40 en 1/60 Aandelen in het fregatschip MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE liggende op Java.
Alles onder directie en boekhouderschap van de heren Van Zeylen & Decker te Rotterdam.
Te bevragen ten Kantore van de Notarissen Van der Hoop & De Kuyper, te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 31 juli 1878
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Mauritius (per telegram van Aden d.d. 29 juli) Het Nederlandse schip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Prins, van Batavia naar Nederland, is alhier zwaar lek binnengelopen en moet lossen.

Afbeelding
Datum 16 augustus 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Mauritius, 18 juli. Het Nederlandse schip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Prins, van Batavia naar Rotterdam met koffie, arak enz., 16 juli zwaar lek alhier aangekomen, had 28 juni op 32° Z.B. en 36° O.L. zwaar stormweer gehad, waarin het schip lek gesprongen is en 16 duim water per uur maakte. De lading zal gelost worden.

Afbeelding
Datum 11 september 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Mauritius, 15 augustus. De PHILIPS VAN MARNIX lost de lading. Het schip moet dokken, de buitenhuid afgenomen, en geheel verbout, gekalfaat en een nieuwe koperhuid omgelegen worden; 85 balen beschadigde tabak zijn verkocht als geheel onbruikbaar om ingeladen te worden.

Afbeelding
Datum 08 oktober 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Mauritius, 12 september. De PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Prins, heeft de gehele lading gelost en zal het schip opnieuw nagezien worden. Er is slechts een klein gedeelte der lading beschadigd.

Afbeelding
Datum 24 oktober 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Mauritius, per telegram van Aden d.d. 22 oktober. De PHILIPS VAN MARNIX, lek hier binnen, gelost en in het dok gegaan, is geabandonneerd en zal verkocht worden. Het Engelse schip MAGGIE E. SEED is gecharterd om de lading voor GBP 3.000 naar de bestemmingsplaats over te brengen.

Afbeelding
Datum 11 december 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Mauritius, 7 november. De romp en het tuig van het alhier afgekeurde Nederlandse schip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Prins, van Batavia naar Holland, zijn voor R. (opm: roupee) 13.370 verkocht.

Afbeelding
Datum 04 januari 1879
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Mauritius, 6 december. De som van 33.000 ropijen, betaalbaar 20 dagen na aankomst te Rotterdam, is onder waarborg op de lading ex-PHILIPS VAN MARNIX voorgeschoten aan de gezagvoerder van het schip MAGGIE M. SEED, welke voornoemde lading van het afgekeurde schip PHILIPS VAN MARNIX naar de bestemming zal vervoeren en de 30e november van hier is vertrokken.

Afbeelding