Inloggen
FAVOR - ID 15924


Kroniekberichten

Datum 21 juli 1863
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Oude Pekela, 19 juli. Dezer dagen is alhier van de werf van de heer J.W. Kuipers te water gelaten het nieuw gebouwde brikschip FAVOR, gevoerd zullende worden door kapt. J.G.  Sannes, van Oostwold onder het boekhouderschap van de heer A.E. Waalkens te Blijham. Deze kopervaste bodem onderscheidt zich van alle vroeger hier gebouwde schepen, door zijn grotere omvang en inhoudsruimte, welke laatste men algemeen schat op 210 à 220 tonnen. Geen wonder dan ook dat het aflaten dier bodem een aanzienlijk getal toeschouwers deed samenvloeien om hiervan getuige te zijn.

Afbeelding
Datum 05 september 1863
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verslagen van rederijen etc..

Oude Pekela, 3 september. Het kopervaste brikschip FAVOR, van welks gunstige afloop wij in No. 87 van dit blad melding maakten, is thans alle zwarigheden en hindernissen te boven, is liggende buiten de zeesluis, de Statenzijl, en is men daar ijverig bezig het daar op te tuigen. Dat aan het afvoeren van deze bodem geen geringe moeilijkheden en bezwaren verbonden waren, zal men kunnen beseffen, als men weet, dat dezelve een wijdte heeft van 23¼ voet en de te passeren klappen hiermede niet in verhouding staan, ja zelfs laat het Buldsterverlaat (opm: sluis bij het gehucht De Buld) op zijn ruimst genomen 22 voet Groningse maat toe. Om derhalve het gewenste doel te bereiken, moeten buitengewone middelen worden aangewend en om wel te slagen het kolossale vaartuig voor het vertrek van de werf geheel op zijde liggen en wel zodanig dat de kiel 3 voet boven water kwam. Alzo toegerust en van de nodige hulpmiddelen voorzien aanvaardde men de reis, dewelk in weerwil van het somtijds ongustige weder en een gering, niet te voorzien oponthoud, gelukkig werd volbracht. Wij mogen dit verslag niet eindigen zonder aan de bouwmeester, de heer J.W. Kuiper alle eer en lof toe te zwaaien en hem geluk te wensen met zijn zo wel volbrachte, hoogstgewichtige en moeilijke taak, die met een scherpe blik alles overzag en zodanig wist te handelen dat het begonnen werk gelukte. Ere aan de gezagvoerder, de heer J.G. Sannes, van Oostwold, die waardiglijk en krachtvol de heer Kuiper terzijde stond. Eer en dank zij ook toegebracht aan de autoriteiten, die wel hun hoge macht hebben willen verlenen, om het zeldzame werk zoveel mogelijk te vergemakkelijken. Ook erkennen wij de goede gezindheid van de heer boekhouder A.E. Waalkens te Blijham en zijn medereders, die bij voortduring blijken gaven de scheepsbouw ter dezer plaatse te begunstigen en te prefereren. (opm: zie PGC 210763)

Afbeelding
Datum 01 juni 1870
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Buenos Ayres, 29 april. Hier ligt zonder bestemming het schip CONCURRENT, kapt. De Jonge. Voorts lagen volgens de laatste berichten te Ascención de schepen JOLANDA MEIJER, kapt. Tholen, JOHANNA JACOBA, kapt. Velt, en LA PLATA, kapt. Kuiper. De eerste twee als depotschepen, het laatste om spoedig naar hier te vertrekken. Te Rosario lagen de SANTA FÉ FAVOR, kapt. Sannes, en CITO, kapt. Mooi.

Afbeelding
Datum 09 oktober 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Buenos Aires, 31 augustus. Volgens de laatste berichten van Rosario de Santa Fé, lagen aldaar zonder bestemming de Nederlandse schepen DIANA, kapt. W.F. Schut, WILDERVANK, kapt. R. Giezen en MARIA, kapt. Pik en was het schip FAVOR, kapt. J. Sannes van daar met een lading mais naar Rio de Janeiro vertrokken.

Afbeelding
Datum 08 oktober 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Falmouth, 5 oktober. De Nederlandse brik FAVOR, kapt. Sannes, alhier van Montevideo aangekomen, heeft de voormarssteng gekraakt, zeilen verloren, en is boven water lek.

Afbeelding
Datum 17 februari 1872
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie; Mr. J. Freseman Viëtor, notaris te Winschoten, zal, ten verzoeke van de heer A. Waalkens en mede-eigenaren op woensdag 28 februari 1872, om 6 uur in het hotel Wisseman te Winschoten, publiek verkopen het in 1864 nieuw gebouwde kopervast en gekoperd Nederlands brikschip FAVOR, groot 220 zeetonnen, laatst bevaren door kapt. Sannes, zoals het thans is liggende te Havre-de-Grace.

Afbeelding
Datum 07 maart 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Veiling van schepen te Veendam op 28 februari: het brikschip FAVOR, groot 219 tonnen, gebouwd in 1863, gevoerd door kapt. J. Sannes: NLG 12.500. Koper D. Mulder Dzn. te Winschoten.
Idem te Veendam op 2 maart: het schoenerschip CLASIENA AIDINA, groot 169 tonnen, gebouwd in 1850, gevoerd door kapt. H.L. Mulder: NLG 6.250. Koper Van der Goot & Kuhn te Groningen en kapt. K.D. Hesseling te Oude Pekela.

Afbeelding