Inloggen
VROUW GRIETJE (DE) - ID 15756


Kroniekberichten

Datum 17 januari 1863
Krant JB - Javabode
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Bezoeki, (geen datum) Sedert de 22e december heeft op de kust van Bezoeki een buitengewoon hevige noordwestelijke wind gewaaid, die nu en dan tot storm oversloeg. Nabij Panaroekan werden 2 vaartuigen door die storm op het strand geslagen, namelijk de kotter SIE MANSOOR, te huis behorende te Banjoewangi en een praauw tjemplong (opm: dubbelvlerkprauw), gevoerd door Pak Samari van Sumanap. Van de lading kwam niets terecht. De bemanning werd gered. Op de rede Bezoeki hadden de schepen ROTTERDAM, PRINS VAN ORANJE en BURGEMEESTER HOFMAN gedurende 8 dagen hevige stormwinden door te staan, waardoor die schepen, ofschoon elk voor twee ankers liggende, dagelijks al meer en meer naar het strand werden gedreven. De 28e december was het schip BURGEMEESTER HOFMAN, kapt. de Wit, nog slechts één kabellengte van ondiep water en de klippen verwijderd. Door middel van de telegraaf werd hulp gevraagd van Soerabaja, waarop Zr.Ms. stoomschip ETNA, commandant Van Troijen, naar Bezoeki stoomde en aan de goede maatregelen, door dat stoomschip genomen, is het te danken dat de BURGEMEESTER HOFMAN niet gestrand, maar weder in diep water gebracht is. Dat koopvaardijschip had een lading in van 9000 pikols koffie en ruim 4000 pikols suiker en stootte op 2¾ vadem water, een ogenblik vóórdat de stoomboot het naar diep water sleepte, zodat gezegd kan worden, dat de hulp ter goeder ure kwam.

NRC 180163
Cuxhaven, 15 januari. De Nederlandse tjalk VROUW GRIETJE, kapt. Brouwer, van Dokkum naar Fredericia, is hier voor noodhaven binnengelopen.

Afbeelding
Datum 31 december 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Groningen, 29 december. Aangaande het schip VROUW GRIETJE, kapt. Brouwer, de 30e augustus l.l. van Pillau naar Bremen vertrokken, heeft men sedert niets vernomen.

Afbeelding