Inloggen
EJA - ID 15731


Kroniekberichten

Datum 07 november 1861
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Oostende, 2 november. De tjalk EJA, kapitein Bouma, van Londen met tarwe naar Amsterdam, is gisteren op de hoogte van West-Kapelle lek geworden en gezonken, doch het volk gered en alhier aangebracht.

Afbeelding
Datum 07 november 1861
Krant MCO - Middelburgsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Middelburg, 3 november. De vorige dag is te Ostende met een visschers-vaartuig binnengekomen de ekipage (kapitein, zijn vrouw en twee man) van het Nederlandse tjalkschip EJA, kapitein Cornelis Banma (opm: Bouma), hetwelk op de hoogte van Westkapelle is vergaan. De EJA, te Groningen tehuis behorende, had Londen de 17e oktober verlaten met een lading tarwe, naar Amsterdam. Vrijdag morgen openbaarde zich in het schip een lek, en daar het graan de pompen verstopt had, kon men deze niet doen werken. De EJA was op het punt van zinken, toen het door de manschap van het Belgische schippersvaartuig TÉLÉMAQUE, gezagvoerder J. Bénard, werd ontdekt. Weinige ogenblikken na de redding verdween de tjalk in de golven. Door de Nederlandse konsul te Ostende werd aan de schipbreukelingen huisvesting verleend.

Afbeelding
Datum 26 april 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 25 april. Z.M. de Koning heeft aan Jacques Benaer, scheepskapitein te Ostende, een zilveren medaille toegekend voor het redden van de equipage der Nederlandse bark EJA, welke op de 1e november l.l. op de Belgische kust gestrand is. Dezer dagen hebben de Belgische autoriteiten die medaille aan de moedige zeeman overhandigd.

Afbeelding