Inloggen
WEMELTJE - ID 15477


Kroniekberichten

Datum 27 juli 1858
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harlingen, 25 juli. Na het onweder van heden nacht ontstond er een stevige koelte, die allengs tot harde wind en op de middag tot storm aangroeide, waardoor enige bomen ontworteld en verscheidene daken en schoorstenen beschadigd werden. Gelukkig kwam de stoomboot HARLINGEN binnen, ofschoon de zee voor de haven zeer hol stond. Mede mocht het aan het kofschip NICOLAAS (opm: JONGE NICOLAAS, zie ook NRC 270758), kapitein A. van Assen, in de namiddag gelukken vliegende binnen te komen, die, na gisteren de haven hebben verlaten, voor de beide ankers weggeslagen was.
Minder gelukkig was het Noorse brikschip FREIA (opm: FREYA), kapitein A.M. Gündersen, met hout van Fredrikstadt. Na in de morgen één anker met ketting te hebben verloren, zette hij koers op de haven, maar dit mislukte door hard, noordgaand getij. Hierdoor geraakte hij aan de grond, en ofschoon eerst de Harlinger en later de Vlielander loodsboot alle pogingen in het werk stelden, om assistentie te bieden, zo konden zij noch het vaartuig bereiken noch de haven weder binnen komen en waren dus genoodzaakt elders veiligheid te zoeken. De FREIA geraakte intussen door de storm over de zandplaat, en tegen de avond, al voor het anker afzakkende, op de stenen aan de zeedijk bij de lijnbaan. Door middel van een uitgeworpen tros mocht het aan de grote menigte van hulpvaardige handen gelukken de gehele bemanning, met de Rijks commies in dienst van dat vaartuig, enige goederen behouden aan wal te brengen. Gelukkig dat de brik juist op die plaats strandde, want aan de nieuwe daar aangelegde steenglooiing is het wellicht te danken, dat er hulp te bieden was en wenselijk zou het daarom zijn, dat de gehele Friese kust op die wijze beglooid was.
Van den 26e. Ofschoon het brikschip FREIA de gehele nacht geweldig op de stenen heeft gestoten is het niet uit elkander geslagen en dus de lading behouden, die men heden hoopt te bergen. (opm: zie ook NRC 270758, 240858 en LC 130858)

Afbeelding
Datum 13 augustus 1858
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De notaris Goslings te Harlingen zal aldaar, op woensdag den 18 augustus 1858, des morgen 10 uur, aan de Zoutsloot, achter de mast- en blokkenmakerij van de heer Dijk, publiek, á contant, verkopen:
- De gedeeltelijk geborgen inventaris van het brikschip FREIA (opm: zie LC 270758), bestaande in: ongeveer 20 zeilen, touwwerk, ankers, kettingen, watervaten enz enz.
- Alsmede des avond van dien dag, ten huize van de logementhouder Balkstra aldaar, ten 5 uur provisioneel en ten 8 uur finaal, mede á contant: het Hol van het brikschip FREIA, groot 75½ Noordse commercie lasten; laatst gevoerd door kapitein Gündersen, zoals hetzelve is zittende tegen de stenen glooiing ten noorden van en nabij de stad Harlingen.
(opm: zie ook LC 270758; de brik werd afgebracht, gekocht, hersteld, kwam als WEMELTJE onder Nederlandse vlag om in februari 1859 onder kapt. C. Bakker weer in de vaart te gaan)

Afbeelding
Datum 31 augustus 1858
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Harlingen, 29 augustus. Onder een driewerf herhaald hoera werd laatsleden vrijdag in onze haven binnen gehaald het wrak van het hier in den laatste storm gestrande Noordse brikschip FREIA (opm: FREYA). Dit vaartuig, onlangs in veiling gebracht (opm: zie NRC 240858), werd door de kopers (opm: Hendrik Wildst, pachter van de sluizen te Harlingen), door middel van ledige vaten en pompen, geholpen door de hoge vloed, vlot gemaakt en hier geborgen, ofschoon door deskundigen stellig was, dat het niet van de plaats der stranding kon vervoerd worden.
Een gelijk lot viel gisteren morgen te beurt aan het Engelse brikschip CORSAIR, kapt. James Smith, in denzelfden storm gestrand op de Makkumerwaard. Dit schone vaartuig, van 180 lasten, werd, onder leiding van den heer J. Vellinga, cargadoor alhier, door uitgraving, waaraan drie weken gearbeid werd, met den hoge vloed insgelijks vlot gemaakt en hier door drie visser vaartuigen mastloos binnen gebracht.

Afbeelding
Datum 07 december 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 6 december. De Nederlandse brik WEMELTJE, kapt. C. Kok Houwink, van Newcastle naar Harlingen, is volgens telegram van Harlingen van gisteren, aldaar op de Zuidplaat aan de grond vastgeraakt. Men zou trachten het schip af te brengen. (opm: zie NRC 091259)

Afbeelding
Datum 09 december 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 8 december. Het schip WEMELTJE, kapt. Kok Houwink, van Newcastle naar Harlingen, op de Zuidplaat bij Harlingen aan de grond vastgeraakt – zie NRC van 7 dezer – is, volgens brief van daar van de 7e dezer, weder af en lek in de haven gekomen.

Afbeelding
Datum 02 april 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Groningen, 29 maart. Op het eiland Rottum is, volgens de Provinciale Groninger Courant, aangespoeld een gedeelte van een naambord waarop: MELTJE VAN HARLINGEN. Het schip WEMELTJE VAN HARLINGEN (opm: brik WEMELTJE, thuishaven Harlingen ex-Noorse FREIA, zie LC 130858), kapt. J. Kok Houwink, is de 24e maart van Harlingen naar Noorwegen vertrokken.

Afbeelding
Datum 23 januari 1863
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De notaris Goslings te Harlingen zal aldaar op woensdag den 28 januari provisioneel en woensdag den 4 februari 1863, telkens des avonds 7 uur, ten huize van J.S. de Groot, in het logement Benthem, in het openbaar verkopen:
- een overdekt gewegerd Tjalkschip, met toebehoren, de JONGE ANTJE genaamd, liggende aan den Cingel in de Stadsgracht over de Gasfabriek, gemeten 21 tonnen; laatst bevaren door de weduwe Hielke Pieksma. Na de toewijzing te aanvaarden.
- drie aandelen, ieder 1/32, in het schoonerschip CASPER DE ROBLES, gemeten op 86 lasten; thans gevoerd door T.H. van Slooten.
- een aandeel, zijnde 1/30, in het Schooner Kofschip HARMONIE, groot ongeveer 120 lasten; thans gevoerd door J. Boch.
- een aandeel, zijnde 1/30, in het brikschip MERCURIUS, groot ongeveer 165 roggelasten, gevoerd door W. Merkelbach
- een aandeel in de Friesche en Overijsselsche Stoomboot-Rederij, zijnde 1/500.
- drie aandelen, ieder 1/24, in het brikschip WEMELTJE, groot 102 gemeten lasten, gevoerd door A. Smit.

Afbeelding
Datum 19 februari 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Hull, …februari. Het Nederlandse schip WEMELTJE, kapt. Smit, van Shields naar Genua, is hier lek binnengelopen.

Afbeelding