Inloggen
SINGAPORE - ID 15463


Kroniekberichten

Datum 14 januari 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Palais (Belle Isle), 8 januari. De Nederlandse schoener SINGAPORE, kapt. L. Heijen, van Triëst om order alhier gearriveerd, heeft bij het binnenlopen tegen de wal gestoten en enige lichte schade bekomen.

Afbeelding
Datum 25 december 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Leeuwarden, 23 december. In de nacht van 20 op 21 dezer is bij Ameland gestrand, het Nederlandse schoener-brikschip SINGAPORE, kapt. L. Heyen, van Rotterdam naar Newcastle. Niettegenstaande de hevige storm en de zeer hoge branding zijn de opvarenden, ten getale van 8, met behulp van de reddingboot van de Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij, met levensgevaar uit het want gered. Men vleit zich een gedeelte van de tuigage te kunnen bergen. Het schip en de uit zwavel-erts bestaande lading, zijn evenwel verloren.

Afbeelding
Datum 26 december 1862
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Leeuwarden, 26 december. Ter aanvulling van het in ons vorig no. voorkomende bericht omtrent de uitwerkselen van de stormvloed van de 19 en 20 dezer, kunnen we nog het volgende mededelen:
Op het eiland Ameland werd het zeewater zo buitengewoon hoog opgestuwd, dat de dijken der hooi- en bouwlanden van de dorpen Nes, Buren en Ballum doorgebroken en grotendeels weggeslagen werden, tengevolge waarvan die landen geheel werden overstroomd. Het zeewater drong in een aantal huizen in die dorpen, ook in dat des burgemeesters, door. Het vaartuig van de schipper Gerrit Bruin, van Hollum, werd bij gemis ener veilige ligplaats van de rede aldaar weggeslagen en ging verloren. In de nacht van den 19 op den 20 is voorts bij genoemd eiland gestrand het Nederlands schoenerbrikschip SINGAPORE, kapt. L. Heijen, van Rotterdam naar Newcastle en Bahia, na in volle zee roer, boten en zeilen te hebben verloren. Niettegenstaande de zeer hevige storm gelukte het de reddingboot der Noord- en Zuid Hollandsche Redding Maatschappij, bemand door G.J. Toren, F.G. Scheltema, J. van den Brink, H.J. Stuut, E.J. Stuut, H. Schols, A. de Bruin, R. Hiddema, F. de Jong en T. Boelens, allen schippers en zeelieden van Nes, tegen de bergenhoge branding op te roeien, het schip met eigen levensgevaar te bereiken en de acht schepelingen van uit het want te redden, waaruit opnieuw blijkt, dat, hoe hevig storm en branding ook mogen zijn, de zeelieden van dit eiland steeds gereed zijn de redding der schipbreukelingen, zonder op eigen levensgevaar te letten, te beproeven. Schip en lading zijn verloren.

Afbeelding
Datum 30 december 1862
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Advertentie. De notaris E. Meijer te Holwerd gedenkt op donderdag de 8 januari 1863, des morgens 9 uur, bij het Strandvonderij Pakhuis te Nes, tegen gerede betaling te verkopen het geborgene van de tuigage van het op de 21 december ll. gestrande Nederlandse schoener brikschip SINGAPORE, gevoerd geweest door kapt. L. Heijen, bestaande principaal in: 2 ankerkettingen, 2 zware en 2 lichte ankers, 20 differente zeilen, waaronder nieuwe, stagen, wanten, lopend touwwerk, nieuw touwwerk, blokken, rondhouten, lier, stuurrad, koperen pompen, ene partij platen koper, seinlantaarns; voorts 2 vaten tarwemeel, 4 vaatjes boter, 1 vat vlees, 1 dito spek, 2 kanonnen, enzovoorts. Bij vaarbaar weder vertrekt het postschip van Holwerd naar Ameland des daags vóór de verkoop, des morgens ten 9 ure.

Afbeelding