Inloggen
IDA - ID 15189


Kroniekberichten

Datum 18 november 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Brouwershaven, 17 november. Schipper W. de Neef, voerende de Loodskotter No. 6, rapporteert, dat hij in de namiddag van gisteren, ten 4 ure 30 minuten, in de droogste branding van de Ooster totaal heeft zien verongelukken een tjalk, langs Goeree zeilende met de koers naar de Hoek van Schouwen. Het vaartuig was dadelijk in de zee verzwolgen (opm: tjalk IDA, zie NRC 201159).

Afbeelding
Datum 19 november 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 18 november. Het schip JANTINA MAGRIETHA, kapt. Net (opm: tjalk JANTINA MAGRITHA, kapt. G.E. de Net), van Londen naar Antwerpen, is de 16e november zwaar lek en met andere schade te Delfzijl binnengelopen. Het moet lossen om te repareren. (opm: zie ook NRC 131259)

NRC 201159
Rotterdam, 19 november. Luidens een bij het departement van marine ingekomen bericht, is het de gezagvoerder Noordzij, van ’s rijks werkvaartuig DE VLINDER, mogen gelukken, in de avond van de 16e dezer, na veel moeite en inspanning, de bemanning van het Nederlandse tjalkschip IDA, gezagvoerder F.G. Lukje, op de hoogte van de Goedereede, te redden, na vooraf vruchteloos te hebben beproefd, het in zinkende staat verkerende vaartuig van uit zee te Brouwershaven binnen te brengen (opm: zie NRC 221159).

Afbeelding
Datum 22 november 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 november. De Nederlandse kof IDA, kapt. Lukje, van hier naar Belfast, is in de avond van de 16e dezer op de hoogte van Goedereede gezonken, doch het volk door stuurman Noordzij, voerende de Nederlandse oorlogskotter DE VLINDER, de 18e dezer van Hellevoetsluis te Texel aangekomen, gered. Stuurman Noordzij had nog beproefd de IDA in Brouwershaven binnen te slepen, doch tevergeefs. (Zijnde dit schip in ons nommer van 18e dezer gemeld).

Afbeelding