Inloggen
ZUID BEVELAND - ID 15113


Kroniekberichten

Datum 09 september 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 8 september. Het schip (opm: bark) ZUID BEVELAND, kapt. H.C.A. Boers, is heden van hier via Brouwershaven naar Batavia vertrokken. (opm: eerste reis)

Afbeelding
Datum 01 maart 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 8 januari. Vrachten. Talrijke arrivementen van vrachtzoekende schepen veroorzaakten verdere daling. Van de bij het afgaan van ons vorig bericht alhier aanwezige schepen werd de Nederlandse AREND met rijst naar China bevracht te Samarang te laden à $ 0,55 per pond-picol; de Nederlandse HENDRINA is nog zonder destinatie en de Nederlandse EUROPA wordt door de agenten naar Rotterdam beladen. De Nederlandse MINISTER THORBECKE was reeds in Nederland voor de thuisreis gecharterd en wordt nu door de agenten beladen. De Nederlandse ZEEPAARD bedong NLG 80 voor suiker en NLG 75 voor rijst op de kust naar Rotterdam. Sedert arriveerden de volgende Nederlandse schepen: ELISABETH ANTONIA laadt suiker à NLG 77,50 en rijst à NLG 75 op de kust naar Amsterdam. POSTILLON laadt hier naar Amsterdam à NLG 72,50 voor rijst, NLG 80 voor suiker en NLG 90 voor arak. AGNETA laadt alhier naar Amsterdam rijst à NLG 70 suiker à NLG 75, en arak (opm: rijstbrandewijn) à NLG 90. TRITON laadt op de kust voor Amsterdam suiker à NLG 70 en tabak à NLG 80. ALCYONE wordt door de agenten beladen. WITTE CORNELISZ DE WIT laadt te Soerabaya voor Amsterdam rijst à NLG 65, suiker à NLG 70 en huiden à NLG 90. Zonder charter zijn nog COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, VAN BOSSE, TASMANIA, MARIA AGNES, GUURTJE EN MARIA, DUIVELAND, ZUID BEVELAND en WILHELMINA CATHARINA.
Het Nederlandse schip GRAAF VAN NASSAU (opm: bark, kapt. E. Sanders) wordt wegens de grote kosten der reparatie verkocht, even als de INDIA (opm: zie NRC 030357). Het Amerikaanse schip MARY PARKER is alhier voor NLG 25000 verkocht, en het Oostenrijkse schip SPLENDIDO ligt alhier te koop.

Afbeelding
Datum 29 april 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 maart. Vrachten verkeren ten gevolge van de talrijke arrivementen en het sterk afnemen van de producten voorraad in een gedrukte positie. Sedert het vertrek van de laatste mail werden de volgende Nederlandse schepen vercharterd: IDA ELIZABETH à $ 0,50 per picol rijst naar Hongkong met $ 0.20 verhoging naar Shanghai. KANDANGHAUER voor NLG 15.500, voor een reis naar Hongkong. MARGARETHA JOHANNA en NEDERLAND à NLG 60, voor rijst naar Amsterdam. FACTORIJ NLG 67.50 voor suiker naar Rotterdam, te Amsterdam voor scheeps rekening te leveren. ZUID BEVELAND à NLG 65 voor suiker te Semarang te laden voor Amsterdam. SCHOUWEN voor rijst van Indramajoe naar Banka à NLG 0.40 per picol. HERCULES à NLG 70 voor koffie te Padang te laden voor Amsterdam. Te Soerabaja is de Nederlandse COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEYM à NLG 65 voor suiker naar Amsterdam gecharterd. Door de agenten worden voor reders- of charters-rekening beladen de Nederlandse schepen JASON en ECONOMIST. Ter verdere ontlossing vertrok naar Singapore het Nederlandse schip SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN.
De onderstaande Nederlandse schepen, die gedeeltelijk nog hier en op de kust moeten lossen, zijn nog zonder charter: LAURENTIUS EN EMILIA, CORNELIA, ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, MARIANNE, CHRISTIAAN HUYGENS, EUTERPE, CALYPSO, PROVINCIE DRENTHE, PRESIDENT VAN BUREN, PETRONELLA CATHARINA, JAN PIETERSZOON KOEN, VRIJE HANDEL, JONKHEER MR. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK, KOSMOPOLIET, STAD UTRECHT en ALBRECHT BEYLING.
Men zegt dat de Nederlandse schepen PROVINCIE DRENTHE NLG 52,50 en PRESIDENT VAN BUREN NLG 54 voor rijst hebben geaccepteerd. Aan het laatste schip werd vroeger te vergeefs NLG 60,- geboden.

Afbeelding
Datum 03 december 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 2 december. Het schip (opm: bark) ZUID BEVELAND, kapt. H.C.A. Boers, van Java te Texel binnen, heeft de scheg verloren en schade aan de verschansing bekomen.

Afbeelding
Datum 05 december 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 4 december. Volgens schrijven van kapt. H.C.A. Boers, voerende het alhier te huis behorende barkschip ZUID BEVELAND, de 1e december van Batavia te Texel gearriveerd, heeft hij op de Gronden (opm: het ondiepe gedeelte van de Atlantische Oceaan voor de ingang van Het Kanaal; ruwweg het gebied binnen de 100 vademlijn) veertig dagen met zware stormen uit het oosten te kampen gehad. Het schip verloor daarin de scheg met waterstag (opm: steun aan de onderkant van de boegspriet vanaf de punt naar de voorsteven) en galjoen (opm: licht, ondersteunend deel van de boeg, waarop de boegspriet rust) en de gehele bovenverschansing aan weerzijden, terwijl het potdeksel (opm: bovenkant railing) van uit de boeg tot aan het fokkewant open scheurde en de gehele boeg open werkte, zodat het water van alle kanten naar binnen drong. Het schip maakte in het stormweder veel water en de lading zal dus gedeeltelijk beschadigd zijn. Ook had men van tijd tot tijd koffij en suiker opgepompt, waardoor de pompen alsdan dikwijls onklaar raakten en men genoodzaakt was voor de wind te houden, om deze weder klaar te krijgen. Kapt. Boers geloofde ook, dat er enige bladen koper verloren waren.

Afbeelding
Datum 13 oktober 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 12 oktober. Volgens een alhier ontvangen particulier bericht, heeft het te Melbourne gearriveerde Nederlandse schip ZUID BEVELAND, kapt. Van der Meulen, gedurende de reis beduidende schade aan rondhout en verschansing bekomen.

Afbeelding
Datum 29 januari 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Batavia, 8 december 1859. Vrachten, Nederlandse vlag.
Naar Nederland werden opgenomen door de Factorij: de THETIS à NLG 60 voor suiker en NLG 50 voor thee, te Cheribon (opm: Cirebon), en de NEDERLAND EN ORANJE tot NLG 60 voor suiker en NLG 55 voor koffij op de kust te laden;
en door particulieren: de LOUISE ROELOFFINE (opm: LOUISE ROELOFFINA, ook LOUISE ROELOFFIENA) à NLG 57,50 voor suiker en NLG 52,50 voor koffij, de CORNELIA EN GEERTRUIDA à NLG 60 voor suiker en rijst, beide op de kust te laden, de ZUID BEVELAND à NLG 57,50 voor suiker en NLG 52,50 voor koffij, alhier en NLG 52,50 voor rijst op de kust in te nemen, de ECONOMIST à NLG 50 voor rijst, NLG 55 voor suiker en NLG 70 voor arak alhier te laden, de POSTILLON à NLG 60 voor Japanse was en NLG 70 voor huiden, alhier en op de kust in te nemen, de ELISABETH à NLG 60 voor suiker en huiden, de JACOBA à NLG 55 voor suiker en NLG 50 voor rijst, en de ECLIPSE à NLG 45 voor suiker op de kust te laden; de VIER GEZUSTERS, SOERABAIJA, KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB hebben naar Nederland aangelegd. De STAD SCHIEDAM accepteerde NLG 18 per koyang zout voor een kustreis.
Het Nederlands schip CORTGENE laadt voor rederij rekening. De Nederlandse STAD ASSEN laadt te Soerabaija naar Cowes voor orders, naar Engeland à GBP 2.15 per ton, naar het continent à GBP 3 of naar Stockholm à GBP 3.5/-.
Te koop zijn: Hamburgs schip HERSCHEL en de Engelse stoomboot SHANDON.
Het wrak met de nog inhebbende lading van het in Straat Sapoedi (opm: Selat Sapudi) gestrande schip OSIRIS (opm: zie o.a. JB 021159), is op 18 passato (opm: november 1859) te Soerabaija in veiling verkocht voor NLG 270.
Disponibel zijn de Nederlandse schepen WELVAART, HUGO GROTIUS, JAN PIETERSZOON KOEN, CHERIBON, JAN VAN BRAKEL, CHRISTINA HELENA, JOHANNES LODEWIJK, DILIGENTIA, PAUL JOHAN en GRAAF VAN HEIJDEN REINESTEIN.
De DERKINA TITIA, DRIE GEBROEDERS, YSSEL, HELMERS en HENRIETTE maken kustreizen.

Afbeelding
Datum 16 mei 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 11 mei. Binnengekomen: TELEGRAPH, kapt. P.B. Rolufs, van Padang naar Rotterdam; NEDERLAND, kapt. F. Ruyter, van Rotterdam naar New York, gesleept per stoomboot KINDERDIJK binnendoor van Hellevoetsluis.
12 mei. JACOBA, kapt. M.F. Schaap, ZUID BEVELAND, kapt. J. van der Meulen, beide van Batavia naar Rotterdam.
13 mei. SAMUEL HENDRICUS, kapt. A.G. Bouten, van Batavia naar Rotterdam.
Passagiers aangebracht per het Nederlandse barkschip ZUID BEVELAND, kapt. J. van der Meulen, van het eiland Java: mevr. de wed. De Mol en 5 kinderen; de heren J.F.P. Abbema, P. Spinelli en 16 gepasporteerde mariniers.

Afbeelding
Datum 20 juli 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam H.Hzn, W.H. Montauban van Swijndregt en B.C.D. Hanegraaff, te Rotterdam, als lasthebbende van hunne meesters, zijn van mening, op dinsdag de 7e augustus 1860, des middags ten twaalf ure, in de zaal op de hoek der Scheepmakershaven en Bierstraat, Wijk 1, No. 499, publiek te veilen: het in den jare 1856 gebouwde snelzeilend gekoperd en kopervast Nederlands barkschip, ZUID BEVELAND, gevoerd door kapt. J. van der Meulen, volgens meetbrief lang 36 el 90 duim, wijd 6 el 97 duim, hol 5 el 8 duim, en alzo groot 581 tonnen of 306 lasten, met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, geschut, ankers, kettingen, touwen, zeilen.
Chronometer en verdere inventaris, zo als hetzelve is liggende in de Zalmhaven aan de scheepstimmerwerf van de heren de Jong, Kortland, en Anthonij, te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 08 augustus 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in de zaal op de hoek der Scheepmakershaven en Bierstraat te Rotterdam op dinsdag 7 augustus 1860:
- Het Nederlands barkschip ZUID BEVELAND, groot 306 lasten: om NLG 47.500 verkocht.
- De chronometer om NLG 95 verkocht.

Afbeelding
Datum 18 december 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 december. De schepen JACOBA, kapt. Schaap, en CORNELIA HENDRIKA, kapt. Van der Meulen, zijn beiden 14 dezer van Shields naar Java vertrokken.

Afbeelding
Datum 12 februari 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 11 februari. Volgens rapport van kapt. J. van der Meulen, voerende het schip CORNELIA HENDRIKA, alhier binnen, heeft hij vanaf 24 januari zeer slecht weer doorgestaan en in de nacht van die datum op 42º06’NB en 28º WL in een hevige wind uit het westen en W.N.W. een zware stortzee van achteren overgekregen, die alles van het campagnedek, benevens twee man van de equipage wegsloeg. Kajuit en kerk waren bijna vol water geslagen en hij veronderstelt, dat aan de lading veel schade zal zijn toegebracht.

Afbeelding
Datum 06 februari 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen.
Voor Dordrecht ingeklaard: WIEKA, H.G. Eefting, van Terra Nova, met 2050 cantares ruwe zwavel.
Helvoet, 4 februari. Aangekomen: ADMIRAAL VERHUELL, van Havre; COLLETIS van Goole; PELICAN, van Liverpool.
Helvoet, 5 februari. Aangekomen: HAWK, stoomschip, van Hull; FYENOORD, stoomschip van Londen; DOGGERSBANK, kapt. Nuss, van Brouwershaven; FOREST QUEEN, stomer, van Hartlepool. PILOT, stomer, van de rede naar zee gestoomd.
Brouwershaven, 5 februari. Vertrokken: HORIZONT, kapt. Schmidt, ATLAS, kapt. Eysser, beiden naar Helvoet.
Van Batavia vertrokken, 19 december, SCHELDE, kapt. Hofman; ZEPHIR, ?; PRINS CARL, kapt. Bergman, en 20, TELEGRAAF, kapt. Rolufs, allen naar Nederland; MARIA ADOLPHINA, kapt. Blom, naar Amsterdam; 21, CORNELIA HENDRIKA, kapt. Swart, naar Nederland.
25 december. Zeilklaar, RIDDERKERK, kapt. Teerlink, naar Nederland.
Van Samarang vertrokken, 18 decemberHELLEVOETSLUIS, kapt. Steffens, naar Pekalongan.
Van Passroeang vertrokken, 8 december, CORNELIS GIPS, kapt. Seyffert, naar Probolingo.
Te Soerabaija aangekomen, 29 december, EERSTELING, van Newcastle.
Anjer gepasseerd, 10 december, JAC. CHRISTINA (opm: mogelijk JACOBA EN CHRISTINA), kapt. F.P.J. Jaski; van Batavia naar Nederland; 13, WALCHEREN, kapt. v.d. Heijden, van Batavia naar Amerika.
Te Sumanap aangekomen, 16 december, JHR. MR. V.D. WALL VAN PUTTERSHOEK, kapt. Lammerts, van Soerabaija.

Afbeelding
Datum 05 mei 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De Makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam H.Hzn, W.H. Montauban van Swijndregt, B.C.D. Hanegraaff, H.N. Montauban van Swijndregt en H.H. van Dam, te Rotterdam zullen, als lasthebbende van hun meesters, op dinsdag de 24e mei 1864, des middags ten 12 ure, in de zaal aan de Scheepsmakershaven, wijk 1, n°. 499, publiek verkopen het extra snelzeilend, gekoperd en kopervast Nederlandse barkschip CORNELIA HENDRIKA, laatst gevoerd door kapt. J.J. Swart, volgens meetbrief lang 36,90 el, wijd 6,97 el, hol 5,08 el, en alzo groot 581 Tonnen, met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere scheepsgereedschappen, zoals hetzelve thans is liggende te Amsterdam aan de scheepstimmerwerf van de heer J. Boele J.Rzn.
Nadere informatiën zijn te bekomen bij de bovengemelde makelaars en de heren De Doningh & Co., cargadoors te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 15 mei 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De Makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam H.Hzn., W. H. Montauban van Swijndregt, B.C.D. Hanegraaff, H.N. Montauban van Swijndregt en H.H. van Dam, te Rotterdam, zullen, als lasthebbende van hunne meesters, op dinsdag de 24e mei 1864, des middags ten 12 ure, in de zaal aan de Scheepsmakershaven, wijk 1, n°. 499, publiek verkopen het extra snelzeilend, gekoperd en kopervast Nederlands barkschip CORNELIA HENDRIKA, laatst gevoerd door kapt. J.J. Swart, volgens meetbrief lang 36,90 el., wijd 6,97 el, hol 5,08 el, en alzo groot 581 tonnen, met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen, en verdere scheepsgereedschappen, liggende aan de scheepstimmerwerf van de heer J. Boelen J.Rzoon. Nadere informatiën zijn te bekomen bij de bovengemelde makelaars en de heren De Coningh & Co., cargadoors te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 23 juli 1864
Krant JB - Javabode

Het schip JOHANNES CHRISTIAAN, kapt. Van Heemstede Obelt, gebouwd in 1859, groot 267 gemeten last, de 23e mei te Amsterdam in veiling gebracht, is voor NLG 35.200 gekocht door de reders Pfister, Wurfbain & Co. te Amsterdam, thans genaamd SINDBAD en zal gevoerd worden door kapt. J. Kooy.
Te Rotterdam is de 24e mei in veiling gebracht het schip CORNELIA HENDRIKA, voorheen genaamd ZUID BEVELAND, kapt. Swart, gebouwd in 1856, groot 306 gemeten lasten. Het  is voor NLG 37.500 gekocht door de reder W. Ruys J.Dzn. te Rotterdam.
Het de 6e juni te Amsterdam in veiling gebrachte schip WASSENAAR, kapt. A. Hofstee, gebouwd in 1840, groot 327 gemeten lasten, is voor NLG. 20.000 opgehouden.

Afbeelding
Datum 08 december 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cowes, 5 december. De Nederlandse bark CORNELIA HENDRIKA, kapitein J.G. Marcussen, van Rotterdam naar Cardiff, is hier lek, met onklare pompen en verlies van zeilen binnengelopen.

Afbeelding
Datum 09 december 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cowes, 5 december. De Nederlandse bark CORNELIA HENDRIKA, kapt. J.G. Marcussen, van Rotterdam naar Cardiff, die hier gisteren lek binnenliep (opm: zie NRC 081265 en 221265), is heden in de haven gesleept.

Afbeelding
Datum 23 december 1865
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cowes, 19 december. De bark CORNELIA HENDRIKA, kapitein J.G. Marcussen, van Rotterdam naar Cardiff, alhier lek binnengelopen (opm: zie NRC 091265), is heden in het dok gehaald om de nodige herstelling te ondergaan.

Afbeelding
Datum 15 april 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 14 april. Heden nacht is het Nederlandse schip CORNELIA HENDRIKA, kapt. Marcussen, in aandrijving geweest met de Pruisische bark VON DER HEYDT. Het eerste heeft anker en ketting verloren en is door de sleepboot KINDERDIJK op een goede ankerplaats gesleept en wordt van ankers en ketting voorzien; laatstgenoemde heeft ook schade.

Afbeelding
Datum 16 april 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Brouwershaven, 15 april. Kapt. Marcussen, met het Nederlandse schip CORNELIA HENDRIKA alhier van Java gearriveerd, rapporteert op woensdag 3 april, des voormiddags ten 11 ure, op 39º43`NB en 24º50`WL, een wrak van een groot schip te hebben zien drijven met de kiel naar boven, ogenschijnlijk van Nederlandse oorsprong aan de bouwtrant en het koper te zien, zijnde het koper er voor een groot gedeelte afgesloopt. Het achtergedeelte, tot ongeveer de bezaanmast, was er afgebroken en enige gaten in het vlak gehakt en gezaagd. Het scheen nog niet lang gedreven te hebben, daar het nog niets was aangegroeid.

Afbeelding
Datum 08 februari 1868
Krant JB - Javabode
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Soerabaija, 30 januari. Twee Nederlandse schepen, de brik CONSTANCE, kapt. Muller (opm: J.S. Mulder, zie verder JB 110368), en de bark CORNELIA HENDRIKA, kapt. H. van IJsendoorn, zijn met elkander 15 mijlen buiten Straat Bali, des nachts omstreeks half twaalf uren, in aanzeiling geweest en hebben beide schepen belangrijke schade bekomen en wel de CONSTANCE zodanig, dat, had niet bijzonder gunstig weer en zeer kalme zee tijdens de aanzeiling plaats gehad, genoemd schip onvermijdelijk zoude gezonken zijn, daar deszelfs boeg tot op een voet boven de waterlijn was ingelopen en verbrijzeld. De CORNELIA HENDRIKA in de nabijheid van de CONSTANCE gebleven zijnde, zijn zij beide daarop naar Banjoewangi teruggevaren, doch is de laatst genoemde per stoomboot naar hier gesleept en zal ook de CORNELIA HENDRIKA hier moeten komen om te repareren. De oorzaak van dit ongeluk wordt toegeschreven aan een verkeerde manoeuvre bij het in ’t zicht lopen van elkanders vuren (opm: boordlichten).

Afbeelding
Datum 08 maart 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 7 maart. Volgens bericht van Soerabaja was het schip CORNELIA HENDRIKA, kapt. Van IJsendoorn, de 28e januari onder Passaroeang, opzeilende naar Soerabaja, met schade aan boegspriet en tuig, na in aanzeiling te zijn geweest met de brik CONSTANCE (opm: zie JB 110368), op 15 mijlen bezuiden Banjoewangie.

Afbeelding
Datum 01 februari 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 31 januari. Men is zonder bericht aangaande de schepen CORNELIA HENDRIKA, kapt. Van Ameiden van Duyn, volgens publieke berichten den 2de september van Hong Kong naar Yokohama vertrokken, en MINA, kapt. H.H. Freye, volgens publieke berichten de 20ste oktober vertrokken van Croonstad naar Elseneur. (opm: schoener, bouwjaar 1869; zie PGC 010370)

Afbeelding
Datum 15 mei 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Heden, de 12e mei 1873, ten verzoeke van Agatha Willemina Demmers, huisvrouw van Cornelis Christianus Dessens, wonende te Rotterdam, heb ik, Johannes Ignatius Adrianus Raijers, deurwaarder bij de Arrondissements Rechtbank te Rotterdam, gedagvaard Cornelis Christianus Dessens voornoemd, zeevarende, laatst gewoond hebbende te Rotterdam, om op maandag de 25e augustus 1873 te verschijnen ter terechtzitting van de Arrondissements Rechtbank te Rotterdam,
- Aangezien gedaagde op 25 april 1866 is gehuwd met eiseres, en op 30 december 1868 als kok is aangemonsterd op het Nederlands barkschip CORNELIA HENDRIKA, toebehorende aan de heren Wm. Ruys & Zonen te Rotterdam, gevoerd door schipper Johannes van Ameijden van Duijm voor een reis van Rotterdam naar Singapore en voorts naar andere plaatsen en terug op een Nederlandse haven.
- Aangezien gedaagde kort daarop met dat schip is uitgezeild en dit op de 2e september 1869 van Hongkong naar Yokohama is vertrokken.
- Aangezien sedert dat tijdstip niets meer van hetzelve is vernomen, zodat moet worden aangenomen dat het met man en muis is vergaan en gedaagde daarbij is omgekomen.
Om op genoemde dag aan gemelde rechtbank van zijn aanwezen te doen blijken.
Rotterdam, 12 mei 1873, Raijers, deurwaarder (opm: sterk bekort)

Afbeelding