Inloggen
OTTO - ID 15067


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:1856-06-20 / 1862-11-00 | Reden uitgevlagd: Verongelukt of vermist (zie final fate)

Identification Data

Bouwjaar: 1856
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Sailing Vessel
Type: Kof
Construction Data

Scheepsbouwer: Netherlands
Werfnummer:
Delivery Date: 1856-00-00
Technical Data

Gross Tonnage: 36.00 lasts
 
Zeebrieven en Turksche passen

Record type Zeebrief
Zeebrief jaar: 1856
Datum agenda: 1856-06-20
Register nr: 18560569
Scheepsnaam: OTTO
Type: Kof
Lasten: 36
Gebouwd in binnen- of buitenland: Binnenlands
Zeebrief / Turksche pas verzocht door: Heida, H.O.
Plaats: niet gemeld
Kapitein op moment van verzoek: Faber, L.K.
Opmerkingen: zeebrief wordt niet benoemd

Bekijk de overige zeebrieven / Turksche passen van dit schip
Ship History Data

Date/Name Ship 1856-06-20 OTTO
Manager: Harmen Ottes Heida, Dokkum, Friesland, Netherlands
Eigenaar: Harmen Ottes Heida, Dokkum, Friesland, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Dokkum / Netherlands

Ship Events Data

1863-11-03: Final Fate: Missing

Rotterdam, 4 maart. Men is zonder bericht aangaande de volgende schepen:
- OTTO (opm: kof), kapt. L.K. Faber, 3 november van Randers naar Londen vertrokken.
- SOPHIA, kapt. Aakjer (opm: waarschijnlijk buitenlander), 4 november van Aalborg naar Londen vertrokken.

Gezagvoerders

Familiegegevens en opleiding

Leendert Faber werd geboren te Schiermonnikoog op 30 september 1819 als zoon van Klaas Leendert Faber en Klaaske Hendriks Elles. Hij was de broer van kapitein Thomas Klaasz. Faber met vlagnummer 11.

Hij trouwde te Schiermonnikoog op 02 februari 1848 met Sjoektje Klazen Faber, geboren te Schiermonnikoog op 26 juni 1821 als dochter van Klaas Jacobs Faber en Trijntje Haaikes Mellema. Zij overleed te Schiermonnikoog op 02 mei 1894.

Het graf van Sjoekje Faber is aanwezig op het kerkhof van Schiermonnikoog in rij 2405.117

Leendert werd vanaf 05 maart 1864 op zee vermist.

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

L.K.Faber was met vlagnummer 32 in de periode 1860 t/m 1864 lid van het Schiermonnikoger zeemanscollege “De Herkenning.

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

Geen

 

De schepen van de kapitein

L.K.Faber was gezagvoerder gedurende025:

*          1853 t/m 1854(?) van de kof “Twee Vrienden” ex Sybrand Jan, gebouwd in 1853 bij D.& L.Alta te Harlingen, 120 ton, varend als kapitein/eigenaar vanuit Groningen;

*          1855(?) t/m 1857 van hetzelfde schip maar nu varend voor H.O.Heida & H.Lemke te Dokkum;

*          1858 t/m 1864 van de kof “Otto”, gebouwd in 1856 te Leeuwarden, 67 ton, varend voor H.O.Heida te Dokkum.

            Zeetijdingen 05 maart 1864: “Vermist”(Sweys).

            J.Teensma vermeldt in de Dorpsbode 41(15):1987. Bijdrage 50 Leendert Klazen Faber als gezagvoerder met vlagnummer 32 alleen op de “Otto”. De rubriek Scheepstijdingen meldt, dat de “Otto”op 28 november 1859 in het Vlie is aangekomen op reis van Anklam naar Amsterdam. Op 07 december 1859 is weer de aankomst van dit schip in Harlingen gemeld. De lading werd gelost en er werden reparaties verricht. Op 01 april 1860 vertrok het schip van Dokkum naar Randers. En op 05 maart 1864 volgde de opgave van vermissing van schip, kapitein en bemanning.

 

In Bouma wordt tevens een L.K.Faber vermeldt als gezagvoerder van:

*          1851 t/m 1856 van de smak “Hendrika Catharina”, gebouwd in 1843 te Grouw, 62 ton, varend voor H.O.Heida te Dokkum. Het schip is in 1856 gestrand op Schiermonnikoog op weg van Drammen naar Dokkum. De bemanning werd gered.

 

Vanwege overlap in de vaartijden lijkt sprake te zijn van twee personen met de initialen L.K.? Een tweede L.K.Faber is niet geïdentificeerd.

 

Overige bijzonderheden

Scheepvaartberichten uit de Leeuwarder Courant

18-11-1856: Bij den storm uit het N.N.Westen, die in de nacht van Vrijdag op Zaturdag heeft gewoed, is op het eiland Schiermonnikoog gestrand het tjalkschip Henderika Catharina, kapitein F.R.Faber, beladen met balken, komende van Drammen in Noorwegen en bestemd voor Dokkum. De kapitein die ter plaatse zeer goed bekend is heeft het schip met hoog water veilig hoog op het strand gezet. De bemanning is bij laag water veilig naar het dorp geloopen. [k1327a].

Initialen afwijkend van die van Bouma

 

Leeuwarder Courant 03 juli 1868114

Advertentie. Op heden den twintigsten juni 1800 en acht en zestig, heb ik Anne Heringa, deurwaarder bij het Arrondissement Rechtbank te Sneek, wonende te Sneek, ter requisitie van Oekle Klazes Weiland, winkelierse wonende te Workum, aan wie bij dispositie dezer Rechtbank van den 21 november laatstleden vergunning is verleend om ten deze kosteloos in rechten te procederen, en die bij beschikking dierzelfde Rechtbank, in dato 7 december daaraanvolgende, machtiging heeft bekomen om ten deze tegen gedaagde haren man in rechten op te treden, stellende overigens de eiseres tot haren procureur, den heer en Mr. Bouwe Sjoerds Stienstra, procureur te Sneek, die in de onderwerpelijk zaak als zodanig voor haar zal occuperen en uit krachte van het verlof aan de eiseres verleend bij vonnis door voormelde Rechtbank tussen partijen bij verstek onder dagtekening van den vierden dezer maand gewezen, welk vonnis naar behoren op de expeditie is geregistreerd, ten tweede maal gedagvaard eiseres echtgenoot, met name Jetze Taekes de Haan, zeevarende, laatst woonachtig te Workum, doch thans afwezig en gevolgelijk mijn exploit doende bij aanplakking aan de voorname deur van de vergaderplaats van meergemelde Rechtbank, mitsgaders aan het Gemeentehuis of Stadshuis te Workum, terwijl ik een tweede afschrift dezes met een kopij van voormeld vonnis aan den heer ambtenaar van het Openbaar Ministerie bij opgemeld Rechtbank heb overhandigd, welke ambtenaar het oorspronkelijke van dit exploit met gezien heeft getekend, en voorts nog bij plaatsing in de Staats- en Leeuwarder Couranten, als zijnde de daartoe bij het eerste verleend verlof uitdrukkelijk aangewezen nieuwspapieren, om na verloop van drie maanden na heden, en alzo op donderdag den vijfden november 1800 en acht en zestig, ’s voormiddags ten half elf ure, bij vooraf gestelde procureur te verschijnen voor de Arrondissement Rechtbank te Sneek, zitting houdende in het paleis van justitie aldaar, ten einde:

  • Aangezien de eiseres in der tijd met den gedaagde in den echt is getreden, en deze laatste vervolgens op den derde november 1800 drie en zestig als matroos, met het kofschip OTTO, kapt. L.K. Faber, met een lading haver van Randers naar Londen is vertrokken, zonder dat de eiseres na dit vertrek van den gedaagde enige taal of teken heeft ontvangen, en zij diensvolgens van de veronderstelling uitgaat, dat hij op die reis zijnen dood in de golven heeft gevonden.
  • Aangezien de eiseres thans het voornemen koestert om zich ten tweede male in het huwelijk te begeven en om thans daartoe de vereiste vergunning te erlangen, den gedaagde (gelijk reeds bij deze geschiedt), naar aanleiding van artikel 55 van het Burgerlijk Wetboek, is in verband met artikel 1 der wet van den 9 juli 1855 (Staatsblad no. 67), ten tweeden male voor deze Rechtbank wenst te doen oproepen, ten einde van zijn aanwezen te doen blijken, tot hoedanige oproeping bereids ook het in den hoofde dezes vermelde verlof is verleend.

Mitsdien aan meergemelde Rechtbank, hetzij in persoon, hetzij door iemand van zijnentwege, van zijn aanwezen alsnog te doen blijken, wordende de gedaagde inmiddels verwittigd, dat hij op deze dagvaarding, bij vooraf gestelde procureur, niet mocht verschijnen, en hij alzo van zijn aanwezen ook nu wederom niet mocht doen blijken, er alsdan namens de eiseres zal worden geconcludeerd, dat haar daarvan zal worden verleend acte, en tevens verlof tot het doen ener derde of laatste dagvaarding.

  1. Heringa.

Gezien door mij Officier van Justitie te Sneek, den 30 juni 1868, S. van Rozenthal.

In debet geregistreerd te Sneek, den drie en twintigste juni 1800 acht en zestig, deel 31, folio 35, verso vak 9. Twee bladen, geen renvooi. Verschuldigd voor recht NLG 0,80, voor 38 opcenten NLG 0,30½ , samen een gulden tien en een halve cent.

De ontvanger, J. Haga.

Voor afschrift conform, Mr. B.S. Stienstra, procureur.

 

 

Datum vanaf: 1856
Kapitein: Faber, Leendert Klazes

Monsterrollen

Opgemaakt Harlingen
Datum: 1862-02-14
Scheepsnaam voorvoegsel:
Scheepsnaam: OTTO
Schipper: Faber, Leendert Klaassen
Scheepstype: kof
Grootte: 72

Bekijk alle monsterrollen
Kroniekberichten

Toon kroniekberichten