Inloggen
LAURENTIUS EN EMILIA - ID 14898


Kroniekberichten

Datum 12 november 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 11 november. Op de 9e dezer is op de scheepstimmerwerf de Nijverheid door de scheepsbouwmeesters C. Gips en Zonen de kiel gelegd voor een barkschip voor rekening van de heren De Groot, Roelants en Co te Schiedam. Het zal genaamd worden LAURENTIUS EN EMILIA en is bestemd voor de grote vaart.

Afbeelding
Datum 04 mei 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Schiedam, 3 mei. Heden is met het beste gevolg van de scheepstimmerwerf De Nijverheid alhier door de scheepsbouwmeesters C. Gips & Zonen te water gelaten het barkschip LAURENTIUS EN EMILIA, groot 354 gemeten lasten, gebouwd voor rekening ener rederij onder directie van de heren De Groot, Roelants & Co en gevoerd zullende worden door kapt. A. Knappert Jr.

Afbeelding
Datum 10 juni 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Ligt in lading naar Batavia, Samarang en Soerabaya het nieuw gebouwd en gekoperd Nederlands barkschip LAURENTIUS EN EMILIA, kapt. A. Knappert Jr, hebbende uitstekende inrichting voor passagiers en voerende een geëxamineerde scheepsdokter. Adres bij P.A. van Es & Co alhier en De Groot, Roelants & Co te Schiedam. (opm: eerste reis)

Afbeelding
Datum 15 juli 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Ligt in lading naar Batavia, Samarang en Soerabaya het nieuw gebouwd en gekoperd Nederlandse barkschip LAURENTIUS EN EMILIA, kapt. A. Knappert Jr, hebbende uitstekende inrichting voor passagiers en voerende een geëxamineerde scheepsdokter.
Adres bij P.A. van Es & Co alhier, en De Groot, Roelants & Co, te Schiedam. (opm: eerste reis)

Afbeelding
Datum 03 maart 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 10 januari. Vrachten. Ofschoon weder vele onbevrachte schepen arriveerden, hielden de vrachten zich gedurende de maand nagenoeg op dezelfde hoogte. De volgende Nederlandse schepen laden naar Nederland: SCHOON VERBOND rijst voor eigen rekening, suiker à NLG 105 en arak (opm: rijstbrandewijn) à NLG 125; LUCIPARA’S gedeeltelijk voor eigen rekening, gedeeltelijk rijst en suiker à NLG 105; WILLEM EGGERTS en ANNA CHRISTINA rijst à NLG 105, en suiker à NLG 110; VRIENDENTROUW rijst à NLG 102,50, suiker à NLG 105, en arak à NLG 130; BEZOEKIE rijst en suiker à NLG 103; PRINCES AMALIA rijst à NLG 95, en suiker à NLG 100. De JOHANNA en EVA JOHANNA waren reeds in Nederland bevracht. De CORTGENE laadt voor reders rekening. De PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN laadt alhier suiker à NLG 100, te Samarang rijst à NLG 100, en suiker à NLG 105, en verder voor eigen rekening.
Door de Factorij werden à NLG 105, voor suiker en koffij opgenomen: ZALT BOMMEL, CONSTANTIA, CORNELIA, ELISABETH, ALBLASSERDAM, ELISABETH ANTHONIA, HENDRINA, LAURENTIUS EMILIE, SOUBURG en JOHANNA EN GEERTRUIDA, terwijl de DIANA voor gemeld lichaam te Makasser koffij en paerlemoer laadt à NLG 110. Te Soerabaya werd bevracht het Nederlandse schip WATERLOO à NLG 105, voor suiker en koffij en à NLG 120, voor huiden naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 14 maart 1857
Krant JB - Javabode
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Japara (opm: Jepara, geen datum). In de avond van de 3e maart, ongeveer ten 9 ure, is bij donker en buiig weder op het buitenste eiland voor de kust van de hoofdnegorij Japara (opm: Jepara) gestrand de Nederlandse bark LAURENTIUS EN EMILIA, groot ongeveer 400 lasten, gezagvoerder A. Knoppert (opm: A. Knappert), komende van Samarang met bestemming naar Soerabaija. Daar van de bark geen noodschoten gedaan werden, kreeg het bestuur eerst in de morgen van de 4e kennis van het ongeluk. Onmiddellijk werden toen onder leiding van de fungerende havenmeester J.A.B. Heijnneman en de controleur der afdeling Japara J.H. Hagen de mogelijke hulp verleend. De bemanning en de passagiers zijn gered. Het schip en een groot gedeelte der lading, met het bergen waarvan de schepelingen zich onledig houden, wordt als verloren beschouwd. (opm: de LAURENTIUS EN EMILIA, was op 11 februari 1857 van Batavia naar Soerabaya vertrokken; zie ook NRC 260457, 290457, 300457 en 020657)

Afbeelding
Datum 03 april 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 februari. Vrachten. Het getal der bij het vertrek der vorige mail nog onbevrachte schepen werd door talrijke arrivementen weder vergroot, waardoor de vooruitzichten nog ongunstiger te noemen zijn, en ook weer iets lagere vrachten geaccepteerd werden. De volgende Nederlandse schepen werden gecharterd naar Amsterdam: WILHELMINA CATHARINA à NLG 67,50 voor suiker en NLG 65 voor rijst te Samarang te laden; ALBATROS NLG 70 voor suiker en NLG 65 voor rijst, te Soerabaja te laden; LEWE VAN NYESTEYN NLG 65 voor suiker en NLG 62,50 voor rijst, hier te laden; WATERGEUS NLG 70 voor suiker en NLG 65 voor rijst te Soerabaja in te nemen; ADRIANA PETRONELLA à NLG 65 voor suiker te Samarang te laden; VLAARDINGEN bedingt NLG 70 voor suiker te Soerabaja te laden; ZEENIMPH NLG 67,50 voor suiker te Pekalongan; TELEGRAPH laadt koffij te Padang à NLG 82,50; VAN BOSSE bedingt NLG 5000 per maand van Samarang naar Shanghai, RESIDENT VAN SON is voor twee reizen van Sumanap naar Tjilatjap met zout à NLG 1000 per reis ingehuurd. Voor eigen rekening laden HENDRINA, OUDERKERK AAN DE AMSTEL, JANNETJE, BEZOEKIE en NOORDSTER. MARY HILLEGONDA laadt rijst te Samarang naar Shanghai à USD 0,60 per picol. Door de agenten wordt beladen Nederlands MARIA AGNES.
De volgendeNederlandse schepen zijn nog zonder destinatie waarvan echter nog verscheidene hier en op de kust moeten lossen: COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, ZUID-BEVELAND, LAURENTIUS EN EMILIA, NEDERLAND, JASON, CORNELIA, IDA ELISABETH, ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, MARGARETHA JOHANNA, MARIANNE, ZWARTE ZWAAN, FACTORY, SCHOUWEN, CHRISTIAAN HUIJGENS, KANDANGHAUER.
Het Nederlandse schip ZWARTE ZWAAN is gecharterd à NLG 82,50 naar Nederland om te Makasser en op Java te laden.

Afbeelding
Datum 26 april 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Batavia, 10 maart. Het schip LAURENTIUS EN EMILIA, kapt. A. Knappert, is gestrand. (opm: zie JB 140357)

Afbeelding
Datum 29 april 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 maart. Vrachten verkeren ten gevolge van de talrijke arrivementen en het sterk afnemen van de producten voorraad in een gedrukte positie. Sedert het vertrek van de laatste mail werden de volgende Nederlandse schepen vercharterd: IDA ELIZABETH à $ 0,50 per picol rijst naar Hongkong met $ 0.20 verhoging naar Shanghai. KANDANGHAUER voor NLG 15.500, voor een reis naar Hongkong. MARGARETHA JOHANNA en NEDERLAND à NLG 60, voor rijst naar Amsterdam. FACTORIJ NLG 67.50 voor suiker naar Rotterdam, te Amsterdam voor scheeps rekening te leveren. ZUID BEVELAND à NLG 65 voor suiker te Semarang te laden voor Amsterdam. SCHOUWEN voor rijst van Indramajoe naar Banka à NLG 0.40 per picol. HERCULES à NLG 70 voor koffie te Padang te laden voor Amsterdam. Te Soerabaja is de Nederlandse COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEYM à NLG 65 voor suiker naar Amsterdam gecharterd. Door de agenten worden voor reders- of charters-rekening beladen de Nederlandse schepen JASON en ECONOMIST. Ter verdere ontlossing vertrok naar Singapore het Nederlandse schip SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN.
De onderstaande Nederlandse schepen, die gedeeltelijk nog hier en op de kust moeten lossen, zijn nog zonder charter: LAURENTIUS EN EMILIA, CORNELIA, ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, MARIANNE, CHRISTIAAN HUYGENS, EUTERPE, CALYPSO, PROVINCIE DRENTHE, PRESIDENT VAN BUREN, PETRONELLA CATHARINA, JAN PIETERSZOON KOEN, VRIJE HANDEL, JONKHEER MR. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK, KOSMOPOLIET, STAD UTRECHT en ALBRECHT BEYLING.
Men zegt dat de Nederlandse schepen PROVINCIE DRENTHE NLG 52,50 en PRESIDENT VAN BUREN NLG 54 voor rijst hebben geaccepteerd. Aan het laatste schip werd vroeger te vergeefs NLG 60,- geboden.

Afbeelding
Datum 29 april 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Batavia, 11 maart. Een Nederlands schip, naar men zegt de LAURENTIUS EN EMILIE, kapt. A. Knappert, van Samarang naar Soerabaija, is bij Japara gestrand. Nadere bijzonderheden ontbreken nog (opm: zie JB 140357 en volgend bericht).

Afbeelding
Datum 30 april 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Samarang, 7 maart. Het Nederlandse schip LAURENTIUS EN EMILIE, kapt. Knappert, hetwelk de 3e van hier naar Soerabaija vertrok, is de 5e daaraanvolgende bij Japara gestrand en verongeukt. Men gelooft, dat de passagiers en bemanning gered zijn.

Afbeelding
Datum 02 juni 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Batavia, 11 april. Scheepvaart. Het stranden van de LAURENTIUS en EMILIA op de kust van Japara, heeft zich bevestigd (opm: zie JB 140357), de inventaris is geborgen en zal even als het wrak in veiling worden verkocht.
Buitenlandse schepen. Het schip ALGERINE is te koop aangeboden. De COMMODORE is in veiling opgehouden en verzeild naar Singapore. De BLAIR is alhier in veiling verkocht voor NLG 24.000.

Afbeelding