Inloggen
S. VAN HEEL - ID 14865


Kroniekberichten

Datum 14 juni 1854
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Nieuw Lekkerland, 13 juni. Heden werd van de scheepstimmerwerf van de heren Gebr. Pot in het Elshout onder deze gemeente de kiel gelegd voor een barkschip, genaamd S. VAN HEEL, groot ongeveer 360 lasten, bestemd voor de grote vaart onder boekhouderschap van de heer J. van Delft te Katwijk.

Afbeelding
Datum 15 april 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 14 april. Op heden is van de werf van de heren Gebr. Pot aan de Elshout met het beste gevolg te water gelaten het barkschip S. VAN HEEL, groot circa 400 lasten, gevoerd zullende worden door kapt. A.H. van der Waal, bestemd voor de grote vaart voor rekening ener rederij onder directie van de heer J. van Delft Czn te Overschie.

Afbeelding
Datum 27 mei 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 26 mei. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn bevracht de navolgende 36 schepen, als:
Voor Rotterdam: COLUMBINE, kapt. A.J. Andresen; HUGO GROTIUS, kapt. J. Glazener; VIJF VRIENDEN, kapt. C. Johan; GOUVERNEUR-GENERAAL DUYMAER VAN TWIST, kapt. C.E. Hoeksma; KONING WILLEM II, kapt. L.R. Giesen; NEDERLAND, kapt. F. Ruiter; KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHT-CLUB, kapt. M.C. van Noijen; KAREL AUGUST, kapt. A.G. Bouten; EGMOND EN HOORNE, kapt. A. Glazener; JACOB, kapt. J.F.C. Börger; MARIA DIDERIKA, kapt. A. van Marion; ZWERVER, kapt. D.A. Koekelis; GUURTJE EN MARIA, kapt. T.J. Boursse Wils; ZWARTE ZWAAN, kapt. J. Muller; S. VAN HEEL, kapt. A.H. van der Waal; BURGEMEESTER HOFFMAN, kapt. N.A. Dijkama.
Voor Amsterdam: WILLEM DANIËL, kapt. T. de Meester; ADOLF VAN NASSAU, kapt. D.D. Borchers; ZEEMANSHOOP, kapt. P.H. Barkey; ZWALUW, kapt. H. Uitermark; ALCYONE, kapt. H.C.Haacke; WILLEM DE CLERCQ, kapt. P. Ouwehand; IMMAGONDA SARA CLASINA, kapt. N. Rademaker; TRITON, kapt. H. Olie; ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. S. Stapert; ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. H. de Wijn; KONING WILLEM III, kapt. H.H. Zeijlstra; ANNA, kapt. W.H. Cramer, van Dordrecht; ZWIJGER, kapt. P.P. Hoogland, van Dordrecht.
Voor Schiedam: HENRIETTE ELISABETH SUSANNA, kapt. C. van Veen; CORNELIA MATHILDE, kapt. J.J. Muntendam.

Afbeelding
Datum 10 oktober 1855
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 8 oktober. De 6e oktober zijn hier aangekomen de Nederlandse barken S. VAN HEEL, kapt. Van der Waal, de 22e juni vertrokken van Rotterdam, COPERNICUS, kapt. Van Marion, de 29e juni vertrokken van Rotterdam, JACOB, kapt. Borger, de 9e juli vertrokken van Rotterdam, en SENIOR, kapt. K.L. Swart, de 9e september vertrokken van Hobart Town.
Heden is hier aangekomen de idem bark CORNELIA MATHILDA, kapt. J.J. Muntendam, de 23e juni vertrokken van Schiedam.

Afbeelding
Datum 01 april 1856
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 30 maart. De MARIA HENDERIKA en S. VAN HEEL zitten op de vlakte aan de grond. De wind is omlopend.

Afbeelding
Datum 27 augustus 1856
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 26 augustus. De 24e dezer zijn hier aangekomen het Nederlandse schip OSIRIS, kapt. W.H. Cramer, de 21e mei vertrokken van Brouwershaven, de dito bark SENIOR, kapt. K.L. Swart, de 30e mei vertrokken van Amsterdam, en het dito schip S. VAN HEEL, kapt. A. van der Waal, de 22e mei vertrokken van Rotterdam.
Gisteren os hier aangekomen de dito bark GENERAAL BARON VAN GEEN, kapt. G. Rotgans, van Amsterdam
Heden zijn hier aangekomen de dito bark VIER GEBROEDERS, kapt. T.J. Haken, de 8e mei vertrokken van Amsterdam, en de dito bark JOAN MELCHIOR KEMPER, kapt. N.N., van Liverpool.

Afbeelding
Datum 31 oktober 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 9 september. Scheepsvrachten. Gedurende deze maand hadden de volgende bevrachtingen plaats. De SENIOR werd bevracht voor de Golf van Perzië voor een som van NLG 33.000. De ZWERVER tot NLG 90 voor rijst van Indramajoe naar Rotterdam. De JACOBA EN CHRISTINA tot NLG 95 door de Factorij naar Nederland. De CANTON tot NLG 92,50 voor rijst en suiker van hier naar Cowes om orders. De S. VAN HEEL NLG 95,- voor suiker en arak te Passaroean te laden, en NLG 85 voor rijst alhier naar Amsterdam. De MARIA DIEDERIKA NLG 85 voor rijst van hier naar Rotterdam. De MARINUS EN WILLEM NLG 95 voor suiker te Samarang en NLG 85 voor rijst van hier naar Rotterdam. Van Nederlandse schepen is nu nog onbevracht de TIMOR.

Afbeelding
Datum 02 januari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 november 1857. Vrachten. Wij hebben opnieuw het arrivement (opm: aankomst) van vele vrachtzoekende schepen te vermelden, ten gevolge waarvan de vrachten een kleine daling hebben ondergaan. Sedert onze laatste werden de volgende bodems opgenomen: naar Nederland: de Nederlandse schepen JOHANNA ALIDA NLG 95 voor suiker en curcuma (opm: ook wel geelwortel genoemd, bevordert de spijsvertering) en NLG 110 voor huiden te Samarang; MAARTEN VAN ROSSEM NLG 95 voor alle artikelen hier; AZIA NLG 90 voor koffij, NLG 100 voor suiker en NLG 110 voor lichte goederen hier en te Samarang; LOUISA MARIA NLG 85 voor suiker en NLG 95 voor arak (opm: rijstbrandewijn) te Soerabaja, allen naar Amsterdam te laden.
Naar Rotterdam nam het Nederlands schip ELISE SUSANNE een partijtje suiker à NLG 95 en lichte goederen à NLG 105 aan, en daar deze bodem geen volle lading kan krijgen, wordt hij voor rederij-rekening opgevuld. Naar China: het Nederlands schip JEANNETTE à $ 0,50 per picol voor rijst voor Macao of Hongkong hier en te Soerabaja te laden; en Nederlands ADMIRAAL PIET HEIN à $ 0,55 voor rijst voor Macao hier te laden.
Disponibel zijn de Nederlandse schepen VIER GEZUSTERS, KONING EN VADERLAND, KONING WILLEM III, S. VAN HEEL, CATHARINA EN GEERTRUIDA, MARIA ELISE, HENRIETTE, LAURA EN ADÈLE, MACAO en JOHANNA MARIA. De Nederlandse AMERIKA was in Europa bevracht.
P.S. Bij het ter perse leggen dezes vernemen wij nog de bevrachting van de VIER GEZUSTERS en LAURA EN ADÈLE door de factorij à NLG 90 voor suiker, NLG 30 voor tin en NLG 85 voor kleinigheden koffij en lichte goederen, het eerste schip hier en te Samarang en het andere te Pekalongan, Cheribon en Indramayoe naar Amsterdam te laden.
Door particulieren werden nog opgenomen: Nederlands schip JOHANNA MARIA à NLG 85 voor suiker te Soerabaja en S. VAN HEEL à NLG 82,50 voor suiker en NLG 78 voor rijst op de kust naar Amsterdam te laden.

Afbeelding
Datum 14 januari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 24 november. Vrachten. In de laatste veertien dagen zijn de volgende bevrachtingen gesloten:
S. VAN HEEL NLG 82,50 voor suiker en NLG 78 voor rijst, hier en te Indramayo te laden naar Amsterdam. VIER GEZUSTERS en LAURA EN ADÈLE zijn door de Nederlandsche Handel-Maatschappij opgenomen à NLG 90 voor suiker, NLG 85 voor koffij en rijst, hier en op de kust te laden naar Amsterdam. JOHANNA MARIA, NLG 85 voor suiker, NLG 105 voor arak (opm: rijstbrandewijn) en NLG 100 voor licht goed, van Soerabaija naar Amsterdam. CATHARINA EN GEERTRUIDA verkreeg NLG 6000 voor een lading rijst en rotting naar Manilla en terug, hier te laden. ALDEBARAN, te Soerabaija bevracht à NLG 90, in eens en aldaar te laden naar Amsterdam. HENRIETTE en SENIOR werden ook te Soerabaija bevracht à NLG 90 voor suiker, NLG 100 voor kurkuma (opm: ook geelwortel, bevordert de spijsvertering) en NLG 110 voor huiden, om aldaar te laden; de eerste naar Rotterdam en de tweede naar Amsterdam. MACAO NLG 85 voor suiker, NLG 90 voor licht goed, te Samarang te laden naar Amsterdam. THEODORA MACHTILDA NLG 85 voor suiker en arak, hier te laden naar Amsterdam. BORNEO NLG 85 voor koffij en licht goed en NLG 87,50 voor suiker, hier en op de kust te laden naar Amsterdam. NEDERLAND EN ORANJE werd in Europa bevracht. De COMMERCIE CAMPAGNIE ligt nog in reparatie.
De volgende schepen zijn nog onbevracht: KONING WILLEM lll, MARIA ELISE, JOHANNES LODEWIJK, HOLLANDS TROUW, LOUIS en AUSTRALIË.
Op publieke veiling werden verkocht de BALTIMORE (Bremen) voor NLG 28.100 en de GUILLAUME TELLE (Frankrijk) voor NLG 15.100.

Afbeelding
Datum 15 juni 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 14 juni. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 27 schepen.
Voor Rotterdam: HENRIËTTE GERARDINA SUSANNA, kapt. N.N; GENERAAL DE STUERS, kapt. F. Fokkens; S. VAN HEEL, kapt. D.H. Dietz; KONING EN VADERLAND, kapt. B.A.T. van Bruggen; VICE ADMIRAAL GOBIUS, kapt. A.A. van der Linden; SALATIGA, kapt. J.N. Besier; MARIA ELIZABETH, kapt. K.J. Donker; VIER GEZUSTERS, kapt. J.J. Bik; SCHURINGA, kapt. H.O. Engelsman; NEDERLAND EN ORANJE, kapt. L.F. van Ruyven.
Voor Schiedam: CHRISTIAAN HUYGENS, kapt. J. van Katwijk; JACOBUS MARTINUS, kapt. F. Meppelder.
Voor Dordrecht: KOSMOPOLIET, kapt. J. Bouten; LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN (opm: KROONPRINSES VAN ZWEDEN), kapt. J. van der Linden.
Voor Amsterdam: LAURA EN ADÈLE, kapt. F.H.C.L. van Noël; LOUISA MARIA, kapt. P. Tjebbes; SENIOR, kapt. K.L. Swart; KONING WILLEM III, kapt. H.H. Zeijlstra; DIONIJSIA CATHARINA, kapt. J. Berkelbach van den Sprenckel; PROVINCIE DRENTHE, kapt. H. Beckering; AZIA, kapt. T. Molenaar; BURGEMEESTER VAN REENEN, kapt. A.W.C. van der Meer van Kuffeler; H. LIDUINA, kapt. A. van de Brink (van Schiedam), RHIJNVIS FEITH (opm: brik, eerste reis), kapt. A.F. Lammerts, en ANNA, kapt. J.H. Dabrock, (beide van Rotterdam).
Voor Middelburg: PHOENIX, kapt. J. Johansen; DUIVELAND, kapt. J.C. Viersma.

Afbeelding
Datum 15 maart 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 januari. Vrachten. Toenemende vraag voor China heeft gunstig op de algemene koers van scheepsvrachten gewerkt, en heeft dezelve op dit ogenblik naar Nederland weder een sedert augustus 1858 ongekende hoogte bereikt.
De volgende charters werden afgesloten, als: JOHANNES LODEWIJK tot NLG 60 voor suiker, NLG 70 voor arak, NLG 50 voor tabak en NLG 30 voor tin op Soerabaija te laden naar Rotterdam; HENDRINA NLG 67,50 voor suiker, NLG 80 voor arak op Cheribon en Soerabaija te laden voor Rotterdam.
Door de Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij werden opgenomen: CHERIBON NLG 70 voor suiker, NLG 60 voor thee en NLG 35 voor kopergeld, hier en te Cheribon te laden naar Rotterdam; S. VAN HEEL NLG 70 voor suiker, NLG 60 voor thee, NLG 35 voor kopergeld en NLG 30 voor tin, hier te Tagal en Pecalongan te laden naar Rotterdam.
Nog werd naar Nederland particulier bevracht METALEN KRUIS tot NLG 70 voor suiker en NLG 65 voor tabak, op Cheribon en Pekalongan te laden naar Amsterdam.
Naar China kwam de volgende charter tot stand: HENRIËTTE $ 0,50 voor rijst naar Hongkong hier in te nemen. EDWARD EN JULIE (Belg) werd te Singapore gecharterd tot GBP 3 naar Engeland of GBP 3/10 naar het vasteland.
De volgende schepen zijn nog onbevracht: SUMATRA, DE AMSTEL, GRAAF DIRK III, HOLLANDIA, JACOB, SCHOON VERBOND, NOVA ZEMBLA, HEILIGE VINCENTIUS DE PAULO, en A.R. FALCK.
Met kustreizen zijn nog bezig: WELVAART, IJSSEL, DERKINA TITIA, HELMERS, JAN PIETERSZOON KOEN.

Afbeelding
Datum 27 maart 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 februari. Vrachten. Door meerdere vraag naar scheepsruimte voor China, zijn de vrachten enigszins verbeterd en kwamen sinds het jongste bericht de volgende transacties tot stand.
Nederlandse vlag: HENRIETTE $ 0,50 per picol voor rijst naar Hongkong; JOHANNES LODEWIJK NLG 60 voor suiker, NLG 70 voor tabak, NLG 30 voor tin naar Rotterdam; HENDRINA NLG 67,50 voor suiker, NLG 80 voor arak naar Rotterdam; CHERIBON NLG 70 voor suiker, NLG 60 voor thee naar Rotterdam; S. VAN HEEL NLG 70 voor suiker, NLG 60 voor thee, NLG 35 voor koper en NLG 30 voor tin naar Rotterdam; HERMAN $ 0,50 per picol voor rijst naar Hongkong; METALEN KRUIS NLG voor suiker en NLG 65 voor tabak naar Amsterdam; AMICITIA $ 0,42½ per picol rijst naar Hongkong; ZEPHIR laadt voor rederij-rekening; H. VINCENTIUS VAN PAULO NLG 70 voor suiker naar Rotterdam; GRAAF DIRK III NLG 70 voor suiker naar Nederland; A.R. FALCK NLG 70 naar Amsterdam; IDA ELISABETH NLG 70 naar Amsterdam.
Zonder bestemming zijn de volgende Nederlandse schepen, als SUMATRA, HOLLANDIA, AMSTEL, JACOB, SCHOON VERBOND, NOVA ZEMBLA, ABEL TASMAN, WILHELMINA EN CLARA en OCEAAN.
Op de kust geëmployeerd: WELVAART, IJSSEL, DERKINA TITIA, HELMERS en JAN PIETERSZ KOEN.
Het Hamburgse schip HERSCHEL wordt te koop aangeboden.

Afbeelding
Datum 20 maart 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Portsmouth, 16 maart. Heden is alhier met verlies van zeilen en kluiverboom en met ingestoten bakboordsboeg binnengelopen het Nederlandse barkschip S. VAN HEEL, kapt. D.H. Dietz, van Rotterdam naar Batavia bestemd. Het schip is gisterenmorgen bij St. Catharine’s Point (opm: zuidpunt Isle of Wight) in aanzeiling geweest met de Engelse bark THOMAS BEGHIE, kapt. Gibson, van Hull naar Sebastopol gaande.

Afbeelding
Datum 23 maart 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 22 maart. De Nederlandsche Handel-Maatschappij heeft heden de navolgende 32 schepen bevracht, zijnde 25 voor maart, en 7 die nog, met behoud der 15 pct. averij en kaplaken, toegevoegd worden aan de bevrachting van februari. Voor de schepen van maart is de vracht nu NLG 110 zonder meer, met de gewone reductie.
De 25 schepen voor de bevrachting van maart zijn:
Voor Rotterdam: NEDERLAND, kapt. F. Ruiter; MARY EN HILLEGONDA, kapt. H.O. Piccardt; VIJF VRIENDEN, kapt. C. Johann; NOACH, kapt. P. Wierikx; VRIENDSCHAP, kapt. J. Jansen; WELTEVREDEN, kapt. J.J. Duinker; GUURTJE EN MARIA, kapt. J. Kruyt; NEDERLAND EN ORANJE, kapt. L.F. van Ruyven, en VIER GEZUSTERS, kapt. J. Bik.
Voor Amsterdam: HENRICA, kapt. A.H. Strackholder; CORNELIA, kapt. J.B. Jaski; PEKING, kapt. H. Croese; BARON FORSTNER VAN DAMBENOY, kapt. N. Kruimel; MARGARETHA JOHANNA, kapt. K.L. Verschuur; HOLLAND, kapt. B. Aufn’orth; CELEBES, kapt. F.N. Reuvekamp Gille; DUIVELAND, kapt. H. Hagers; VICE ADMIRAAL GOBIUS, kapt. A. van Duyn; SUZANNA JOHANNA, kapt. J.F. Lammerts; S. VAN HEEL, kapt. D.H. Dietz; ALBLASSERWAARD, kapt. F.J.D.E. von Lindern; CONCURRENT, kapt. N.N, (de 6 laatste van Rotterdam); en CORNELIS GIPS, kapt. M. van Rijn van Alkemade (van Dordrecht).
Voor Schiedam: CHRISTIAAN HUYGENS, kapt. J. van Katwijk.
Voor Dordrecht: BERNHARD HERTOG VAN SAXEN WEIMAR, kapt. C.J.J.M. Gilbert.
De 7 schepen toegevoegd aan de bevrachting van februari zijn:
Voor Amsterdam: STAD DOKKUM, kapt. H.B.B. Jaski; GRAAF VAN HEYDEN REINESTEIN, kapt. J. Wamsteker; WILLEM HENDRIK, kapt. J. Beckering; ZEEPLOEG, kapt. J.H. van Wijngaarden, en JOHANNA, kapt. A.J.P.D. Swerver (de laatste van Rotterdam).
Voor Schiedam: VAN DER PALM, kapt. C. Markus.
Voor Dordrecht: GRAAF DIRK III, kapt. C.J. Rotgans.

Afbeelding
Datum 27 december 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 november. Vrachten. Nederlandse vlag. De ELSHOUT, JOHANNA ELISABETH, HUGO GROTIUS, MARIA ANNA, SUSANNA JOHANNA en JEANNETTE CORNELIA, die voor ongeveer een maand geleden gecharterd warden, bedongen allen nog NLG 100 voor suiker naar Holland op de kust te laden; vracht voor andere goederen naar evenredigheid.
Later werd de WILLEM HENDRIK à NLG 95 voor suiker van Passaroeang naar Amsterdam gecharterd, terwijl CORNELIS GIPS, QUARTET, GRAAFSTROOM, KORTENAER, JACOBA en CHRISTINA, CELEBES en JAVA niet hoger dan NLG 90 voor suiker en van NLG 85 tot NLG 70 voor rijst van de kust naar Holland konden bedingen. De POSTILJON bedong NLG 3,50 per picol voor suiker naar de Perzische Golf. Van de H. LIDUINA en ALETTA AUGUSTA, zijn de charters niet bekend geworden, terwijl de WILHELMINA, GBP 3.17.6 per ton voor rijst, GBP 4 voor suiker en GBP 3.10 voor arak hier en te Dadap te laden naar het Kanaal aangenomen heeft.
Ter bevrachting blijven nog aangeboden de Nederlandse schepen CORNELIA HENDRIKA, CATHARINA WILHELMINA, GRONDWET, CONCURRENT, HENDRINA, GRAAF DIRK III, JOHANNA MARIA (opm: vermoedelijk de bark van Vaesen & Steinhausen), PIETER, CAPELLA, VAN DER PALM, S. VAN HEEL, ALBLASSERDAM, TJILINGSIE, CATHARINA JACOBA, HENRIETTE, EUTERPE, ACADIA en FORTUNA.

Afbeelding
Datum 07 januari 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 30 november. Vrachten. Ten gevolge van het gelijktijdig binnen komen van een aantal vrachtzoekende schepen gingen de vrachten sedert de jongste mail nog verder terug, zodat thans NLG 70 per last voor suiker nauwelijks geboden wordt. Te Soerabaija werden 2000 pikols à NLG 60 tot bijlading geaccepteerd.
De volgende Nederlandse schepen vonden emplooi:
CORNELIA HENDRIKA (581 ton) bevracht à NLG 90 en NLG 75 per last voor suiker naar Rotterdam; JUNO (440 ton) NLG 80 voor suiker, en NLG 75 voor koffij, hier en te Samarang te laden naar Rotterdam; EUTERPE (504 ton) NLG 85 voor suiker te Soerabaija naar Rotterdam. ACADIA (724 ton) NLG 80 voor suiker op de kust naar Amsterdam. ALBLASSERDAM (703 ton) NLG voor suiker te Soerabaija en Probolingo naar Rotterdam; De GRONDWET (749 ton), CONCURRENT (635 ton) PIETER (748 ton) GBP 3.15/- naar een haven in Groot-Brittannie of het continent, te Akyab, Bassein of Rangoon te laden naar het Kanaal om orders. De HENDRINA (565 ton) laadt suiker te Soerabaija à NLG 75 en NLG 72,50 naar Rotterdam. EUGENIE (Ned. 636 ton) NLG 70 voor suiker en NLG 65 voor koffij hier, te Indramaijoe en Samarang te laden naar Rotterdam. S. VAN HEEL (744 ton) laadt voor bevrachtersrekening naar Rotterdam. GRAAF DIRK III (598 ton) GBP 3.15/- naar een haven in Groot-Britannie of het continent; Akyab, Bassein of Rangoon te laden naar het Kanaal om orders.
Onbevrachte Nederlandse schepen: BATAVIA, SCHEVENINGEN, CATHARINA, JACOBA HENRIETTE, JOHANNA MARIA, CATHARINA WILHELMINA, V.D. PALM, CONSTANTIA, TJILINGSIE, ROTTERDAM, MARIA ELISABETH, BELLATRIX, WILLEM DANIEL, THEODORA MACHTILDA, POLLUX, HOLLANDS TROUW, ALLEGONDA JACOBA, MADURO, CAPELLE
De CATHARINA WILHELMINA moet koperen (opm: van nieuwe koperen huid worden voorzien).
Het Engelse schip POLMAISE, van Foochow met thee bestemd naar Engeland, is alhier binnengelopen in averij, zijnde in aanzeiling geweest met de Engelse bark HAWTHORN, mede van Foochow en bestemd naar Engeland.

Afbeelding
Datum 27 januari 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 16 december. Vrachten. Nederlandse vlag. Nadat in het laatst van de vorige maand enige schepen als de CORNELIA, HENDRIKA, JUNO, EUTERPE, ACADIA, ALBLASSERDAM, HENDRIKA van NLG 90 tot NLG 75, voor suiker naar Holland werden afgesloten, hebben gezagvoerders zich aan een verdere verlaging moeten onderwerpen en werden de EUGENIE en de POLLUX tot NLG 70 voor suiker en NLG 65 voor koffij, en de CONSTANTIA à NLG 70 voor suiker hier en op de kust te laden afgesloten. Later bedongen de DOELWIJK, EVA JOHANNA EN WILLEM DE ZWIJGER maar NLG 65 voor suiker. De GRONDWET, CONCURRENT, PIETER, GRAAF DIRK III, ALLEGONDA JACOBA en MINISTER PAHUD namen GBP 3.15 aan voor rijst te Akyab, Bassein of Rangoon naar Het Kanaal te laden. De CATHARINA JACOBA HENRIETTE laadt rijst van de rijsthavens naar Amsterdam voor NLG 80. De FOP SMIT gaat vrachtzoekend naar Akyab. De S. VAN HEEL, ROTTERDAM en BELLATRIX laden voor reders rekening naar Nederland.
Ter bevrachting blijven nog de Nederlandse schepen: BATAVIA, SCHEVENINGEN, JOHANNA MARIA, CATHARINA WILHELMINA, VAN DER PALM, TJILINGSIE, MARIA ELISABETH, NOORD BRABAND, MARY HILLEGONDA, ANTONIA PETRONELLA, CHERIBON, HENDRIK, CHRISTINA, DRIE GEBROEDERS, WILLEM DANIEL, HOLLANDS TROUW, MADURA, CAPELLA en ST. JAN.
Het Engelse schip POLONAISE, van Foochow naar Engeland met thee, werd in Straat Sunda door het Engelse schip HAWTHORN, ook van Foochow naar Engeland bestemd, aangezeild en moet hier repareren.
De Nederlandse THEODORA MACHTILDA (Holl.) vaart op de kust.
Het Nederlandse schip CALYPSO, van Japan naar Batavia, strandde op Pulo Lapar (Billiton). Het volk en passagiers werden gered.

Afbeelding
Datum 16 januari 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 januari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn heden bevracht de navolgende 10 schepen, als:
Voor Rotterdam: WILHELMINA (ex-BOREAS), kapt. H.D. Wiersma, PIETER (ex-KAREL HENDRIKUS), kapt. H. Hoogewerff en GUURTJE EN MARIA, kapt. W. Flens Jz.
Voor Amsterdam: SOURABAIJA PACKET (ex-JEANNETTE EN AGATHA), kapt. S.C.J. Olivier, WILLEM DANIEL, kapt. H.H. Zeijlstra, ROTTERDAM, kapt. H.G.T. Adriaans en S. VAN HEEL, kapt. D.H. Dietz ( de 2 laatsten van Rotterdam).
Voor Dordrecht: DORDRECHT, kapt. F.A.H. Loos en EUTERPE, kapt. A. Kuijpers.
Voor Middelburg: GRONDWET, kapt. F.C. Kamminga.
Van de bevrachting van december 1863 is vervallen het schip VRIENDSCHAP, en daarvoor in plaats bevracht de HOLLANDS TROUW, kapt. K.J. Brauer, voor Amsterdam.

Afbeelding
Datum 05 maart 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen.
Helvoet, 3 maart. Aangekomen: ADMIRAAL VERHUELL, van Havre, is op de rede geankerd; MAGNET, van Londen; DRIE GEZUSTERS, kapt. Dijkstra, van St. Petersburg.
Vertrokken: PRINS VAN ORANJE, naar Duinkerken; ALPHA, kapt. Don, naar Belfast; PRINCESS ALICE, naar Harwich.
Brouwershaven, 2 maart. Aangekomen: JAVA, kapt. Dehle van Lossarang.
Te Belfast aangekomen, 29 februari, MARGARETHA MARCHINA, kapt. Bekkering, van Dordt.
Aangekomen schepen op Java, vóór 28 januari: OUDERKERK A/D AMSTEL, kapt. K.J. Swart; EUTERPE, kapt. A. Kuipers; S. VAN HEEL, kapt. D.H. Dietz; TWEE GEZUSTERS, kapt. J. Bergman; FRANCINA WILHELMINA, kapt. J.A. van Winkel, en NOORD-BRABANT, kapt. J. C. W. Loos, allen van Rotterdam;
ZEENYMPH, kapt. J.F. Graadt van Roggen; FRIESLAND, kapt. T. Sipkes; JOAN MELCHIOR KEMPER, kapt. J.K. Salm; POLLUX, kapt. H.P. Cruys, en MADURA, kapt. B.A.T. van Bruggen, allen van Amsterdam;
BARON VAN HEEMSTRA, kapt. F. Nepperus Fz., van Middelburg; WILLEM EN KAREL, kapt. N.D. Steenveld, en MARIA ELISE, kapt. C.J. Westenenk qq., beiden van Newcastle;  DOESBORGH, kapt. M. Spaanderman, van Rio-Janeiro.

Afbeelding
Datum 07 maart 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 28 januari. Vrachten. De aankomst van enige onbevrachte schepen gevoegd bij de betrekkelijk geringe voorraad van producten ter afscheep, deed de bestemming verflauwen, zodat men reeds lagere rates aangenomen heeft, die thans moeilijk meer te bedingen zouden zijn. Sedert 15 dezer werden vercharterd: Naar Bushire en terug Nederlands-Indisch schip GENERAAL MICHIELS voor NLG 25.000 met NLG 2000 verbetering bij lossing te Bussorah. Naar Nederland: het Nederlands schip  ZEENIJMPH à NLG 110 voor suiker, koffij en katoen te Samarang en hier te laden. Naar Amsterdam MARIA AGNES NLG 100 voor suiker en NLG 85 voor tabak te Soerabaja en Probolingo voor Amsterdam. HENDRIKA bekomt NLG 100 voor suiker van Soerabaja naar Rotterdam. JAVA PACKET NLG 100 voor suiker en rijst en NLG 90 voor thee in te nemen alhier, te Indramayoe en Samarang naar Amsterdam.
Het Nederlands schip DOESBURG is voor een tussenreis aangeboden, zijnde in december A˚.P˚. (1863) door de Nederlandsche Handel Maatschappij gecharterd. Onbevracht zijn nog de Nederlandse schepen EUTERPE, FRIESLAND, S. VAN HEEL, FRANCINA WILHELMINA, J.M. KEMPER, en MARIA ELISE.

Afbeelding
Datum 29 maart 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 15 februari. Vrachten. Nederlandse vlag. Wij hebben de navolgende bevrachtingen mede te delen: ZEENYMPH door de Factorij tot NLG 110 voor koffij, suiker en katoen, van Samarang naar Amsterdam. MARIA AGNES NLG 100 voor suiker en NLG 85 voor tabak; JAVA PACKET NLG 100 voor suiker en rijst en NLG 90 voor thee; FRIESLAND NLG 100 voor suiker, allen naar Amsterdam. HENDRIKA NLG 100 voor suiker; FRANCINA WILHELMINA NLG 100 voor suiker en NLG 85 voor tabak naar Rotterdam.
Onbevracht zijn op het moment de Nederlandse schepen EUTERPE, S. VAN HEEL en MARIA ELISE.
Het Amerikaanse schip BEVERLY is onder Nederlandse vlag gebracht; bestemming nog niet bekend.

Afbeelding
Datum 05 april 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 26 februari. Het enige charter sedert ons vorig bericht afgesloten was het Nederlandse schip  S. VAN HEEL naar Nederland à NLG 110 voor suiker NLG 125 voor arak. Op het ogenblik zijn, daar geen nieuwe arrivementen van Europa plaats vonden, ook geen andere schepen ter bevrachting over als de BEVERLY.
Het Nederlandse schip EUTERPE wacht de Nederlandsche Handel Maatschappij bevrachting af.

Afbeelding
Datum 28 april 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 maart. Vrachten, Nederlandse vlag. Ten gevolge van de weinige disponibele schepen hebben wij slechts de navolgende bevrachtingen mede te delen. S. VAN HEEL tot NLG 110 voor suiker, NLG 125 voor arak en NLG 97.50 voor tabak, op de kust te laden naar Rotterdam en de ALBRECHT BEIJLING NLG 110 voor suiker, ook naar Rotterdam te Pekalongan te laden. AUSTRALIË NLG 110 voor suiker en NLG 90 voor tabak en WILLEM DANIËL NLG 110 voor suiker naar Nederland. BREDERODE werd in Australië gecharterd om alhier voor die kolonie te laden.
Onbevrachte schepen: het Nederlands-Indische schip ALEXANDER (ex Amerikaans BEVERLEY) en het Nederlandse schip JOHANNA.

Afbeelding
Datum 02 oktober 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 1 oktober. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn aangenomen voor de overvoer van 400.000 kg. cokes naar Soerabaija het schip S. VAN HEEL, kapt. D.H. Dietz, tot de vracht van NLG 20,90 per 1000 kg, en voor de overvoer ener lading steenkolen van Birkenhead naar Soerabaija het schip DIONISIA CATHARINA, kapt. C. Jaski.

Afbeelding
Datum 10 januari 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 9 januari. Ten gevolge van de afschaffing van het sedert jaren in gebruik zijnde stelsel van beurtbevrachting van de Nederlandsche Handel-Maatschappij voor de overvoer van producten van Java naar Nederland, heeft de maatschappij dezer dagen de rederijen uitgenodigd tot een inschrijving op de bekende condities ten vorige jare vastgesteld en waarvan indertijd is melding gemaakt.
Gisteren had alsnu ten kantore van de directie in het openbaar de opening van de ingekomen inschrijvingsbiljetten plaats en wel met het navolgende resultaat:
Ingeschreven zijn de navolgende schepen: GOEDE VERWACHTING, van Amsterdam, 396 last, naar Amsterdam NLG 94,79; HELENA HENRIETTE, van Amsterdam, 243 last, naar Amsterdam NLG 109,50; NEDERLAND EN ORANJE, van Amsterdam, 319 last, naar Amsterdam NLG 93, naar Rotterdam NLG 94; CONSTANCE, van Amsterdam, 381 last, naar Amsterdam NLG 120; CELEBES, van Amsterdam, 250 last, naar Amsterdam NLG 110; MARIA ELISE, van Amsterdam 398 last, naar Amsterdam NLG 100; GALILEÏ, van Amsterdam, 392 last, naar Amsterdam NLG 104,43, naar Rotterdam NLG 104,43, naar Dordrecht NLG 109,43; MENTOR, van Amsterdam, 294 last, naar Amsterdam NLG 104,43, naar Rotterdam NLG 104,43, naar Dordrecht NLG 109,43; PETRONELLA, van Amsterdam, 295 last, naar Amsterdam NLG 109; CHRISTINE, van Amsterdam, 250 last, naar Amsterdam NLG 109; WIJK AAN ZEE, van Amsterdam, 385 last, naar Amsterdam NLG 105; PASSAROEANG, van Amsterdam, 325 last, naar Amsterdam NLG 99; JUPITER, van Amsterdam, 387 last, naar Amsterdam NLG 117; MARIA, van Amsterdam, 255 last, naar Amsterdam NLG 108,25; BARON VAN HEEMSTRA, van Middelburg, 397 last, naar Middelburg NLG 102; KONING WILLEM II, van Amsterdam, 383 last, naar Amsterdam NLG 98; WALCHEREN, van Middelburg, 234 last, naar Amsterdam NLG 109,94, naar Rotterdam NLG 104,74, naar Dordrecht NLG 104,74, naar Schiedam NLG 104,74, naar Middelburg NLG 104,74; REGINA MARIS, van Middelburg, 399 last, naar Amsterdam NLG 109,94, naar Rotterdam NLG 104,74, naar Dordrecht NLG 104,74, naar Schiedam NLG 104,74, naar Middelburg NLG 107,74; HELLEVOETSLUIS, van Dordrecht, 333 last, naar Amsterdam NLG 100, naar Rotterdam NLG 95, naar Dordrecht NLG 95, naar Schiedam NLG 95; MAARTEN VAN ROSSEM, van Rotterdam, 381 last, naar Amsterdam NLG 104, naar Rotterdam NLG 94, naar Dordrecht NLG 96, naar Schiedam NLG 95, naar Middelburg NLG 99; IDUNA, van Rotterdam, 161 last, naar Amsterdam NLG 102,50, naar Rotterdam NLG 102,50, naar Dordrecht NLG 102,50, naar Schiedam NLG 102,50, naar Middelburg NLG 102,50; HAEMSTEDE, van Zierikzee, 391 last, naar Middelburg NLG 99,95; CATHARINA MARIA, van Zierikzee, 398 last, naar Middelburg NLG 99,95; JACOBUS CHRISTINA, van Amsterdam, 240 last, naar Amsterdam NLG 97,45; AZIA, van Amsterdam, 235 last, naar Amsterdam NLG 97,45; NIEUWE WATERWEG, van Alblasserdam, 744 last, naar Amsterdam NLG 94,89, naar Rotterdam NLG 94,89, naar Dordrecht NLG 94,89, naar Schiedam NLG 94,89, naar Middelburg NLG 94,89; S. VAN HEEL, van Alblasserdam, 392 last, naar Amsterdam NLG 104,84, naar Rotterdam NLG 104,84, naar Dordrecht NLG 104,84, naar Schiedam NLG 104,84, naar Middelburg NLG 104,84; EENSGEZINDHEID, van Amsterdam, 228 last, naar Amsterdam NLG 107,50; LOUIS MEIJER, van ’s Gravenhage, 399 last, naar Amsterdam NLG 105, naar Rotterdam NLG 98,50, naar Dordrecht NLG 98,50, naar Schiedam NLG 98,50, naar Middelburg NLG 99,50; ERASMUS, van Rotterdam, 655 last, naar Amsterdam NLG 95, naar Rotterdam NLG 89, naar Dordrecht NLG 91, naar Schiedam NLG 90, naar Middelburg NLG 94; ANNA, van Rotterdam, 441 last, naar Amsterdam NLG 102,50, naar Rotterdam NLG 95, naar Dordrecht NLG 97,50, naar Schiedam NLG 95, naar Middelburg NLG 97,50; HONGBIJ, van Alblasserdam, 399 last, naar Amsterdam NLG 94,89, naar Rotterdam NLG 94,89, naar Dordrecht NLG 94,89, naar Schiedam NLG 94,89, naar Middelburg NLG 94,89; BILDERDIJK, van Rotterdam, 399 last, naar Amsterdam NLG 103,50, naar Rotterdam NLG 99,50, naar Dordrecht NLG 101, naar Schiedam NLG 100. De schepen moeten in de volgende maand zeilklaar liggen, of, die reeds op uitreis zijn, vóór of op 10 juni e.k. op Java disponibel gesteld worden. Over enige dagen zal de Handelmaatschappij op de gedane aanbiedingen een besluit nemen.

Afbeelding
Datum 12 maart 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Shields, 9 maart. Er wordt gemeld, dat een Nederlands schip, van Nederland naar Shields bestemd om in de Tyne een lading steenkolen voor Batavia in te nemen, reeds sedert drie dagen geleden in de open zee op sleeptouw genomen was door een sleepboot van Shields, doch ten gevolge van het stormachtige weer was het genoodzaakt om de sleepkabel te laten slippen en het schip is tot op dit ogenblijk nog niet in staat geweest de Tyne te bereiken. (opm: mogelijk de bark S. VAN HEEL, zie NRC 160368)

Afbeelding
Datum 13 maart 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 maart. Ter overvoer van producten van Java naar Nederland zijn op heden bij de Nederlandsche Handel-Maatschappij de navolgende schepen ingeschreven:
CORNELIA, van Amsterdam (440 last), vracht naar Amsterdam NLG 89,89, Rotterdam NLG 94,89, Dordrecht NLG 94,89, Shiedam NLG 94,89; SLIEDRECHT, van Amsterdam (360 last) naar Amsterdam NLG 98,-, Rotterdam NLG 102,-; KAAP HOORN, van Rotterdam (251 last) naar Amsterdam NLG 105,-, Rotterdam NLG 105,-, Dordrecht NLG 106,-, Schiedam NLG 106,-; CHERIBON, van Rotterdam (398 last) naar Amsterdam NLG 105,-, Rotterdam NLG 105,-; NICOLAAS WITSEN, van Amsterdam (352 last) naar Amsterdam NLG 104,75; STAD DOCKUM, van Amsterdam (206 last) naar Amsterdam NLG 92,-; MARIA ELISE, van Amsterdam (398 last) naar Amsterdam NLG 89,99: MARIA VERONICA, van Amsterdam (392 last) naar Amsterdam NLG 94,95, naar Rotterdam NLG 98,95; ELIZABETH, van Amsterdam (610 last) naar Amsterdam 89,90, naar Rotterdam NLG 93,-; VERTROUWEN, van Amsterdam (360 last) naar Amsterdam NLG 94,48; PRESIDENT PLATE, (396 last) naar Amsterdam NLG 94,80, Rotterdam 94,80; CELEBES, van Amsterdam (250 last) naar Amsterdam NLG 110,-; CONSTANCE, van Amsterdam (381 last) naar Amsterdam NLG 210,-; KANDANGHAUER, van Amsterdam (382 last) naar Amsterdam NLG 95,80; ANNA DIGMA, van Amsterdam (498 last) naar Amsterdam NLG 89,75, Rotterdam NLG 92,-, Dordrecht NLG 92,- Schiedam NLG 94,-, Middelburg NLG 100,-; INSULINDE, van Amsterdam (516 last) naar Amsterdam NLG 93,68, Rotterdam NLG 98,68, Dordrecht NLG 98,68, Schiedam NLG 98,68; MENTOR, van Amsterdam (293 last) naar Amsterdam NLG 93,68, Rotterdam NLG 98,68, Dordrecht NLG 98,68, Schiedam NLG 98,68; BROUWERSHAVEN, van Rotterdam (316 last) naar Amsterdam NLG 99,-, Rotterdam NLG 89,-, Dordrecht NLG 91,-, Schiedam NLG 90,-, Middelburg NLG 94,-; EENSGEZINDHEID, van Amsterdam (228 last) naar Amsterdam NLG 99,75; JACOBA CHRISTINA, van Amsterdam (240 last) naar Amsterdam NLG 91,94; AZIA, van Amsterdam (235 last) naar Amsterdam NLG 91,94; SOERABAYA PACKET, van Amsterdam (262 last) naar Amsterdam NLG 94,49; SUSANNA JOHANNA, van Rotterdam (261 last) naar Amsterdam NLG 94,-, Rotterdam NLG 91,90, Dordrecht NLG 92,-, Schiedam NLG 92,-, Middelburg NLG 92,-; CATHERINA MARIA, van Zierikzee (398 last) naar Middelburg NLG 88,88; ADRIANA PETRONELLA, van Rotterdam (348 last) naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 90,-, Dordrecht NLG 92,-, Schiedam NLG 90,-, Middelburg NLG 100,-; WILHELMINA, van Rotterdam (377 last) naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 95,-, Dordrecht NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 100,-; KOSMOPOLIET II, van Dordrecht (569 last) naar Amsterdam NLG 105,-, Rotterdam NLG 94,75, Dordrecht NLG 94,75, Schiedam NLG 94,75; DORDRECHT, van Dordrecht (399 last) naar Amsterdam NLG 99,89, Rotterdam NLG 89,89, Dordrecht NLG 89,89, Schiedam NLG 89,89; HELVOETSLUIS, van Dordrecht (333 last) naar Amsterdam NLG 99,89, Rotterdam NLG 89,89, Dordrecht NLG 89,89, Schiedam NLG 89,89; ST. JAN, van Schiedam (308 last) naar Rotterdam NLG 90,98, Dordrecht NLG 91,98, Schiedam NLG 90,98, Middelburg NLG 93,98; S. VAN HEEL, van Alblasserdam (392 last) naar Amsterdam NLG 94,94, Rotterdam NLG 91,91, Dordrecht NLG 92,92, Schiedam NLG 92,92, Middelburg NLG 93,93; PROF. VAN DER BOON MESCH, van ‘s-Gravenhage (394 last) naar Amsterdam NLG 99,-, Rotterdam NLG 95,-, Dordrecht NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 96,-; CORTGENE, van Rotterdam (397 last) naar Rotterdam NLG 94,98; JASON, van Rotterdam (438 last) naar Rotterdam NLG 94,98; HELENA & ANNA, van Rotterdam (455 last) naar Amsterdam NLG 97,-, Rotterdam NLG 93,35, Dordrecht NLG 94,-, Schiedam NLG 94,-, Middelburg NLG 97,-; EUROPA, van Rotterdam (669 last) naar Amsterdam NLG 95,45, Rotterdam NLG 91,85, Dordrecht NLG 92,-, Schiedam NLG 92,-, Middelburg NLG 95,-; SUSANNA, van Rotterdam (476 last) naar Amsterdam NLG 97,-, Rotterdam NLG 93,35, Dordrecht NLG 94,-, Schiedam NLG 94,-, Middelburg NLG 97,-; JOHANNA MARIA, van Rotterdam (472 last) naar Amsterdam NLG 95,45, Rotterdam NLG 92,85, Dordrecht NLG 93,-, Schiedam NLG 93,-, Middelburg NLG 96,-; COPERNICUS, van Rotterdam (392 last) naar Amsterdam NLG 99,74, Rotterdam NLG 92,74, Dordrecht NLG 93,74, Schiedam NLG 92,74, Middelburg NLG 99,74; KORTENAER, van Rotterdam (513 last) naar Amsterdam NLG 94,74, Rotterdam NLG 88,74, Dordrecht NLG 89,74, Schiedam NLG 88,74, Middelburg NLG 94,74; MINISTER THORBECKE, van Alblasserdam (299 last) naar Amsterdam NLG 92,-, Rotterdam NLG 88,-, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 89,-, Middelburg NLG 91,-; PRESIDENT V. RIJCKEVORSEL, van Rotterdam (449 last) naar Amsterdam NLG 91,90, Rotterdam NLG 87,90, Dordrecht NLG 89,90, Schiedam NLG 88,90, Middelburg NLG 91,90; BILDERDIJK, van Rotterdam (399 last) naar Amsterdam NLG 94,95, Rotterdam NLG 89,45, Schiedam NLG 90,45, Middelburg NLG 91,95; NOACH, van Kinderdijk (471 last) naar Rotterdam NLG 90,-, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 90,-; TWEE CORNELISSEN, van Alblasserdam (392 last) naar Amsterdam NLG 92,-, Rotterdam NLG 88,-, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 89,-, Middelburg NLG 91,-; ROBERTUS HENDRIKUS, van Rotterdam (397 last) naar Amsterdam NLG 95,95, Rotterdam NLG 91,95, Dordrecht NLG 93,-, Schiedam NLG 93,-.

Afbeelding
Datum 14 maart 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Deal, 12 maart. Het Nederlandse schip S. VAN HEEL, kapt. Van Munchen, van Sunderland naar Batavia bestemd, is alhier voorzien geworden met een anker en 105 vadems ketting, in de plaats voor die, welke het verloren heeft.

Afbeelding
Datum 15 maart 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Ramsgate, 13 maart. Het schip S. VAN HEEL, kapt. Van Munchen, van Sunderland naar Batavia bestemd, geladen met steenkolen, stootte door het breken van de sleepkabel tegen de havendam en zit nu aan de buitenzijde aan de grond.

Afbeelding
Datum 16 maart 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Ramsgate, 13 maart. Het Nederlandse barkschip S. VAN HEEL, kapt. Van Munchen, van Sunderland naar Java bestemd, is heden alhier binnengesleept door een sleepboot van de haven, doordien het aan de grond geraakt is. Het schip, niet aan het roer beantwoordende, stootte tegen het oostelijk havenhoofd, waardoor de bakboordsboeg werd beschadigd, de boegspriet gebroken en achter het hoofd gaande geraakte het schip op de bank, alwaar het nog zit. Het is bezig de lading steenkolen zoveel mogelijk overboord te werpen, ten einde met de opkomende vloed vlot gesleept te worden.
14 maart. Volgens telegrafisch bericht is de S. VAN HEEL vlot gekomen en alhier op de rede gebracht, omstreeks 100 ton steenkolen zijn overboord geworpen.

Afbeelding
Datum 10 mei 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 9 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 14 schepen als:
Voor Amsterdam: ALCYONE, kapt. J. Kruisinga, 249 lasten, vracht NLG 89,98; SLIEDRECHT, kapt. R.H. Borchers, 360 lasten, vracht NLG 90,-; CORNELIA ADOLFINA, kapt. J.G. de Roever, 398 lasten, vracht NLG 90,24; JAVA, kapt. M.C. Tuk, 683           lasten, vracht NLG 90,86; BESTEVAER, kapt. P.C. Rosier           , 393 lasten, vracht NLG 91,-; SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. L. Klein, 392 lasten, vracht NLG 91,-; ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. W. Witting, 305 lasten, vracht NLG 91,30 en JAVA PACKET, kapt. D. Crap Hellingman, 394 lasten, vracht           NLG 91,44.
Voor Rotterdam: HOLLANDSTROUW, kapt. B.J. Brauer, 399 lasten, vracht NLG 89,98; GUURTJE EN MARIA, kapt.            W. Flens JHzn, 376 lasten, vracht NLG 90,-; LANDBOUW, kapt. A. Sissingh, 383 lasten, vracht NLG 90,- en MARIA EN ELISABETH, kapt. E.F. Bonjer, 718 lasten, vracht NLG 90,38.
Voor Dordrecht: RIDDERKERK, kapt. C.J. Bunk, 399 lasten, vracht NLG 90,-.
Voor Middelburg: S. VAN HEEL, kapt. F.W.A. van Munchen, 392 lasten, vracht NLG 89,89.

Afbeelding
Datum 14 november 1868
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 21 oktober. Aangekomen schepen: ALDEBARAN, kapt. Meyboom; BESTEVAER, kapt. Rosier; DAGERAAD, kapt. Duinkerken; DOESBORGH, kapt. Spaanderman; GRAAFSTROOM, kapt. Rösingh; HENRIËTTE MARIA, kapt. Tjebbes; INDIA PACKET, kapt. Diepering; JANNETJE, kapt. Van Striemen; JAVA PACKET, kapt. Crap Hellingman; JOHANNA CHRISTINA, kapt. Rosingh; JOHANNES LODEWIJK, kapt. Van Delft; MARIA EN ELISABETH, kapt. Bonjer; RIDDERKERK, kapt. Buuk; S. VAN HEEL, kapt. von Munchen; YMUIDEN, kapt. De Jongh; ZEENIMPH, kapt. Grandt van Roggen.
Vertrokken schepen: ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. De Haan; ANTJE, kapt. Van der Hoog; CORNELIA EN GEERTRUIDA, kapt. Wielema; CORTGENE, kapt. Wemmerus; FRIESLAND, kapt. Sipkes; HELENA EN ANNA, kapt. Van Aalborg; HOEK VAN HOLLAND, kapt. Bakker.

Afbeelding
Datum 09 december 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 8 december. Bij de plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java zijn aangeboden aan de Nederlandsche Handel Maatschappij: INDIA PACKET, 400 lasten, vracht naar Amsterdam NLG 69,47, naar Rotterdam NLG 74,47, naar Dordrecht NLG 79,47, naar Middelburg NLG 84,47, naar Schiedam NLG 74,47; AMSTELSTROOM, 378 lasten, naar Amsterdam NLG 76,20; GALILEI, 392 lasten, naar Amsterdam NLG 89,69, naar Rotterdam NLG 92,69; CALIFORNIA, 343 lasten, naar Amsterdam NLG 82,49, naar Rotterdam NLG 85,49, naar Dordrecht NLG 85,49, naar Schiedam NLG 85,49; TELANAK, 398 lasten, naar Amsterdam NLG 83,30; DEN ELSHOUT, 332 lasten, naar Amsterdam NLG 98; PETRONELLA, 295 lasten, naar Amsterdam NLG 79,74; GESINA MARIA, 267 lasten, naar Amsterdam NLG 87,50; ESTAFETTE, 224 lasten, naar Amsterdam NLG 78,72; GERARD PIETER SERVATIUS, 350 lasten, naar Amsterdam NLG 86,90; OCEAAN, 486 lasten, naar Amsterdam NLG 90, naar Rotterdam NLG 90, naar Dordrecht NLG 90, naar Schiedam NLG 90; FRIESLAND, 378 lasten, naar Amsterdam NLG 69,96; ELECTRA, 590 lasten, naar Amsterdam NLG 64,87; AUSTRALIË, 355 lasten, naar Amsterdam NLG 79,79, naar Rotterdam NLG 82,49; GRONDWET, 396 lasten, naar Rotterdam NLG 83, naar Middelburg NLG 79,50; HAAMSTEDE, 391 lasten, naar Rotterdam NLG 83, naar Middelburg NLG 79,50; AUGUSTE, 316 lasten, naar Amsterdam NLG 94,98; STAATSRAAD VAN EWIJCK, 396 lasten, naar Amsterdam NLG 94,98; JONGE CORNELIS, 348 lasten, naar Amsterdam NLG 79,97, naar Rotterdam NLG 78,97, naar Dordrecht NLG 78,97, naar Middelburg NLG 79,97, naar Schiedam NLG 78,97; NEDERLAND, 321 lasten, naar Amsterdam NLG 92, naar Rotterdam NLG 90, naar Dordrecht NLG 90, naar Middelburg NLG 91, naar Schiedam NLG 90; ANNA MARGARETHA, 392 lasten, naar Amsterdam NLG 88,88, naar Rotterdam NLG 84,84, naar Dordrecht NLG 84,84, naar Middelburg NLG 88,88, naar Schiedam NLG 84,84; NIEUWE WATERWEG II, 757 lasten, naar Amsterdam NLG 78,78, naar Rotterdam NLG 74,47, naar Dordrecht NLG 74,47, naar Middelburg NLG 78,78, naar Schiedam NLG 74,47; BEZOEKI, 394 lasten, naar Rotterdam NLG 74,87; PHILIPS VAN MARNIX, 800 lasten, naar Rotterdam NLG 71,99, naar Dordrecht NLG 71,99, naar Middelburg NLG 71,99, naar Schiedam NLG 71,99; ZUID-HOLLAND, 682 lasten, naar Amsterdam NLG 82, naar Rotterdam NLG 79,86, naar Dordrecht NLG 79,86, naar Middelburg NLG 81, naar Schiedam NLG 79,86; UTRECHT, 1063 lasten, naar Rotterdam NLG 69,99, naar Dordrecht NLG 89,99, naar Middelburg NLG 71,99, naar Schiedam NLG 69,99; PETRONELLA, 399 lasten, naar Amsterdam NLG 81, naar Rotterdam NLG 79, naar Dordrecht NLG 79, naar Middelburg NLG 79, naar Schiedam NLG 79; JONGE JAN, 407 lasten, naar Amsterdam NLG 82, naar Rotterdam NLG 78, naar Dordrecht NLG 79, naar Middelburg NLG 80, naar Schiedam NLG 79; MARIA ADRIANA, 379 lasten, naar Amsterdam NLG 76, naar Rotterdam NLG 72, naar Dordrecht NLG 73, naar Middelburg NLG 74, naar Schiedam NLG 73.

Afbeelding
Datum 09 februari 1870
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 8 februari. Gisteren avond is het barkschip ANNA MARGARETHA, kapt. Von Munchen, liggende in de haven aan de scheepswerf te Papendrecht, door de felle Z.O. wind op zijde geslagen en vol water gelopen.
(opm: zie ook DC 120270)

Afbeelding
Datum 12 februari 1870
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 11 februari. Het barkschip ANNA MARGARETHA, kapt. Von Munchen, dat maandag in de haven der sleephelling te Papendrecht op zijde was gewaaid, is heden weder recht gekomen.

Afbeelding
Datum 16 februari 1870
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 14 februari. Het schip ANNA MARGARETHA, kapt. F.W.A von Munchen, van Rotterdam naar Samarang, met schade te Dordrecht teruggekomen, is daar op de helling staande omgevallen en heeft daardoor belangrijke schade bekomen.

Afbeelding
Datum 15 juni 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 14 juni. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij: ARIE EN BETSY, 391 lasten, naar Amsterdam NLG 78,40; OCEAAN, 486 lasten, naar Amsterdam NLG 79,45, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 82; JACOB ROGGEVEEN, 377 lasten, naar Amsterdam NLG 76,93; MAIBIT, 609 lasten, naar Amsterdam NLG 74,55; DEN ELSHOUT, 332 lasten, naar Amsterdam NLG 87; CONSTANCE, 381 lasten, naar Amsterdam, NLG 84; HOLLANDS TROUW, 387 lasten, naar Amsterdam, NLG 82; MENTOR, 296 lasten, naar Amsterdam NLG 79,68; GALILEI, 392 lasten, naar Amsterdam NLG 97,68; MEESTER JACOB VAN LENNEP, 404 lasten, naar Amsterdam NLG 75,97; FERDINAND EN LOUIS, 268 lasten naar Amsterdam, NLG 77,47; NICOLAAS WITSEN, 352 lasten, naar Amsterdam NLG 76,93; GESINA MARIA, 267 lasten, naar Amsterdam NLG 76,93; AUGUSTE, 316 lasten, naar Amsterdam NLG 76,79; A.M.E., 422 lasten, naar Amsterdam NLG 74,67; H.W.M., 473 lasten, naar Amsterdam NLG 75,67; HAAMSTEDE, 391 lasten, naar Amsterdam NLG 80,70, naar Rotterdam NLG 79,80, naar Middelburg NLG 78,60; CATHARINA MARIA, 398 lasten, naar Rotterdam NLG 79,80, naar Middelburg NLG 78,60; BATO, 794 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 74,90, naar Middelburg NLG 80; CORNELIS GIPS, 343 lasten, naar Amsterdam, NLG 83, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 76,99, naar Middelburg NLG 78,99; BARON VAN HEEMSTRA, 397 lasten, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 76,85, naar Middelburg NLG 74,98; BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG, 395 lasten, naar Amsterdam NLG 88, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 86,50, naar Middelburg NLG 85; REGINA MARIS, 399 lasten, naar Amsterdam NLG 83, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 81,50, naar Middelburg NLG 80; SUSANNA EN ELISABETH, 390 lasten, naar Amsterdam NLG 83, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 81,50, naar Middelburg NLG 80; KOSMOPOLIET II, 569 lasten, naar Amsterdam NLG 84,75, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 79,75; ANNA EN JOHANNA, 312 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 89, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 85; MARIA ELIZABETH, 718 lasten, naar Amsterdam NLG 79,89, naar Rotterdam NLG 76,89, naar Dordrecht en Schiedam NLG 77,24, naar Middelburg NLG 78,24; NOACH III, 590 lasten, naar Rotterdam en Schiedam NLG 82; LAURENS COSTER, 692 lasten, naar Amsterdam NLG 81,82, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 77,77; WILLEM POOLMAN, 813 lasten, naar Amsterdam, NLG 81,82 naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 77,76; JONGE JAN, 407 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 81,98, naar Rotterdam en Schiedam NLG 77,98, naar Dordrecht NLG 78,98; PETRONELLA, 399 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 79,90; HELENA, 395 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 79,78, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 75,74; CORNELIA, 769 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 75,40; OCEANUS, 613 lasten, naar Amsterdam NLG 78, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 75; MAASSLUIS, 471 lasten, naar Amsterdam NLG 82,99, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 78,99, naar Middelburg NLG 79,99; GIJSBERTUS HERMANUS, 603 lasten, naar Amsterdam, Dordrecht en Middelburg NLG 76,96, naar Rotterdam en Schiedam NLG 75,96; CATHARINA MARIA, 337 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 76,95, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 74,45; ADA, 376 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 76,95, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 74,45; CONSTANTIA, 391 lasten, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 81,75; JONGE CORNELIS, 351 lasten, naar Amsterdam NLG 79,85, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 78,85, naar Middelburg NLG 81; ANNA MARGARETHA, 392 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam, NLG 75,74; VIJF VRIENDEN, 178 lasten, naar Rotterdam en Schiedam NLG 74,88, naar Dordrecht NLG 76,88, naar Middelburg NLG 79,88; CORNELIS SMIT, 399 lasten, naar Amsterdam NLG 84,57, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 80,75; OTTO, 373 lasten, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84,39; BATAVIA, 400 lasten, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84,39; KANAGAWA, 642 lasten, naar Rotterdam NLG 75,97, Schiedam NLG 76,50; OTTOLINA, 778 lasten, naar Rotterdam NLG 75,97, JASON, 438 lasten, naar Rotterdam en Schiedam NLG 89,95; HENRIETTA GERARDINA SUSANNA, 303 lasten, naar Rotterdam NLG 83,94, naar Dordrecht en Schiedam NLG 84,74.

Afbeelding
Datum 13 juli 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 juli. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel- Maatschappij.
JAN PIETERSZOON KOEN, 398 last, naar Amsterdam NLG 74,98, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 76; OCEAAN, 486 last, naar Amsterdam NLG 77,94, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 82; ANNA EN SOPHIA, 382 last, naar Amsterdam NLG 78,40; ARIA EN BETSY 391 last, naar Amsterdam NLG 78,40; MENTOR, 296 last, naar Amsterdam NLG 76,68; GALILEI, 392 last, naar Amsterdam NLG 77,68; VICE ADMIRAAL MAY, 399 last, naar Amsterdam NLG 80,88; H. W. M., 473 last, naar Amsterdam NLG 74,67; JAVA, 683 last, naar Amsterdam NLG 73,90; PASSAROEANG, 325 last, naar Amsterdam NLG 78,90; MR. JACOB VAN LENNEP, 436 last, naar Amsterdam NLG 74,69; FERDINAND EN LOUIS, 268 last, naar Amsterdam NLG 78,47; NICOLAAS WITSEN, 352 last, naar Amsterdam NLG 74,85; GESINA MARIA, 267 last, naar Amsterdam NLG 74,85; JACOB ROGGEVEEN, 377 last, naar Amsterdam NLG 74,85; AUGUSTE, 316 last, naar Amsterdam NLG 75,79; CORNELIS GIPS, 343 last, naar Amsterdam NLG 82, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 75,99, naar Middelburg NLG 78,99; MAARTEN VAN ROSSEM, 381 last, naar Amsterdam en Middelburg NLG 83,95, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 78,95; BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG, 395 last, naar Amsterdam NLG 88, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 86,50, Middelburg NLG 85; ANNA EN JOHANNA, 312 last, naar Amsterdam en Middelburg NLG 89, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 85; CATHARINA MARIA, 398 last, naar Rotterdam NLG 79,80, naar Middelburg NLG 78,60; HAAMSTEDE, 391 last, naar Amsterdam NLG 80,70, naar Rotterdam NLG 79,80, naar Middelburg NLG 78,60; JEDO, 399 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 80; BATO, 794 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 73,90, naar Middelburg NLG 79; MAASSLUIS, 471 last, naar Amsterdam NLG 76,96, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 74,40, naar Middelburg NLG 74,80; GIJSBERTUS HERMANUS, 603 last, naar Amsterdam en Middelburg NLG 74,60, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 74,40; MARIA ELISABETH, 738 last, naar Amsterdam en Middelburg NLG 77,74, naar Rotterdam NLG 73,74, naar Dordt en Schiedam NLG 74,24; PETRONELLA, 399 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordt, Middelburg en Schiedam NLG 79,90; CORNELIA, 769 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 74,80; HELENA, 395 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 74,29; KOSMOPOLIET III, 817 last, naar Amsterdam NLG 79,94, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 74,94; KOSMOPOLIET II, 569 last, naar Amsterdam NLG 84,75, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 79,75; LEOPOLD GRAAF VAN LIMBURG STIRUM, 399 last, naar Amsterdam en Middelburg, NLG 79,98, naar Rotterdam, NLG 74,98, naar Dordrecht NLG 76,98, naar Schiedam NLG 76,50; AEOLUS, 364 last, naar Rotterdam NLG 89,95, naar Schiedam NLG 89,95; JASON, 438 last, naar Rotterdam NLG 88,91, naar Schiedam NLG 88,91; VIJF VRIENDEN, 178 last, naar Rotterdam NLG 73,80 naar Dordrecht NLG 75,80, naar Middelburg NLG 78,80, naar Schiedam NLG 73,80 ; NESTOR, 834 last, naar Amsterdam en Rotterdam NLG 75,80; KANAGAWA 642 last, naar Rotterdam NLG 73,80; CONSTANTIA, 391 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 78,95; KENNEMERLAND, 763 last, naar Amsterdam NLG 73,97, naar Rotterdam NLG 78,97; ANNA MARGARETHA, 392 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 74,29; ALBLASSERWAARD, 390 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 74,29; ORTHELIUS, 392 last, naar Amsterdam NLG 78,99, naar Rotterdam NLG 83,99.

Afbeelding
Datum 17 december 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 november. Vrachten. Er heerst een iets flauwere stemming, grotendeels ten gevolge van de geringe hoeveelheid producten ter verscheping naar Nederland. De afdoeningen voor Nederlandse schepen sedert ons vorig bericht zijn geweest: naar Nederland: KANAGAWA NLG 72,50 voor suiker naar Rotterdam; GALILEI NLG 72,50 voor suiker naar Amsterdam; CORNELIA NLG 72,50 voor suiker naar Rotterdam; MAASSLUIS NLG 71,25 voor suiker naar Rotterdam; GIJSBERTUS HERMANUS NLG 70 voor suiker en koffie naar Rotterdam; ANNA MARGARETHA NLG 72,50 voor suiker, NLG 70 voor koffie naar Rotterdam; ORTELIUS, NLG 72,50 voor suiker naar Amsterdam; OCEAAN, NLG 72,50 voor suiker naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 04 april 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Tafelbaai, 5 maart. De Nederlandse bark ANNA MARGARETHA, kapt. Voogd v.d. Straaten, van Banjoewangie naar Rotterdam, is de 2de dezer hier binnengelopen om te repareren, hebbende veel slecht weder gedurende de reis ondervonden.

Afbeelding
Datum 05 april 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kaapstad, 4 maart. Het schip ANNA MARGARETHA, kapt. Voogd v.d. Straaten, van Banjoewangie naar Rotterdam, den 2 dezer lek in de Tafelbaai binnengelopen, maakt 2 duim water in het uur en zal gedeeltelijk lossen.

Afbeelding
Datum 27 april 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Kaapstad, 23 maart. Het schip ANNA MARGARETHA, kapt. De Voogd v.d. Straten, van Banjoewangie naar Rotterdam, alhier lek binnengelopen, (bevorens gemeld), moet op de slip halen en nieuw koperen. Van de lading zijn 495 balen koffie, 105 kranjangs suiker en 26 balen tabak wegens beschadiging verkocht.

Afbeelding
Datum 01 mei 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kaapstad, 19 maart. De wekelijkse vergadering van het havenbestuur werd gisteren gehouden, waarin discussie werd gevoerd naar aanleiding van de handelingen der agenten van het Nederlandse barkschip ANNA MARGARETHA, welke de lading van dat schip liet opslaan in het gouvernementsmagazijn en pakhuizen die zij in ’t midden der stad hadden gehuurd, waardoor rijloon van en naar het schip moest betaald worden, de huur hoger werd en de onkosten oneindig veel meer bedroegen dan wanneer de lading van dat schip in de pakhuizen van het dok ware opgeslagen, waarvan er verscheidene ledig stonden. Er werd besloten om met kapt. Juta daaromtrent een onderhoud te hebben en op een volgende vergadering zijn antwoord in overweging te nemen. Verder werd besloten, dat alle goederen welke langer dan 24 uren in de pakhuizen van het dok bleven, een huur zouden betalen, gerekend tegen 6 stuivers per week. De vergadering werd na de beraadslaging over enige minder belangrijke zaken gesloten.

Afbeelding
Datum 25 mei 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Kaapstad, 19 mei. Van de lading per het schip ANNA MARGARETHA, kapt. De Voogd van der Straaten, van Banjoewangie naar Rotterdam, alhier lek binnengelopen, zijn de 30e maart 326 balen koffie, 130 kranjangs suiker en 29 pakken tabak, en op 8 dezer 245 balen koffie en 216 kranjangs suiker wegens beschadigdheid verkocht. Het schip heeft veel geleden en staat thans op de sleephelling om gerepareerd en nieuw gekoperd te worden.

Afbeelding
Datum 14 juni 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Kaapstad, 4 mei. Het Nederlandse schip ANNA MARGARETHA, kapt. De Voogd van der Straten, van Banjoewangie naar Rotterdam, alhier lek binnengelopen – vroeger gemeld – is van de sleephelling gelaten en zal spoedig gereed zijn om de lading, waarvan nog 166 kranjangs suiker wegens beschadigdheid zijn verkocht, weder in te nemen.

Afbeelding
Datum 04 juli 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kaapstad, 1 juni. Het Nederlandse schip ANNA MARGARETHA, kapt. De Voogd van Straten, vóór enige maanden hier binnengelopen, heeft na gedane reparatie de reis naar Rotterdam voortgezet.

Afbeelding
Datum 25 augustus 1872
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Verkoping van schepen:
- het barkschip MARY EN HILLEGONDA, groot 754 tonnen, gebouwd in 1856, is uit de hand verkocht voor NLG 36.000.
- het barkschip ANNA MARGARETHA, groot 742 tonnen, gebouwd in 1855, is eveneens uit de hand verkocht, voor NLG 35.000.

Afbeelding