Inloggen
VRIENDENTROUW - ID 14790


Kroniekberichten

Datum 12 november 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 11 november. Door de scheepsbouwmeester J. Otto te Krimpen aan de IJssel is de 8e november, op de werf van C. v.d. Giessen te Stormpolder, de kiel gelegd voor een barkschip (opm: VRIENDENTROUW) van ongeveer 250 gemeten lasten, voor rekening ener rederij onder directie van de heer H.G. Croockewit, te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 24 augustus 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 23 augustus. Heden is van de werf van de scheepsbouwmeesters C. & A. van der Giessen te Stormpolder aan den IJssel met het beste gevolg te water gelaten het barkschip VRIENDENTROUW, groot 270 gemeten lasten, zullende gevoerd worden door kapt. Verhoeff, gebouwd voor de rederij van de heer H.G. Croockewit te Amsterdam, en is daarna de kiel gelegd van een barkschip, groot 400 lasten, genaamd HELENA EN ANNA, voor de rederij van de heer J.R. Veder te Rotterdam

Afbeelding
Datum 29 december 1855
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 29 december. Heden is hier aangekomen de Nederlandse bark VRIENDENTROUW, kapt. N.N. (opm: kapt. D. Grevelink), komende van Adelaide.

Afbeelding
Datum 25 september 1857
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. C. Ament en J.J. van der Meulen en C.S. Oolgaardt, makelaars, zullen op maandag de 28e september 1857, des avonds ten 6 ure, te Amsterdam, in de Nieuwe Stadsherberg, aan het IJ, verkopen:
- 1/32 aandeel in het barkschip VRIENDENTROUW, groot 496 tonnen, varende onder directie van de heer H.G. Croockewit.
- 1/32 aandeel in het barkschip de ZWAAN, groot 494 tonnen, varende onder directie van de heer H.G. Croockewit.
- 1/32 aandeel in het barkschip DERKINA TITIA, groot 422 tonnen, varende onder directie van heer J. van Maurik.
- 1/32 aandeel in het barkschip RABENHAUPT, groot 433 tonnen, varende onder directie van de heren Kranenborg & Zonen en C.M. Nap.
- 1/16 aandeel in het barkschip CORNELIA, groot 778 tonnen, varende onder directie van de heer J. & T. van Marselis.
- Een scheepsgiek, lang 26 vt., wijd 6 vt., met 4 riemen, roer, enz., liggende aan de Werf “De Vrede”, in de Groote Wittenburgerstraat.
Breder bij biljetten omschreven en bericht bij bovengenoemde makelaars.

Afbeelding
Datum 01 mei 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. W. Bakker Bzn, makelaar, presenteert op maandag de 10e mei 1858, des avonds na 6 ure, in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ, te Amsterdam te verkopen:
- 1/20e Aandeel in het barkschip BALTIMORE, gemeten op 625 tonnen, gevoerd door kapt. G.H. Brakke, varende onder directie van de heren L. Bienfait & Zoon.
- 1/30e Aandeel in het klipper fregatschip HENRIETTA MARIA, gemeten op 801 tonnen, gevoerd door kapt. N.D. de Boer, varende onder directie van de heren L. Bienfait & Zoon.
- 2/32e Aandelen in het barkschip VRIENDENTROUW, gemeten op 496 tonnen, gevoerd door kapt. D. Grevelink, varende onder directie van de heer H.G. Croockewit.
- Een aandeel, groot NLG 1.000, in de Reederij-Sociëteit, gevestigd te Amsterdam, onder de firma J. Rahder & Co.
Iemand nader onderricht begerende, spreke met bovengenoemde makelaar.

Afbeelding
Datum 17 mei 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. B.D. Bosscher en E.G. Bosscher, makelaars, zullen op dinsdag de 25e mei 1858, des avonds ten zes ure, te Amsterdam in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ verkopen:
- 1/32 Aandeel in het gekoperd Nederlands barkschip VRIENDENTROUW, gemeten op 496 tonnen, gevoerd door kapt. D. Grevelink.
- 1/32 Aandeel in het gekoperd Nederlands barkschip ZWAAN, gemeten op 494 tonnen, gevoerd door kapt. K.J. van Hemert.
Beide schepen varende onder directie van de heer H.G. Croockewit. Breder volgens billetten en bericht bij bovengemelde makelaars.

Afbeelding
Datum 16 oktober 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 14 oktober. Volgens brief van kapt. D. Grevelink, voerende het schip (opm: bark) VRIENDENTROUW, van Cardiff van Singapore, in dato Anjer 10 augustus, was hetzelve aldaar aangekomen nadat het bij Tristan d'Acunha, zeer slecht weer had doorgestaan en een zware breker overgekregen, waarna het bleek, dat het schip water maakte. Het schip zou de volgende dag de reis voortzetten.

Afbeelding
Datum 28 december 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 9 november. Het grootste gedeelte der lading uit het schip (opm: fregat) ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. B. Koster, van hier naar de Golf van Perzië, met schade uit zee teruggekomen – zie N.R.C. van 16 dezer – zal in het schip (opm: bark) VRIENDENTROUW, kapt. D. Grevelink, overgeladen worden.

Afbeelding
Datum 18 oktober 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 augustus. Vrachten, Ofschoon men van vrachtverhoging spreekt, is die werkelijk nog niet te bespeuren. De Nederlandse MARIA ANNA werd bevracht naar Nederland. DOLFIJN, 300 ton, werd te Soerabaja opgenomen voor NLG 17,50 de koyang zout, van Sumanap naar Wijnkopersbaay. De A.R. FALCK is bestemd naar Japan.
DE VIJF GEBROEDERS, 887 ton, werd in veiling verkocht voor NLG 16.000 met inventaris en de ENTREPRISE (Engels) 228 ton, voor NLG 4.010 en de inventaris NLG 3.000. De BURRA BURRA (Engelse stoomboot) is te koop.
Disponibel zijn de Nederlands schepen AEGIDIA EN PAULINA, PHILIPS VAN MARNIX, JULIE CLAIRE, DOROTHEA HENRIETTE, WILLEM DE EERSTE, HELMERS, ST. JAN, IDA WILHELMINA, COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, LOUIS MEIJER, NOORD-BRABANT, ST. MICHAEL, ZAANSTROOM, CORNELIA EN GEERTRUIDA, BIESBOSCH, JACOBA HELENA, VRIENDENTROUW, PIETER, AGATHA EN MARIA, EDOUARD MARIE, MARIA CATHARINA, ARLEQUIN, STAD DOCKUM, HENRIETTE ELISABETH SUSANNE, en OUDERKERK AAN DE AMSTEL.
De Nederlandse schepen WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, DERKINA TITIA, CANTON, ZEEPLOEG, BURGERSTEYN, DRIE GEBROEDERS, LOUISE ROELOFFIENA (opm: ook LOUISE ROELOFFIENE), CHRISTINA HELENA, JAN VAN BRAKEL en JOHANNA maken kustreizen.

Afbeelding
Datum 31 oktober 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 7 september. Scheepsvrachten. Hoewel gedurende deze maand weinig bevrachtingen plaats hadden, begint men nu toch enige verbetering te bespeuren.
De PIETER bekwam NLG 45 voor suiker en NLG 55 voor arak op de kust. De MARIA ANNA, OUDERKERK AAN DEN AMSTEL en het Belgische schip PHILOTAXE (opm: kapt. Louis Weysen), laden voor eigen rekening; de PHOEBUS laadt voor Holland. De DOLFIJN werd te Soerabaija gecharterd voor een zoutvracht van Sumanap naar Wijnkoopsbaai tot NLG 17,50 per koijang. De COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM (662 ton) bekwam NLG 17.800. De A.R. FALCK is naar Japan vertrokken.
De VIJF GEBROEDERS (887 ton) werd met deszelfs inventaris op publieke veiling voor NLG 16.000 verkocht en het Eng. schip ENTERPRISE (228 ton) voor NLG 4.010 en deszelfs inventaris voor NLG 3.000. Het Engelse stoomschip BURRA-BURRA is door het gouvernement aangekocht voor NLG 110.000; het Bremer schip FIDES is te koop aangeboden.
De WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, DERKINA TITIA, CANTON, ZEEPLOEG, BULGERSTEIN, DRIE GEBROEDERS, CHRISTINA HELENA, JAN VAN BRAKEL, JOHANNA CORNELIA en GEERTRUIDA doen kustreizen.
De nu nog disponibele Nederlandse schepen zijn: AEGIDIA EN PAULINA, PHILIIPS VAN MARNIX, JULIE CLAIRE, DOROTHEA HENRIETTE, WILLEM DE EERSTE, HELMERS, ST. JAN, IDA WILHELMINA, LOUIS MEIJER, ST. MICHAEL, NOORD-BRABANT, ZAANSTROOM, BIESBOSCH, JACOBA HELENA, VRIENDENTROUW, AGATHA EN MARIA, EDOUARD MARIE, MARIA CATHARINA, ARLEQUIN, STAD DOCKUM, HENR. ELIS, SUSANNE, PAULINE, IJSSEL, PRINS MAURITS, HENRIETTE, LOUISE ROELOFFIENA, MARIA AGNES en LOEVESTEYN.

Afbeelding
Datum 12 november 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 september. Vrachten. Het aantal schepen enigszins verminderende en de producten langzamerhand disponibel wordende, was er enige vrachtverbetering merkbaar, maar is het raadselachtig hoe lang die zal aanhouden, met het oog op de vele zonder emplooi te Singapore en in China liggende schepen.
De volgende bevrachtingen vonden sedert de vorige mail plaats:
MARIA AGNES en MARIA CATHARINA laden voor eigen rekening. HELMERS, naar Macassar gezeild. NOORD BRABANT NLG 45 per last voor rijst te Indramayo; en NLG 45 voor suiker en NLG 40 voor thee alhier naar Holland. ST. MICHAEL, NLG 50, voor suiker en NLG 45 voor rijst op de kust, naar Holland. ARLEQUIN, 624 ton, verkreeg NLG 10.000 in eens naar de Golf van Perzië en terug. BEURS VAN ROTTERDAM, NLG 50, voor suiker te Soerabaija, en NLG 45 voor rijst te Indramayo, naar Rotterdam. VRIENDENTROUW, door de Nederlandsche Handel-Maatschappij opgenomen, à NLG 55 voor thee en suiker, te Cheribon en Pekalongan te laden naar Amsterdam. HENRIETTE ELISABETH SUSANNE, NLG 55, voor suiker te Passaroeang, en NLG 70 voor arak alhier naar Rotterdam. DOROTHEA HENRIETTE, is door het gouvernement opgenomen om troepen naar Banjermassing over te voeren.
De SPIRIT OF AGE (Engels) werd in publieke veiling voor NLG 12.000 verkocht, met inventaris daarbij. De FIDES (Bremen) en HERSCHEL (Hamburg) zijn te koop.
De volgende Nederlandse schepen zijn nog disponibel: AEGIDIA EN PAULINA, PHILIPS VAN MARNIX, JULIE CLAIRE, WILLEM DE EERSTE, SINT JAN, IDA WILHELMINA, LOUIS MEIJER, ZAANSTROOM, BIESBOSCH, JACOBA HELENA, AGATHA EN MARIA, EDOUARD MARIE, STAD DOCKUM, PAULINE, IJSSEL, PRINS MAURITS, HENRIETTE, TONIA, KOSMOPOLIET, COSMOPOLIET, ADÈLE, JOHANNA, KOERIER, EUTERPE, BULGERSTEYN, JACOBUS, WALCHEREN.
De WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, DERKINA TITIA, CANTON, ZEEPLOEG, DRIE GEBROEDERS, CHRISTINA HELENA, JAN VAN BRAKEL, CORNELIA EN GEERTRUIDA, IJSSEL, LOUISA ROELOFFINA (opm: brik LOUISE ROELOFFIENA), DOLFIJN, doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 28 november 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 8 oktober. Vrachten. Sedert de laatste berichten hebben weinig bevrachtingen plaats gehad, doch was echter enige verbetering te bespeuren.
NOORD-BRABANT bekwam NLG 45 voor rijst en suiker en NLG 40 voor thee, te Indramaijoe en hier te laden. ST. MICHAËL NLG 50 voor suiker en NLG 45 voor koffij en NLG 45 voor rijst op de kust te laden. BEURS VAN ROTTERDAM NLG 50 voor suiker en NLG 45 voor rijst op de kust te laden voor Rotterdam. Door de Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij werd gecharterd VRIENDENTROUW tot NLG 55 voor thee en suiker op de kust te laden voor Amsterdam; HENRIETTE ELISABETH SUSANNE NLG 55 voor suiker te Passaroean en NLG 70 voor arak hier te laden voor Rotterdam; KOSMOPOLIET NLG 60 voor suiker en NLG 55 voor koffij en thee te Soerabaija en Passaroeang te laden. JACOBUS NLG 60 voor suiker op de kust en NLG 55 voor thee hier te laden en CATHARINA MARIA NLG 60 voor suiker en NLG 55 voor koffij op de kust te laden. COSMOPOLIET bekwam NLG 55 voor suiker en koffij te Samarang en op de kust te laden. ARLEQUIN (324 ton) bekwam NLG 10.000 voor een reis naar de Golf van Perzië en terug. HELMERS vertrok naar Makassar, MARIA CATHARINA, MARIA AGNES en ADÈLE laden voor eigen rekening. DOROTHEA HENRIETTE werd door het gouvernement ingehuurd voor transport van troepen naar Banjermassing, terwijl de 17 volgende schepen voor de tweede Bonische expeditie zijn ingehuurd, als:
PHILIPS VAN MARNIX, WILLEM DE EERSTE, JOHANNA, ZAANSTROOM, BULGERSTEIN, LOEVESTEIN, SINT JAN, AEGIDIA EN PAULINE, LOUIS MEIJER, IDA WILHELMINA, GEERTRUIDA MARIA, STAATSRAAD COMM. VAN EWIJCK, STAD DOKKUM, CANTON, JACOBA HELENA, BIESBOSCH en ROBERTUS HENDRIKUS.
De WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, DERKINA TITIA, ZEEPLOEG, DRIE GEBROEDERS, CHRISTINA HELENA, JAN VAN BRAKEL, IJSSEL, CORNELIA EN GEERTRUIDA. LOUISA ROELOFFINE (opm: LOUISE ROELOFFIENA), DOLFIJN en HENRIETTE doen kustreizen.
Het Engelse schip SPIRIT OF THE AGE met averij alhier binnengelopen is afgekeurd en met deszelfs inventaris op vendutie verkocht voor NLG 12.000. Het Bremer schip FIDES en het Hamburger schip HERSCHEL zijn te koop aangeboden.
De nu nog disponibele schepen zijn: JULIE CLAIRE, AGATHA EN MARIA, PAULINE, EDOUARD MARIE, PRINS MAURITS, TONIA, KOERIER, EUTERPE, WALCHEREN, DOELWIJK, MINISTER PAHUD, ELIZABETH, ANNA EN ELISE, en SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN.

Afbeelding
Datum 13 juli 1861
Krant JB - Javabode

Het Nederlandse barkschip VRIENDENTROUW, kapt. D. Grevelink, is op zijn reis van Pasoeroean naar Batavia aan de grond gezeild op de klip van Pamanoekan en heeft een gedeelte der lading overboord moeten werpen om vlot te geraken.

Afbeelding
Datum 17 juli 1861
Krant JB - Javabode

Omtrent het stoten van het Nederlandse barkschip VRIENDENTROUW, in ons vorig nommer vermeld, kunnen wij nog mededelen, dat de klip van Pamanoekan ongeveer 4 geografische mijlen van de wal ligt, en wel zonder baken. De boei, daar vroeger aanwezig, is weggedreven of op een andere wijze daarvan verdwenen, zodat het vrezen staat, dat nog meer schepen het lot van de VRIENDENTROUW zullen delen, wanneer hier niet spoedig in wordt voorzien.

Afbeelding
Datum 24 augustus 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 14 juli. De (opm: bark) VRIENDENTROUW, kapt. D. Grevelink, van Bezoekie naar Nederland, heeft in de nabijheid van Pamanoekan op een klip gestoten. Men moest 1.800 balen koffij over boord werpen om het schip vlot te brengen en men zal de verdere lading nu moeten lossen om te repareren.

Afbeelding
Datum 27 augustus 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 15 juli. Het Nederlandse schip VRIENDENTROUW, kapt. D. Grevelink, van Passaroeang naar Amsterdam bestemd, is hier 11 dezer in averij binnengelopen, hebbende op het rif van Pamanoekan aan de grond gezeten. Men heeft 1800 balen koffij en 10 kisten koperen duiten over boord moeten werpen om het schip vlot te brengen.

Afbeelding
Datum 17 september 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 31 juli. De klip waarop het schip VRIENDENTROUW, kapt. D. Grevelink, van Passaroeang naar Amsterdam, gestoten heeft, ligt 4 geogr. mijlen van Pamanoekan uit de wal, en wel zonder baken. De boei daar vroeger aanwezig, is weggedreven of op een andere wijze daarvan verdwenen.

Afbeelding
Datum 26 april 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. H. I. Rietveld en G. J. Boelen, makelaars, zullen op maandag de 12e mei 1862, des avonds ten zes ure, te Amsterdam in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ verkopen:
Een extra, welbezeild, gekoperd en kopervast barkschip, varende onder Nederlandse vlag, genaamd: VRIENDENTROUW, gevoerd door kapt. D. Grevelink, volgens meetbrief lang 36 ellen, wijd 6 ellen 37 duimen, hol 5 ellen, en alzo gemeten op 510 tonnen of 269 lasten. Zijnde gebouwd en nieuw uitgehaald in den jare 1854. Het voorz. barkschip ligt in het Oosterdok, aan de Dijk.
Breder volgens inventarissen en bericht bij bovengemelde makelaars of bij de cargadoors de Vries en Co.

Afbeelding
Datum 14 mei 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen op maandag 12 mei in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ te Amsterdam: Nederlandse bark VRIENDENTROUW, om NLG. 30.400, in slag NLG 4800 verkocht. Koper: G.J. Boelen (opm: een makelaar, optredend voor A. Kuyper van Harpen & E. Sanders, Amsterdam. Herdoopt in: CHRISTINA)

Afbeelding
Datum 31 maart 1864
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 30 maart. Ofschoon onze regering officieus heeft ondersteund het verzoek van de Amsterdamse Kamer van Koophandel, strekkende om de neutrale lading van buitgemaakte schepen niet op te brengen, maar in een neutrale haven te lossen, hebben Oostenrijk en Pruissen, gelijk te wachten was, zich beroepende op de verklaring van 1856, toch geweigerd daaraan gevolg te geven.
               
DC 310364
Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: SARA, kapt. J.H. Stuit, van Londen, met stukgoederen; EENIGHEDEN, kapt. J. Jorgensen, van Rüsoer (opm: mogelijk Risør), met 291 tonnen hout; WATERLOO, kapt. R. Crash, van Newcastle, met 87 chaldrons steenkolen; LEVERET, kapt. E. Clark, van Newcastle, met 112 idem.
Helvoet, 29 maart. Aangekomen: FIORENTINE, kapt. Muhlmann, van Londen; QUEEN OF THE SEA, kapt. Maryfield, van Whitehaven; ANNA, van Bergen.
Brouwershaven, 28 maart. De AEGIDIA EN PAULINE, kapt. Hoogland, is uit zee teruggekomen en op de rede geankerd.
Brouwershaven, 29 maart. Gisteren aangekomen: ZEPHIR, kapt. Schey; PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, kapt. Rotgans qq., en MARY, kapt. Silversparre, allen van Batavia.
Vertrokken: DELFT, kapt. Van Geelkerken, naar New York.
Heden aangekomen: GRAAFSTROOM, kapt. De Boer, en NOVA ZEMBLA, kapt. Mammes,
beiden van Batavia; HUYDEKOPER, kapt. Blok, van Banjoewangie; SAGITARIUS, kapt.  Churnside, van St. Mark; SALTMARSH, kapt. Green van Londen; INTEGRITY, kapt. Biggs, van Newcastle.
Van Vlissingen vertrokken, 25 maart, CORNELIA ADOLPHINE, kapt. De Roever, naar Java.
Helvoet, 30 maart. Aangekomen: NORA, stoomschip, van Londen; SAGITARIUS, stoomschip, van Hull; MARY, kapt. Churnside, en SEAHORSE, kapt. Silverspan, beiden van Brouwershaven.
Vertrokken: HUYDEKOPER, kapt. Blok, naar Hull. De stomer ARY SCHEFFER ligt voor Pampus ten anker.
Brouwershaven, 30 maart. Vertrokken: INTEGRITY, Biggs, naar Dordrecht.
Te Liverpool uitgeklaard, 26 maart, SWAN, kapt. Couth, en JOSEPH AND MARY, kapt. Harry, beiden naar Dordt.
Van Cardiff vertrokken, 26 maart, JOSEPH WILLEM, kapt. Bik, naar Batavia.
Van Banjoewangie vertrokken, 19 januari, COUNTY OF AYR, kapt. Nicol, naar Rotterdam;  23, CATHARINA MARIA, kapt. Oomkens, naar Nederland; SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Klein, naar Rotterdam; ORTELIUS, kapt. Groote, naar Amsterdam;  JEDO, kapt. Van Rossen, naar Rotterdam; 28, REGINA MARIS, kapt. Ouwehand, en MARIA CATHERINA, kapt. De Bos. beiden naar Amsterdam.
Te Padang aangekomen, 18 januari, PADANG PACKET, kapt. Huidekoper, van Amsterdam; 29, MARIA MAGDALENA, kapt. Willenbrink, en 30, KAREL AUGUST, kapt. Meermans, beiden van Rotterdam.
Vertrokken, 14 januari, V.D.PALM, kapt. Van Katwijk, en 20, JOH. MARIA, kapt. Wilhelmi, beiden naar  Rotterdam.
Te Singapore aangekomen, 11 februari, BOSPHORUS, kapt. Kruisinga, van Rangoon.
Vertrokken, 9 februari, MARY GODDARD, kapt. Kievit, naar Hongkong.
Te Akyab aangekomen, 10 februari, VERDANDI, kapt. Lofquist, van Amsterdam.
In het gezicht, 16 februari, ZEEPAARD, kapt. Tjebbes, van Point de Galle.
Van Bassein vertrokken, 9 februari, ADMIRAAL DE WINTER, kapt. Bunnemeijer, naar Singapore.
Van Colombo vertrokken, 24 februari, COLOMBINE, kapt. Kok, naar Madras.
Aangekomen, op Java, vóór 27 januari, CHRISTINA, J.F. Remeüs, van Amsterdam.
Anjer gepasseerd, AUSTRALIË, kapt. J.G. Lucas, van Amsterdam naar Batavia.

Afbeelding
Datum 08 september 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 7 september. Volgens brief van kapt. J. F. Remeëus, voerende het schip CHRISTINA, van Banjoewangie in Texel binnen, had hij op de reis veel slecht weer en storm doorgestaan, en wel voornamelijk van 31 mei tot 16 juni, waardoor de verschansingen en sloep werden verbrijzeld, het groot marszeil en de stormfok wegsloegen, en schip en tuigage veel geleden hadden. Daar er veel zeewater, door het inslaan der kajuitskap, was binnengedrongen, en het schip zwaar gewerkt had, vreesde de kapitein voor schade aan de lading.

Afbeelding
Datum 24 maart 1868
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 26 februari. Aangekomen schepen: CHRISTINA, kapt. Remeeus; PRINSES AMELIA, kapt. Van Bentveld; TOLLENS, kapt. Verhagen.
Vertrokken: ALLEGONDA JACOBA, kapt. Mammes; BELLATRIX, kapt. Haacke; HENRIETTE ELISABETH SUSANNA, kapt. Meijboom; KOOPHANDEL, kapt. Muller; MARIA ADRIANA, kapt. Itz; NEPTUNUS, kapt. Lodewijks; PETRONELLA, kapt. Leicher; SILANTIUM, kapt. Van Leeuwen; VIJF VRIENDEN, kapt. Johan; WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, kapt. Zetteler; ANNA MARIA, kapt. Jager; VAN DER PALM, kapt. Van der Woude.

Afbeelding
Datum 08 april 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 7 april. Volgens brief van kapt. J.F. Remeeus, voerende het Nederlandse schip CHRISTINA, d.d. Batavia, 24 februari, had hij op Meinderts-droogte aan de grond gezeten, doch was zonder assistentie weer vlot geraakt en te Batavia door de experts nagezien. Hij was daarna naar Soerabaja vertrokken om aldaar te dokken.

Afbeelding
Datum 24 oktober 1868
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 23 oktober. Te Nieuwediep is op 20 oktober van Batavia binnengekomen, het schip CHRISTINA, kapt. Nieuwland qq. Volgens mededeling van de equipage, is de gezagvoerder R..., even als zijn echtgenote, op de terugreis, ter hoogte van Kaap de Goede Hoop, op een jammerlijke wijze om het leven gekomen. Men verhaalt namelijk dat ten gevolge van onenigheid, de vrouw over boord is gesprongen, en dat de kapitein haar onmiddellijk is nagesprongen en beiden verdronken zijn. De vaart van het schip verijdelde alle mogelijke hulp. (opm: het betreft hier kapt. Johan Felix Remeeus, op 12 september 1867 in tweede echt gehuwd met Helena Blaaupot, beiden op 4 augustus 1868 in positie 35º18’ ZB en 20º03’ OL verdronken)

Afbeelding