Inloggen
HENRIETTE CORNELIA - ID 14770


Kroniekberichten

Datum 01 juni 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 12 april. Scheepsvrachten. Nadat de PIO NONO tot GBP5,- via Akyab (opm: Sittwe) naar Nederland werd vervracht, en de AZIA suiker accepteerdetot NLG 80, werd bekend, dat de Factorij verscheidene schepen, waaronder de HENRIETTE CORNELIA, PALEMBANG, WILDEMAN en HENRIETTE MARIA, in haar gewone bevrachtingen opnam, gingen daardoor de vrachten iets hoger, en bedong de VAN GALEN NLG 82,50 voor rijst en NLG 92,50 voor suiker, alhier en te Soerabaija te laden, en later nog de RABENHAUPT NLG 80 voor rijst en NLG 90 voor suiker, alhierte laden, beiden naar Amsterdam. Alhier zijn dus alleen nog disponibel de TWEE GEBROEDERS en NEDERLAND, maar waarvan men zegt, dat een naar Japan zal gaan, terwijl de andere mede in de gewone bevrachting der Factorij zal worden opgenomen. Te Samarang is de VAN DER WERFF ladende tot NLG 90 naar Amsterdam. Te Sooerabaija is de NEPTUNUS tot NLG 82 ladende. Het aldaar aangekomen schip OUDERKERK AAN DEN AMSTEL is mede door de Factorij genomen, en de JAVA KOERIER laadt voor eigen rekening.

Afbeelding
Datum 02 juli 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 10 mei. Scheepsvrachten. Van de in ons vorig bericht vermelde schepen TWEE GEBROEDERS en NEDERLAND is de eerste door de factorij in de bevrachting opgenomen, terwijl de laatste, zo ook de HENRIETTE CORNELIA voor de Japanse reis zijn bevracht. De CHINA bedong NLG 97 voor suiker, alhier en te Indramajoe te laden, en MERCATOR NLG 97,50 voor suiker, te Soerabaija te laden, beiden naar Amsterdam. De VIJF GEBROEDERS en RESIDENT VAN SON zijn door de factorij bevracht tot NLG 95. terwijl nog onbestemd zijn de JAN DE WITT, BANTAM, OSIRIS, ZEELAND en ZAANSTROOM, maar welke alle nog naar de kust moeten om te lossen. De CATHARINA wordt voor eigen rekening beladen.

Afbeelding
Datum 03 juli 1855
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 10 mei. Vrachten wederom iets beter, door de Factorij NLG 95,- en particulier NLG 97,- en 97½ besteed. De schepen JAN DE WIT, ZEELAND en ZAANSTROOM liggen nog onbevracht.
De OSIRIS moet repareren en de PRINS HENDRIK (opm: zie NRC 040755) wordt of is afgekeurd. De Bremer brik CANOPUS is gecharterd voor Melbourne tot GBP 5,- dooréén. Voor de reis naar Japan zijn dit jaar twee schepen, de NEDERLAND en HENRIETTE CORNELIA, door het gouvernement genomen.

Afbeelding
Datum 29 oktober 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 10 september. Scheepsvrachten. De vrachten zijn enigszins verbeterd, daar het getal schepen op avontuur in de laatste tijd minder is. De TERNATE werd door de Nederlandsche Handel-Maatschappij opgenomen à NLG 100 per last in eens zonder meer alhier en op de kust te laden, naar Rotterdam. De KANDANGHAUER werd door het Gouvernement opgenomen à NLG 58.000 voor de overvoer naar Nederland van 350 matrozen. De EERSTELING werd door de Nederlandsche Handel-Maatschappij bevracht à NLG 105 voor suiker en NLG 100 voor rijst, op de kust te laden naar Rotterdam. De SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN en WILHELMINA EN CLARA zijn beide door de Nederlandsche Handel-Maatschappij opgenomen, de eerste à NLG 105 voor suiker en tabak en NLG 100 voor koffij, alhier en op de kust te laden voor Rotterdam, en de laatste à NLG 105 in eens zonder meer alhier en te Passaroeang te laden naar Amsterdam. De TONIA, GENERAAL MICHIELS, JULIA en ARDJOENO alle tot NLG 105 voor suiker en NLG 100 voor koffij naar Nederland. De JACOBA EN CHRISTINA bekwam NLG 105 voor suiker hier, en NLG 115 voor koffij te Padang te laden voor Amsterdam, de ADMIRAAL VAN KINSBERGEN NLG 105 voor rijst, NLG 110 voor suiker en koffij, NLG 120 voor arak (opm: rijstbrandewijn) en NLG 125 voor indigo en huiden naar Rotterdam, de JULIE NLG 107,50 voor suiker, NLG 110 voor lichte goederen en NLG 115 voor arak naar Amsterdam, hier te laden. De ZWALUW bekwam 0,65 dollar voor rijst naar China, op de kust te laden. De HENRIETTE CORNELIA laadt voor particuliere rekening naar Japan. De VREEDE en JACOBA CORNELIA zijn nog disponibel.

Afbeelding