Inloggen
CONSTANTIA EN ELISABETH - ID 14755


Kroniekberichten

Datum 28 juni 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

(Amsterdam (opm: geen datum). Heden is van de werf De Haan van de scheepsbouwmeesters J.R. Boelen & Zonen in de Grote Bikkerstraat te Amsterdam te water gelaten het barkschip CONSTANTIA EN ELISABETH, groot ongeveer 220 lasten, gebouwd voor rekening van de heren G. Hooft en W.H. van Notten en gevoerd zullende worden door kapt. A.J. Schoonenbosch.

Afbeelding
Datum 11 december 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 10 december. Het schip CONSTANTIA EN ELISABETH, gevoerd geweest door kapt. Schoonenbosch, van Akyab (opm: Sittwe) naar Falmouth, is, volgens brief van de eerste stuurman, in dato Tafelbaai 5 oktober, aldaar met gebroken roer binnengelopen na aanhoudend stormweer te hebben doorgestaan. Een gedeelte der lading moest gelost worden. De kapitein en de equipage waren aldaar ziek aangekomen en in het hospitaal opgenomen, alwaar de kapitein overleden was.

Afbeelding
Datum 13 maart 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 maart. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 28 schepen, als:
Voor Rotterdam: ZES GEZUSTERS, kapt. J.R. de Boer; KAAP HOORN, kapt. L.J. Dik; ABEL TASMAN, kapt. J. Hensing; GOUVERNEUR-GENERAAL ROCHUSSEN, kapt. C. la Seur (opm: C. Laseur); LOUIS, kapt. P.A. Hövig; EUGENIE, kapt. E.A. Bargman; KOOPHANDEL, kapt. L. Crevecoeur; VESTA, kapt. P.F. Rijken; VONDEL, kapt. B. Verhagen; HENDRIKA, kapt. U.H. Bonn; PRESIDENT PLATE, kapt. C.C. Hansen.
Voor Amsterdam: E.W. VAN DAM VAN ISSELT, kapt. J.F. Graadt van Roggen; JAVA, kapt. S. Stikkel van Dam; VIJF GEBROEDERS, kapt. N.N; LOUISE WILHELMINE, kapt. J.P. van Campen (opm: F.G. van Campen); PALEMBANG, kapt. J. Hoekstra; PASSAROEANG, kapt. C.C.B. Fullbrun; SIRIUS, kapt. H. Mulder; ZEELAND, kapt. H.P. Hazewinkel; STAATSRAAD VAN DER HOUVEN, kapt. F. Heymeriks; NIEUW-HOLLAND, kapt. L. Tuk; PHOEBUS, kapt. C.F. Beck; CONSTANTIA EN ELISABETH, kapt. J.D. Stolte; HENRIETTA, kapt. K. Haasnoot; JOHANNA ALIDA, kapt. S. Visman.
Voor Dordrecht: KOSMOPOLIET, kapt. J. Bouten.
Voor Schiedam: MERCATOR, kapt. C. van der Valk Jzn; SINT JAN, kapt. G.G. Lion.

Afbeelding
Datum 14 augustus 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Rio Janeiro, 14 juli. Het schip (opm: bark) CONSTANTIA EN ELISABETH, kapt. J.J.H. Stolte, van Antwerpen naar Batavia, alhier binnengelopen, heeft schade.

Afbeelding
Datum 11 oktober 1856
Krant JB - Javabode

Van goederhand werd ons medegedeeld, dat de bark CONSTANTIA ELIZABETH, kapt. Stolte, van Amsterdam naar Batavia, over wier lange reis enige ongerustheid wordt gekoesterd, met schade te Rio de Janeiro was binnen gevallen en de 4e augustus aldaar nog bezig was met timmeren.

Afbeelding
Datum 12 oktober 1856
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 11 oktober. Van goederhand werd ons medegedeeld, dat de bark CONSTANTIA ELIZABETH, kapt. Stolte, van Amsterdam naar Batavia, over wier lange reis enige ongerustheid wordt gekoesterd, met schade te Rio de Janeiro was binnen gevallen, en de 4e augustus aldaar nog bezig was met timmeren.

Afbeelding
Datum 16 oktober 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 oktober. Wij zijn door een vriendelijke hand in staat gesteld het volgende bericht te plaatsen omtrent het gebeurde met het Nederlandse schip TWENTHE, waarvan reeds vroeger melding is gemaakt.
Dit bericht is gedagtekend Rio Janeiro, 13 september en afkomstig van Z.M. consul aldaar, en luidt letterlijk als volgt:
“Op dit ogenblik wordt mij buiten de stad door kapt. Stolte van het hier in de haven liggende Nederlandse schip CONSTANTIA EN ELISABETH binnengeleid kapt. Coopmans, gevoerd hebbende het Nederlandse schip TWENTHE, behorende aan de heren J.C.P. Brack & Co te Amsterdam, welke mij het verschrikkelijke bericht bracht, dat hij op zijn reis van Rotterdam naar Batavia op de hoogte van Madeira door het Maleisische gedeelte zijner equipage, bestaande uit 22 man, op het onverwachtst met allerlei soort van moordtuig is overvallen geworden, met dat ongelukkige gevolg, dat hij en zijn equipage door de boosdoeners is overweldigd geworden nadat hij 16 wonden aan de handen en een steek in het lijf had bekomen, zijnde ook zijn eerste stuurman G.H. Soff door 3 houwen op het hoofd en 4 steken in zijn linkerzijde ter neder geslagen, en aan de derde stuurman A.P. Barends een gebroken linkerarm toegebracht. Geen wederstand in die staat meer kunnende bieden, zo gingen de boosdoeners met hun werk van verwoesting voort. Na al de officieren en de overige equipage naar beneden gejaagd te hebben, sloten zij al de toegangen tot het dek af, zetten de boten uit, vulden dezelve met mondbehoeften en met alles wat zij tot bereiking van hun hels ontwerp nodig beoordeelden, en daarmee gereed zijnde, staken zij de brand in alle kanten van het schip, na vooraf alle putsen, brandspuit, in één woord alles wat tot blussing van de brand kon dienen, vernield te hebben, stekende toen in zee, latende de slachtoffers hunner woede in het midden der vlammen aan hun lot over. Voorzeker waren de 13 op het brandende schip achtergelaten slachtoffers, waaronder de jeugdige vrouw van de schipper, het verschrikkelijke slachtoffer van deze verregaande boosheid geworden, indien de heer Faubert, kapitein van het Franse schip TALISMAN, van Havre naar Bombay bestemd, zijn koers niet naar het brandende schip had gesteld, en nog tijdig genoeg dit toneel van ellende heeft kunnen naderen, om allen te redden. Aan deze edele mensenvriend zijn dus al die ongelukkigen hun leven verschuldigd. Hij is grootmoedig genoeg geweest om hen op dit ogenblik in deze haven binnen te brengen, en ik verbeid met ongeduld de dag van morgen, om hem in naam van Nederland en van mijzelf, mijn innige dank te kunnen toebrengen. In deze treurige omstandigheid is mij echter aangenaam te kunnen verzekeren dat, behalve de opperstuurman, die nog veel aan zijn wonden lijdt, de overige gewonden zo goed als geheel hersteld zijn, en dat niemand bij dit verschrikkelijke moordtoneel het leven verloren heeft. Ik heb reeds voor de schipper en zijn vrouw een kamer in mijn eigen huis gereed gemaakt, en zal zowel voor hen, als voor de overige slachtoffers van deze ongehoorde gruwel de getrouwste zorg dragen.

Afbeelding
Datum 15 mei 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Geelong, 5 maart. Het op 20 februari alhier van Gothenburg gearriveerde Nederlandse schip (opm: bark) CONSTANTIA EN ELISABETH, kapt. A. Legel, is bij het naar binnen zeilen van de binnenhaven van Point Henry, op de Noorderbank gestrand. Er is gisteren assistentie derwaarts afgezonden. Volgens een bericht uit Launceston, d.d. 4 maart is het schip vlot losgekomen. (opm: zie NRC 160558)

Afbeelding
Datum 16 mei 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 14 mei. Volgens brief van kapt. Legel qq, voerende het schip CONSTANTIA EN ELISABETH, d.d. Geelong 15 maart l.l, was hij de 5e maart aldaar aan de kaai gekomen om te lossen, nadat hij wegens ondiepte op de baar voor de stad twee lichters had gelost. Schip en equipage bevonden zich in de beste staat. (opm: zie NRC 150558)

Afbeelding
Datum 16 juli 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 mei. Scheepsvrachten. De rates blijven nog steeds laag, hetgeen zeer verklaarbaar is, daar er zich zo hier als op de kust ongeveer 10.000 last disponibele scheepsruimte bevindt, het product zo goed als geheel is opgeruimd en daarenboven de tussenreizen naar China en elders wegens de uiterst lage offertes, ongaarne worden aangenomen, daar zij de kosten onmogelijk kunnen dekken. Gedurende de laatste 4 weken werden slechts de volgende charters gesloten:
Naar Nederland: Nederlands CORN. WERN. EDUARD (opm: bark CORNELIS WERNARD EDUARD) à NLG 70 voor suiker, NLG 95 voor arak (opm: rijstbrandewijn) en NLG 80 voor lichte goederen alhier naar Rotterdam te laden; Nederlands WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN en Nederlands FACTORY à NLG 70 voor suiker en tabak te Soerabaja in te nemen, de eerste naar Rotterdam en de laatste naar Amsterdam; Nederlands JAVA KOERIER à NLG 70 voor suiker en tabak te Soerabaja naar Amsterdam; Nederlands GOEDE VERWACHTING NLG 70 voor tabak, suiker, huiden en curcuma (opm: geelwortel, bevordert de spijsvertering) en NLG 95 voor arak te Soerabaja naar Amsterdam te laden. Naar China: Nederlands ELSHOUT, tot USD 0.40 per picol rijst naar Hongkong, of USD 0,45 naar Amoy, te Pekalongan in te nemen. Nederlands AMERIKA à USD 0,45 per picol naar Amoy via Singapore; Nederlands JEANETTE maakt NLG 3.500 voor een houtlading van Samarang naar hier (opm: Batavia). Nederlands A.R. FALCK zeilt naar Padang om aldaar de restant lading van Europa te lossen en is voorts nog zonder bestemming. Nederlands BERNARD HERTOG VAN SAXEN WEIMAR werd voor een reis met hout op de kust genomen. Nederlands NIEUW LEKKERLAND neemt tot NLG 4.000, in full te Samarang een lading hout naar hier in.
Singapore. Verkocht zijn Engels EQUATOR voor NLG 24.000 en Engels EMILY JANE (te Soerabaja) voor NLG 14.000; Frans MARITIUS en Oostenrijks SPLENDIDO zijn te koop aangeboden. Nederlands BOSPHORUS, Frans MAURITIUS en Engels SEA BIRD en TASMANIA zijn te koop.
Disponible zijn, zo hier als op de kust: Nederlands LOUISE PRINSES DER NEDERLANDEN, CATHARINA EN GEERTRUIDA, KAAP HOORN, CADSANDRIA, CORNELIS HOUTMAN, FOP SMIT, ANNA PAULOWNA, CONSTANTIA EN ELISABETH, WILHELMINA LUCIA, DOGGERSBANK, SCHOON VERBOND, ADMIRAAL DE RUYTER, AKYAB, CORNELIA, COLUMBINE en EUROPA.

Afbeelding
Datum 12 augustus 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 24 juni. Vrachten. Scheepsruimte blijft overvloedig, terwijl bijna geen product af te schepen is. Vele bodems zijn dan ook zonder emplooi in deze wateren. Sedert onze laatste berichten werden de volgende schepen opgenomen:
Naar Nederland de Nederlandse schepen FOP SMIT à NLG 70 voor tabak en NLG 90 voor arak (opm: rijstbrandewijn) te Soerabaija naar Amsterdam; LOUISE PRINSES DER NEDERLANDEN à NLG 75 voor tabak en NLG 100 voor huiden, arak en indigo (opm: blauwe verfstof) te Samarang naar Rotterdam; KRIMPENERWAARD à NLG 70 voor suiker, huiden en indigo, NLG 75 voor tabak en NLG 50 voor rijst te Samarang, Indramayoe en hier naar Rotterdam te laden; KAAP HOORN à NLG 65 voor rijst, NLG 70 voor suiker en NLG 80 voor lichte goederen te Indramayoe en hier naar Amsterdam te laden.
De CORNELIA heeft naar Rotterdam à NLG 55 voor rijst en NLG 100 voor arak aangelegd.
Naar China: het Nederlandse schip CORNELIS HOUTMAN à $ 0,30 per pikol rijst naar Hongkong, Whampoa of Macao, of $ 0,35 naar Amoy te Soerabaija te laden.
Diversen. Het Nederlandse schip JEANNETTE heeft een kustvracht aangenomen.
De CONSTANTIA EN ELISABETH heeft naar Padang aangelegd; de CADSANDRIA laadt naar Japan.
Verkocht werden: het Amerikaanse schip EDWARD KOPPISCH voor NLG 17.000 (opm: zie JB 070758); het Franse schip AUGUSTINE voor NLG 13.500 en het Nederlandse schip AKYAB (afgekeurd) met zijn inventaris voor ongeveer NLG 17.000 (opm: zie NRC 180758 en JB 110858). Het Franse schip MAURITIUS werd voor NLG 31.000 opgehouden.
Te koop zijn de Nederlandse schepen BOSPHORUS en JAVA’S WELVAREN, en de Engelse SEA BIRD en TASMANIA.
Disponibel zijn: DOGGERSBANK, SCHOON VERBOND, WILHELMINA LUCIA, ADMIRAAL DE RUITER, COLUMBINE, CATHARINA EN GEERTRUIDA, SOURABAYA en HOLLANDIA.
Het Nederlandse schip ADMIRAAL JAN EVERTSEN, alhier met volle lading lek binnengelopen, zal moeten repareren en heeft het lek gevonden na 9000 balen koffij gelost te hebben (opm: zie NRC 030958).

Afbeelding
Datum 07 maart 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. G.J. Boelen, makelaar, zal op maandag de 21e maart 1859, des avonds ten 6 ure, te Amsterdam in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ, verkopen: een extra ordinair welbezeild, gekoperd en kopervast barkschip genaamd CONSTANTIA EN ELIZABETH, varende onder Nederlandse vlag, gevoerd door kapt. A. Legel q.q, volgens meetbrief lang 34 ellen 50 duimen, wijd 6 ellen 52 duimen, hol 4 ellen 22 duimen, en alzo gemeten op 422 tonnen of 223 lasten, liggende aan de werf Casimirus op de hoogte van de Kadijk. Breder volgens inventaris en bericht bij bovengemelde makelaar of de cargadoors De Vries & Co.

Afbeelding
Datum 17 mei 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 16 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 30 schepen:
Voor Rotterdam: JAPAN, kapt. J. Muller; PADANG, kapt. M.W. Zwart; STAATSRAAD VAN DER HOUVEN, kapt. T. Heymeriks; MACASSAR, kapt. N.N.; OTTOLINA, kapt. J.J. Prange; ALCOR, kapt. F.J. van Oppen; SCHEVENINGEN, kapt. J.K, Anokkee; DELFSHAVEN, kapt. C. Schaap; HONINGBIJ, kapt. J. van der Valk; DEN ELSHOUT, kapt. E.T. Bonjer; BATAVIER, kapt. A. de Voogt.
Voor Amsterdam: QUATRE BRAS, kapt. F.B. Bondix; PHOEBUS, kapt. J.G. de Roever; OOST INDIE PAKKET, kapt. W. Postma; MARIA ADOLFINA, kapt. A. Blom; STAATSRAAD VAN EWIJCK, kapt. F. de Winter; STAD LEIJDEN, kapt. A. Dekker qq; VIER GEBROEDERS, kapt. C. ter Marsch; NICOLAAS WITSEN, kapt. B.T. Stoffels; JEANNETTE AGATHA, kapt. A. Cleyndert; ALEXANDER, kapt. A. Dekker; DOGGERSBANK, kapt. P.J. Kerkhoven; CORNELIA, kapt. G. de Vries van Rotterdam; GEBROEDERS HOUTMAN, kapt. C.J. Bax.
Voor Schiedam: JOHANNES ANTHONIUS, kapt. Metz qq. van Rotterdam.
Voor Dordrecht: JAN SCHOUTEN, kapt. J. Coening Meijer.
Voor Middelburg: SUSANNA ELISABETH, kapt. C. Ouwehand; CATHARINA MARIA, kapt. J.A. Ballot; REGINA MARIS, kapt. S. Ouwehand; GRONDWET, kapt. T.C. Kamminga.

Afbeelding
Datum 30 juli 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Elseneur (opm: Helsingör), 27 juli. De Nederlandse schepen ALEXANDER, kapt. Dekker, van Swartvick (opm: Svartvik) naar de Kaap de Goede Hoop en MARIA PAULINE, kapt. Paulsen, van Riga naar Dordt, zijn heden bij het onderzeil gaan in aandrijving geweest. Eerstgenoemde verloor daarbij de boegspriet en kluiverboom, terwijl van laatstgenoemde een span van het fokkewant brak en het schip schade aan de verschansing bekwam. Beiden zijn op nieuw ter rede geankerd.

Afbeelding
Datum 28 maart 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 februari. Vrachten. Nederlandse vlag. De DILIGENCE werd gedeeltelijk bevracht voor suiker te Probolingo te laden à NLG 65. De DIANA bedong NLG 55 voor suiker en tabak van Passaroeang naar Rotterdam. De ELECTRA laadt te Soerabaija naar Nederland, zo men zegt suiker à NLG 55. De VRIENDSCHAP ligt hier op vracht naar Rotterdam. De WILHELMINA EN ELISE laadt voor de Faktorij via Singapore naar Japan. De CATHARINA WILHELMINA werd voor China gecharterd voor rijst van Bangkok naar Canton tot 40 $ cents, naar Amoy 50 $ cents of naar Shanghae tot 60 $ cents per pikol. De JACOBUS, TAGAL en WILHELMINA JOHANNA werden tot NLG 1.40, NLG 1.43 en NLG 1.38¾  opgenomen voor zout van Bangkok naar Sumanap of Batavia. De PATRIARCH SAMHIRI, BATAVIA, SCHEVENINGEN, ABEL TASMAN, ALEXANDER, DECIMA, SINT JAN, GEERTRUIDA MARIA, THEODORA MACHTILDA, ANTHONY VAN HOBOKEN, BONI en ANTONIA PETRONELLA doen kustreizen.
Ter bevrachting blijven nog de Nederllandse schepen TWEE GEZUSTERS, QUINTET, MARIA LOUISE ANTOINETTE, CHRISTINA, ACOLUS, MARIA ELIZABETH, ELISE HENRIETTE, ELISABETH, PETRONELLA CATHARINA, JOAN en ANNA SOPHIA.

Afbeelding
Datum 29 mei 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 april. Vrachten zijn iets vaster; er werden enige schepen voor China gecharterd, en was er, daar de laatste tabaksoogst binnenkomt, meer vraag voor ruimte naar Holland. IJSTROOM, bevracht te Soerabaija à GBP 3.12.6 per ton, om te Singapore te laden naar Londen of Liverpool. DAGERAAD, laadt suiker à NLG 60 en NLG 75 voor licht goed naar Rotterdam. GALILEI NLG 55 voor rijst en NLG 60 voor suiker naar Amsterdam. SINT JAN, ligt in lading te Soerabaija voor Nederland; GEERTRUIDA MARIA, NLG 75 voor koffij, NLG 50 voor rijst en NLG 85 voor licht goed van Padang naar Rotterdam; AMAZONE laadt te Soerabaija voor Holland. H.V. DE PAULO, 40 dollarcents voor rijst naar de Cantonwaters, 60 naar Amoy en 70 naar Shanghay, te Soerabaija te laden; MARIA LOUISE ANTOINETTE,  38 dollarcents van Soerabaija naar Hongkong of Macao, 62½ naar Shanghay. H. LIDUINA, 45 dollarcents voor rijst naar de Cantonwaters of 75 naar Shanghay, te Bangkok in te nemen. De navolgende schepen zijn nog disponibel: PROVINCIE DRENTHE, TWEELINGEN, HERCULES, ÆOLUS, MINISTER VAN HALL, VREDE, ELISE HENRIETTE, ROBERTUS HENDRICUS, GROOTMEESTER NATIONAAL.
De ELISE HENRIETTE, ANTHONY VAN HOBOKEN, ANTONIA PETRONELLA, BONI, BATAVIA, SCHEVENINGEN, ABEL TASMAN, ALEXANDER, HENRIETTE GEERTRUIDA SUSANNA, THEODORA MACHTILDA en PATRIARCH SAMHIRI doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 05 november 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 26 september. Vrachten. Het getal onbevrachte schepen vermeerderde weder door arrivementen van Europa, China en elders. Bij de stilstand van vele suikerfabrieken en de trage afvoer van andere, deed zich minder behoefte aan scheepsruimte op dan anders in dit seizoen het geval is. Slechts enkele charters werden afgesloten à NLG 77,50 voor suiker, NLG 72,50 voor koffij en NLG 70 voor rijst, welke cijfers thans niet meer geboden worden. Tot bovengemelde vrachten werden sedert ons bericht van 12 dezer opgenomen  de Nederlandse schepen INDIA, JOHANNA CHRISTINA, A.R. FALCK, MARINUS WILLEM  en  ALMONDE. De Nederlandse MAARTEN VAN ROSSEM  heeft een zoutvracht aangenomen van Sumanap naar Tjilatjap à NLG 20 per koyang. De ZES GEZUSTERS is te Singapore à NLG 95 bevracht om op Java te laden naar Nederland. De JACOBA CORNELIA nam in Australië NLG 80 naar Nederland aan.
De volgende Nederlandse bodems, waaronder verscheidene zijn, die hier en op de kust moeten lossen, zijn nog zonder destinatie: GOEDE VERWACHTING, KAAP HOORN, KIANDRA, KRIMPENERWAARD, VREDE, VIER GEBROEDERS, HUIDECOPER, CALIFORNIE, JOHANNA MARIA, JACOBA, HELENA, EMILIE, ANNA DIGNA, NOVA ZEMBLA, VAN DER PALM, ZEPHIR, NEDERWAARD  en HENRIETTE SUSANNA ELISABETH.
Het Nederlandse schip ALEXANDER wordt te Soerabaija verkocht.

Afbeelding
Datum 05 februari 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Boston, 20 januari. Het Nederlands-Indisch schip ALEXANDER, kapt. Dekker, ’t welk den 12 dezer alhier van Singapore en Batavia is aangekomen, heeft achtereenvolgens zware westelijke stormen belopen, wijl het Bermuda passeerde; waardoor de deknaden zijn gesprongen, zeilen verloren en de verschansingen weggeslagen enz. zijn.

Afbeelding