Inloggen
CAROLINA - ID 14736


Kroniekberichten

Datum 24 mei 1854
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. B.D. Bosscher, makelaar, zal op maandag de 29e mei 1854, des avonds ten 6 ure, in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ, ten overstaan van de notarissen Louwerse en Biesman Simons, verkopen een extra ordinair welbezeild brikschip, genaamd DECISION, varende onder Engelse vlag en gevoerd door kapt. John Cornish. Voormeld schip is gemeten op ruim 100 Nederlandse lasten, gelijk staande aan 201 Engelse register tons, en ligt in het Entrepot-dok alhier. Alles breder bij inventaris en bericht bij bovengemelde makelaar.
(opm: zie AH 310554)

Afbeelding
Datum 30 mei 1854
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Verkoping van schepen, gehouden op 29 mei 1854 te Amsterdam: het Engelse brikschip DECISION, kapt. John Cornish: NLG 11.800, in slag NLG 500, koper C. Ament.
(opm: een makelaar, ongetwijfeld handelend voor zijn meester)

Afbeelding
Datum 30 juni 1854
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Uit de hand te koop een in het jaar 1847 nieuw uitgehaald en in 1852 nieuw gezinkt schoener-galjootschip, groot 110 rogge-lasten, met deszelfs complete inventaris, zoals het thans is liggende voor deze stad. Te bevragen bij de heren Kranenborg & Zonen, cargadoors alhier.
(opm: de Engelse DECISION werd reeds op 30 juni aangekocht door J.F.P.A. Abbema, Amsterdam; het schip werd toen omschreven als een brik; de waarde voor recht van registratie werd vastgesteld op NLG 12.300; de nieuwe naam werd CAROLINA, kapitein werd L. Staal)

Afbeelding
Datum 28 december 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 27 december. Aangaande de schepen MARIA EN ADRIANA (opm: hoeker), kapt. H. van Duin, van Rotterdam naar Boston, de 4e februari uit Hellevoet vertrokken en de 14e dito bij Margate gepraaid, en CAROLINA (opm: brik) kapt. P.T. Koning, de 4e juni van New York naar Dordrecht vertrokken (opm: zie ook NRC 020161), heeft men sedert niets vernomen.

Afbeelding
Datum 02 januari 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Op heden, de 31e december 1860, heb ik, ondergetekende Johannes Brakkee, deurwaarder bij de Arrondissements Rechtbank te Rotterdam, gedagvaard Marinus van Wieringen, laatst matroos, gewoond hebbende te Vlaardingen, doch wiens tegenwoordige verblijf is onbekend.
Aangezien de gedaagde in februari 1856 te Rotterdam aan boord van het brikschip CAROLINA, kapt. P.F. Koning, als matroos is aangemonsterd, welk schip de 21e dier maand van Hellevoetsluis naar zee is gezeild en de 21e mei van datzelfde jaar te New York is aangekomen.
Aangezien meerbedoelde bodem de 3e juni 1856 de terugreis heeft aanvaard, en sedert die tijd noch van de CAROLINA, noch van deszelfs bemanning enige berichten hoegenaamd zijn ingekomen (opm: zie NRC 281256).
Aangezien het dus hoogst waarschijnlijk mag geacht worden, dat gezegde brik op zijn terugreis met man en muis is vergaan en ook gedaagde daarbij is omgekomen.
Om alsnog van zijn aanwezen te doen blijken.
J. Brakkee, deurwaarder
(opm: sterk bekort)

Afbeelding