Inloggen
ALBERDINA LAMMECHINA - ID 14723


Kroniekberichten

Datum 30 mei 1854
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Groningen. Zaterdag (opm: 27 mei) is in deze haven gearriveerd de schoener-galjoot ALBERDINA LAMMECHINA, groot 70 rogge-lasten, gevoerd wordende door kapt. P.K. Duiven, van Wildervank, en aldaar gebouwd bij R.D. Pik.

Afbeelding
Datum 26 september 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Skagen, 16 september. Het op de 12e dezer alhier in de nabijheid gestrande Nederlands kofschip ALBERDINA LAMMECHINA – zie ons nommer van 21 september – zit zo diep in het zand, dat de schanskleding (opm: verschansing) onder water is. Hetzelve zal dus wel niet afgebracht kunnen worden. Van de 917 tonnen haring, waaruit de lading bestond, zijn ca. 400 tonnen (opm: vaten) meer of minder beschadigd geborgen en worden hier zo spoedig mogelijk verkocht. Het grootste gedeelte van de inventaris en van het tuig is mede gered.

Afbeelding
Datum 05 oktober 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Skagen, 26 september. Van de lading haring van het alhier gestrande Nederlandse kofschip ALBERDINA LAMMECHINA, kapt. Duiven – zie onze nommers van 21 en 26 september – heeft men in het geheel 778 tonnen geborgen, welke de 3e oktober publiek zullen verkocht worden. De romp van het schip zit zo diep in het zand en zal waarschijnlijk zo beschadigd zijn, dat men het als wrak moet beschouwen.
(opm: de schoenergaljoot, bouwjaar 1854, werd in 1855 geborgen, zie NRC 280755)

Afbeelding