Inloggen
HENRIETTE GEERTRUIDA - ID 14595


Kroniekberichten

Datum 21 december 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 20 december. Heden is van de fabriekswerf van de heren Paul van Vlissingen en Dudok van Heel te Amsterdam te water gelaten het ijzeren barkschip HERMINE MARIE ELISABETH, groot 220 lasten, gevoerd zullende worden door kapt. U. Bonjer, gebouwd voor rekening van de heren Joh. Bletz en S.A.C. Dudok van Heel, en daarna de kiel gelegd voor een nieuw barkschip van gelijke grootte, zullende genaamd worden GEERTRUIDA HENRIËTTE (opm: HENRIETTE EN GEERTRUIDA), voor rekening van de heren P. Holtzman en J.P. Dudok van Heel.

Afbeelding
Datum 11 augustus 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Amsterdam, 10 augustus. Heden is alhier van de Koninklijke Fabriek van Stoom- en Andere Werktuigen van de heren Paul van Vlissingen & Dudok van Heel te water gelaten het ijzeren barkschip HENRIETTE EN GEERTRUIDA, groot 200 lasten, gebouwd voor rekening van de heren P. Holtzman en J.P. Dudok van Heel. (opm: zie NRC 091153)
Hierna is de kiel gelegd voor een campagne-fregatschip, zullende worden genaamd AMSTERDAM, te bouwen voor rekening van de heren L. Bienfait & Zoon.

Afbeelding
Datum 09 november 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Men meldt van het Nieuwediep, d.d. 4 november. Hedenmiddag zeilde van hier om zijn eerste reis te doen naar Batavia het nieuw gebouwde ijzeren barkschip HENRIETTA GEERTRUIDA (opm: HENRIETTE EN GEERTRUIDA), kapt. P. Buys. De sierlijkheid en rankheid van dit schip, zijn inwendige nette inrichting, de vaardigheid waarmee men, volgens de nieuw constructie, het schip in zeilen zette en die zeilen weer borg, zonder dat daarbij een enkele man der equipage naar boven hoefde, trof even als de snelle vaart bij het uitzeilen, een ieders aandacht en bewondering.

Afbeelding
Datum 15 februari 1854
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 13 februari. De 11e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse schepen PALEMBANG, kapt. Hoekstra, met een passagier, de 19e december vertrokken van Sydney, en WILDEMAN, kapt. Berkelbach v.d. Sprenkel, de 3e november vertrokken van Amsterdam.
Gisteren is hier aangekomen het Nederlandse schip HENRIETTE GEERTRUIDA, kapt. P. Buys, met enige passagiers, de 4e november vertrokken van Amsterdam.
Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip GELDERLAND, kapt. A. van Oosteroom, de 30e januari vertrokken van Samarang.

Afbeelding
Datum 14 april 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 24 februari. Scheepsvrachten. Sedert ons vorig bericht zijn de vrachten achtervolgens dalende gebleven, en werden de volgende bevrachtingen gesloten. De MACAO naar Rotterdam met suiker tot NLG 105 alhier en NLG 107.50 te Samarang; JOAN MELCHIOR KEMPER tot GBP 5 naar Londen met suiker te Samarang te laden; PALEMBANG NLG 100 voor suiker, NLG 125 voor arak (opm: rijstbrandewijn) en NLG 90 voor rijst naar Rotterdam; WILDEMAN GBP 5 voor suiker naar Antwerpen; HENRIETTA GEERTRUIDA NLG 100 voor suiker van Samarang en Soerabaya naar Amsterdam; JOHANNA CATHARINA NLG 100 voor suiker van Samarang en NLG 90 voor rijst van Indramajoe (opm: Indramayu) naar Amsterdam; GERTRUDA laadt gedeeltelijk voor eigen rekening en verder suiker tot NLG 95 en arak tot NLG 118 naar Rotterdam; de VIER GEBROEDERS is nog onbevracht, moetende eerst een lading steenkolen lossen.
De LAURA en ADÈLE benevens de vreemde schepen AMBIORIX, AUGUSTE, PRINS OSCAR en PRINS CARL laden allen voor eigen rekening, en is het Frans schip MADAGASCAR naar Padang verzeild om koffij te laden. Het Deens schip COLIBRI verzeilde naar Singapore, nadat voor hetzelve GBP 5.2/6 naar Hamburg was geboden, en het Engels schip THAMES gaat naar Australië terug, terwijl het Deens CYBELE naar Makasser en China in lading ligt.
Te Soerabaya werden nog bevracht de Nederlandse schepen JAPARA tot NLG 115 met suiker naar Nederland, WHAMPOA met suiker tot GBP 5 naar Londen of GBP 5.10/- naar het vasteland, en WILLEM I tot NLG 105 met suiker naar Nederland.

Afbeelding
Datum 25 januari 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 24 januari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 8 schepen, als:
Voor Rotterdam: ZES GEZUSTERS, kapt. G.H. Ruhaak; en JULIE, kapt. J. van Vollenhoven.
Voor Amsterdam: IJSTROOM, kapt. N.D. Steenveld; HENRIETTE GEERTRUIDA, kapt. P. Buys jr; GOUVERNEUR GENERAAL ROCHUSSEN, kapt. P.F. Rijken (van Rotterdam) en NAGASAKI, F.A. Bunnemeyer (van Rotterdam).
Voor Dordrecht: JAN VAN HOORN, kapt. M.J. Logger en JAN SCHOUTEN, J.Coening Meijer.

Afbeelding
Datum 26 maart 1855
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. C.A. Schröder en C.S. Oolgaardt, makelaars, zullen op maandag de 2e april, des avonds ten 6 ure, te Amsterdam in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ verkopen:
- 1/60e aandeel in het Nederlands gekoperd barkschip JUNO, kapt. W.J. Chevalier, varende onder directie van de heren Santberg & Co. te Dordrecht.
- vijf aandelen, ieder groot NLG 1.000, in het gekoperd Nederlands fregatschip de STAD TIEL, kapt. W.B. Derks, varende onder directie van de heer P.A. Reuchlin te Tiel.
- 1/64e aandeel in het Nederlands ijzeren barkschip HENRIETTE GEERTRUIDA, kapt. P. Buys Jz., varende onder de directie van de heren P.H. Holtzman en J.J. Dudok van Heel alhier
- 2/60e aandeel in het Nederlands schoenener schip TEXEL, kapt. H.J. Hubert, varende onder directie van de heer C.E. Smit te Koog aan de Zaan.

Afbeelding
Datum 23 mei 1855
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 21 mei. Gisteren zijn hier aangekomen de Nederlandse bark DANKBAARHEID, kapt. W. Postma, de 9e januari vertrokken van Liverpool, de dito brik MACHTILDA, kapt. B. van Olst, de 14e januari van Amsterdam vertrokken, de dito bark JEANNETTE, kapt. T. Visser, de 24e januari van Londen vertrokken, de dito bark HENRIETTE GEERTRUIDA, kapt. P. Buys, de 17e januari uit Nederland vertrokken, en de dito brik CATHARINA GEERTRUIDA (opm: eerste reis), kapt. C.L. Knaud, de 12e januari van Amsterdam vertrokken.
Heden is hier aangekomen de Nederlandse bark ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. R.H. Mulder, de 30e maart van Sydney vertrokken.

Afbeelding
Datum 07 maart 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 6 maart. Volgens een schrijven van de Nederlandse vice-consul te Gibraltar, dato 23 februari l.l. was het ijzeren barkschip HENRIETTE GEERTRUIDA, kapt. T.C. de Boer, komende van Alexandrië, in de morgen van die dag op de Oostkust van Spanje, omstreeks twee mijlen van de rots van Gibraltar, op strand geraakt (opm: zie NRC 090357). Indien het weder het toelaat, zou er dadelijk een opname (opm: inspectie) plaats hebben.

Afbeelding
Datum 27 februari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 januari. Vrachten. Sedert de laatste mail kwamen vele vrachtzoekende schepen in onze wateren, tengevolge waarvan de vrachten een dalende neiging aangenomen hebben. Wij hebben heden de volgende bevrachtingen mede te delen:
naar Nederland: Nederlands PRINSES SOPHIA à NLG 85 voor koffij, NLG 90 voor suiker en NLG 95 voor lichtgoed te Samarang naar Rotterdam, Nederlands ALCYONE à NLG 90 voor koffij te Padang naar Amsterdam, Nederlands NAGASAKI à NLG 82,50 voor suiker en NLG 77,50 voor rijst hier en op de kust naar Rotterdam; Nederlandse AGNETA en LOEVESTEIN à NLG 85 voor suiker en NLG 80 voor koffij en rijst, de eerste hier en te Samarang en de andere te Indramayoe en te Samarang naar Amsterdam te laden; Nederlands JOAN à NLG 90 voor koffij en lichtgoed te Padang naar Rotterdam. Te Samarang werd Nederlands VALPARAISO à NLG 90 voor koffij opgenomen.
Door de Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij werden de volgende schepen naar Nederland bevracht: Nederlands MARIA ADOLPHINA, JOHANNA MARIA en KOSMOPOLIET à NLG 90 voor suiker en NLG 85 voor koffij op de kust te laden; Nederlands DOGGERSBANK rijst naar China; Nederlands LAMINA ELISABETH, onlangs van Japan teruggekeerd, wordt door de Factorij tot maatschappij conditiën naar Nederland beladen.
De Engelse schepen HIGHLANDER, EQUATOR en MARGARET WEST zijn te koop.
Disponibel zijn Nederlands ANNA MARIA WILHELMINA, HOLLAND, ZWAAN, ZEPHIR, VIER GEBROEDERS, HERMAN DE RUYTER, SARA ALIDA MARIA, PRESIDENT RAM, STAD DOKKUM en HENRIETTE GEERTRUIDA.

Afbeelding
Datum 23 maart 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 25 januari. Scheepsvrachten. Sedert ons laatste bericht is het getal van de particuliere schepen vermeerderd, terwijl thans weinig product te verschepen is. Het natuurlijke gevolg daarvan was een daling van de vrachten. Wij hebben heden de volgende bevrachtingen mede te delen:
Naar Nederland de Nederlande schepen SARA ALIDA MARIA à NLG 80 voor suiker en NLG 75 voor koffij en HENRIETTA GEERTRUIDA à NLG 70 voor rijst en NLG 95 voor arak (opm: rijstbrandewijn) hier naar Amsterdam te laden. Nederlands GROOTMEESTER NATIONAAL krijgt NLG 10.000 voor een reis voor Sumanap naar Tjilatjap met zout. Nederlands ZEPHIR laadt voor rederij rekening.
Engels HIGHLANDER en EQUATOR zijn nog steeds te koop.
Disponibel zijn Nederlands ANNA MARIA WILHELMINA, HOLLAND, ZWAAN, VIER GEBROEDERS, HERMAN DE RUYTER, PRESIDENT RAM, STAD DOKKUM, NIJVERHEID, STAD GOUDA, ALBLASSERWAARD, ZEENIMPH, ZAANSTROOM, JULIE CLAIRE en NEDERLAND.

Afbeelding
Datum 14 augustus 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 13 augustus. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 11 schepen:
Voor Rotterdam: DOGGERSBANK, kapt. J.C. Wens; VIER GEBROEDERS, kapt. C.J. Bunk; BURGEMEESTER HOFFMAN, kapt. N.A. Dijkema; MINISTER THORBECKE, kapt. C. van Duijn.
Voor Amsterdam: AFRIKA, kapt. G. Mannoury; AGNETHA (opm: fregat AGNETA), kapt. J. Jonker; HENRIETTA GEERTRUIDA, kapt. F.C. de Boer; IMMAGONDA SARA CLASINA, kapt. M. van Gijsel; TASMANIA, kapt. B.J. Jonker; AMSTERDAM, kapt. D. Herderschee; EVA JOHANNA, kapt. S. van Bockhove (van Rotterdam).

Afbeelding
Datum 30 september 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 29 september. Volgens brief van kapt. T.C. de Boer, voerende het ijzeren barkschip HENRIETTE GEERTRUIDA, in dato St. Helena 30 augustus, was hij die dag aldaar van Batavia aangekomen, hebbende om de Kaap met storm en tegenwind te kampen gehad, waarbij hij 3 schepelingen had verloren, die over boord zijn geslagen, zijnde twee matrozen en een licht matroos. Overigens was schip en equipage in de beste staat.

Afbeelding
Datum 04 november 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 december. Vrachten. Sedert de laatste berichten hebben de volgende bevrachtingen plaats gehad: HENRIETTE EN GEERTRUIDE naar Amsterdam à NLG 70 per last voor suiker en koffij, NLG 90 voor indigo en NLG 80 voor lichte goederen te Samarang te laden. HOLLAND naar Amsterdam tot NLG 70 voor koffij en suiker, te Soerabaja en alhier te laden. JOSEPH LOUISE bekwam 4.000 picols suiker à NLG 70 hier te laden en 5.000 picols koffij à NLG 85, en NLG 90 voor lichte goederen te Padang in te nemen naar Amsterdam. TJIELENGSIE NLG 70 voor suiker, NLG 65 voor koffij en NLG 80 voor lichte goederen alhier te laden naar Amsterdam. JACOB EN CHRISTINA werd naar Amsterdam gecharterd tot NLG 80 voor suiker te Tagal te laden, NLG 100 voor arak en NLG 65 voor rijst alhier te laden. HELLEVOETSLUIS bekwam NLG 67,50 per last voor 10.000 picols rijst naar Rotterdam. ELECTRA NLG 100 voor arak, NLG 90 voor peper en NLG 80 voor huiden, NLG 72,50 à 75 voor suiker en NLG 70 voor tabak, verder van de Factorij NLG 30 voor tin en NLG 70 voor Japanse goederen naar Amsterdam. AZIA NLG 75 voor suiker, NLG 70 voor rijst en NLG 80 voor lichte goederen te Cheribon te laden naar Amsterdam. ZWALUW (Nederland) werd naar Japan gecharterd (condities zijn geheim gehouden). LOUIS MEIJER werd opgenomen voor NLG 10.000 naar Banca en terug voor rijst te Indramajoe en Tagal te laden. ELEANOR bekwam te Soerabaja 40 cts van de dollar voor rijst per picol naar Hongkong en 70 cts van de dollar ingeval naar Shanghai. IDA MARIA DE RAADT werd door de Factorij gecharterd à NLG 6.000 om op de kust naar Melbourne vol te laden en terug à 75 cents van de dollar per picol kolen van Newcastle naar Java. MARIA ANNA NLG 75 voor suiker en koffij en NLG 70 voor thee te Samarang en Cheribon te laden voor Rotterdam. BREDERODE NLG 75 voor suiker NLG 90 voor huiden te Soerabaja te laden naar Rotterdam. WATERGEUS doet een reis naar Banca en terug voor NLG 10.000.
De volgende schepen zijn nog disponibel: MARIA ELISA, AMAZONE, JOHANNA MARIA (opm: kapt. L.J. Wilhelmie), JACOB en ANNA.

Afbeelding
Datum 16 maart 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 31 januari. Vrachten. Nederlands TWEE GEZUSTERS te Soerabaja bevracht à NLG 95 per last voor suiker; ISAAC DA COSTA NLG 90 voor suiker van Cheribon; MARIA MAGDALENA NLG 90 voor suiker en NLG 82½ voor koffij, hier en te Samarang te laden; DOELWIJK, NLG 85 voor suiker, NLG 80 voor rijst en koffij, hier en op de kust te laden; MINISTER PAHUD, NLG 85 voor suiker, NLG 80 voor rijst hier en NLG 95 voor koffij te Padang ; OUDERKERK AAN DE AMSTEL, NLG 80 voor suiker NLG 75 voor rijst, NLG 90 voor thee en NLG 95 voor maatgoederen, hier en te Samarang te laden; suiker NLG 82½ ingeval te Amsterdam leverbaar, allen voor Rotterdam; HELENA EN ANNA, NLG 90 voor suiker en NLG 115 voor arak, hier en op de kust te laden; ALLEGONDA JACOBA, NLG 90 voor suiker van Samarang; SUZANNE NLG 85 voor suiker van Soerabaja; LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN, NLG 85 voor suiker, NLG 100 voor arak en NLG 75 voor tabak, te Soerabaja te laden; AEGIDIA EN PAULINE, NLG 85 voor suiker, te Soerabaja allen voor Amsterdam; NOORD-BRABANT, condities geheim, voor Bushire en terug;
VOORWAARTS, NLG 87½ voor suiker, NLG 77½ voor rijst, NLG 107½ voor arak en NLG 95 voor lichtgoed, hier en te Samarang te laden, voor Hamburg.
Onbevracht: Nederlands TALANAK, AUSTRALIE, LOEVESTEIJN, HENRIETTA GEERTRUIDA, STAD MIDDELBURG, IDA ELISABETH, LANDBOUW, SALATIGA, JACOB. ZEELANDIA, GELDERLAND, BERNHARD EN AGNES.
De GENERAAL MICHIELS doet kustreizen.

Afbeelding
Datum 12 april 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 28 februari. Vrachten. In Nederland is tot geheime conditiën naar Nederland bevracht het Nederlandse schip TELANAK. De HENDRIKA  laadt naar Amsterdam voor eigen rekening. De LOUISE ROELOFFINE laadt naar Amsterdam NLG. 85 voor suiker, NLG 125 voor arak, en NLG 70 voor tabak, te Soerabaija te laden. d’ELMINA laadt 10.000 picols suiker te Soerabaija à NLG 85 per last naar Rotterdam.
Onbevracht zijn de Nederlandse schepen HENRIETTA GEERTRUIDA, VESTA, STAD MIDDELBURG, IDA ELISABETH, SCHOONDERLOO, LANDBOUW, LOEVESTEIJN, CONSTANCE, ACADIA, VERTROUWEN en HERMAN, en enige schepen onder buitenlandse vlag.

Afbeelding
Datum 12 juni 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 30 april. Vrachten. De volgende charters van Nederlandse schepen zijn bekend geworden: De GRAAFSTROOM, 756 ton, opgenomen voor $ 7.500 ineens voor olie, koeken en 250 dekpassagiers, van Soerabaija naar Amoy, via Samarang en Singapore naar China. De HENRIETTA GEERTRUIDA, 338 ton, laadt suiker en tabak te Soerabaija en Probrolingo à NLG 70 per last naar Amsterdam. Het schip KOOPHANDEL ,267 ton, verkreeg 60 dollarcents per picol rijst, van Bangkok naar Hongkong, Macao, of Whampoa in China. Het schip ACADIA, 724 ton, opgenomen voor $ 6.200, ineens van Soerabaija naar Amoij, via Samarang en Singapore, voor olie, koeken en 200 dekpassagiers naar China. Het schip MARIA, 380 ton, NLG 70,00 voor suiker, NLG 65,00 koffij en opvullen met tabak à NLG 70,00 te Soerabaija te laden naar Rotterdam.
Onbevracht: de Nederlandse schepen JOAN M. KEMPER, KIJKDUIN, MENTOR, CATH. JACOBA HENRIETTE, CORNELIS W. EDOUARD, WILHELMINA, BROEDERTROUW, AMAZONE, HOLLANDIA, POLLUX, TRITON, CORTGENE, WASSENAAR, JOHANNA ELISABETH, FRANS EN ELISE.
De HOLLANDIA is in reparatie. In veiling zullen verkocht worden de Amerikaanse schepen SWEEPSTAKES en ROSETTE, en de PIETER CORNELISZOON HOOFT (Ned.)

Afbeelding
Datum 15 februari 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 14 februari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht  de navolgende 16 schepen:
Voor Rotterdam : HELENA EN ANNA, kapt. J. C. F. Lüpcke; JOHANNES MARTINUS, kapt. J. Kooy; KINDERDIJK, kapt. D. Zwanenburg; HEBË, kapt. A. Kiehl; LANDBOUW, kapt. E. A. Kleynenberg; BEZOEKI, kapt. C. J. A. K. Reckers.
Voor Amsterdam: HENRIETTE GEERTRUIDA, kapt. F. C. de Boer; MARGARETHA SIMONETTA, kapt. F. J. Hoffman; HENDERIKA, kapt. N. M. Oudshoorn de Groot Stiffry;
BANTAM, kapt. J. P. Claasen; TELANAK, kapt. F. H. Popken; PETRONELLA CATHARINA, kapt. C. H. van der Veen; AMSTERDAM, kapt. A. H. Wehdemeijer; MENTOR, kapt. P. P. Duinker Jr.
Voor Dordrecht: EGIDIA EN PAULINE, kapt. P. P. Hoogland.
Voor Schiedam: HELENA, kapt. H. P. Dill qq.

Afbeelding
Datum 26 januari 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Helvoet, 24 januari, Aangekomen: CATH. LOUISA, kapt. Van Aalst, van Faro; CORNELIA CATH., kapt. Hagedoorn, van Riga. Vertrokken: VOLUNTEER, naar Leith; LORD RAGLAN, naar  Newcastle; bij Dungeness van loods voorzien, BUREAU VERITAS, kapt. Rosenbeek, van Palermo. De wind W.
Brouwershaven, 24 januariNiets gepasseerd.
Te Texel aangekomen, 21 januari, HERCULESkapt. Deterding, van Batavia.
22 dito, HENRIETTE GEERTRUIDA, kapt. de Boer, en DE ZWAAN, kapt. Van Hemert, beiden van Batavia; EENSGEZINDHEID, kapt. De Waal, van Bantam; KNIGHT, kapt. Watson, van Padang.
Te Vlissingen aangekomen, 21 jan., MINERVA, kapt. Botesz, van Batavia naar Middelburg.
Aaugekomen schepen op Java, vóór 16 december: MARIA ANNA, kapt. J. D. van Monnom; MEDEA, kapt. A.W.F. van Teutem; en TERNATE, kapt. T. Carz Tz., allen van Rotterdam;  ADMIRAAL PIET HEIN, kapt. L. Hazewinkel; HOLLAND, kapt. H.P. Grönbeck; SIRIUS, kapt.  W. van Wijngaarden van Rees; DIONYSIA CATHARINAkapt. C.J. Jaski, en CELEBES, kapt. F.H. Reuvekamp Gille, allen van Amsterdam; WESTKAPELLE, kapt. A.B. Crucq, van Zierikzee; Peking, kapt. S. Deinum, en ÆOLUS, kapt. N.J. de Vries, beiden van Singapore; PAULINE, kapt. B.J. Post, van Kaap de Goede Hoop; CAPELLA, kapt. J. Kruisinga, van Shields; FAGEL, kapt. J. Verloop, en ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. L. Sontag Winkler, beiden van Amsterdam naar Japan.

Afbeelding
Datum 17 mei 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Van Texel vertrokken, 14 mei, HENRIETTE GEERTRUIDA, kapt. Coller, naar Soerabaija.
Bij Falmouth 10 Mei, IDA WILLEMINA, kapt. Rotgans, van Java naar Nederland.
Vertrokken, 12 dito, CONCORDIA, kapt. Van Zanten, van de Kaap de Goede Hoop naar  Amsterdam.
Van Banjoewangie vertrokken, 15 maart, ALIDA, kapt. Visser, en 17 dito, MARIA CATH., kapt. Kluyt (opm: bark MARIA CATHARINA, kapt. H.P. Kluit), beiden naar Amsterdam.
Van Ningpo vertrokken, 23 maart, D.T.VISSER, kapt. Van der Linden, naar Batavia.
Te Singapore aangekomen, 18 maart, WILHELMINA, kapt. v.d. Kerkhoff, van Hongkong; 2 april, DIANA, kapt. Teengs, en 3 dito, VOORUIT, kapt. Kool, beiden van Cardiff.
Te Shanghai aangekomen, 16 maart, ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. Sontag Winkler, van Amsterdam naar Japan, laatst van Soerabaija.
Te Melbourne aangekomen, 17 maart, NEREUS, kapt. Planten, van Rotterdam.
Te San Francisco uitgeklaard, 26 maart, CORNELIA, kapt. De Vries, naar Hongkong.

Afbeelding
Datum 27 maart 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in de zaal, hoek Scheepmakershaven en Bierstraat op dinsdag 26 maart:
- het schip LAMMINA ELISABETH, groot 634 tonnen, verkocht om NLG 16.800; chronometer om NLG 205, barometer om NLG 16, kaarten en boeken om NLG 43.
-          Het schip BULGERSTEYN, groot 577 tonnen, bij opbod NLG 15.400, afgemijnd op NLG100 daarboven; chronometer NLG 190, kaarten en boeken NLG 10.
In de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ te Amsterdam op maandag 25 maart:
-          het barkschip MINISTER VAN HALL, gebouwd in 1854, kapt. O. de Haas, NLG 12.000, in slag NLG 90, opgehouden.
-          1/32e aandeel in het barkschip PETRONELLA CATHARINA, NLG 320, in slag NLG 125, koper W.A. van Reinouts.
-          1/32e aandeel in het barkschip MARGARETHA SIMONETHA, NLG 150, opgehouden
-          1/32e aandel in het barkschip EENSGEZINDHEID, NLG 400, in slag NLG 50, koper J.F.L. Meyjes.
-          1/32e aandeel in het barkschip WAALSTROOM, NLG 420, in slag NLG 50, koper: idem
-          1/32e aandeel in het brikschip WALBORG, NLG 60, in slag NLG 20, koper: idem.
-          1/64e aandeel in het barkschip HENRIETTE GEERTRUIDA, NLG 300, in slag NLG 150, koper G.J. Boelen.
-          1/64e aandeel in het barkschip HERMINE MARIA ELISABETH, NLG 200, in slag NLG 50, koper C.S. Oolgaardt.
-          1/28e aandeel in het brikschip MATHILDA, NLG 350, in slag NLG 50, koper idem.
-          1/30e aandeel in het schoenerschip MAGDALENA JOHANNA, NLG 170, in slag NLG 80, koper idem.
-          1/130 aandeel in het barkschip PIETER ADOLF, NLG 310, in slag NLG 200, koper G.A.L. van Santen.
-          1/16e aandeel in het brikschip ZEENIMPH, NLG 260, in slag NLG 150, koper C.A. Schröder.
-          Een aandeel à NLG 1000 in de Nederlandsche Kofscheepsreederij, 19½%, in slag NLG 1½%, koper idem.
-          Een aandeel à NLG 1000 in de Nederlandsche Ketting-Stoom-Sleepboot-Maatschappij, 15½%, in slag 3%, koper E.C.A. Koli.
-          Een aandeel à NLG 500 in de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij, 82%, in slag 2%, koper A. Rocquette.

Afbeelding
Datum 13 april 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende schepen, als :
Voor Rotterdam : HOLLANDSTROUW, kapt. K. P. Brauer ; KORTENAER, kapt. A. F. Schuchard , ZEEMANSHOOP, kapt. J. D. van Monnom ; COLUMBINE, kapt. C. A. Malbranc, en PHILIPS VAN MARNIX, kapt. L. F. van Ruyen.
Voor Amsterdam : AUGUSTA, kapt. J. van Tubergen ; KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB, kapt. J. Zwart ; HELENA, kapt. H. P. Dill ; WILLEMINA EN CLARA, kapt. A. A. H. van Herwerden ; LOUISA, kapt. U. Bonjer ; NIJVERHEID, kapt. C. Schaap ; SENIOR, kapt. R. P. Bakker, JACOB ROGGEVEEN, kapt. J. Vos van Marken ; A. R. FALCK, kapt. D. van der Plas ; HENRIETTA GEERTRUIDA, kapt. T. C. de Boer ; HENDERIKA, kapt. J. R. Lusink.
Voor Schiedam : VRIENDSCHAP, kapt. J. L. ter Bruggen.
Voor Dordrecht : BROUWERSHAVEN, kapt. A. Huizer.
Voor Middelburg : STAD MIDDELBURG, kapt. L. P. de Vries.

Afbeelding
Datum 12 oktober 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 11 oktober. Volgens schrijven van kapt. De Boer, voerende het schip HENRIETTE GEERTRUIDA, d.d. 9 dezer, op de hoogte van Bevezier, was hij, na den 6 dezer van Texel naar Java gezeild te zijn, de vorige dag het Kanaal ingekruist. Passagiers en equipage waren in goede welstand.

Afbeelding
Datum 10 december 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 9 december. Bij de heden plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java, zijn de volgende 34 schepen aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij aangeboden:
ELECTRA (590 last), naar Amsterdam NLG 79,97; HENRIETTE GEERTRUIDA (260 last), naar Amsterdam NLG 110,-; ANNA SOPHIA (382 last), naar Amsterdam NLG 89,74; FAGEL (315 last), naar Amsterdam NLG 94,44, Rotterdam NLG 94,44, Dordrecht NLG 99,44, Middelburg NLG 99,44, Schiedam NLG 99,44; CHRISTINA MARIA (210 last), naar Amsterdam NLG 99,98; VICE-ADMIRAAL MAY (399 last), naar Amsterdam NLG 90,97; FERDINAND & LOUIS (269 last), NLG 93,98; PRESTO (231 last), naar Amsterdam NLG 100,-; JUPITER (387 last), naar Amsterdam NLG 94,90, Rotterdam NLG 100,-; HERMAN DE RUIJTER (319 last), naar Amsterdam NLG 92,49; ORTELIUS (392 last), naar Amsterdam NLG 92,49, Rotterdam NLG 94,49; VOORUIT (143 last), naar Amsterdam NLG 110,-; HOLLANDSCH TROUW (387 last), naar Amsterdam NLG 110,-; MARIA REGINA (225 last), naar Amsterdam NLG 94,50; SCHIEDAM (395 last), naar Amsterdam NLG 103,-, Rotterdam NLG 98,-, Dordrecht NLG 99,-, Middelburg NLG 103,-, Schiedam NLG 98,-; MARIA (561 last), naar Amsterdam NLG 93,-, Rotterdam NLG 88,88; Dordrecht NLG 88,88, Middelburg NLG 89,89, Schiedam NLG 88,88; TRITON (396 last), naar Rotterdam NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-; ARGO (284 last), naar Rotterdam NLG 100,-, Schiedam NLG 100,-; MEDEA (398 last), naar Rotterdam NLG 100,-, Schiedam NLG 100,-; MARIE (396 last), naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 97,-, Dordrecht NLG 97,-, Middelburg NLG 98,-, Schiedam NLG 97,-; MINA (397 last), naar Amsterdam NLG 98,-, Rotterdam NLG 95,-, Dordrecht NLG 95,-, Middelburg NLG 96,-, Schiedam NLG 95,-; KANAGAWA (642 last), naar Amsterdam NLG 92,50, Rotterdam NLG 87,50, Dordrecht NLG 87,50, Middelburg NLG 92,50, Schiedam NLG 87,50; CORNELIS SMIT (398 last), naar Amsterdam NLG 104,98, Rotterdam NLG 99,98, Dordrecht NLG 99,98, Middelburg NLG 104,98, Schiedam NLG 99,98; HONINGBIJ (399 last), naar Amsterdam NLG 91,39, Rotterdam NLG 88,39, Dordrecht NLG 88,39, Middelburg NLG 88,39, Schiedam NLG 88,39; CONSTANTIA (391 last), naar Rotterdam NLG 92,40, Dordrecht NLG 92,40, Schiedam NLG 92,40; TERNATE (395 last), naar Rotterdam NLG 89,83, Dordrecht NLG 89,83, Schiedam NLG 89,83; MARY EN HILLEGONDA (398 last), naar Amsterdam NLG 94,88, Rotterdam NLG 89,48, Dordrecht NLG 90,48, Middelburg NLG 94,88, Schiedam NLG 89,48; PRINSES AMALIA (445 last), naar Rotterdam NLG 93,44, Dordrecht NLG 94,44, Schiedam NLG 94,44; EVA JOHANNA (517 last), naar Rotterdam NLG 93,34, Dordrecht NLG 94,34, Schiedam NLG 94,34; ALMONDE (294 last), naar Amsterdam NLG 97,99, Rotterdam 92,49, Dordrecht NLG 96,-, Middelburg NLG 97,-, Schiedam NLG 95,-; GENERAAL DE STUERS (396 last), naar Amsterdam NLG 84,-, Rotterdam NLG 80,-, Dordrecht NLG 80,-, Middelburg NLG 83,-, Schiedam NLG 80,-; BASTIAAN POT (394 last), naar Amsterdam NLG 83,50, Rotterdam NLG 79,98, Dordrecht NLG 81,-, Middelburg NLG 83,50, Schiedam NLG 81,-; NIEUWLAND (398 last), naar Amsterdam NLG 84,-, Rotterdam NLG 80,-, Dordrecht NLG 80,-, Middelburg NLG 83,-, Schiedam NLG 80,-; CORNELIS WERNARD EDUARD (470 last), naar Rotterdam NLG 80,-, Dordrecht NLG 83,-, Schiedam NLG 82,-.

Afbeelding
Datum 21 maart 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 9 februari. De vrachten ondergingen een verdere verlaging en er is zodanig gebrek aan produkten op dit ogenblik, dat de disponibele schepen vooreerst moeilijk lading zullen vinden.
De volgende charters zijn te vermelden van Nederlandse schepen:
BELLATRIX tot NLG 75,00 voor suiker en NLG 67,50 voor koffij van Soerabaya en Passaroeang (opm: Pasaruan) naar Amsterdam, en
STAATSRAAD VAN EWIJCK tot NLG 30,00 voor tin en NLG 55,00 voor tabak.
GRONDWET tot NLG 70,00 voor suiker, NLG 65,00 voor rijst en NLG 55,00 voor thee van Indramaijoe en Cheribon (opm: Cirebon).
BETTY werd door de factorij bij inschrijving opgenomen tot NLG 67,50, GEZIENA MARIA tot NLG 69,98, beiden te Tjilatjap (opm: Cilacap) te laden naar Amsterdam, en
CORNELIA MATHILDA tot NLG 69,50 van Cheribon en Oosthoek naar Rotterdam.
GERARD PIETER SERVATIUS accepteerde na de factorij inschrijving NLG 60,00 voor suiker, NLG 80,00 voor arak alhier, NLG 67,50 voor arak van Passaroeang naar Amsterdam.
NIEUWE WATERWEG II NLG 60,00 voor suiker en koffij te Soerabaya en Passaroeang naar Amsterdam;
AUGUSTA NLG 57,50 voor suiker, NLG 55,00 voor koffij en NLG 50,00 voor tabak, en DRIE GEZUSTERS NLG 57,50 voor suiker en NLG 70,00 voor huiden, beiden van Samarang naar Amsterdam.
BATAVIA werd in Holland voor tabak gecharterd.
QUATRE BRAS sloot af voor een houtlading van Johore naar Kurrachee (opm: Karachi) tot 25 Comp.Roep. per registerton.
Ter bevrachting blijven de Nederlandse schepen OCEAAN, JOHANNA ANTHONIA, HENRIETTE GEERTRUIDA, ALLEGONDA JACOBA, LOUISE, HAAMSTEDE, CORNELIS WERNARD EDUARD, LEOPOLD GRAAF VAN LIMBURG STIRUM, VICE ADMIRAAL MAY, BEZOEKIE, TRITON, en CORNELIA.

Afbeelding
Datum 30 mei 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 20 april. Vrachten. De bevrachtingen van Nederlandse schepen bestonden uit de TERNATE, die NLG 25 voor tin, NLG 65 voor suiker, NLG 90 voor damar (opm: naam voor een aantal harssoorten) van hier, NLG 102,50 voor thee van hier en Cheribon (opm: Cirebon) en NLG 70 voor tabak van Rembang bekwam; terwijl de FAGEL tot NLG 75, en de ANNA EN SOPHIA tot NLG 78,45, beide naar Amsterdam door de Factorij werden opgenomen.
De SCHEVENINGEN, GRAAF VAN LIMBURG STIRUM en HENRIETTE GEERTRUIDA maken kustreizen.
Ter bevrachting blijven de Nederlandse schepen UTRECHT, CHRISTINA MARIA, ALETTA AUGUSTA en CORNELIA.

Afbeelding
Datum 05 juni 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 22 april. Vrachten. Nederlands schip TERNATE naar Rotterdam NLG 25 tin, NLG 65 suiker, NLG 90 à 100, damar (opm: naam voor verschillende harssoorten) alhier, NLG 102,50 thee alhier en Cheribon (opm: Cirebon) en NLG 70 tabak te Rembang.
Nederlandse FAGEL, ANNA EN SOPHIA en PRESTO naar Amsterdam, door de Factorij der Nederlandsche Handel Maatschappij bij inschrijving opgenomen, de eerste à NLG 75, de tweede à NLG 78,45, en de derde à NLG 79,75 per last.
Nederlands ALETTA AUGUSTA naar Rotterdam NLG 75 koffie, NLG 90, gom damar en huiden te Batavia en NLG 80 tabak te Tjilatjap (opm: Cilacap) te laden.
Onbevrachte Nederlandse schepen CHRISTINA MARIA, UTRECHT, SCHEVENINGEN, LEOPOLD GRAAF VAN LIMBURG STIRUM, HENRIETTE GEERTRUIDA en CORNELIA maken kustreizen

Afbeelding
Datum 26 juni 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 mei. Vrachten. Nederlandse schepen. De ALETTA AUGUSTA werd opgenomen tot NLG 75, voor koffie, NLG 90, voor damar en huiden, hier te laden, en tabak te Tjilatjap (opm: Cilacap).
De HENRIETTE GEERTRUIDE bekwam gedeeltelijke lading als tin à NLG 20. hier te laden, en tabak op Boeloe (opm: Bulu, Sulawesi) te laden à NLG 70. Dit schip legt verder aan.
De AEROLIET sloot af tot NLG 60, voor rijst en NLG 90, voor thee en licht goed, hier te laden.
De DELFT accepteerde NLG 90, voor koffie, NLG 95, voor peper, NLG 100 voor licht goed en NLG 85 voor tabak te Padang te laden.
De UTRECHT sloot af tot NLG 67,50 en NLG 70 voor tabak, NLG 80 voor suiker, NLG 75 voor koffie en NLG 20 voor tin, te Batavia en Samarang te laden, doch heeft nog wel wat ruimte over.
De Factorij nam buiten inschrijving de MARIA REGINA op om à NLG 87,50 koffie te Padang te laden.
De SCHEVENINGEN, GRAAF VAN LIMBURG STIRUM en CORNELIA, maken kustreizen. Ter bevrachting blijven de Nederlandse schepen CHRISTINA MARIA en FOP SMIT.

Afbeelding
Datum 05 juli 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 22 mei. Vrachten. Sedert ons vorig bericht werden de volgende schepen opgenomen: Nederlands HENRIETTE GEERTRUIDA, NLG 20 tin, NLG 70 tabak;
Batavia, Boeloe (Rembang) en Soerabaya te laden. Nederlands MARIA REGINA, NLG 87,50 koffie en een kleine hoeveelheid peper, te Padang te laden (Factorij). Nederlands JAN VAN BRAKEL NLG 85 en NLG 90 koffie, NLG 90 en 95 lichte goederen, te Padang te laden. Naar Rotterdam: Nederlands AEROLIET NLG 60 rijst, NLG 90 thee en lichte goederen, Batavia te laden. DELFT NLG 70 tabak van Soerabaya, NLG 90 koffie, NLG 95 peper, NLG 100 lichte goederen, en NLG 85 tabak van Padang. UTRECHT NLG 67,50 tabak, NLG 80 suiker, NLG 75 koffie, NLG 20 tin, Samarang en Batavia te laden. FOP SMIT NLG 67,50 tabak van Sourabaya en NLG 20 tin van Batavia. De ELMINA werd te Macassar bevracht tot NLG 75 voor koffie, guttapercha (opm: het in de lucht tot een taaie, leerachtige stof verdroogde melksap van verschillende tropische boomsoorten) en schildpad en NLG 80 voor specerijen en huiden.

Afbeelding