Inloggen
ST. WILLEBRORDUS - ID 14589


Kroniekberichten

Datum 03 september 1853
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Groningen, 2 september. Woensdag is van de werf De Molly van de scheepsbouwmeester H.H. van der Werff te Appingedam te water gelaten het nieuwgebouwde schoenerschip ST. WILLEBRORDUS, groot 85 last, zullende gevoerd worden door kapt. H.G. Boekhoudt, van Appingedam, voor rekening ener rederij onder directie van de heer J.H. Rottinghuis, te Delfzijl. Onmiddellijk daarna werd de kiel gelegd voor een kopervaste schoenerbrik, genaamd de NIJVERHEID, zullende groot worden ruim 100 last en worden gevoerd door kapt. A. Metus, van Termunten, mede voor rekening ener rederij en onder dezelfde directie.

Afbeelding
Datum 15 april 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 14 april. De Staats-Courant behelst nog de volgende mededeling.
Volgens een bericht van Zr.Ms. gezant te Konstantinopel (opm: Istanbul) van de 27e maart j.l, had het verbod van uitvoer van granen, onlangs door De Porte uitgevaardigd, gepaard met de vrees dat de schepen wellicht door de regering genoodzaakt zouden kunnen worden, hun lading granen te Konstantinopel te lossen, terwijl het bewind ze alsdan, tegen latere betaling van de prijs, in beslag zou nemen, een algemene vraag doen ontstaan naar firmans (opm: van ferman, bevel van de sultan, pas) voor de laatst aangekomen schepen. De volgende Nederlandse schepen hebben hun firmans verkregen, maar hun vertrek werd nog verhinderd door tegenwind: de HERMINA CATHARINA, kapt. A.J. Bakker; de H. WILLEBRORDUS, kapt. H.G. Boekhout; de MARNE, kapt. J.M. Beukema, de HENRIETTE, kapt. T.C. de Boer; de ELISABETH EN MARIE, kapt. O.J. Bok; de ATALANTE, kapt. H. Beckeringh, en de ANNECHINA, kapt. A.J. Donga.

Afbeelding
Datum 18 april 1854
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Volgens een bericht van Zr.Ms. gezant te Constantinopel van de 27e maart jl., had het verbod van uitvoer van granen, onlangs door de Porte vervaardigd, gepaard met de vrees, dat de schepen wellicht door de regering genoodzaakt zouden kunnen worden, hun ladingen graag te Constantinopel te lossen, terwijl het bewind ze alsdan, tegen latere betaling van de prijs, in beslag zou nemen, een algemene vraag doen ontstaan naar firmans (opm: ferman, bevel van de sultan, hier toestemming tot uitvaren) voor de laatst aangekomen schepen.
De volgende Nederlandse schepen hebben hun firmans verkregen, maar hun vertrek werd nog gehinderd door tegenwind: HARMINA CATHERINA, kapt. Bakker; H. WILLEBRORDUS, kapt. Boekhout; de MARNE, kapt. Benkema; HENRIETTE, kapt. De Boer; ELISABETH en MARIE, kapt. Bok; ATALANTE, kapt. Beckeringh, en ANNECHIENA, kapt. Donga.

Afbeelding
Datum 27 januari 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 26 januari. Het schip ST. WILLEBRORDUS, kapt. Boekhout, van Livorno naar Amsterdam, is de 23e januari in het Noord-Hollandsch Kanaal bij het Koegras, door het schip AALBORG, kapt. Folkman, van Amsterdam naar Londen, aangevaren, en heeft de grote mast verloren en schade aan de boeg bekomen.

Afbeelding
Datum 25 februari 1862
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Mr. H.J. Offerhaus, notaris te Delfzijl, zal ten verzoeke van zijn principalen op vrijdag de 14e maart 1862, des avonds te 6 uur, ten huize van de logementhouder Wessel Houwing te Appingedam, publiek tegen contante betaling verkopen het in den jare 1853 nieuw uitgehaald extra welbezeild en goed onderhouden schoenerschip ST. WILLEBRORDUS, groot 113 tonnen, thans liggende te Amsterdam, en tot dusverre gevaren in de 1e klasse van het Bureau Veritas. Nadere informatiën te bekomen bij de heer A. Spekman, scheepsmakelaar te Amsterdam, en ten kantore van bovengenoemde notaris, terwijl de inventarissen in tijds op de gewone plaatsen ter inzage zullen liggen.

Afbeelding
Datum 27 juni 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Ostende, 24 juni. De Nederlandse schoener CATHARINA HILLECHIENA, kapt. Boekhout, van Koningsbergen, en de Noorse brik FAMILIEN, kapt. Thorsen, van Riga, zijn bij het binnenkomen in de haven met elkander in aanvaring geweest. De schoener heeft daarbij de grote mast met boom en gaffel, en de brik de boegspriet verloren.

Afbeelding
Datum 25 december 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Tonningen, 22 december. In de Eider en het Eiderkanaal liggen ingevroren de volgende schepen: ASINGA, kapt. Zijlstra, van Memel naar Schiedam, ANNA ADELHEID, kapt. De Jonge, van Stettin naar Bremen, ANNA ELISA, kapt. Lukje, van Bremen naar Nyborg, CATHARINA HILLECHIENA, kapt. Boekhorst, van Carlscrona naar Sunderland, GESINA, kapt. Eerkes, van Koningsbergen naar Brake, JANTINE, kapt. Buisman, van Wolgast naar Hamburg, DE HOOP, kapt. Pronk, van Memel naar Geestemünde, WUBKE JOHANNA, kapt. Veget, van Memel naar Bremen, JONGE FREDERIK, kapt. Top, van Bremerhaven naar Stettin, JANTINA CATHARINA, kapt, Van Dijk, NAJADE, kapt. Duit, GEERT JAN KORTRIJK, kapt. Krook, ANNA CATHARINA, kapt. Drewes, JONGE GERRIT, kapt. Hazewinkel.

Afbeelding
Datum 01 november 1877
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Pernau, 24 oktober. De naar Schiedam bestemde, doch uit zee wegens overgeworpen lading teruggekomen schoener CATHARINA HILLECHIENA, kapt. H.G. Boekhout, ging de 21 dezer, nadat de lading op nieuw bevestigd was, weder naar zee.

Afbeelding
Datum 30 januari 1880
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Verkoping van schepen te Wildervank op 28 januari: het schoenerschip CATHARINA HILLECHINA (ex ST. WILLEBRORDUS), kapt. H.G. Boekhout, groot 101 ton nieuwe meting gebouwd in 1853: voor NLG 1.800 opgehouden.

Afbeelding
Datum 06 februari 1880
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Verkoping van schepen. Het Nederlandse schoenerschip CATHARINA HILLECHIENA, groot 101 ton nieuwe meting, gebouwd in 1853, in veiling opgehouden, is uit de hand verkocht naar Leer.

Afbeelding
Datum 17 februari 1884
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

17 februari 1884
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Londen, 15 februari. Aangaande het Nederlandse schip CATHARINA HILLECHIENA, kapt. H. Zimmermann, 21 november (1883) van de Tyne naar Rendsburg vertrokken, heeft men sedert niets vernomen.
 
Noot. Het schip was 06-02-1880 verkocht naar Leer en voer dus onder toen Noord Duitse vlag.

Afbeelding