Inloggen
KLAZINA - ID 14585


Kroniekberichten

Datum 26 april 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 25 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 27 schepen, als:
Voor Rotterdam: KLAZINA, kapt. D. Wels Browning, VIER GEBROEDERS, kapt. C. Vonck; JACOBA HELENA, kapt. D.C. Rietbergen; HOLLANDS TROUW, J.C. Kreije; JONGE JAN, kapt. A. Hoogenstraten; ALCOR, kapt. F.J. van Oppen; GENERAAL DE STUERS, kapt. F. Fokkens, en KONING EN VADERLAND, kapt. B.A.F. van Bruggen.
Voor Amsterdam: LEWE VAN NEIJENSTEIN, kapt. R.H. Borgers; ANJER, kapt. H. Biesthorst; WASSENAAR, kapt. A. Hofstee; OOST INDIA PACKET, kapt. B. Bakker Gz; DANKBAARHEID, kapt. W. Postma; CHRISTINA AGATHA, kapt. H. de Visser; KONING WILLEM II, kapt. G. van Eyk Menkman; SARA ALIDA MARIA, kapt. H.A. Tekelenburg; AGNETA, kapt. W.N. Crap Hellingman; en MARIA ELISE, kapt. M. van der Putte.
Voor Dordrecht: JEANNETTE EN CORNELIA, kapt. T.K. Veldman; FLORA, kapt. A.A. van der Wijk; J.C. SCHOTEL, kapt. J.P. van Beest Holle, en HELLEVOETSLUIS, kapt. W. J. Vos.
Voor Middelburg: WILHELMINA CATHARINA, kapt. N.M.O. de Groot Stiffry; PHOENIX, kapt. J.E. Verhulst.
Voor Schiedam: ANNA, kapt. P.A. Kleynenberg, FORMOSA, kapt. M.A. Smits, en TRIJNTJE FENNA, kapt. J.F. des Ruelles, de beide laatste van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 28 augustus 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Falmouth, 23 augustus. De Engelse schoener MALIBRAN, van Liverpool naar Sevilla, is alhier met schade binnen gelopen, zijnde gisteren op de hoogte van de Sorlings (opm: Scilly Isles) door een Nederlandse bark, van Rotterdam naar Hongkong gaande, aangezeild. (red: de KLAZINA, kapt. Browning, vertrok de 9e en de CORNELIA MATHILDA, kapt. Muntendam, de 10e van Hellevoetsluis naar Hongkong).

Afbeelding
Datum 16 juli 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rangoon (opm: Yangon), 16 mei. Het alhier gestrande Nederlandse schip (opm: bark) KLAZINA, kapt. Browning – zie ons nommer van 1 dezer – is met de lading, die nog aan boord was, verkocht en heeft niet meer dan 320 roepies opgebracht.

Afbeelding
Datum 08 februari 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 7 februari. De zoveel gerucht gemaakt hebbende zaak van de terugvordering door assuradeuren van de betaalde 80 procent van de verzekerde sommen op het barkschip KLAZINA, is na 4 jaren eindelijk tot een oplossing gekomen. Het gold hier het recht, om al of niet Penang te mogen aandoen, op een reis van Hongkong via Singapore naar Rangoon, nadat vóóraf was geassureerd van Hongkong naar een haven tussen Havre en Hamburg, alleen Havana met koelies uitgesloten. Ten gevolge van een schrijven van de kapitein uit Hongkong, was echter een clausule op de polis gesteld, dat de reis zou wezen als bovengemeld. Nadat de 80 procent betaald waren, weigerden de assuradeuren de overige 20 procent te voldoen en werd de firma van Dam & Twiss, nadat de rederij was ontbonden, door 30 reders uitmakende de 64 aandelen, om de 20 procent in rechten aangesproken, doch deze verloren hun eis in alle instanties en werden bovendien veroordeeld tot terugbetaling van de betaalde 80 procent, met rente en kosten. De reders wilden zich aan dat vonnis tegenover de andere assuradeuren niet onderwerpen en stonden in 2 partijen streng tegenover elkander, de één om een nieuw proces van de 52 assuradeuren of compagnieën af te wachten, de andere om te schikken, tengevolge waarvan een commissie benoemd werd, bestaande uit de heren Burger, Vlierboom, Suermondt, Ter Bruggen en Batenburg, welke na ruim 4 maanden met veel moeite een schikking hebben getroffen voor 60 procent van de getekende som, bedragende NLG 35.200 en al de kosten geschat op NLG 4 à NLG 5000, terwijl de assuradeuren hebben aangenomen 82/960 aandelen in rechten te vervolgen om de daarvoor ook betaalde kosten, eventueel aan hen, die geschikt hebben, te restitueren. Enkele assuradeuren die 100 procent betaald hadden, ook met wetenschap dat Penang was aangedaan, hebben geen recht tot restitutie en zijn alzo buiten de beschikking gebleven. Het voordeel van deze schikking bedraagt omtrent NLG 225 per 1/64 aandeel.

Afbeelding