Inloggen
TRITON - ID 14473


Kroniekberichten

Datum 28 mei 1852
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Groningen, 27 mei. Dinsdag zijn in de haven alhier twee nieuwgebouwde zeebodems gearriveerd, zijnde de schoener-galjoot TRITON, groot 80 last, kapt. R.H. Nagel, van Veendam, gebouwd bij H.T. Holthuis te Wildervank, en de galjoot de TWEELINGEN, groot 55 ton, kapt. W.J. Poorta, van Wildervank, gebouwd bij T. Pik en Zoon te Veendam.

Afbeelding
Datum 06 juli 1860
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harlingen, 4 juli. Den 29 juni l.l. zagen de twee Nederlandse schepen THEMES, kapt. Jonker (opm: kof THEMIS, kapt. J.H. Jonker), en TRITON, kapt. Munniks (opm: kof, kapt. J. Munniks, mogelijk J. Munnix), alsmede het Deense brikschip TURIBORG, kapt Knumögensen (opm: mogelijk Knud Mögensen), bijna gelijktijdig op de hoogte van Doggersbank een kofschip, waarop de noodvlag was gehesen. Bij onderzoek bleek het vaartuig verlaten te zijn, misschien uit vrees van te zullen zinken, daar er ongeveer drie voet water in het hol bevond. Met gemeen overleg werd besloten van ieder schip één man op het gevonden vaartuig over te plaatsen, om het, zo mogelijk, in de naaste haven te brengen. De THEMES, TRITON en TURIBORG vervolgden daarop hun reis, waarna het aan de drie manschappen: Feije Feijes, Jacob Pieters Bleeker en Albert Andersen Rasmussen mocht gelukken het gevonden kofschip, de WUBBECHINA ILBINA (opm: WUBBEGINA ILBINA), kapt. G.F. Bloema, zie LC 200760), geladen met klipsteen, hier de 2e dezer behouden binnen te brengen en ter dispositie stellen van de opperstrandmeester.

Afbeelding
Datum 03 september 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Elseneur, 1 september. Volgens telegrafisch bericht, is het Nederlands galjootschip TRITON, kapt. Munnix, de 25e augustus van Memel naar Dundee vertrokken, geladen met hennep en lompen, in een zinkende staat in het Kattegat door het volk verlaten geworden; de bemanning is alhier aangekomen.

Afbeelding
Datum 05 september 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Elseneur, 1 september. Volgens een nader bericht omtrent het Nederlands kofschip TRITON, kapt. Munnix (zie ons nummer van 3 dezer), was het schip in zee lek geworden en de 30e augustus des voormiddags, een weinig ten noorden van Kullen (opm: in psn 56º19’ NB 12º27’ OL) in zinkende staat door de bemanning verlaten, welke vervolgens door de Noorse schoener YDUN, kapt. Hendriksen, opgenomen en gisteren alhier aangebracht zijn. Een stoomboot (opm: ss ÖRESUND) is gepasseerde nacht van hier vertrokken om het verlaten schip op te zoeken.

Afbeelding
Datum 06 september 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Elseneur, 3 september. Het stoomschip ÖRESUND, kapt. Nielsen, hetwelk van hier vertrokken was, om het door de equipage verlaten kofschip TRITON, kapt. Munnix op te zoeken, vond hetzelve op de noordzijde van Lysegrund (opm: plm 56º14’NB 11º43’ OL) in Kattegat op 6 voet water liggende en heeft de inventaris met uitzondering van het staande want, alsmede een partij vlas en hennep, grotendeels nat geborgen, waarmede het gepasseerde nacht is aangekomen.

Afbeelding
Datum 12 september 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Elseneur, 7 september. Het stoomschip (opm: ÖRESUND, kapt. Nielsen) hetwelk weer naar the Lyse-Ground (opm: Lysegrund; pos. plm 56º14’NB 11º43’ OL) gestoomd was om te trachten nog iets van de lading te redden, van het galjootschip TRITON, kapt. Munnix, van Memel naar Dundee, de 1e dezer aldaar gestrand (bevorens vermeld) is heden teruggekomen zonder iets te hebben kunnen vinden.

Afbeelding