Inloggen
AREND (DE) - ID 14407


Kroniekberichten

Datum 21 april 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Op vrijdag de 30e april 1852, des namiddags ten 6 ure, zal, ten overstaan van de notaris Abraham van den Broecke Azn, en getuigen, in het Nederlands Logement, in de abdij te Middelburg, in het openbaar bij opbod en afslag worden te koop gepresenteerd: een hecht en sterk gebouwd schooner-kofschip, genaamd de AREND, groot volgens Nederlandse meetbrief 69 last of 130 ton, gevoerd worden door kapt. S. Doodenhuis, thans liggende in de Kaai te Middelburg, met deszelfs complete inventaris, bestaande in zeilen, staand en lopend wand, ankers, kettingen, kombuis- en kajuitsgoederen enz. Daags vóór en op de dag der verkoping te zien, op vertoon van een permissiebiljet, te bekomen ten kantore van voornoemde notaris Van den Broecke, alwaar nadere inlichtingen te bekomen zijn. Inmiddels uit de hand te koop.

Afbeelding
Datum 21 april 1853
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip de AREND, kapt. Jonkhoff (opm: kof, kapt. L.J. Jonkhof), van Shields te Venetië aangekomen, heeft volgens brief van de kapitein hevige stormen doorgestaan, een man der equipage verloren en schade aan het tuig bekomen.

Afbeelding
Datum 31 december 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Makkum, 28 december. In de nabijheid dezer plaats is tegen het strand aangespoeld een kistje met klederen, waarbij vier schrijfboeken, afkomstig van een schip, misschien Oostenrijks, welk schip in het vorig en dit jaar Konstantinopel (opm: Istanbul), Odessa, Alexandrië, Malta en Liverpool schijnt bezocht te hebben; het aangetekende was van victualie en wijders uitgaven en ontvangsten die afgesloten waren, zonder vermelding der namen van schip of kapitein. Mede is hier aangedreven een scheeps-naambord, de grond groen geverfd en met vergulde letters CORNELIS er op.
(opm: vermoedelijk betreft dit de kof CORNELIS, kapt. C. van Boven uit Middelburg; dit schip was in 1851 door A. Schijf c.s., Middelburg uit Hanover aangekocht, kreeg de naam AREND, achtereenvolgens de kapiteins S. Dodenhuis [1851) resp. L.J. Jonkhof [1852] en werd in Constantinopel rond 30 maart 1854 verkocht, waarschijnlijk aan kapitein C. van Boven uit Middelburg; op 28 maart verzond de Gezant te Constantinopel via het Ministerie van BuZa hierover een bericht dat op 26 mei ambtelijk werd verwerkt; kapitein Jonkhof was in maart-april 1853 in Venetië geweest, zie PGC 210453)

Afbeelding