Inloggen
MUNTE (DE) - ID 14335


Kroniekberichten

Datum 05 juli 1850
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Groningen 4 Juli. Gisteren en heden zijn alhier weder twee nieuwgebouwde schepen binnen gebracht, als een kof DE MUNTE, kapt. Hazewinkel, en een schoener JANTJE, kapt. H.O. van Wijk, van Nieuwe Pekela.

Afbeelding
Datum 28 juni 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Vlie, 24 juni. De Nederlandse kof de MUNTE, kapt. J.K. Hazewinkel, van Stettin naar Lynn (opm: Kings Lynn), is de 21e dezer op 56º08’ N.B. en 60º21’ W.L. (opm: de positie 60º21’ W.L. kan niet juist zijn; dit dient te zijn: 06º21’ O.L.) gezonken, doch het volk, bestaande uit de kapitein en drie man, door kapt. I. Baltzersen, voerende het schip NIORD, gered en alhier aangebracht. (opm: zie NRC 270951)

Afbeelding
Datum 27 september 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 26 september. Directeuren der hier ter stede gevestigde Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen hebben in hun vergadering van heden besloten te doen uitreiken:
- De grote zilveren medaille aan D. Keus, gezagvoerder van het hier ter stede te huis behorende Nederlandse fregatschip EUROPA, voor de 25 juli laatsleden op 25º31’ NB 40º05’ W.L. krachtdadig verleende hulp en bijstand in het redden en op zijn schip overnemen der equipage van het Engelse schip JEAGER, te huis behorende te Liverpool, en gevoerd door kapt. William Thomas Bastlett, van welk schip op de reis van Calcutta naar Liverpool in de lading, bestaande in salpeter, suiker, rijst, raap- en lijnzaad, ricinus olie, enz, brand is ontstaan, met dat ongelukkig gevolg, dat dezelve, benevens het schip, door het vuur verteerd, en welke equipage hij, na geruime tijd op de EUROPA, met alle mogelijke zeemans-gastvrijheid te hebben verzorgd veilig te Brouwershaven aan wal heeft gezet.
- Gelijke grote zilveren medaille, aan James Coppard, voerende het Engelse schoenerschip MARIA, te huis horende te Rye, voor allerbereidvaardige hulp en krachtige bijstand, op de 7e dezer verleend, aan de passagiers, waaronder verscheidende Nederlanders, en de equipage te samen een vijftigtal personen, van de Engelse schroef-stoomboot APOLLO, gevoerd door kapt. W.H. Smith, op zijn reis van deze stad naar London, de vorige nacht op de Kentish Knock gestrand en verbrijzeld, hen allen in hun noodlottige toestand, met al wat hem ten dienste stond, aller-menslievendst te verplegen, en des middags veilig te Dover aan wal te zetten.
- Alsmede de grote zilveren medaille aan kapitein Ingebredt Baltzersen, voerende het Noorse brikschip NIORD en de gewone zilveren medaille aan zijn stuurman Caspar Evensen, benevens tachtig gulden om onder zijn equipage te verdelen, voor hun stoutmoedig en bijzonder hulpvaardig gedrag bij stormweder de 21e juni l.l. op 56º08’ NB en 60º01’ OL (opm: de positie 60º01’ OL kan niet juist zijn; waarschijnlijk was dit 06º01’ OL)
aangewend, in het redden der equipage van het in een zinkende staat verkerende Nederlands kofschip de MÜNTHE (opm: geschreven als MUNTE, zie NRC 280651) gevoerd door kapitein J.K. Hazewinkel, te huis horende te Muntendam, komende van Stettin en bestemd naar Lynn, hun met liefderijkheid aan zijn boord te bejegenen, en te Harlingen, werwaarts hij bestemd was, veilig aan wal te zetten. Zijnde bij deze medailles, getuigschriften gevoegd, waarin de edele daad bijzonder is omschreven.

Afbeelding