Inloggen
CATHARINA ELISABETH - ID 14240


Kroniekberichten

Datum 16 januari 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Elseneur, 9 januari. Het te Hoogezand te huis behorend kofschip (opm: smak) CATHARINA ELISABETH, kapt. Huisman, van Stettin met tarwe naar Leith bestemd, is heden namiddag, nadat het op onze rede beide ankers en kettingen verloren heeft, door de zware O.Z.O. wind ten zuiden van onze haven aan de grond gezet. Het schip is lek, en daar de zee er onophoudelijk over heen beukt, is de bemanning genoodzaakt geweest hetzelve te verlaten.
(opm: zie ook NRC 180151, 201051, 270151, alsmede PGC 210151)

Afbeelding
Datum 18 januari 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Elseneur, 10 januari. Het schip CATHARINA ELISABETH, kapt. Huisman (opm: smak CATHARINA ELIZABETH, bouwjaar 1849, kapt. Johannes Frederikus Huisman), van Stettin naar Leith, alhier in de nabijheid gestrand – zie ons nommer van 16 dezer – zit vol water. De inventaris is geborgen en hoopt men ook de lading, hoewel beschadigd, te kunnen bergen.

Afbeelding
Datum 21 januari 1851
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Men bericht uit Elseneur van de 10e dezer, dat het schip CATHARINA ELISABETH, kapt. Huisman, aldaar in de nabijheid gestrand, vol water zit; de inventaris was geborgen en ook hoopte men de lading, hoewel beschadigd, te kunnen bergen. Volgens bericht van de 14e dito had men de vorige dag met het bergen der lading een begin gemaakt, doch was zij totaal beschadigd; of men het schip weder af kan brengen, is zeer twijfelachtig, daar het door de aanhoudende Z. en Z.W. wind hoog op het strand gedreven is.

Afbeelding
Datum 07 februari 1851
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Het schip CATHARINA ELISABETH, kapt. Huisman, van Stettin naar Leith, bij Elseneur gestrand - reeds vroeger gemeld - is volgens brief van Elseneur van de 28ste januari de vorige dag voor 900 Rijksbankdaalders verkocht en enige uren later met assistentie weder af- en te Elseneur in de haven gebracht.

Afbeelding