Inloggen
GEZIENA DIRKIENA - ID 14232


Kroniekberichten

Datum 25 mei 1855
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Ten overstaan van Mr. J.W. Quintus, notaris te Groningen, zal, op woensdag de 6e juni 1855, des avonds om zeven uur, ten huize van de weduwe G.F. Rasker, op de hoek van het Ameland, te Groningen, publiek worden verkocht het welgebouwde smakschip genaamd GEZIENA DERKIENA, groot 29 lasten, met des zelfs opgoed en toebehoren, zoals hetzelve tot dusverre is bevaren door de scheepskapitein Jan Jans Kok Jr. en thans liggende te Appingedam. Om te aanvaarden 8 dagen na de toeslag, en te betalen in één termijn 3 maanden na de dag van verkoop. (opm: het schip, bouwjaar 1849, werd wegens wanbetaling geveild en aangekocht door scheepsbouwer Pattje, houtkoperse Margaretha S. Meihuizen en houtkoper Douwe J. Romkes, vermoedelijk de voormalige financiers van kapitein Klok; het consortium heeft het schip doorverkocht, waarschijnlijk aan kapt. A.A. Postema uit Delfzijl, nieuwe scheeposnaam IDA JASPERDINA)

Afbeelding
Datum 16 december 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Delfzijl, 12 december. Het schip (opm: smak) IDA JASPERDINA, kapt. A.A. Postema, van Heiligenhafen, laatst van Cuxhaven naar Dordrecht, is alhier lek en met verlies van anker en ketting binnengelopen. Het moet lossen om te repareren.

Afbeelding
Datum 10 april 1856
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Jongstleden zaterdag (opm: 5 april) is in de buitengronden van het eiland Rottumeroog gestrand een te Delfzijl thuis behorende hektjalk, groot pl.m. 40 last, kapt. Postema, komende van Denemarken, geladen met omstreeks 30 last koolzaad en gedestineerd naar Dordrecht. Naar wij vernemen, was dit schip reeds tweemaal wegens averij binnengelopen en wel te Cuxhaven en Delfzijl. Met adsistentie van de bekwame strandvoogd K. van Dijk te Rottumeroog heeft het mogen gelukken het vaartuig, dat reeds vroeger lek was geworden, op veiliger plaats aan de binnenzij te brengen. Hoe het echter hiermede zal aflopen is nog onbekend. De equipage heeft het schip nog niet verlaten. (opm: mogelijk de IDA JASPERDINA, zie NRC 120456)

Afbeelding
Datum 12 april 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Groningen, 9 april. Het schip (opm: smak) IDA JASPERDINA, kapt. A.A. Postema, van Heiligenhafen naar Dordrecht, is de 5e dezer in de buitengronden van Rottumeroog gestrand, doch lek weder afgebracht. (opm: de lading koolzaad werd geborgen; mogelijk werd het schip voor reparatie naar Zoutkamp gebracht, waar de koolzaad na herstel weer werd geladen, zie verder NRC 020856)

Afbeelding
Datum 02 augustus 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Ameland, 28 juli. Het schip (opm: smak) IDA JASPERDINA, kapt. A.A. Postema, van Heiligenhafen naar Dordrecht, laatst van de Zoltkamp, is, volgens verklaring van de kapitein, die nacht aan het Oosteinde van Terschelling gezonken, doch het volk gered. (opm: zie ook DC 050856 en NRC 120456)

Afbeelding
Datum 05 augustus 1856
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Het schip IDA JASPERDINA, kapt. Postema, van Heiligenhafen naar Dordrecht, laatst van Groningen, na vroeger te Delfzijl met schade binnen te zijn geweest, is, volgens van Ameland van 28 juli en ingevolge verklaring van de kapitein, die nacht ongeveer ten 2 ure aan het oosteinde van Terschelling gezonken; de uit vier man bestaande equipage was met de sloep te Ameland aangekomen.

Afbeelding