Inloggen
ELSIENA CATHARINA - ID 14168


Kroniekberichten

Datum 20 februari 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Friedrichstadt, 14 februari. Alhier overwinteren de schepen ENGELINA MEINDERDINA, kapt. Swienk, van Odense naar Nederland, MARGRIETHA, kapt. Hangelbroek, van Dantzig (opm: Gdansk) naar Brussel, ELSINA CATHARINA, kapt. Scholtens, van Koningsbergen (opm: Kaliningrad) naar Londen, KARSINA, kapt. Waterborg, van Karrebecksminde naar de Maas, en GESINA, kapt. Banting, van Odense naar dito (opm: Maas).

Afbeelding
Datum 31 oktober 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Antwerpen, 30 oktober. De Nederlandse kof ELSINA CATHARINA, kapt. W.H. Scholten, van Antwerpen naar Hamburg bestemd, is de 28e dezer op de hoogte van Texel in zinkende staat geabandonneerd. De equipage is gered en alhier aangebracht. (opm: zie NRC 151155)

Afbeelding
Datum 15 november 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 14 november. Directeuren der hier ter stede gevestigde Zuid Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen hebben in hun jongste vergadering, gehouden 12 dezer, besloten te doen uitreiken:
Aan Matheus Correwijn, voerende het Belgisch vissersvaartuig DE HOOP, de grote zilveren medaille en een honderd franken om onder zijn equipage te verdelen voor het de 26e oktober op de hoogte van Texel redden der equipage van de in een zinkende staat verkerende Nederlandse kof, genaamd ELSIENA CATHARINA, gevoerd door kapt. W.H. Scholten en hen veilig te Antwerpen aan wal te brengen. (opm: zie NRC 311055)
Aan C. Wegener, voerende de Nederlandse schoener-galjoot VROUW MARTHA, te huis behorende te Wildervank, de grote zilveren medaille voor het op de 21e augustus redden van kapt. G.R. Hazewinkel en diens stuurman, zijnde het overige der equipage verdronken, van het Nederlandse schoenerschip JOHANNA PETRONELLA, op de hoogte van Kattegat door een windhoos omgeslagen en hen veilig te Elseneur (opm: Helsingør) aan wal te zetten. (opm: zie NRC 280855)
Aan George Emptage, voerende de Engelse logger ECLIPSE, de grote zilveren medaille en 5 pond sterling om onder zijn equipage te verdelen voor het op de 29e oktober redden der bemanning, bstaande in zeven personen, van het op het Longsand (opm: ook wel Knock, Kinters Knock en/of Kentis Knock genoemd; bank in de aanloop naar de Theems; 51º37’ N.B. 01º31’ O.L.) gestrande Nederlandse schoenerschip JANTJE MEIJER, gevoerd door kapt. D.T. de Jonge, en hen veilig te Margate aan wal te zetten. (opm: zie NRC 021155)
Zijnde deze medailles vergezeld van getuigschriften, waarin de bijzonderheden hunner daden zijn vermeld.

Afbeelding