Inloggen
IDA GEZINA - ID 14135


Kroniekberichten

Datum 06 februari 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cuxhaven, 4 februari. Heden is het op den 11e november a°.p°. (opm: verleden jaar) alhier in averij binnengekomen Nederlandse kofschip IDA GEZINA, kapt. Brouwer, van Memel (opm: Klaipeda) naar Amsterdam bestemd, na geëindigde reparatiën van de helling gelaten.

Afbeelding
Datum 06 maart 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cuxhaven, 2 maart. Heden nacht heeft alhier een zware orkaan uit het Noord-Oosten gewoed, waar door verscheidende schepen meer of minder belangrijke schade hebben bekomen Onder deze bevind zich ook het Nederlandse schoener kofschip IDA GEZINA, kapt Brouwer, welke door het breken der touwen van het Oldenburgse brikschip JASON, dit schip voor de boeg kreeg, ten gevolge waarvan de boegspriet brak, en meerdere schade veroorzaakt werd. Had men van de JASON niet spoedig twee zware trossen vast gekregen en daardoor een verdere aandrijving verhoed, dan waren voorzeker beide schepen totaal verloren gegaan.

Afbeelding
Datum 11 februari 1853
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip IDA GEZINA, kapt. Brouwer, van Galatz naar Sligo, is de 3e februari te Loughswilly, Rathmallan, binnengelopen.

Afbeelding
Datum 16 februari 1853
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Verkoping van schepen op maandag 14 februari in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ: het kofschip VENILIA, kapt. H. Eddes: NLG 5.900, in slag NLG 600. Koper J. Corver (opm: een makelaar, zie AH 150153)

NRC 170253
Sligo, 12 februari. De Nederlandse kof IDA GEZINA, kapt. D.S. Brouwer, van Galatz op hier bestemd, is gisteren, op ongeveer 3 mijlen afstand van Innisamurry (Donegal Baai) verongelukt. Twee man der equipage (de stuurman en een matroos) zijn er bij omgekomen (opm: zie PGC 220253).

Afbeelding
Datum 22 februari 1853
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

De kof IDA GESINA, kapt. Brouwer, uit de Pekela, van Galatz, laatst van Torbay, naar Sligo gedestineerd, is volgens bericht van Sligo d.d. 11 februari, in de baai van Donegal op een blinde klip gestrand en zal met de lading weg zijn. Het volk is, uitgenomen de stuurman en een matroos, gered (opm: zie NRC 170253).
Ten opzicht van dit bericht vernemen wij uit een brief van één der geredden nader, dat de stuurman Kunst en de matroos L. Velthuis reeds dadelijk bij het stranden met de boten overboord geslagen en verdronken zijn. Het overige der equipage, zijnde 5 man en de kapitein, bracht in vurige gebeden 7 uur op het reeds half verpletterde schip op de rots door, alvorens gered te worden. Tijdens het afzenden van de brief bevonden zij zich in een boerendorp, Milkhaber, dicht bij Sligo, bij edele brave mensen, die er om wedijverden, om hun droevig lot, zijnde zij nakend en bloot, zonder kousen of schoenen aan de voeten, aan wal gekomen, te verzachten, zonder de minste beloning te willen hebben. Het schip was geheel weg. De geredden bevonden zich, behoudens, dat enkelen lichte kwetsuren hadden bekomen, vrij wel en hoopten over 14 dagen thuis te zijn.

Afbeelding