Inloggen
HOOP EN LIEFDE - ID 13767


Kroniekberichten

Datum 24 februari 1846
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. In lading te Harlingen, naar Stockton on Tees, van welke haven, per spoorweg gelegenheid is, ter verzending van goederen naar Newcastle, Hull, Leeds, Manchester, Birmingham, Liverpool en alle Engelse markten, het nieuwe Nederlandse Smakschip HOOP EN LIEFDE, 64 Nederlandse ton, kapitein A.W. van der Woude, welke ook met lading op Harlingen terug zal komen.
Nadere informatie bij van Oppen’s Zonen, cargadoors.

Afbeelding
Datum 21 augustus 1849
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip HOOP EN LIEFDE, kapt. Van der Woude, van Riga naar Zwolle, is volgens brief van Rendsburg van de 12e augustus, die dag, niettegenstaande de blokkade, in het kanaal (opm: bedoeld zal zijn het Eiderkanaal) aangekomen.

Afbeelding
Datum 31 december 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Elseneur (opm: Helsingör), 24 december. De Nederlandse kof JONGE LEMKE, kapt. de Jonge, van Wismar naar Leith bestemd, is hier met slagzijde in de haven gekomen en moet lossen.

Afbeelding
Datum 04 januari 1853
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip JONGE LEMKE, kapt. De Jonge, van Wismar naar Leith, is de 24e december met slagzijde te Elseneur binnengelopen. Het moet lossen.

Afbeelding
Datum 07 november 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Delfzijl, 4 november: Het Nederlandse smakschip de ONDERNEMING, kapt. F.O. Heida, met tarwe beladen, van Koningsbergen (opm: Kaliningrad) naar Amsterdam, is gepasseerde nacht met een storm in het Doekegat aan de grond geraakt en zeer waarschijnlijk geheel weg. De equipage waarover men lang in het onzekere was of zij wel behouden kon zijn, omdat een scheepskist met kleren, gemerkt H.G. Freeze van Sappemeer, vermoedelijk van dat schip afkomstig, werd opgevist en alhier aangebracht door kapt. G.H. Drewes, voerende het Nederlandse schip De TWEE GEZUSTERS, is hier hedenavond behouden aangekomen. Een aantal schepen moet zich met die storm voor de Eems hebben bevonden, doch bij gebrek aan loodsen en door onbekendheid met de zeegaten, was men wel verplicht zo mogelijk zee te houden. Het is derhalve van belang, zowel van assurantiën als van koophandel en zeevaart, dat hoe eerder des te beter een vast loodswezen op de Eems wordt in werking gebracht, waartoe reeds meermalen en nog kortelings het plan bestond, dat echter tot heden niet is verwezenlijkt.

Afbeelding
Datum 08 november 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Delfzijl, 4 november. Het schip DE ONDERNEMING, kapt. Heida, van Koningsbergen (opm: Kaliningrad) naar Amsterdam, is gisteren nacht in het Doekegat gestrand en zal vermoedelijk weg zijn; het volk is gered en alhier aangekomen.
(opm: zie NRC 101154 en 121154)

Afbeelding
Datum 10 november 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 9 november. Het schip De ONDERNEMING, kapt. Heida, van Koningsbergen (opm: Kaliningrad) herwaarts gedestineerd, in het Doekegat gestrand – zie ons nummer van 8 dezer – is genoegzaam wrak. 13 Lasten tarwe en de inventaris zijn geborgen.

Afbeelding
Datum 27 maart 1856
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Advertentie. De 25e maart 1856, ten verzoeke van Hindrik Pieters Pot, Fredrik Heerlijn, Hindrik Jans Kip, Klaas Bronsema, Johannes Roelf Hunt, Adam Monster, Arnoldus Hoppels, Andries Larooy, Berend Ridderbos en Menne Kuipers, zeelieden, wonende te Delfzijl, Kars van Komen en Roelof Dijkema, zeelieden, wonende te Farmsum, Harm Ernst Sleepboom en Hidde Ernst Sleepboom, zeelieden, wonende te Borkum, heb ik Bronno de Haan, deurwaarder bij het Provinciaal Gerechtshof te Groningen, betekend aan Feitze Ottes Heida, scheepskapitein, bevaren hebbende het smakschip de ONDERNEMING, hebbende geen bekende woonplaats in het Koninkrijk der Nederlanden, het arrest, op de 11e maart 1856 aan de geinsinueerde bij verstek gewezen, waarbij aan mijn requiranten voor schadevergoeding wegens bergloon is toegekend een som van NLG 750,-.
Getekend, B. de Haan, deurwaarder (opm: sterk bekort)

Afbeelding