Inloggen
GEZINA - ID 13325


Kroniekberichten

Datum 29 juli 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: JONGE BRECHTUS, kapt. T.P. Teensma, van Petersburg met potasch, ijzer en veren; DE JONGE AGATHA, kapt. D.B. Jonker, van Petersburg met borstels, potasch en ijzer; GEZINA, kapt. J.F. de Boer, van Dantzig met tarwe; DE JONGE LOUIS, kapt. F.M. Mulder, van Koningsbergen met slaglijnzaad en tarwe.

Afbeelding
Datum 11 september 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. H.A. Teekelenburg, van Batavia met koffie, suiker, tin, bindrotting en sapanhout; TWEE GEBROEDERS, kapt. G. Heyen, van Bremen met rogge; VROUW WUBBEGINA, kapt. J.M. de Vries, van Bremen met tabak, tabakstelen en koopm.; DANIA, kapt. P. Hansen, van Drontheim met koper, traan en vis; GEZINA, kapt. F.K. de Boer, van Stettin met rogge; JOSEPHINE, kapt. J. Huisman, van Norden met rogge; DE EENSGEZINDHEID, kapt. T.J. Visser, van Kroonstad met masten; PIETER HENDRIK, kapt. T.R. Danhof, van Nerva met hout.

Afbeelding
Datum 24 november 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: OP HOOP VAN FORTUIN, kapt. H.A. Visker, van Redon met kastanjes; DE JONGE BRECHTUS, kapt. I.P. Teensma, van Petersburg met potasch en talk; JOHANNES, kapt. W. Mennen, van Riga met hout; VROUW MARTHA, kapt. J.T. de Jonge, van Koningsbergen met lijnzaad, garst en tarwe; WELLINGTON, kapt. M.J. Zeeman, van Kroonstad met hout en koper; VROUW GELY, kapt. G. Wijchman, van Kroonstad met hout en koper; GEZINA, kapt. J.F. de Boer, van Stettin met tarwe en koehaar; JOHANNES, kapt. J.M. Holst, van Hamburg met suiker, talk, olie en tarwe; DE BEURS VAN AMSTERDAM, kapt. W.H. Kramer, van Hamburg met tarwe, suiker, smalt, talk, wol en erwten; DRIE GEBROEDERS, kapt. G.J. Gnodde, van Bremen met tabak; EENDRAGT, kapt. Rooseboom, van Emden met koolzaad.

Afbeelding
Datum 24 juni 1845
Krant GRC - Groninger Courant

Lijst van de Nederlandse schepen, welke de Sont gepasseerd zijn.
11 juni: Huisman, ONRUST (Dordrecht), van St. Ubes naar Riga, Kortrijk, ANNA ALIDA (Groningen), van Amsterdam naar Stettin;
12 juni: Steffens, DE VROUW MARGARETHA (Amsterdam), van Amsterdam naar Stettin, Lever, CATHARINA (Zuidbroek), van Antwerpen naar Kopenhagen, Klasen, DE VRIENDSCHAP (Pekela), van Liverpool naar Nerva.
13 juni: De Boer, DE HOOP (Pekela), van Amsterdam naar Petersburg, Kiewit, MARIA CATHARINA (Ameland), van Danzig naar Rotterdam, De Boer, GEZINA (Veendam), van Petersburg naar Duinkerken, Scherpbier, JANTINA FROUWINA (Pekela), van Danzig naar Zwolle, Klein, DE TWEELINGEN DANIËL EN WILCO (de Lemmer), van Nerva naar Amsterdam, Van Duinen, EENSGEZINDHEID (Sappemeer), van Danzig naar Antwerpen.
14 juni: Dokman, GEZINA EN WILHELMINA (Amsterdam), van Liverpool naar Nerva, Gust, HENDERIKA (Groningen), van Antwerpen naar Petersburg.
15 juni: Visser, DE HARMONIE (Amsterdam), van St. Ubes naar Riga, Vos, REINA (Groningen), van Liverpool naar Nerva, Mulder, MARGARETHA (Harlingen), van Bergen naar Riga.
16 juni: Grimmenga, UNIE (Pekela), van Liverpool naar Nerva, Doewes, DE HARMONIE (Veendam), van Amsterdam naar Riga, Meijer, PIETER HENDRIK (Krommenie), van Petersburg naar Amsterdam, Dijk, ANNA CATHARINA (Wildervank), van Stettin naar Brugge;
17 juni: Naatje, ALBERDINA EDSINA (Zuidbroek), van Stettin naar Rotterdam, Schuring, ANTINA (Pekela), van Danzig naar Amsterdam, Boswijk, GEERTRUIDA (Pekela), van Hamburg naar Koningsbergen.
18 juni: Greven, CATHARINA JULIE (Veendam), van Danzig naar Amsterdam.
De wind de 11de, 12de, 13de, 14de en 15de NW; den 16de, 17de en 18de ZO.
Elseneur, 18 juni 1845.

Afbeelding
Datum 01 juli 1845
Krant GRC - Groninger Courant

Lijst van de Nederlandse schepen, welke de Sont gepasseerd zijn:
18 juni. De Grooth, CATHARINA ENGELINA (Pekela), van Stettin naar Amsterdam; Pot, CATHARINA ELISABETH (Harlingen), van Nerva naar Harlingen.
19 juni: De Boer, GEZINA (Veendam), van Stockholm naar Amsterdam; De Vries, FRIESLAND (Woudsend), van Pernau naar Amsterdam.
20 juni: Van Duinen, ALKANNA ELISABETH (Veendam), van Amsterdam naar Danzig; Oldenburger, DE VIJF GEZUSTERS (Leeuw.), van Amsterdam naar St. Petersburg; De Grooth, AGATHA (Pekela), van Harlingen naar Memel; Leeuwes, ARENDINA (Wildervank), van Amsterdam naar St. Petersburg; Bieze, VRIENDSCHAP (Veendam), van Amsterdam naar Stettin; Rink, JACOBUS BEGEMAN (Groningen), van Groningen naar Wismar; Donema, RENSKE HOOITES (Schiermonnikoog), van Harlingen naar Danzig; Teensma, JONGE YPE (Schiermonnikoog), van Amsterdam naar Stockholm; De Jonge, JANTINA (Sappemeer), van Amsterdam naar Danzig; Nieboer, MAGRIETA (Pekela), van Medemblik naar Danzig; Vos, CATHARINA KNELSINA (Pekela), van Amsterdam naar St. Petersburg; Kranenborg, WIARDUS (Hoogezand), van Schiedam naar de Oostzee; Postema, GEZINA (Sappemeer), van Bergen naar St. Petersburg.
21 juni: Veenstra, AUKJEN (Heeg), van Amsterdam naar Stettin; Jonker, ZELDENRUST (Sappemeer), van Hamburg naar Riga; Bieze, BOUWINA (Pekela), van Rotterdam naar Danzig; Orre, DE TWEE GEBROEDERS (Schiermonnikoog), van Amsterdam naar Stettin; Bontekoe, JAKOBINA (Sappemeer), van Bergen naar St. Petersburg; Broekema, HILLEGIENA CHRISTINA (Pekela), van Dordrecht naar Stettin; Visser, EENSGEZINDHEID (Amsterdam), van Bergen naar Nerva; Kuiper, WIBBINA (Dordrecht), van Rotterdam naar Stettin.
22 juni: Engelsman, NIESSINA SCHURINGA (Veendam), van Drontheim naar Stettin; Potjer, EMMA OBBINA (Sappemeer), van Zwolle naar de Oostzee; Douwes, DE VRIENDSCHAP (Veendam), van Stettin naar Amsterdam.
De wind, den 16de, 17de, 18de en 19de ZO; de 20ste, 21ste en 22ste NW.
Elseneur, 22 juni 1845.

Afbeelding
Datum 11 november 1845
Krant GRC - Groninger Courant

Lijst van de Nederlandse schepen, welke de Sont gepasseerd zijn:
30 oktober: kapt. De Boer, GEZINA (Veendam), van Amsterdam naar Koningsbergen; kapt. Flik, DE VROUW JOHANNA (Veendam), van Amsterdam naar St. Petersburg.
31 oktober: kapt. Uil, SIJBRAND JAN (Woudsend), van St. Petersburg naar Amsterdam; kapt. Stuit, JOHANNES (Harlingen), van St. Petersburg naar Amsterdam.
1 november: kapt. Klasen, DE VRIENDSCHAP (Pekela), van St.Petersburg naar Nantes; kapt. Haverbult, DE JONGE JOHANNA (Groningen), van Amsterdam naar Riga; kapt. Visser, HET TOEVAL (Harlingen), van Bergen naar Stettin
De wind den 30ste en 31 oktober NW.
Elseneur, 1 november 1845.

Afbeelding
Datum 08 november 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Reval (opm: Tallinn), 29 oktober. De Nederlandse kof GEZINA, kapt. De Boer, van Kroonstad (opm: Kronsjtadt) met lijnzaad naar Amsterdam bestemd, is bij Klein Rogoe (opm: nabij Kurkse) aan de grond gevaren, doch met adsistentie zonder schade vlot gekomen en heeft de reis vervolgd.

Afbeelding
Datum 28 november 1868
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Delfzijl, 25 november. Van het kofschip THEODORA LUCRETIA, kapt. J.A. Grummels, 18 oktober van Frederikstad naar hier vertrokken, heeft men sedert niets anders vernomen, dan dat er op Rommenoe (opm: waarschijnlijk wordt het eiland Rømø, ten noorden van Sylt bedoeld) was aangedreven een ondersteboven drijvende kof, benevens in de nabijheid dier plaats twee naamborden, de ene waarop stond LUCRETIA, en de andere D.P. Vos. Gemeld schip is vroeger bevaren geweest door kapt. D.P. Vos en het naambord, waarop stond D.P. Vos, was nog altijd op de THEODORA LUCRETIA, aan boord, zodat er een groot vermoeden bestaat, dat deze bodem daar met alle opvarenden is verongelukt.

Afbeelding
Datum 16 november 1871
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Advertentie. Gedagvaard, ten behoeve van Theodora Elisabeth Jacoba Kuiper, zonder beroep te Appingedam, door Johannes Henricus Verkade, deurwaarder bij de Arrondissements Rechtbank te Appingedam en bestemd voor Johannes Andreas Grummels, laatst gedomiliceerd te Appingedam, doch thans zonder bekende verblijfplaats om te verschijnen op donderdag 22 februari 1872, des voormiddags te 10 uur op de openbare rechtzitting der Arr. rechtbank te Appingedam.
- Aangezien de eiseres op 7 januari 1862 te Appingedam is gehuwd met de gedaagde, terwijl haar man de laatste tijd als koopvaardijkapitein op het kofschip THEODORA LUCRETIA, waarmee hij over het jaar 1868 van Delfzijl naar Noorwegen en terug heeft gevaren.
- Aangezien de gedaagde in de maand oktober van dat jaar van Frederikstad naar Delfzijl is vertrokken en met zijn schip waarschijnlijk in de storm van 28 oktober 1868 op het Juister Rif in de buiten-Eems is vergaan, zijnde het schip met zijn lading in het begin van november, misschien wel Helgoland voorbij op de kust van Jutland komen aandrijven, waar de lading en het wrak zijn te gelde gemaakt, terwijl ook later de assurantiepenningen zijn uitbetaald.
- Aangezien men sedert van de gedaagde niets meer heeft vernomen.
Om van zijn aanwezendheid te doen blijken. (opm: sterk bekort)

Afbeelding
Datum 16 juli 1872
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Advertentie. Dagvaarding van Johannes Verkade, deurwaarder bij de Arrondissements Rechtbank van Appingedam, ten verzoeke van Theodora Elisabeth Jacoba Kuiper, van Appingedam, zonder beroep, voor Johannes Andreas Grummels, laatst van Appingedam, om te verschijnen op donderdag 17 october 1872, des voormiddags om 10 uur,
- Aangezien de eiseres op 7 januari 1862 gehuwd is met de gedaagde, terwijl haar man, de gedaagde, in de laatste tijd was koopvaardijkapitein, voerende het kofschip THEODORA LUCRETIA, waarmede hij over het jaar 1868 van Delfzijl naar Noorwegen en terug heeft gevaren.
- Aangezien de gedaagde, in de maand oktober van dat jaar van Frederikstad naar Delfzijl zijnde vertrokken, met zijn schip waarschijnlijk in de storm van 28 oktober 1868 op het Juister Rif in de Buiten Eems is vergaan, zijnde het schip met zijn lading in het begin van november, misschien wel Helgoland voorbij op de kust van Jutland is komen aandrijven, waarbij de lading en het wrak zijn te gelde gemaakt, terwijl ook later de assurantiepenningen zijn uitbetaald.
- Aangezien er sedert niets van de gedaagde is vernomen,
Om van zijn in leven zijn te doen blijken (opm: bekort)

Afbeelding