Inloggen
JANTINA MARIA - ID 13280


Kroniekberichten

Datum 07 december 1904
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Helgoland, 4 december. De Nederlandse tjalk ONDERNEMING, schipper Koops, met kolen van Bremen naar hier, heeft tegen een wrak gestoten, schijnt echter daardoor geen schade te hebben belopen.

Afbeelding
Datum 03 maart 1908
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Cuxhaven, 29 februari. Terwijl de naar hier bestemde Delfzijlster tjalk ONDERNEMING eergisterochtend 3 uur ter hoogte van het vuurschip ELBE II was, werd ze door een zeewaarts stomend stoomschip zo hevig aangevaren, dat het in korte tijd zonk. Met moeite konden de opvarenden zich in de scheepsboot redden. In de donkere nacht was het onmogelijk iets van het in volle vaart doorstomende stoomschip te herkennen. Echter is het onmogelijk, dat dit voorval niet vanaf het stoomschip is waargenomen. Door de stijve zuidwestenwind waren de schipbreukelingen niet in staat een vuurschip aan te lopen en zo dreef men meerdere uren op de Elbemonding rond. Door de later in het zicht komende ewer JOHN GEORG uit Amrum werden zij opgepikt en te Cuxhaven geland.

Afbeelding
Datum 12 maart 1908
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Hamburg, 10 maart. Op 27 februari voormiddags om 3 uur heeft bij het vuurschip ELBE II een aanvaring plaatsgehad tussen de te Delfzijl thuisbehorende tjalk ONDERNEMING, kapt. G. Koops, en het s.s. BATAVIER VI.
Het Seeamt deze zaak behandelende gaf de schuld van de aanvaring aan het s.s. BATAVIER VI, omdat de gezagvoerder de uitwijkmanoeuvres niet door stoten met de stoomfluit had aangekondigd.

Afbeelding