Inloggen
FORTITUDO - ID 13162


Kroniekberichten

Datum 16 augustus 1817
Krant BC - Bataviasche Courant

Advertentie. Per het snel-zeilend gekoperd Fregatschip LA FORTITUDE, kapt. Steffens Agent (opm: Steffen Aggens) adres bij J.J. Gildenhuis op de Tijgers-gracht.

Afbeelding
Datum 30 augustus 1817
Krant BC - Bataviasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia. Liggende ter reede, het schip FORTITUDE (opm: fregat, kapt. S. Aggens).

Afbeelding
Datum 30 oktober 1817
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verslagen van rederijen etc..

Advertentie. De ondergetekenden, fabrikeurs in ZINK te Luik, uitsluitend als zodanig door Zijne Majesteit de Koning der Nederlanden gebreveteerd en geprivilegeerd, berigten hiermede, dat zij, tot meerder gemak en vertier van hunnen voortbrengselen, in deze Provincie, daarvan een Depot, onder opzigt en beheer van de Heren H. en A. Bicker Caarten, te Rotterdam, opgericht hebbende, deze Heren met alle ijver en naauwkeurigheid de orders, welke hun aanbetrouwd worden, zullen doen ten uitvoer brengen; terwijl gemelde Heren niet slechts in de gelegenheid zijn om de Zink tot Fabriek-prijs te leveren, maar tevens zullen zorgen dat, zo omtrent de keuze, als de hoedanigheid van het Metaal zelf, alle genoegen gegeven wordt.
De bezuiniging en de onderscheiden voordelen, welke men door het gebruik der Zink bij het bekleden der Schepen geniet; het goed gevolg, waarmede deze nieuwe en nuttige bewerking sedert enige jaren, zo in Europa als Amerika bekroond geworden is, geven alle reden om te geloven, dat het vestigen van een Depot te dezer plaats niet weinig zal toebrengen, om het gebruik daarvan allezins te doen toenemen. – Het is over bekend dat, behalve het nut, dat men bij de Marine daarvan trekt, de Zink, gelijk de ondervinding bevestigt, zo tot het dekken van Gebouwen, het maken van Pijpen, Goten, Vijvers, enz, niet slechts een meerdere deugdzaamheid bezit dan het Lood of Blik, maar de prijs van dezelve tegen die van Lood als 3 en 1 half tot 1 berekend kan worden, of wel dat het Lood 3 en een half maal duurder is dan Zink, en niet zo duurzaam is; ter nadere bevestiging gelieve men zich te herinneren, dat het Zijne Majesteit, na van alle genomene proeven omtrent de Zink verslag te hebben bekomen, en over de goede uitslag volkomen voldaan zijnde, behaagd heeft te bevelen dat tot het maken van de Daken op enige Gebouwen te Brussel, onder andere, dat van de Nieuwe Schouwburg, de Zink gebezigd moest worden; terwijl dit Metaal, tot Candy-potten in de Suiker-Raffinaderijen gebezigd, op het Koper een voordeel geeft van ƒ 10:18:- (opm: 10 caroli guldens, 18 stuivers, 0 duiten) per pot, en daar te boven niet alleen ligter bij de bearbeiding valt, maar proeven van een onbepaalde duurzaamheid geeft. – Gelijk de meeste der Metalen, zo heeft de oude Zink ook zijn waarde en zal voor een derde van de inkoopprijs terug genomen worden.
De Heren H. en A. Bicker Caarten zullen het zich tot een aangename taak achten de Bruikers alle nodige aanwijzing en onderrigting te geven; zijnde zij tevens gemagtigd om voor alles, in zo verre zulks billijkerwijze gevorderd worden kan, intestaan.
Dony en Comp.
RC 011117
Amsterdam, 30 oktober. In een brief van Kadix , van den 7 oktober, wordt gemeld, dat een Zweedse kapitein, aldaar gearriveerd, bericht had, dat het kofschip CHRISTINA, kapt. T. Bodeman, den 27ste september van Kadix naar Amsterdam vertrokken, dienzelfde nacht was aangerand geworden door een sloep of barkas, bemand met 24 koppen; zijnde het volk te Kadix thuis behorende, die een gedeelte der fijne goederen uit de kajuit, benevens de klederen van den kapitein, geroofd hadden. (opm: zie RC 151117)
BC 011117
Batavia, 29 oktober. Vertrokken het schip (opm: fregat) FORTITUDE, kapt. S. Aggens, naar Samarang en Japara.

Afbeelding
Datum 15 november 1817
Krant BC - Bataviasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Samarang, 5 november. Aangekomen het schip LA FORTITUDO (opm: fregat FORTITUDE), kapt. S. Aggens, van Batavia; passagiers de Heren Vos en Tromp. (opm: 7 november vertrokken naar Joanna)

Afbeelding
Datum 13 december 1817
Krant BC - Bataviasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Samarang, 28 november. Vertrokken het schip (opm: fregat) LA FORTITUDE, kapt. S. Aggens, over Paccalongang (opm: Pekalongan) naar Batavia.

Afbeelding
Datum 31 januari 1818
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Amsterdam, 29 januari. Volgens brieven van Batavia, van den 1 tot 6 september, was het schip COLUMBUS, kapt. H. van Uijen, den 27 augustus aldaar in twee dagen van Samarang (opm: Semarang) gearriveerd, alwaar in goede staat nog liggende was het schip WATERLOO (opm: bark, zie ook RC 231217), kapt. D. Hensken.
Ter rede van Batavia was liggende Zijner Majesteits fregat WILHELMINA, kolonel Dibbets, alsmede de particuliere schepen HENRIETTA ELISABETH, kapt. C.F. Jansen, half beladen; FORTITUDE, kapt. S. Aggens; SELLINA (opm: SELIMA), kapt, G. Jansen, en AUGUSTE, kapt. J. Grevelink, ledig, benevens verscheidene Amerikaanse en Engelse schepen, welke door hun lage concurrentie in de vrachten bij de geringe voorraad producten aan de Nederlandse schepen weinig vooruitzigt overlieten om spoedig lading te bekomen. Er was een Amerikaans schip door het Gouvernement, met rijst bevracht.
Het schip de HOOP, kapt. M.D. Ihnken, was den 6 september in het opzeilen naar de rede.

Afbeelding
Datum 05 maart 1818
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 3 maart. Volgens een brief van Batavia, van den 18 oktober (opm: 1817), waren aldaar destijds liggende de Nederlandse schepen COLUMBUS, kapt. H. van Uijen, WATERLOO, kapt. D. Hensken, de HOOP, M.D. Ihnken, l'AUGUSTE, kapt. J. Grevelink, FORTITUDE, kapt. S. Aggensz, en SEMILA (opm: SELIMA), kapt. Gideon Jansen.

Afbeelding
Datum 25 mei 1818
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 22 mei. Met de ELISABETH JOHANNA, kapt. W. Lucas, welke de reize uit de Maze (opm: Maas) naar Java en terug in minder dan negen maanden afgelegd heeft, zijn brieven uit Batavia ontvangen tot den 20 januari l.l.
De schepen CANTON en VROUW AGATHA waren gelukkig uit Japan geretourneerd. Daarentegen hadden in de loop der maand januari de volgende de terugreize naar het vaderland aanvaard: FORTITUDO naar Oostende, de WATERLOO en de COLUMBUS naar Amsterdam, en de SELIMA naar Brugge.

Afbeelding
Datum 13 juni 1818
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 11 juni. In een brief van de Kaap de Goede Hoop, van den 11 maart, wordt gemeld, dat kaptein S. Argentz (opm: Steffen Aggens), voerende het schip (opm: fregat, thuishaven Oostende) FORTITUDE, van Batavia naar Ostende gedestineerd, den 9 dito aan de Kaap de Goede Hoop gearriveerd, rapporteert, dat bij zijn vertrek van Batavia, op den 3 januari, in het opzeilen waren drie Hollandse schepen, vermoedelijk de CORNELIA, kaptein F. Sipkes, de KOORNZAAIJER, kaptein A. Smit, en de VROUW IDA ALEYDA, kaptein Klaas Sipkes, van Amsterdam, alle drie in de maand december (opm: 1817) van de Kaap vertrokken. Een Zuid Amerikasche kaper, van 32 stukken, kruiste in die zeeën, en had een groot schip genomen en enige kustvaarders gemolesteerd. Zijner Majesteits oorlogsschip TROMP, gecommandeerd door kaptein Wolterbeek, was uitgezonden om dezelve op te zoeken; voorts wordt gemeld, dat het schip de ZEEUW, kaptein L. Woutersen, van Canton naar Middelburg gedestineerd, tegen den 15 mei (opm: bedoeld is maart) de reize zou voortzetten.

Afbeelding
Datum 16 juni 1818
Krant OHC - Opregte Haarlemsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kaap de Goede Hoop, 15 maart. Vertrokken het schip (opm: fregat) FORTITUDE, kapt. S. Aggensz (opm: S. Aggens) van Batavia naar Oostende.

Afbeelding
Datum 27 februari 1819
Krant OHC - Opregte Haarlemsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. In lading te Brugge, provincie West-Vlaanderen, voor Batavia, het Nederlandse fregatschip FORTITUDE (opm: vanaf nu meestal FORTITUDO genoemd) groot 360 lasten en gevoerd door kapitein Sievert Lieves, om te vertrekken in de loop van de maand april aanstaande.
Dit schip ’t welk koopmanschappen en alle andere door het Gouvernement geoorloofde goederen op vracht zal medevoeren, zo wel als passagiers, wordt erkend voor een der schoonste, zo niet het schoonste Schip uit het Koninkrijk, en is sterk, welgebouwd en in alle opzigten voldoende; hetzelve heeft alreeds eene reize naar Batavia gedaan en bij de geheele tweede expeditie troepen derwaarts overgevoerd hebbende, de kortste reize gedaan, te weten van 4 maanden en 14 dagen, gerekend van den dag der inscheping op de Schelde, tot den dag der finale ontscheping op Batavia. Weinige schepen kunnen meerdere gemakken opleveren, want behalve dat het tussen-deks zo ruim is, als menig oorlogsfregat, en men aldaar gemakkelijk regt op kan wandelen, en de frisse lucht inademen, zonder aan de brandende zonneschijn, of aan de regen te zijn blootgesteld, blijft er nog genoegzame ruimte over om er kamers voor gehele families op te slaan, welke zich van elkanderen kunnen afgescheiden houden, zonder dat iets zal hinderen, door dien in plaats van knieën of kromhouten het schip met ijzeren staven en banden betimmerd is.
Ter bezigtiging van het voornoemd schip zich te adresseren bij de Consignatarissen van hetzelve de Heren J.J. Moke en Comp., te Brugge, of bij den kapitein aan boord, en voor nadere informatien wegens de conditiën bij den Reeder en enige eigenaar van het voornoemde schip den Heer C.F. Lauwers te Oostende, of wel aan de Heren D. en C. Blankenheijm, te Rotterdam. Brieven franco.

Afbeelding
Datum 08 januari 1820
Krant BC - Bataviasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 6 januari. Het schip FORTITUDE, van Nederland naar Java bestemd, is met verlies van deszelfs roer te Mauritius binnen gelopen.
(opm: fregat, vanaf 1819 meestal FORTITUDO genoemd, thuishaven Oostende, kapt. S. Lieves, was 26 juni 1819 van Oostende naar Batavia vertrokken en 30 september met schade te Port Louis [Maritius] binnengelopen; na reparatie vertrokken en 5 november dus teruggekeerd; zie ook RC 040420)

Afbeelding
Datum 04 april 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Londen, 31 maart. Het schip the FORTITUDE (opm: fregat, thuishaven Oostende), S. Lievens, van Ostende naar Batavia, is den 5 november 1819, met verlies van het roer, te Mauritius binnengelopen; hetzelve moest de lading lossen, om te repareren, en was den 15 december gereed, om zee te kiezen (opm: zie BC 080120).

Afbeelding
Datum 03 februari 1821
Krant BC - Bataviasche Courant

Te Sourabaija aangekomen:
23 februari schip KUMBANG JATIE, C. McLean, van Samarang den 31 januari; Zr.Ms. brik DE MARIA, luitenant Van Guericke, van Banka den 1 februari.
Vertrokken:
18 februari schoener de HOPE, Tjio Kiesing, naar Amboina.
19 februari brik ROEANG BESIE, B. Paijer, naar Amboina.
Schepen liggende ter rede van Sourabaija:
Zr.Ms. korvetten EENDRAGT, VENUS; brikken JACOBA ELIZABETH, DE MARIA; schoeners SCHILDPAD, EMMA, CALYPSO, kanonneerboot no. 17;
schepen VIAGANTE, CLARA, JAVA, EMILE, BATAVIA, FORTITUDO, JACOBA, ADMIRAAL BUIJSKES, ROSALIE, KUMBANG JATIE;
brikken WILLEM JOHAN, LADIE PONTIANAK, FRANCINA, TIKSEENG, ANNA, FATTAL CARRIM, BAGOES SALAM, BOERSONG, ELIZABETH, TAMBA BOIJO;
schoeners ROSE, SANTFA, MARY, DASHER, PHOENIX, VENSING;
sala sala MARTHA; kotter de GOEDE HOOP;
Engels schip NEPHTUNE (opm: waarschijnlijk NEPTUNE); dito brikken ALERT, THREE BROTHERS;
Frans schip l’ESPERANCE;
Amerikaanse schepen NORTH POINT, GENERAL HAMILTON, GLIDE; dito brik NAUTILUS.

Afbeelding
Datum 03 februari 1821
Krant BC - Bataviasche Courant

Te Batavia aangekomen:
26 Januari Engels schip FRIENDSHIP, G. Wise, van Bencoolen den 22 januari.
28 Januari Zr.Ms. kanonneerboot no. 15, 1e luitenant F.H. de Gelder, van de rivier Madsodjie en Anjer den 18 januari.
29 Januari Zr.Ms. kanonneerboot no. 2, 2e luitenant G.H.C. Lutkens, van Lampong Toelang Bawang den 20 januari.
Vertrokken:
27 Januari brik COANLIE, Lim Keksiang, naar Rembang.
28 Januari schip ARINUS MARINUS, Arij Langeveldt, naar Rotterdam, passagiers kolonel Boions, kapitein en mevrouw Thijssen, de heren J. Hommes, H. Jommes, J. Matak en familie, W.A. Ploem, de weduwe B. van Hak geb. Greepman, mejufvr. H. Greepman, de jonge jufvrouwen Morin, E.C.W. en L.A.F. Sack, de jonge heren H. Meijlan en P. van Heerdt, de chirurgijn der 3e klasse Clement, en 40 gepasporteerde militairen, schip MIDDELBURG, D.J. Bulsing, naar Canton, schip RACE HORSE, G. Ingram, naar Samarang en Sourabaija.
29 Januari schip MAGBAR, Seck Oemar Bin Abdulla bin Boegies, naar Samarang, Grissee en Sourabaija.
31 Januari schip INDUS, H. Wright, naar Antwerpen, dito COROMANDEL, J.A. Butter, naar Malacca, Pulo Pinang en Bengalen.
1 Februari schip KAMBANG JATTIE, C. McLean, naar Samarang en Sourabaija, Amerikaans schip GENERAL HAMILTON, S.B. Bacon, naar Sourabaija.
2 Februari schip JACOBA, Skitter, naar Samarang en Sourabaija, met Zr.Ms. troepen.
Schepen liggende ter rede van Batavia:
Zr.Ms. wachtschip TROMP, korvet ZEEPAARD;
schoeners ZEEMEEUW, CALIJPSO; kanonneerboten no. 2, 11 en 15;
schepen HET SCHOON VERBOND, ANTOINETTA JACOBA, ELIZABETH, de GRAAF BÜLOW, de GEZUSTERS, WILHELMINA, EMERENTIA, de GENERAAL DE KOCK, CONCORDIA, HABSOEN, HELENA CHRISTINA, MERCURE, CORNELIA, ADMIRAAL BUIJSKES, RESOLUTIE, FLORA, EMILE, BATAVIA, BARON VAN DER CAPELLEN, ELIZABETH JOHANNA, HENRIETTE ELIZABETH, NIEUWE ZEELUST, FORTITUDO, ROSALIE, FATAL RACHMAN, FANNY, MARIA;
brikken FANNY, INGSOEN, TJOEMPO, MARIA, HAPSING, JAPIER, INGTHAIJ, CORNELIA EXPERIMENT, BIANHONG, NORDLOH, DIJKZIGT, de HOOP, JORINA;
schoeners VONGSIEN, HOCKLIE; sala sala (opm: soort brik) MARTHA;
Engelse schepen MARY, FORT WILLIAM, STAKESBY, LORD WELLINGTON, INDIAN TRADER, FRINDSHIP; Engelse brikken HARRIET, PALLAS, FANNY;
Portugees schip NAVIE SAO REIDO REIM UNIDO; dito brik ASUMPÇAO;
Amerikaanse schepen THOMAS WILSON, WILLIAM, ROUSSEAU, HELVETIUS, GLIDE; Amerikaanse brik VANCOUVER.

Afbeelding
Datum 17 maart 1821
Krant BC - Bataviasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Sourabaija, den 9 maart. Zeetijdingen.
Den 6 maart vertrok van hier Zr.Ms. kanonneerboot no. 16, commandant 2e luit. B. Spangenberg, tot een kruistocht om de Oost;
den 8 dito vertrok van hier het Nederlandse schip ADMIRAAL BUIJSKES, kapt. W.P. Coffin, met twee passagiers, naar Samarang en Batavia.
Alhier liggen ter rede:
Zr.Ms. korvet VENUS, Zr.Ms. brikken JACOBA ELIZABETH, MARIA en SIRENE, Zr.Ms. schoeners SCHILDPAD, EMMA en CALYPSO en Zr.Ms. kanonneerboot no. 17;
de Nederlandse koopvaardijschepen VIAGANTE, CLARA, JAVA, EMILE, BATAVIA, FORTITUDO, JACOBA, ROSALIE, KUMBANG JATIE, MARIA LOUISA, VREEDE EN RUST, en HELENA CHRISTINA;
de Nederlandse brikken WILLEM JOHAN, ALERT, LADIE PONTIANAK, FRANCINA, TIKSEENG, ANNA, FATTAL CARRIM, BAGOES SALAM, BOEROENG en ELIZABETH;
de Nederlandse schoeners ROSE, DASHER, PHOENIX, MARY, benevens de kotter de GOEDE HOOP.

Afbeelding
Datum 07 april 1821
Krant BC - Bataviasche Courant

Te Sourabaija zijn aangekomen:
24 Maart Ned. brik HARRIET, O.B. Williams, van Japara den 25 maart; Engels schip JESSY, A. Landale, van Japara den 21 maart.
26 Maart Ned. schip MERCURY, N.J. Jordan, van Samarang den 22 maart met Zr.Ms. troepen; Ned. schip MAGBAR, Seg Oemar Bin Abd. Boegis, van Batavia den 7 februari; Ned. brik SOENDIE, Tio Tjoentik, van Lassum den 23 maart.
27 Maart Ned. brik TAPIER, S. Jacobs, van Batavia den 1 maart.
28 Maart Ned. brik AMAZOON, Liem Tjingsing, van Samarang den 21 maart.
30 Maart Ned. schip HABSOEN, Tan Singko, van Batavia den 23 februari.
31 Maart Ned. brik FANNY, Oeg Tiantjien, van Batavia den 17 februari.
Vertrokken:
24 Maart Ned. schip BATAVIA (opm: driemaster, thuishaven Antwerpen), J. Turner, naar Samarang; Ned. brik ELIZABETH, John Robertson, naar Samarang en Batavia.
26 Maart Ned. schip CLARA (opm: driemaster, thuishaven Gent), L. Denecker, naar Antwerpen.
29 Maart Ned. schip HELENA CHRISTINA, B.J. Martens, naar Bordeaux; passagiers kapt. Gautherin en equipage.
31 Maart Amerikaans schip NORTH POINT, W. Sherrington, naar Samarang.
Schepen liggende ter rede:
Zr.Ms. korvet VENUS; brikken JACOBA ELIZABETH, de MARIA SIRENE; schoeners SCHILDPAD, EMMA, CALYPSO, driemast kanonneerboot No. 15, kanonneerboten No. 16 en No. 17.
schepen VIAGANTE, JAVA, FORTITUDO JACOBA, ROSALIE, KUMBANG JATIE, MARIA LOUIZA, VREDE EN RUST, RACE HORSE, MERCURY, MAGBAR, HAPSOEN;
brikken WILLEM JOHAN, ALERT, LADIE PONTIANAK, FRANCINA, TIKSEENG, ANNA, FATTAL GARRIM, BAGOES, SALAM, BOEROANG, de HOOP, HARRIET, SONDIE, TAPIER, AMAZOON, FANNY;
schoeners ROSE, DASHER, PHOENIX; kotter de GOEDE HOOP;
Engels schip JESSY, NEPTHUNE; Frans schip l’ESPÉRANCE.
Amerikaans schepen GENERAL HAMILTON, GLIDE.

Afbeelding
Datum 05 mei 1821
Krant BC - Bataviasche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Te Batavia aangekomen:
27 April Zr.Ms. brik JACOBA ELIZABETH, 1e luit. Eigenhuizen, van Rembang den 23 april.
28 April Amerikaans schip FRIENDSHIP, R. Meek, van Manilha den 22 maart; dito brik HOMER, J. Bradford, van dito den 23 maart.
29 April Zr.Ms. brik MARIN, kadet L.J. Dankbaar, van Sourabaija den 22 april; dito schoener EMMA, 1e luit. F.A. Fokke, van Sourabaija den 24 april; dito kanonneerboor No. 15, 1e luit. F.H. de Gelder, van dito den 21 dito; dito No. 16, luit J.P. Böhmer Spangenberg, van dito den 24 dito, passagiers 2 Manilhaise arrestanten behorende tot het verongelukte schip COROMANDEL; Ned. schip RACE HORSE, C, Ingram, van Samarang den 26 dito; Engels schip PRINCE REGENT, P. Meerdoch, van Port Jackson en Sourabaija den 19 februari.
30 April Ned. brik AGALAIJA, Ten Bruggenkate, van Samarang, Tagal, Cheribon en Indramaijoe den 14 april.
1 Mei Zr.Ms. schoener JOHANNA, 1e luit.t.zee G.A. Kraaij, van Muntok den 20 april; Engels schip SYRENE, J. McDonnell, van Bencoelen en Anjer den 14 april; passagiers vijf manschappen behorende aan de brik GREYHOUND te Bencoelen.
2 Mei Ned. brik HARRIET, Williams, van Sourabaija en Samarang den 19 april, met Zr.Ms. troepen.
3 Mei Ned. schip JAVA, A. Schott, van Sourabaija den 29 april; Engelse brik MARYANN SOPHIA, R. Cornfoot, van Kaap de Goede Hoop den 3 maart.
4 Mei Ned. brik FREDRIK, H. Bear, van Banjermassing den 20 april.
Van Batavia vertrokken:
28 April Ned. brik JACOBA AMBROSINA, C. Lorch, naar Samarang en Japara; dito ELIZABETH, M. Faulhaber, naar Cheribon en Samarang.
29 April Frans schip LE LAROSE, P.L. Hardy, naar Cochin China en Manilha; Ned. schoener MOLUCCO, F.S. Perry, naar Sourabaija.
1 Mei Zr.Ms. korvet VENUS, 1e luit. A. Sondervan, naar Banka; dito brik SIRENE, 1e luit. Buijs, naar dito; dito schoener CALYPSO, 1e luit. Van Kervel, naar dito; dito kanonneerboot No. 17, 2e luit. D.H. Kolff Jr, naar dito; dito gearmeerde (opm: bewapende) Laadschouw No. 4, stuurman D. Krul, naar dito; Engelse dito brik FATTAL SALAM, Said Allowie Aijdee, naar Poelo Pinang (opm: Pulau Penang).
2 Mei Ned. schip JACOBA, Schmidt, naar Indramaijoe.
3 Mei Engels schip EDMONSTONE, Brewer, naar Bombay.
Schepen (opm: fregatten en barken) liggende ter rede:
Zr.Ms. wachtschip TROMP; fregat VAN DER WERFF; brikken JACOBA ELIZABETH, MARIA; schoeners EMMA, JOHANNA; kanonneerboten No. 15 en No. 16;
schepen de GRAAF BÜLOW, de GEZUSTERS, CORNELIA, RESOLUTIE, HENRIETTA ELIZABETH, NIEUWE ZEELUST, FANNY, SELIMA, APOLLO, ELIZABETH JOHANNA; DE KOOPHANDEL, WATERLOO, ADMIRAAL BUIJSKES, AUGUSTE, KAMBANG JATTIE, MARIA LOUISA, MERCURY, JACOBA, FORTITUDO, CORNELIA SARA, RACE HORSE, JAVA;
brikken INGTHAIJ, ELIZABETH, GEERTRUIDA, AGLAIJA, HARRIET, FREDRIK;
schoener DUCKLING;
Engelse schepen MARY, FORT WILLIAM, LORD WELLINGTON, INDIAN TRADER, PRINCESS ROYAL, MENTOR, JANE, RESOLUTIE, ASIA, MAGNET, SUNBURY, COCHIN, MAHOMED SHAW, PRINCE REGENT, SYRENE;
Engelse brik HOLLIJ LELHULTOMINE; dito schoener ANTOINETTE; kotter FROLIC;
Amerikaanse schepen BINGHAM, WILLIAM PENN, ROMULUS, FRIENDSHIP;
dito brik JAVA, HOMER; Deense brik SOVEREIGN;
Portugees oorlogsfregat FREMIGEL; dito brik ASUMPÇAO;
Chinese jonken BANDSEENG, HOKGOAN, OEIJTONSOEN, THAIJLAIJ, HOKTHAIJ.

Afbeelding
Datum 02 juni 1821
Krant BC - Bataviasche Courant

Te Batavia aangekomen:
26 Mei Ned. brik JAPARA, P. de Jong, van Tagal den 22 mei.
27 Mei Amerikaans schip ALERT, D. Nye, van Boston den 8 februari.
31 Mei Engels schip FRINDSHIP, W. Black, van Bencoolen den 14 mei; dito SEBILLE, P.C. Fasters, van Bengalen en Bencoolen den 12 februari.
Van Batavia vertrokken:
26 Mei Ned. brik ELIZABETH, L. Norris, naar Tagal; dito schip STAR, J.G. Duncan, naar Sourabaija.
28 Mei Zr.Ms. schoener JOHANNA, 1e luit. Fredriks, naar Palembang; Eng. brik HOLLIJ LELHULTOMINE, Madegra, naar Banka, Malacca, Poelo Pinang (opm: Pulau Penang) en Bengalen; dito schoener ANTOINETTE, Itass, naar Mauritius.
29 Mei Ned. schip EMERENTIA, W. Schipman, naar Palembang; dito dito JESSEY, A. Landale, naar dito; Engels schip PRINCES ROYAL, Hackman, naar Madras; Amerikaans schip CITIZEN, Loring, naar Sumatra.
30 Mei Engels schip ASIA, J. Morice, naar Samarang.
1 Juni Engels schip ASIA FELIX, M. Bradshaw, naar Bencoolen; Amerikaanse brik ENUCE, G. Rice (opm: mogelijk: EUNICE), naar Samarang; Engelse kotter FROLIC, Randall, dito.
Schepen liggende ter rede van Batavia:
Zr.Ms. wachtschip TROMP; kanonneerboot No. 11;
schepen CORNELIA, FORTITUDO, CORNELIA SARA, JAVA, JADUL KARIM, EMILE, PEKIN, EVERTS;
brikken HARRIET, CORNELIA, ELIZABETH, INDRAMAIJOE, MARIA CHARLOTTA, FREDRIK, JAPARA;
Engelse schepen MARY, FORT WILLIAM, LORD WELLINGTON, INDIAN TRADER, PRINCESS ROYAL, MENTOR, JANE, SUNBURY, MAHOMED SHAW, PRINCE REGENT, NORTHUMBRIAN, GEORGE CRUTTENDER, INDIANA, LORD SIDMOUTH, FRINDSHIP, SEBILLE; brikken MARYANN SOPHIA, MACAULAY;
Frans schip LE JEAN JACQUES; Portugese brik ASUMPÇAO; Deense brik SOVEREIGN;
Amerikaanse schepen BINGHAM, WILLIAM PENN, ROMULUS, MARGARET, LONDON PACKET, ALERT; brikken JAVA, HOMER, MARY;
Chinese jonken BANDSEENG, HOKGOAN, OEIJTONSOEN, THAIJLAIJ, HOKTHAIJ.

Afbeelding
Datum 16 juni 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Bataviase berigten tot den 24 februari behelzen:
Den 10 februari is te Batavia gearriveerd Zr.Ms. brik SIRENE, kapt.-luitenant W. Tieman, uit Texel, laatst van Rio-Janeiro, en het schip de SELIMA (opm: driemaster, thuishaven Brugge), F. Wens, van Ostende; den 13 APOLLO (opm: fregat, thuishaven Antwerpen), G.H. Quedens, van Antwerpen.
Van Batavia is den 28 januari vertrokken het schip ARINUS MARINUS, A. Langeveld, naar Rotterdam; den 31 INDUS, H. Wright, naar Antwerpen; den 13 februari ROUSSEAU, J. Jefferson, en den 16 STAKEBIJ, J.C. Smith, naar Amsterdam; den 19 CONCORDIA (opm: driemaster, thuishaven Oostende), A. Willems, naar Antwerpen, en HELVETIUS, S. Swift, en den 20 WILLIAM, S. Rutter, naar Amsterdam, en den 24 JORINA, T. van Duivenbode, naar Rotterdam.
Den 5 februari is van Samarang en den 12 dito van Sourabaija gezeild het schip de JONGE PIETER, J. Vink, naar Ostende.
Ter rede van Batavia liggen Zr.Ms. wachtschip TROMP, schoener ZEEMEEUW, kanonneerboten no. 2 en 15;
schepen de GRAAF BULOW, de GEZUSTERS, WILHELMINA, EMERENTIA, de GENERAAL DE COCK, MERCURE, CORNELIA, RESOLUTIE, BARON VAN DER CAPELLEN, HENRIETTA ELIZABETH, NIEUWE ZEELUST, FANNY, MARIA, SELIMA, APOLLO;
brikken MARIA, CORNELIA, EXPERIMENT, NORDLOH, DIJKZIGT, JORINA, HARRIET;
Engelse schepen MARY, FORT WILLIAM, LORD WELLINGTON, INDIA TRADER, MARY, FRINDSHIP (opm: mogelijk FRIENDSHIP), PRINCESS ROYAL, JESSIE, MENTOR, LADY NEWSENT; brikken FANNY, HASTINGS;
Amerikaanse schip THOMAS WILSON, en brik VANCOUVER.
Te Samarang Zr.Ms. schoener no. 16; schepen HUNTER, EVERTSE, PEKIN, RACE HORSE, KUMBANG JATTIE, ELIZABETH;
brikken JOHANNA MARIA, de GOEDE VOORNEMENS, HELENA, AGLAIJA, ELIZABETH, JACOBA AMBROSINA, HENDRIK, JACOBA ALETTA, GEERTRUIDA, JOHANNA, MARIA CHARLOTTA, PIETERNELLA, MAXIMA;
schoeners ELIZA, JOHANNA ELIZABETH, DOROTHEA; chaloupen PAMELA, EMMA;
Engels schip WILLIAM NELSON; Amerikase schepen MESSENGER, MARIMACK, PATERSON, FAME en brik ELLEN DOUGLAS.
Te Sourabaija Zr.Ms. korvetten EENDRAGT, VENUS, brik JACOBA ELIZABETH, schoeners SCHILDPAD, EMMA, CALIJPSO, kanonneerboot no. 17,
schepen VIAGANTE, CLARA, JAVA, EMILE, BATAVIA, FORTITUDE, JACOBA, ADMIRAAL BUIJSKES, ROSALIE,
brikken WILLEM JOHAN, LADIE PONTIANAK (dus geen LADY), FRANCINA, ANNA, ELIZABETH,
schoeners ROSE, MARY, DASHER, PHOENIX, DE HOOP, kotter DE GOEDE HOOP,
Engels schip NEPTHUNE, brikken ALERT, THREE BROTHERS; Frans schip l’ESPÉRANCE; Amerikase schepen NORTH POINT, GENERAAL HAMILTON, GLIDE, en brik NAUTILUS.

Afbeelding
Datum 12 juli 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 11 juli. Bataviase berichten tot den 3 maart melden:
Den 23 februari is de Straat Soenda uitgezeild het schip CONCORDIA, A. Willems, naar Antwerpen; den 26 WILLIAM, S. Rutter, naar Amsterdam, en den 27 JORINA, Van Duivenboden, naar Rotterdam.
Ter rede van Batavia liggen: Zr.Ms. wachtschip TROMP, korvet AJAX, schoener ZEEMEEUW, kanonneerboten no. 2 en 16.
Schepen de GRAAF BULOW, de GEZUSTERS, WILHELMINA, EMERENTIA, de GENERAAL DE KOCK, MERCURE, CORNELIA, RESOLUTIE, HENRIETTA, ELIZABETH, NIEUWE ZEELUST, FANNY, MARIA DE SELIMA, APOLLO, ELIZABETH, JOHANNA.
Brikken MARIA, CORNELIA, DIJKZIGT.
Engelse schepen MARY, FORT WILLIAM, LORD WELLINGTON, INDIA TRADER, MARY, FRINDSHIP, PRINCESS ROYAL, MANTOR, LADY NEWSENT; dito brikken FANNY, HASTINGS; Amerikaanse schip THOMAS WILSON; dito brik vanCOUVER.
Te Samarang: Zr.Ms. schoener no. 16.
Schepen HUNTER, EVERTSE, ELIZABETH.
Brikken JOHANNA MARIA, de GOEDE VOORNEMENS, HELENA, AGLAYA, ELIZABETH JACOBA AMBROSINA, HENDRIK, JACOBA ALETTA, GEERTRUIDA, JOHANNA, MARIA CHARLOTTA, PIETERNELLA, MAXIMA, de HOOP.
Schoeners ELIZA, JOHANNA ELIZABETH, DOROTHEA.
Chaloupen PAMELA, EMMA.
Engels schip WILLIAM NELSON; Amerikase schepen MESSENGER, MARIMACK, FAME, PATERSON, dito brik ELLEN DOUGLAS.
Te Sourabaija Zr.Ms. korvetten EENDRAGT, VENUS; brikken JACOBA ELIZABETH, DE MARIA; schoeners SCHILDPAD, EMMA, CALIJPSO, kanonneerboot no. 17.
Schepen CLARA, JAVA, EMILE, BATAVIA, FORTITUDE, JACOBA, ADMIRAAL BUIJSKES, ROSALIE.
Brikken WILLEM JOHAN, LADIE PONTIANAK, FRANCINA, ELIZABETH.
Schoeners ROSE, MARY, DASHER, PHOENIX; kotter de GOEDE HOOP.
Engels schip NEPTHUNE; dito brikken ALERT, THREE BROTHERS.
Frans schip l’ESPÉRANCE.
Amerikaas schip NORTH POINT, GENERAL HAMILTON, GLIDE.

Afbeelding
Datum 14 augustus 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 16 maart. Ter rede van Batavia liggen: Zr.Ms. wachtschip TROMP, korvetten AJAX, ZEEPAARD, kanonneerboten no. 2 en no. 1.
Schepen de GRAAF BULOW, de GEZUSTERS, WILHELMINA, EMERENTIA, CORNELIA, RESOLUTIE, HENRIETTA, ELIZABETH, NIEUWE ZEELUST, FANNY, MARIA DE SELIMA, APOLLO, ELIZABETH, JOHANNA.
Brik CORNELIA.
Engelse schepen MARY, FORT WILLIAM, LORD WELLINGTON, INDIA TRADER, FRINDSHIP, PRINCESS ROYAL, MANTOR, LADY NEWSENT, MARIA, JANE; brikken FANNY, HASTINGS, DOLPHIJN.
Deense brik SOUVEREIGN; Amerikaanse schepen THOMAS WILSON, HERCULES, EMILIJ; dito brik VANCOUVER.
Te Samarang: de schepen EVERTSE, PEKIN.
Brikken JOHANNA MARIA, de GOEDE VOORNEMENS, HELENA, AGLAIJA, ELIZABETH JACOBA AMBROSINA, HENDRIK, JACOBA ALETTA, GEERTRUIDA, JOHANNA, PIETERNELLA, MAXIMA, GOEDE INTENTIE.
Schoeners ELIZA, JOHANNA ELIZABETH, DOROTHEA.
Chaloup PAMELA.
Engels schip WILLIAM NELSON; Amerikaanse schepen MESSENGER, MARIMACK, FAME, PATERSON, brik ELLEN DOUGLAS.
Te Sourabaija Zr.Ms. korvet VENUS; brikken JACOBA ELIZABETH, de MARIA SIRENE; schoeners SCHILDPAD, EMMA, CALIJPSO, kanonneerboot no. 17.
Schepen VIAGANTE, CLARA, JAVA, EMILE, BATAVIA, FORTITUDE, JACOBA, ROSALIE, KUMBANG JATIE, MARIA LOUIZA, VREDE EN RUST, HELENA CHRISTINA, RACE HORSE, HUNTER.
Brikken WILLEM JOHAN, ALERT, LADIE PONTIANAK, FRANCINA, ANNA, ELIZABETH.
Schoeners ROSE, MARY, DASHER, PHOENIX; kotter de GOEDE HOOP.
Engels schip NEPTHUNE; dito brik THREE BROTHERS.
Frans schip l’ESPÉRANCE.
Amerikaans schip NORTH POINT, GENERAL HAMILTON, GLIDE; dito brik NAUTILUS.

Afbeelding
Datum 30 april 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 22 december 1821. Te Batavia liggen ter rede Zr.Ms. wachtschip TROMP;
schepen DIANA, FRANKLIN, APOLLO, VROUW MARIA, CATHARINA THEODORA, de GEZUSTERS, MARIJ, CATHARINA ELIZABETH, de JONGE ANTHONIJ, JAVA, FORTITUDO, de BARONESSE VAN DER CAPELLEN;
brikken de HOOP, ELIZABETH, ANNA MARIA, de JONGE CASPARUS, ANNA MARIA, JOHANNA HUBERTINA, AMBOINA, ELEONORA, MARIA, NOOIT GEDACHT;
schoeners DUCKLING, ANNA, de HOOP;
Engelse schepen MARY, LADY TIDLEY, BORNEO;
Franse schepen le LAROSE, SERIEUX, brik ALEXANDRINE;
Amerikaanse schepen NORTH AMERICA, PERSIA, EMILY, brik PICKERING.
Te Samarang de brikken HENDRIK, AGLAIJA, JACOBA AMBROSINA, FREDERIK;
schoeners ELIZA, DOROTHEA, SOPHIA;
Amerikaans schip MARGARETH.
Te Sourabaija Zr.Ms. fregatten VAN DER WERFF, DAGERAAD, korvet ANNA PAULOWNA; brik JACOBA ELIZABETH; schooner SCHILDPAD, kanonneerboten No. 9, 15, 11 en 2;
schepen THOMAS WILSON, JOHANNA FREDERIKA, AURORA, de GRAAF BULOW, MARGARETHA, ESPÉRANCE, de NIEUWE ZEELUST, MERCURIJ, RACE HORSE, EMILIJ, CELIA, KUMBANG JATTIE;
brikken WILLEM JOHAN, AMAZOON, CONSTANTIA, AURORA, ADSISTENTIE, ANNA, CLEMENTINE, FRANCINA;
schoeners ROSE, CECILIA, de HOOP, MARIJ, LUCIFER, la MODESTE, SALOMINA;
kotter de GOEDE HOOP;
Amerikaanse schepen HERCULES, GENERAL SMITH; Frans schip les CINQ FRÈRES.

Afbeelding
Datum 29 augustus 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 23 maart. Te Batavia liggen ter rede Zr.Ms. wachtschip TROMP, schepen BARON VAN DER CAPELLEN, DIANA, FRANKLIN, CATHARINA THEODORA, de GEZUSTERS, CONCORDIA, ELIZABETH, de JONGE ANTHONIJ, CORNELIA, MARGARETHA, COLUMBUS, STAR, de VROUW HELENA;
brikken MARY, EXPERIMENT, de ZWALUW;
schoeners DUCKLING, de JONGE NICOLAAS, sloep HERMINA;
Engelse schepen JANE, GRENADA, HERO OF MALOWN, MALABAR, ALEXANDER;
brik INTREPID PACKET;
Amerikaans schip DELPHOS, brik ROSE, Frans schip SERIEUX.
Te Samarang Zr.Ms. roei-kanonneerboten No. 9 en 16; schepen de VROUW CATHARINA ELIZABETH; de VROUW HELENA; BARONESSE VAN DER CAPELLEN;
brikken HENDRIK, AGLAIJA, JACOBA AMBROSINA, JOHANNA, CORNELIA, GEERTRUIDA, MARIA CHARLOTTA, JOHANNA HUBERTINA, ELEONORA, ELIZABETH, HARRIET;
schoeners ELIZA, DOROTHEA.
Te Sourabaija Zr.Ms. fregat VAN DER WERFF; corvetten ANNA PAULOWNA, AJAX, VENUS, de ZWALUW, brik JACOBA ELIZABETH; roeikanonneerboten No. 7, 8, 10, 13 en 16; zwaar kanonneerboot No.17;
schoeners CASTOR, POLLUX ZEEMEEUW,
schepen THOMAS WILSON, de GRAAF BULOW, de NIEUWE ZEELUST, MERCURY, RACE HORSE, JESSEIJ, JAVA, CELIA, KUMBANG JATTIE, FORTITUDO, EMILIE, ADMIRAAL BUIJSKES;
brikken WILLEM JOHAN, AMAZOON, CONFIANTIA, ANNA, TAPIER, FRANCINA, CLEMENTINE ANNA MARIA, THEODORA, SUCCES;
schoeners ROSE, de HOOP, la MODESTE, MOLUKKO, REMBANG;
kotter de GOEDE HOOP;
Engels schip MARY, Amerikaanse schepen GENERAL SMITH, GLIDE.

Afbeelding
Datum 25 januari 1825
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 23 januari. Het schip FORTITUDE, kapt. Van der Broecke (opm: fregat FORTITUDO, thuishaven Antwerpen, kapt. G. van den Broeck), van Antwerpen naar Batavia, is, bij het afzakken van de Schelde, drie mijl van Antwerpen, op een zandbank geraakt, doch, na aldaar drie dagen gezeten en een gedeelte van de lading gelost te hebben, weer vlot geraakt en te Antwerpen terug gekomen, om geïnspecteerd te worden.

Afbeelding
Datum 22 maart 1825
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 21 maart. De FORTITUDE, kapt. G. van den Broeck, naar Batavia bestemd, is te Plymouth begonnen te lossen, om te repareren.

Afbeelding
Datum 01 juni 1826
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 15 mei. Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen, en heden van onze rede naar zee gezeild: THE PRIMROSE, kapt. C. Dyett, naar Hull met meekrap; DE VROUW HENDRINA, kapt. K. van den Oever, naar Londen met boomschors; CHARLES MILLAR, kapt. J. Davis, naar St. Ubes met ballast; PAMELA, kapt. W. Chadwick, naar Norfolk met metselsteen; CLARA, kapt. J.H. Kraeft, naar de Oostzee met ballast; CYRUS, kapt. J.R. Manchester, naar Londen met boomschors; DIE LIEBE, kapt. H. Fokker, op avontuur met ballast; MATHILDA, kapt. G. van Groenendaal, naar Batavia met stukgoederen en troepen.
Gisteren is, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen: LES TROIS AMIS, kapt. L. Renker, van Londen met stukgoederen.
Den 20 dito. Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen, en gisteren en heden van onze rede naar zee gezeild: DIE VENUS, kapt. M. Fisher, naar Flensburg met ballast; OROMASO, kapt. R. Roluffs (opm: brik OROMAZE, kapt. R. Rolufs), naar Batavia met troepen; DE VRIENDSCHAP, kapt. J.J. Valom, naar Oléron met ballast; LA ROSE, kapt. J. Loirat, naar Bordeaux met steenkolen; de VROUW ANNEGINA, kapt. J.J. Boon, op avontuur en INGEBORG, kapt. P.C. Emmerus, naar St. Croix, beide met ballast; DE TWEE GEBROEDERS, kapt. J. Renker, naar Hamburg met stukgoederen; DE VROUW GEZINA, kapt. N.H. Baas, naar Dantzig met ballast.
Ook zijn, van den 18 dezer tot heden voor Antwerpen bestemd, op onze rede aangekomen: DE HOOP, kapt. E. Harms en DE LIEFDE, kapt. S. Kroon, beide van Duinkerken met stukgoederen; THE ERIE, kapt. H. Teol, van Philadelphia met koffie en thee; LE COURIER, kapt. B. Bontin, L’ADÈLE CHÉRIE, kapt. L. Boutier en LES DEUX AMIS, kapt. J. Cornelis, alle drie van Duinkerken met wijn; NEPTUNES, kapt. P. Waerens, van Londen met stukgoederen; HARMONIE, kapt. J.J. Moller, JOHANNA, kapt. F. Mollet, MARIA ANGELINA, kapt. J. van Fraaijenhoven, ANNA CATHARINA, kapt. J. van den Kerckhove, JOHANNA CORNELIA, kapt. A. Seeuwen, LE JULES, kapt. P. Fournij en L’HERCULES, kapt. J. Witte Vroughel, alle zeven van Duinkerken met wijn en stukgoederen; VROUW ANNA, kapt. H. Wijkmeijer, van de Marennes met zout.
Den 23 dito. Door kapt. S.F. Taay is, op de hoogte van 47º40’ N.B. en 07º W.L., gepraaid het rondgat barkschip THALIA, kapt. Adr. Bakker van Amsterdam naar Demerary, zeilende in goede staat.
Het in onze vorige als naar zee gezeild opgegeven smakschip TWEE GEBROEDERS, kapt. J. Rankes, is niet in zee gekomen, maar ligt weer voor Rammekens ten anker.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen, en den 20 en 21 dezer van onze rede naar zee gezeild: EARL OF WELLINGTON, kapt. W. Potts, naar Londen met stukgoederen; DE VROUW IKINA, kapt. G.J. Postema, naar de Marennes en ANTELOPE, kapt. P. Duheaume, naar Jersey, beide met ballast; L’ESPÉRANCE, kapt. A. van Geyt, naar Londen met boomschors; ANTOINETTE, kapt. B.G. Harkema, naar Liverpool met vlas.
Ook zijn, van den 20 dezer tot heden voor Antwerpen bestemd op onze rede aangekomen: AMOS PALMER, kapt. J. Moore, van New York met koffie; de HEMMINA, kapt. S.F. Taay en de JONGE LODEWIJK, kapt. H.A. Wagenaar, beide van de Marennes met zout; L’UNION, kapt. J. Rickmers, van Bordeaux met wijn enz.; DE VROUW ANNEGINA, kapt. H.J. Potjer, van de Marennes met zout; MAGDALENA, kapt. H.R. Lutje, van Bayonne met stukgoederen; MARGARETHA, kapt. W. Simpson en FORTITUDE, kapt. G. van den Broeke, beide van Batavia met koffie, suiker enz.; CONSTANCE, kapt. P. van den Kerkhoven, van Liverpool met katoen; DE VROUW HOUWINA, kapt. H.S. Valk, van Londen met koffie; CONCORDIA, kapt. B.J. de Boer, van Oléron met zout; DIANA, kapt. L.A. Bergman, van Stockholm met pik en teer; ETTON, kapt. A. Ash, van Hull met stukgoederen; DE TROMP, kapt. R.J. Nolles, van de Marennes en DE VROUW MARGARETHA, kapt. H.J. Veen, van Oléron, beide met zout; DE JUFFROUW JOHANNA, kapt. J.J. Tiddens en DE JONGE NIKOLAAS, kapt. H. Peters, beide van de Marennes met zout.
De vier hiernavolgende schepen, mede naar Antwerpen bestemd en alhier ter rede gekomen, moeten quarantaine houden: CORA, kapt. L. Morrisson, van New Orleans met katoen; LEOPARD, kapt. S.R. Gerry en AGENORIA, kapt. J. Crodifort, beide van Charlestown met rijst en katoen; CRITERION, kapt. H. Price, van de Havanna met koffie en suiker.

Afbeelding
Datum 03 oktober 1826
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 23 september. Van den 20 dezer tot heden zijn voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen: ST. MICHEL, kapt. E.P. Brons, van Hull met stukgoederen; DE VROUW GEZINA, kapt. A.H. Bekkering, van Dantzig met raapzaad en lijnzaad; MERCURIUS, kapt. R. Folkerts, van Petersburg met potas en stukgoederen; DE VROUW ALBERDINA, kapt. H.K. Rentes van Tonningen en GIEBERDINA, kapt. E.P. Drent van Ekkervelde, beide met raapzaad; DE HARMONIE, kapt. H.D. Vos, van Riga met houtwaren; DIANA, kapt. E.R. Huisman, van Petersburg met potas.
Ook zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen, en gisteren en heden van onze rede naar zee gezeild: FORTITUDE, kapt. G. van den Broeke, naar Batavia met troepen; ACASTA, kapt. J. Hiller naar Sumatra; HENRIETTA AUGUSTA, kapt. H. Hammer naar Memel; DE VROUW MARTHA, kapt. D.H. Metting en DE VRIENDSCHAP, kapt. H. Gerlofs, beide naar Noorwegen, en alle vier met ballast; CHRISTINA AND JANE, kapt. J. Maillard naar Exeter; DE VROUW JANNETJE, kapt. John Roose naar Londen en THE PRIMROSE, kapt. C. Dyelt naar Hull, alle drie met haver.
Den 26 dito. Heden is alhier gearriveerd Zr.Ms. fregat AMSTEL, kapt. Taco Bakker van de kust van Guinea.
Van den 23 dezer tot heden zijn, voor Antwerpen bestemd alhier ter rede gekomen: BOUTJE JOHANNA, kapt. K.D. Ekamp, van Petersburg met potas; LA ROSE, kapt. F. Guillaume, van Granville met pleistersteen; AURORA, kapt. B.J. Wygers, van Noorwegen met zout; MERCURIUS, kapt. H.A. Hendriks, van Petersburg met potas; THE COURIER, kapt. G.H. Wallace, van New York met katoen; CATHARINA, kapt. A. Hansen, van Guernsey met suiker en huiden.
Ook zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen, en den 24 en 26 dezer van onze rede naar zee gezeild: DE JUFFROUW HENDRIKA, kapt. H.H. Scholten, naar Londen met haver; REMBRAND, kapt. J. Vroome, naar Sunderland met jenever; SPECULATION, kapt. A. Weekland, naar Finland met dakpannen; DE BUITENWERF, kapt. J.E. Gust, naar Hull met haver.
Door kapt. T.L. Hoffkamp, voerende het Nederlands kofschip DE VRIENDSCHAP, is op den 20 dezer, het eiland Wight ten noorden, in goeden staat gepraaid een vaartuig met rode vlag van het collegie ZEEMANSHOOP, No. 61. De wind Oost.

Afbeelding
Datum 14 oktober 1826
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Uittreksel uit de Lloydslijst van den 10 oktober: De FORTITUDE, van Nederland naar Batavia, is den 1 dezer gepraaid bij het inkomen van Het Kanaal, hebbende de grote- en bezaansteng verloren en de voorbramsteng. Er waren 150 man troepen aan boord, van welke tien gekwetst waren en twee de benen gebroken hadden.

Afbeelding
Datum 24 mei 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 22 mei. Te Batavia is in goede welstand aangekomen kapt. Van den Broeke, het Nederlandsch schip FORTITUDE.

Afbeelding
Datum 04 augustus 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 3 augustus. Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en naar zee gezeild FORTUNA, kapt. J.D. Janeke, naar de Oostzee; DE VRIENDSCHAP, kapt. R.Z. Schut, naar Londen; DE WILLEM, kapt. H.W. Kiers, naar Chester; MARGARETH, kapt. H.K. Dijkhuis en de HEMMINA, kapt. S.F. Taay naar Marennes; DE TWEE GEBROEDERS, kapt. J.K. Potjewijd, naar Yarmouth; DE JONGE LUCIA. Kapt. G. Segaert, JANNA HAZINA, kapt. B.P. Kolk, naar Leith en AURORA, kapt. B.J. Wijgers, naar Petersburg.
Te Antwerpen zijn gearriveerd FORTITUDO, kapt. Van den Broeke, van Batavia; JONGE JACOBUS, kapt. Bouwens (opm: JONGE JACOB, kapt. J. Bauwens, Oostende), van Londen en VERWACHTING, kapt. Mulder van Petersburg.

Afbeelding
Datum 27 november 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Antwerpen ligt in lading naar Batavia het Nederlands fregatschip FORTITUDE, kapt. D.J. Bulsing om in de loop van december te vertrekken. Dit schip heeft uitmuntende inrichtingen ter overbrenging van families en passagiers.
Adres bij J.B. Fleurij; scheepsmakelaars.

Afbeelding
Datum 12 januari 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Rotterdam, 11 januari. Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en naar zee gezeild DE MARIA, kapt. A. Vollemaire, naar Marseille; ELEONORE, kapt. A.P. Moller, naar Corunha; HULL-PACKET, kapt. H.H. Lange, naar Hull; DE VRIENDEN, kapt. T. Nosten, NEPTUNES, kapt. P. Petijt, WILLEM DEN EERSTEN, kapt. J. Langhetee en ALEXANDER, kapt. A.E. van Dijck, naar Rio-Janeiro (opm: de kof ALEXANDER, ex GOEDE HOOP [kapt. H.H. Pot], thuishaven Antwerpen; werd na aankomst in Rio de Janeiro verkocht; de zeebrief werd in oktober 1829 door de consul-generaal naar Den Haag teruggestuurd); DE JONGE JOHANNA, kapt. J. van Puijvelde, MARIANNA, kapt. A. van der Kan, DE LEEUW, kapt. J. Verbruggen en ELIZA, kapt. J. Renken, naar Londen; de ELIZA (opm: brik ELISA), kapt. T. Azon Jacometti en FORTITUDE, kapt. D.J. Bulsing, naar Batavia LA REINE CHÉRIE, kapt. J.C. Kuiper, naar Corham en SOLON, kapt. J. Past, naar ……

Afbeelding
Datum 29 mei 1828
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 27 mei. Gisteren is alhier aangekomen het schip ZEEUW, kapt. C. Riekels, met Zr.Ms. troepen, den 6 januari van Middelburg vertrokken; heden zijn alhier gearriveerd de brik ELIZA (opm: ELISA), kapt. T. Azon Jacometti, met een passagier, den 6 januari van Antwerpen vertrokken, en het schip FORTITUDO, kapt. D.J. Bulsing, met Zr.Ms. troepen, den 7 januari van Antwerpen vertrokken.

Afbeelding
Datum 13 november 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 12 november. De 10e dezer, des namiddags, arriveerde te Helvoetsluis ARIUS JOHANNES, kapt. H.H. van Wyk, van Marennes.
De 11e dezer, des middags, zeilde van Maassluis DE EERSTELING, kapt. H.F. Klie, naar Hull.
De 11e dezer, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis MARGRIETHA, kapt. H.J. Veen, van Riga; ENGELINA, kapt. R.H. Bok, van Marennes.
Zr.Ms. paket-brik SIRENE, luitenant-ter-zee A. Klein, komende van Helvoetsluis, is in de dokhaven te Vlissingen binnengekomen.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en naar zee gezeild DE NIEUWE UNIE, kapt. J. van den Broecke, DE JONGE JACOB, kapt. B.J. Siedzes, DE TWEE GEBROEDERS, kapt. P.J. Suhlberg, DE VIER GEBROEDERS, kapt. J.G. Riekeles, naar Memel en MARIA MATHILDA, kapt. J. Lovgreen, naar Rio-Janeiro.
Te Antwerpen zijn gearriveerd FORTITUDO, kapt. Bulsing, van Batavia; JONGE JOHANNA, kapt. Muys, van Londen; CHRISTINA VOS, kapt. Smaal en TWEE GEBROEDERS, kapt. Potjewijd, van Liverpool.

Afbeelding
Datum 13 juni 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 12 juni. de 10e dezer, des namiddags, arriveerde te Hellevoetsluis FLORA, kapt. A.L. Mennen, van Libau.
De 11e, des morgens, zeilden HENDRICA ELIZABETH, kapt. D. Miercke, naar Smyrna.
De 10e dezer, des avonds, zeilde uit de Maas DE HOLLANDER, kapt. A. Boysen, naar St. Thomas; de 11e, des morgens, CHRISTINA VOS, kapt. N.A. Smaal, naar Reval; JOHANNA CORNELIA, kapt. A. Seeuwen, naar Londen; DE JONGE JOHAN GEORGE, kapt. G. Metzon, naar Lissabon en CLASINA EN DIRKJE, kapt. C. Schilperoord, naar St. Ubes.
De 7e dezer is van Vlissingen vertrokken Zr.Ms. brik DE WINDHOND, kapt. H.F. Tengbergen, bestemd naar de Middellandsche Zee.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en naar zee gezeild THERESIA, kapt. L.J. Besseling en DE JULIA, kapt. J.P. Visser, naar Liverpool; DE HOOP, kapt. S. Koorn, naar Nantes; FORTITUDE, kapt. D.J. Bulsing, naar Batavia en DE VROUW GRIETJE, kapt. E.R. Smilde, naar Rouaan.
Te Antwerpen is gearriveerd WINTEREN, kapt. Holst, van Gothenburg.

Afbeelding
Datum 19 september 1829
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Den 16 september is te Batavia gearriveerd het schip GEZUSTERS, kapt. J. Ingerman, met een passagier en 96 man koloniale zeelieden, den 27 maart van Amsterdam vertrokken; den 17 september het schip FORTITUDO, kapt. D.J. Bulsing, met Zr.Ms. troepen, den 7 juni van Antwerpen vertrokken.

Afbeelding
Datum 09 maart 1830
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 8 maart. De 6e dezer, des namiddags, zeilden uit de haven van Helvoetsluis MARIA, kapt. W.K. de Wyk, naar Newry. Bij het vertrek van de post was MARGARETHA, kapt. H.K. Dykhuis, van Liverpool, in het gezicht.
De 7e, des morgens, zeilde uit de Maas EENDRAGT, kapt. J. Wemmerus, naar Kadix.
De 6e dezer, des morgens, zeilde van Maassluis DE VROUW JANTINA, kapt. J. Warnaar, naar Lissabon.
De 7e dezer, des namiddags, arriveerde te Helvoetsluis DE JONGE HENDRIKA, kapt. A. Plug, van Alexandria, in Egypte en ligt in quarantaine.
Te Antwerpen zijn gearriveerd JONGE CAMILLE, kapt. Backer en VROUW HELENA, kapt. De Vries, van Londen; VROUW JANTINA, kapt. Kuiper en FREDERIK WILHELM DRIE, kapt. Dirksens, van Bordeaux; AURORA, kapt. Wygers van Sevilie (opm: Sevilla); MERCURE (opm: brik MERCUUR), kapt. Smit, ANTWERPSCH WELVAREN, kapt. Peters, HARLINGER, kapt. Harrison en MARIA MATHILDA, kapt. Lovgreen, van Rio-Janeiro; HARMONY, kapt. Reus, CONCORDIA, kapt. Bonjer en MAGDALENA, kapt. Lutje, van Riga; ELISA, kapt. Hend, PLEADAS, kapt. Lassen, van New York; ELISA, kapt. Harkema, van Valparaiso; EIZO DE WENDT, kapt. Hellinga, van Marseille; FORTITUDO, kapt. Bulsing en HEROS, kapt. de Jonge, van Batavia; WILHELMINA, kapt. Hand, van Messina; FRANCISCUS, kapt. Demeire, van Kadix; VOLTIGEUR, kapt. Wagenaar, van Villa Nova; ENGELINA, kapt. Stenze, HENDRIKA, kapt. Harding en STAD EN LANDE, kapt. Leven (opm: kapt. T.D. Leeuw), van Liverpool; MARIA JOHANNA, kapt. Breems, van Palermo; OROMASE, kapt. Rolufs, van Padang; LIBERATOR, kapt. Gelissen, van Savannah en MIQUITONNAISE, kapt. Leveneur, van St. Malo.

Afbeelding
Datum 15 augustus 1830
Krant JDA - Journal d'Anvers
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Antwerpen, 13 augustus. Vertrokken FORTITUDO, kapt. L. Delafontaine, naar Batavia.

Afbeelding
Datum 29 januari 1831
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 27 januari, Gisteren arriveerden alhier het schip FORTITUDO, kapt. L. de la Fontaine (opm: fregat, kapt. E. de la Fontaine), den 7 september (1830) vertrokken van Antwerpen; het schip de VRIENDEN, kapt. H.M. Lelsz, met een passagier, den 13 oktober vertrokken van Amsterdam; het schip ORTELIUS, kapt. J. Claeys, den 13 oktober vertrokken van Antwerpen; de bark MATHILDA, kapt. G.A. Climp, den 4 september vertrokken van Antwerpen, en heden het schip ANTHONY, kapt. A. Schaap, den 12 oktober vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 11 juni 1831
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Scheepstijdingen. Den 8 februari lagen ter rede van Batavia Zr.Ms. korvetten, ANNA PAULOWNA en POLLUX en fregat RUPEL.
De Nederlandse schepen MINERVA, kapt. G.H. Ahlers; DE NEDERLANDEN, kapt. A.J. Struik, (den 10 naar Amsterdam vertrokken); DE VRIENDEN, kapt. Lelsz; HELENA CHRISTINA, kapt. Martens (reeds te Rotterdam gearriveerd); ANTHONIJ, kapt. Schaap; DE VIER GEBROEDERS, kapt. Lupcke; ANNA CATHARINA, kapt. Veer, (van Japan); NEERLANDS KONINGIN, kapt. W. Verloop, (van Japan); DE STAD ANTWERPEN, kapt. Bulsing; DIANA, kapt. Nannings; VASCO DA GAMA, kapt. Brandaris; FORTITUDE, kapt. De la Fontaine; ORTELIUS, kapt. Claeys; HARRIET, kapt. Zeeberg
en brik PIETER EN KAREL, kapt. Poppen; het Engels schip HERO en de Amerikaanse schepen BENGAL en WASHINGTON.

Afbeelding
Datum 12 augustus 1831
Krant JDA - Journal d'Anvers
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Oostende, 10 augustus. Heden is van de rede Oostende binnengekomen FORTITUDO, kapt. L. Delafontaine, met 9000 balen koffie en 200 kanasters suiker (opm: het fregat was 5 augustus op de rede aangekomen en werd na lossing tot juli 1833 opgelegd).

Afbeelding
Datum 05 juni 1832
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Verslagen van rederijen etc..

Leeuwarden, 4 juni. De gewone jaarlijkse bijeenkomst van den raad der Nederlandsche Handel-Maatschappij is den 30 mei met een aanspraak van de heer president Schimmelpenninck geopend, waarin, als naar gewoonte, een verslag der handelingen dier maatschappij in het laatste jaar voorkomt. Dit belangrijk stuk is te uitgebreid om in zijn geheel medegedeeld te worden waarom wij hier den hoofdzakelijk inhoud laten volgen.
Ofschoon de jongste veranderingen in de artikelen van overeenkomst der Maatschappij, bij de verplaatsing van haar hoofdbestuur naar Amsterdam, en de daaruit voortgevloeide schadeloosstelling, aanzienlijke buitengewone uitgaven hebben veroorzaakt, heeft echter de prijsverbetering in de voornaamste retourartikelen der maatschappij zulke een gunstige invloed op haar handelingen uitgeoefend, dat, boven de interessen aan de deelnemers te voldoen, een batig saldo van NLG 336.927,07 is overgewonnen, hetwelk ten voordele van de kapitaalrekening zal kunnen worden gebracht.
De directie heeft gedurende het afgelopen jaar 500 aandelen ingekocht, door welker vernietiging het getal der in omloop gebleven aandelen tot op 23.500 zal zijn verminderd. De politieke omstandigheden en de mogelijkheid van een stremming in de terugvloeiing van de kapitalen, door de Maatschappij in de Indische handel gebezigd, hebben het haar tot een wet gemaakt, niet dan met de grootste omzichtigheid tot die inkopen over te gaan.
Het hoofdbestuur heeft, na de verplaatsing van zijn zetel naar Amsterdam, bij de handels-stand der hoofdstad bijzondere belangstelling en medewerking ontmoet. Ook op Java zijn de wijzigingen in de statuten der Maatschappij, waardoor de voordelen en het beheer daarvan onherroepelijk aan de Noord-Nederlanders is verzekerd, levendig toegejuicht.
Niettegenstaande de tijdelijke stremming in de handel der Maatschappij op en van de Oost-Indische bezittingen tijdens het uitbreken der vijandelijkheden met de Belgen in augustus 1831, is die handel zeer belangrijk geweest en worden de uitzichten daarvoor steeds gunstiger, te meer, daar een gewenste rust op Java heerst, en de landbouw aldaar onder de aanmoediging en bescherming van de Gouverneur Generaal zich steeds meer uitbreidt. De suikerteelt is aldaar zodanig toegenomen, dat aanzienlijke hoeveelheden daarvan in Nederland worden aangebracht, en wegens de verbeterde hoedanigheid grif vertier ontmoeten. De aanvoer van indigo uit Java is nog beperkt geweest, doch de directie vleit zich in het vervolg genoegzame hoeveelheid daarvan te ontvangen om onze handel op te beuren, en niet meer van de aanvoeren uit Engeland afhankelijk te zijn. Ook voor de teelt van andere artikelen zijn op Java proeven genomen en gunstige uitzichten geopend.
De uitzendingen der Maatschappij van die goederen, welke zij vroeger uit België trok, zijn noodwendig in 1831 verminderd, en hebben bestaan uit de zodanige, welke zich nog in die gewesten bevonden, of volgens bestaande contracten vandaar moesten geleverd worden. Al die goederen zijn langs een omweg over Duitsland in het bezit der Maatschappij gekomen en in de eerste helft van 1831 naar Indië afgescheept. De directie vleit zich, dat de verkopen van de verzonden goederen voortaan gemakkelijker zullen gaan, en verheugt zich daarover te meer, omdat er gegrond schijnt te bestaan, op het wel gelukken der pogingen om hier te lande de manufacturen, welke de Maatschappij te voren uit België trok, te fabriceren, zelfs na het wegvallen van een groot gedeelte der rechten, waardoor men derzelver voortbrenging had aangemoedigd.
De ontbiedingen van opium en lijnwaad van Bengalen en de kust van Koromandel door de Factorij te Batavia heeft, even als hare afzendingen derwaarts, voldoende uitkomsten opgeleverd. Een expeditie met de brik MERCATOR naar Perzië heeft daarentegen wegens de binnenlandse onlusten in dat land weinig aan de verwachtingen beantwoord. De gesteldheid van zaken te Canton heeft genoemde Factorij aangemoedigd, een kleine onderneming met de brik MERCURIUS daarheen te wagen, welk schip spoedig met een lading thee te Amsterdam kan worden tegemoet gezien. De handel der Factorij op Sumatra is aanmerkelijk verlevendigd en het contract tot levering der Preanger koffie, hetwelk de Maatschappij vroeger op zulke aanzienlijke verliezen te staan kwam, is in 1831 voor het eerst winstgevend geworden.
De liquidatie der uitstaande zaken van de Maatschappij in Zuid Amerika, Colombia en de West Indiën is aanmerkelijk gevorderd en zal geen verdere schade meer opleveren. De zaken der Maatschappij in de Levant bepalen zich tot haar gewone inkopen van opium.
Hier te lande hebben de operaties der Maatschappij voornamelijk bestaan in het te gelde maken harer ontvangen goederen. Zij heeft het genoegen gehad te ondervinden, dat, nu de massa harer retouren over onze Vaderlandse zeesteden wordt verdeeld, de verkoop daarvan eer gemakkelijker, dan moeilijker wordt, en de aandacht der vreemdelingen meer en meer op haar veilingen wordt gevestigd. Daarom verheugt de directie zich ook te meer, dat het haar gelukt is, de ladingen van bijna alle Belgische schepen, die uit Indië terug kwamen, in onze havens te doen overbrengen, en alzo tot groot voordeel onzer handelaren in hare veilingen op te nemen. Slechts twee uitzonderingen bestaan in de lading der FORTITUDO (opm: fregat, kapt. L. Delafontaine), die op een alleszins voldoende voet te Oostende is gerealiseerd, en in die van het schip de GOUVERNEUR GRAAF DE BAILLET, waarvan de opbrengst nog ten gevolge van een ongegronde verordening te Brugge onder tijdelijk beslag wordt gehouden.
In 1831 heeft de Maatschappij in het geheel 43 schepen, metende 10.800 lasten bevracht; in 1830 een gelijk aantal, metende 11.400 lasten.
Voor haar gebruik is in 1831 slechts één schip op stapel gezet, omdat zij door wanvrachten steeds grote verliezen lijdt, hetgeen evenwel bij het herstel des vredes waarschijnlijk zal verbeteren.
De uitzendingen der Maatschappij hebben in 1831 ene waarde van NLG 1.280.000 bedragen; in 1830 was dit bedrag NLG 3.880.000.
De bij haar ontvangen retouren bedroegen in 1831 meer dan NLG 8.000.000, ruim NLG 300.000 in specie en wisselbrieven daardoor niet gerekend. In 1830 bedroegen de retouren niet boven de NLG 7.238.000.
In 1830 heeft de Maatschappij NLG 2.700.000 en in 1831 NLG 3.037.000 aan vrachten betaald. De door haar betaalde assurantie premies bedroegen in 1830 NLG 270.000 en in 1831 NLG 368.000.

Afbeelding
Datum 22 augustus 1833
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam ligt in lading, naar Batavia het nieuw gekoperd Nederlands fregatschip SUMATRA (opm: onder Nederlandse vlag gebrachte ex-Zuid-Nederlandse FORTITUDO), kapt. H. Poppen, hebbende zeer goede inrichtingen voor passagiers, om in het laatst der maand september te vertrekken. Adres ten kantoren van Kuyper, Van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen en bij de kapitein aan boord.

Afbeelding