Inloggen
DRIE GEZUSTERS - ID 12878


Kroniekberichten

Datum 15 december 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 14 december. Den 12 dezer zeilde van Helvoetsluis het schip ANNA KRANENBURG, H. Smith, naar Belfast.
Den 13 zeilden ROTTERDAM, P. Rijnbende, naar Surinamen; CLEMENS ALBERT, J.C. Uswald, naar Havana, TELEMACHUS, J. Pratt, naar Londen, WABASH, W. Eglin, naar Baltimore; de DRIE GEZUSTERS, A. Azon Jacometti, en JORINA, T. van Duivenboden, naar Batavia; de wind Z.O.
Den 14 arriveerden DUKE OF YORK, R. Couch, van Londen, en VERWISSELING, M. Schaap, van St. Ubes (opm: Setubal); de laatste ligt onder quarantaine op de rede.

Afbeelding
Datum 23 februari 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 21 februari. Kapt. B.R. van Wijk, van Amsterdam te Kadix gearriveerd, heeft den 6 januari, Goudstaart (opm: Start Point) N.O. 6 mijlen van zich hebbende, in goede staat gepraaid het schip HET GENOEGEN, kapt. R.C. Stada, van Amsterdam naar Surinamen, hebbende de wind N.O, en den 8 dito, op 47º17’ breedte en 9º32’ lengte west van Greenwich, mede in goede staat het schip de DRIE GEZUSTERS, kapt. M.A. Jacometti, van Rotterdam naar Batavia, laatst uit Texel.

Afbeelding
Datum 12 oktober 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 22 juni. Te Batavia is in het laatst van april of het begin van mei gearriveerd het schip de DRIE GEZUSTERS, M. Azon Jacometti, van Rotterdam, hebbende geen doden op deszelfs reis gehad, alsmede den 3 juni het schip de JONGE JACOBUS, J.J. Boon, van Rotterdam, laatst van de Kaap de Goede Hoop, en den 5 juni het schip DIJKZIGT, A. Schaap, van Rotterdam, laatst van Plymouth.
Ook waren er gearriveerd de schepen KATWIJK, J. van Duijn, en JORINA, T. van Duijvenbode, van Rotterdam, en de ARINUS MARINUS (opm: fregat), J. Hahn, van Amsterdam, van welke het schip KATWIJK reeds den 21 juni de terugreis naar Rotterdam aanvaard had. De schepen JORINA en de JONGE ANTHONIJ, kapt. F. Azon Jacometti, waren den 26 juni naar Japan gezeild, en de schepen ARINUS MARINUS, de DRIE GEBROEDERS en DIJKZIGT zouden spoedig met troepen naar Borneo vertrekken.
Te Batavia lagen ter rede Zr.Ms. wachtschip TROMP, brik SIRENE, roei-kanonneerboot No. 9, schepen CORNELIA, DE JONGE ANTHONIJ, ARINUS MARINUS, JORINA, de NIEUWE ZEELUST, de DRIE GEZUSTERS, FANNIJ, MERCURIJ, de JONGE PIETER, CHRISTINA BERNARDINA, RACE HORSE, MARGARETHA, CONCORDIA, HELENA CHRISTINA, MAGELLAAN, BARON VAN DER CAPELLEN, EMILE;
brikken ZWALUW, JEANNETTE, SEA HORSE, EXPERIMENT de JONGE JACOBUS, DIJKZIGT, CATO, JOHANNA, DEBORA, GEERTRUIDA, JACOBA AMBROSINA;
schoeners DUCKLING, de JONGE NICOLAAS.
Engelse schepen SOUTHWORTH, PALMIRA; brik GOVERNOR PHÖLLIPS.
Franse schepen le COURIER DER ISLES DU VENT, le MERCURE; schoener ST. JEAN; Zweeds schip FORTUNA; Amerikaanse schepen ATHENS, MARMION, CANTON, AUGUSTA en GLIDE.
Te Samarang Zr.Ms. roei-kanonneerboot No. 16; schepen de VROUW CATHARINA ELIZABETH, DIANA, CONCORDIA; brikken HENDRIK, JOHANNA HUBERTINA; schoener ELIZA; Amerikaans schip GENERAL SMITH; brikken BRAMIN, ROSE, NAIAD, en MARY.
Te Sourabaija Zr.Ms. fregat VAN DER WERFF, brik ORESTES, corvetten AJAX, VENUS, de ZWALUW; schoeners CALIJPSO, EMMA; schepen THOMAS WILSON, JAVA, AURORA, HENRIETTE ELIZABETH, CELIA, MARIA LOUIZA, VROUW HELENA;
brikken AMAZOON, CONSTANTIA, TAPIER, ANNA MARIA, MARIA, FRANCINA, AURORA, HARRIET, ADSISTENTIE; schoeners la MODESTE, CELIA; kotter de GOEDE HOOP; Engels schip MARY, Amerkaanse schepen UNITED STATES, MARGARETH en POTOMAC.

Afbeelding
Datum 22 augustus 1823
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Den 15 maart is te Batavia gearriveerd het schip DRIE GEZUSTERS (opm: fregat), kapt. M.A. Jacometti, van Sambas. Den 21 maart is van Batavia vertrokken de ANNA (opm: fregat), kapt. C.R. Stolte, naar Rotterdam.
Ter rede van Batavia lagen den 22 maart Zr.Ms. wachtschip TROMP, de Nederlandse schepen NIEUWE ZEELUST, HAPSOEN, RESOLUTIE, JAN EN CORNELIS, PALEMBANG, ROTTERDAM, ONDERNEMING, JONGE ADRIANA, LORD MINTO, FATAHOLCAIR, MALAKA´S GEDULD, DRIE GEZUSTERS, STAR en GEMBORA, de brikken HINGTHAY, WANHIN, NORDLOH, MARKUS en BANCOK en de schoeners DUCKLIN, en MOLUCCO, benevens diverse schepen onder Engelse, Spaanse, Amerikaanse, Franse en Chinese vlag.
Ter rede van Sourabaija lagen Zr.Ms. fregat VAN DER WERFF, de brik JACOBA ELIZABETH, de schoeners ZEEMEEUW, EMMA en CALYPSO, de kanonneerboten No.15 en No.16, de roei-kanonneerboten No.10, No.11 en No.13 en de peniche No.3.
Te Suriname zijn tussen den 5 en den 28 juni gearriveerd de VRIENDSCHAP (opm: pink), kapt. J. Visser, LOUISA EN AUGUSTA, kapt. H. Breckling (opm: brik, kapt. H. Breekeling), JONGE GERARDA CORNELIA, kapt. John Smith, EMANUEL, kapt. R. Maalsteed, CATHARINA ANNA HELENA, kapt. Fredrik Groen, en HET HUIS TE SPIJK, kapt. G. Doeksen, alle zes van Amsterdam.
Den 1 juli is van Suriname vertrokken de HENRIETTE, kapt. J.E. Schneebeke, en den 3 juli de VROUW CORNELIA, kapt. D. Steenveld, beide naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 27 december 1823
Krant BC - Bataviasche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Batavia, 25 december. Op den 20 dezer is alhier ter rede aangekomen Zr.Ms. fregat EURYDICE, aan boord hebbende de met die bodem naar Malakka vertrokken commissarissen de schout bij nacht J. Melvill van Carnbée, commandant van 's Konings eskader, en de heer Wappers Melis, directeur van de inkomende- en uitgaande rechten in Nederlands-Indië.
Op hetzelfde ogenblik kwamen van de Japanse reis terug de Nederlandse particuliere schepen de DRIE GEZUSTERS en de ONDERNEMING, gezagvoerders M. Azon Jacometti en M.M. Lelsz, aan boord van welk laatste schip zich bevond het afgetreden opperhoofd van de Japanse handel, de heer J. Cock Blomhoff, in die functie vervangen door de heer J.W. de Sturler.
Beide gemelde schepen, den 28 juni l.l. van Batavia vertrokken en den 12 augustus ter rede van het eiland Decima aangekomen, zijn op deze reis door een geweldige orkaan overvallen. Het was op den 5 augustus, even na dat het hun gelukt was aan 24 mensen, welke zich in een onstuimige zee op het wrak van een Japanse jonk bevonden, het leven te redden, dat de storm doorzette en spoedig tot een orkaan overging. De barometer (van Smith te Londen), stond op 28º8' (opm: hier wordt bedoeld: 28 8/10 duim kwik = 73,15 cm kwik = ± 975 mbar) en daalde bij voortduring, terwijl de zee, die zeer kort en hoog liep, een zo overschrikkelijke branding rondom de schepen veroorzaakte, dat zij daaronder als bedolven lagen.
Een hevige regen vergezelde die orkaan gedurende de ganse nacht, en, middelerwijl de stortzeeën onafgebroken over de reeds tot aan het grote luik onder water liggende schepen spoelden, werkten deze zo geweldig dat thans alleen de stevigheid van het schip tot behoud kon strekken en er voor de ervarenheid van de gezagvoerders niet meer te doen overig bleef. Met de ochtend nam het weder allengs af, en de dag daarna bracht een frisse koelte de schepen in het zicht van de Japanse kust.
Den 24 november is de terugreis naar Batavia aangenomen, zodat gemelde schepen, welke gezamenlijk vertrokken en aangekomen zijn, na zich bijna gedurende de gehele reis uit 't zicht te hebben verloren, de terugtocht in 27 dagen hebben volbracht.

Afbeelding
Datum 24 januari 1824
Krant BC - Bataviasche Courant

Te Batavia zijn onder meer aangekomen:
Den 18 januari Zr.Ms. korvet ZWALUW, commandant kapt.luit. C. Heije, van Padang den 12 januari.
Den 21 januari het schip CONCORDIA, kapt. J.J. Willems, van Antwerpen den 7 september 1823, met Zr.Ms. troepen.
Van Batavia zijn onder meer vertrokken:
Den 18 januari het schip PALEMBANG, kapt. L. Heijde, naar Amsterdam met 11 passagiers en 10 gepasporteerde militairen.
De 22 januari het schip de ONDERNEMING, kapt. H. Murk Lelsz, naar Amsterdam, met 4 passagiers, en het schip de DRIE GEZUSTERS, kapt. M. Azon Jacometti, naar Rotterdam, met passagiers en 40 gepasporteerde militairen.

Afbeelding
Datum 20 april 1824
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Den 23 december 1823 zijn te Batavia gearriveerd de schepen DRIE GEZUSTERS, kapt. M. Azon Jacometti, en ONDERNEMING, kapt. M. Lelsz, van Japan, en
den 25 dito te Anjer het in Nederland gebouwde schip ROTTERDAMSCH WELVAREN, kapt. K. Schakel, in 109 dagen van Helvoet.

Afbeelding
Datum 19 juni 1824
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Batavia, 25 december 1823. Op den 20 dezer is alhier ter rede aangekomen Zr.Ms. fregat EURYDICE, aan boord hebbende de met die bodem naar Malakka vertrokken commissarissen de Schout-bij-Nacht Jhr. Melvill van Carnbée, commandant van ’s konings eskader, en de heer Wappers Melis, directeur der inkomende en uitgaande rechten in Nederlands-Indië.
Op hetzelfde ogenblik kwamen van de Japanse reis terug de Nederlandse particuliere schepen de DRIE GEZUSTERS en de ONDERNEMING, gezagvoerders M. Azon Jacometti en M.M. Lelsz, aan boord van welk laatste schip zich bevond het afgetreden opperhoofd van de Japanse handel de heer J. Cock Blomhoff, in die functiën vervangen door de heer J.W. de Sturler. Beide schepen, den 28 juni l.l. van Batavia vertrokken en den 12 augustus ter rede van het eiland Decima aangekomen, zijn op deze reis door een geweldige orkaan overvallen. Het was op den 5 augustus, even na dat het hun gelukt was aan 24 mensen, welke zich in een onstuimige zee op het wrak van een Japanse jonk bevonden, het leven te redden, dat de storm doorzette en spoedig tot een orkaan overging. De barometer (van Smith te Londen) stond op 28º 8’ (opm: 28” 8’ = 28 x 33,86 mb + 0.8 x 33,86 = 975,2 mbar) en daalde bij voortduring, terwijl de zee, die zeer kort en hoog liep, een zo verschrikkelijke branding rondom de schepen veroorzaakte, dat zij daar onder als bedolven lagen. Een hevige regen vergezelde die orkaan gedurende de ganse nacht, en, middelerwijl de stortzeeën onafgebroken over de reeds tot aan het grote luik onder water liggende schepen spoelden, werkten deze zo geweldig, dat thans alleen de stevigheid van het schip tot behoud kon strekken, en er voor de ervarenheid der gezagvoerders niet meer te doen overig bleef. Met de ochtend nam het weder allengs af en de dag daarna bracht een frisse koelte de schepen in het gezicht van de Japanse kust.
Den 24 november is de terugreis naar Batavia aangenomen, zo dat gemelde schepen, welke gezamenlijk vertrokken en aangekomen zijn, na zich bijna gedurende de gehele reis uit het gezicht te hebben verloren, de terugtocht in 27 dagen hebben volbracht.

Afbeelding
Datum 22 augustus 1824
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Te Rotterdam liggen in lading naar:
Batavia: voor goederen en passagiers, het Nederlandse fregatschip WILHELMINA, kapt. Willem Verloop.
Idem: het Nederlands gekoperd Fregatschip INDUSTRIE, kapt. J.M. Jetter, om in oktober te vertrekken, bij uitnemendheid geschikte plaats hebbende voor passagiers.
Idem: het Nederlands gekoperd Fregatschip MARIJ EN HILLEGONDA, kapt. Hessel Glazener, hebbende een hut op het dek en verder bij uitnemendheid goede inrichtingen voor passagiers; zullende geen troepen medenemen.
Suriname: het Nederlands driemast Galjootschip MAASSTROOM, kapt. Paulus Sietzes Schuil.
Alicante en Smyrna: het Nederlandse Brikschip de JONGE ELISABETH, kapt. Haije Evert Henrichs.
Bilbao: het Nederlandse schip ZEEGEWIN, kapt. Jan van Teijlingen.
Marseille: het Nederlands Hoekerschip de JONGE ALIJDA, kapt. Arij Gaag van Berkel.
Bordeaux: het Nederlands Smakschip BUITEN VERWACHTING, kapt, Cornelis van der Plas, om den 17 augustus te vertrekken.
Idem: het Nederlands Smakschip CONCORDIA, kapt. Cornelis Ouwehand, om den 1 september te vertrekken.
Nantes: het Nederlandse Hoekerschip DE HOOP, kapt. Hendrik van der Kolff.
Rochefort en La Rochelle: het Nederlands schip de VROUW ALIJDA (opm: VROUW ALIDA), kapt. Tijmen Swijrs.
Adres ten kantore van Kuijper Van Dam en Smeer
Batavia: het in Nederland gebouwd, gekoperd Brikschip DIJKZIGT, kapt. A. Schaap, om op den 1 september te zeilen.
Idem: het Nederlands gekoperd Fregatschip JONGE ANTHONY, kapt. T. Azon Jacometti, om op den 1 oktober te zeilen.
Idem: het in Nederland gebouwd, gekoperd Fregatschip ROTTERDAMS WELVAREN, kapt. K. Schinkel.
Idem: het Nederlands gekoperd Fregatschip DRIE GEZUSTERS, kapt. M. Azon Jacometti,
de beide laatsten om vóór de winter te zeilen.
Deze vier schepen zijn tot overvoer van passagiers bijzonder goed ingericht en bieden alle gemakken aan, die op de reis naar Indië kunnen verlangd worden.
Adres, voor zo veel goederen betreft, bij de heren Kuyper Van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen, voor passagiers bij de kapiteins aan boord.

Afbeelding
Datum 23 september 1824
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Van Rotterdam naar Batavia.
In het Nederlands gekoperd fregatschip DE JONGE ANTHONY, kapt. Theod. Azon Jacometti, naar Batavia gedestineerd, geen ruimte voor goederen of passagiers meer overig zijnde, zal de brievenzak voor dit schip op den 13 oktober gesloten worden.
Hetzelve zal gevolgd worden door het bekende snelzeilend, te Middelburg gebouwd, gekoperd fregatschip ROTTERDAMS WELVAREN, kapt. K. Schinkel, hetwelk in de loop der maand november zal gereed zijn om te zeilen;
terwijl de juiste vertrektijd van het daarna weder volgend Nederlands gekoperd fregatschip de DRIE GEZUSTERS, kapt. M. Azon Jacometti, nader zal worden geadverteerd.
Beide schepen zijn nu op nieuw ingericht, om aan passagiers alle gemakkelijkheden te verschaffen, die op een reis naar Indië kunnen verlangd worden.
Adres, voor zoveel goederen betreft, bij de heren Kuijper Van Dam en Smeer, en Hudig en Blokhuijzen. Voor passagiers, bij de kapiteins, aan boord der schepen.

Afbeelding
Datum 27 september 1824
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Rotterdam, 26 augustus. Te Rotterdam liggen in lading naar Batavia:
- Het in Nederland gebouwd gekoperd brikschip DIJKZIGT, kapt. A. Schaap, om 1 september te zeilen.
- Het Nederlands gekoperd fregatschip DE JONGE ANTHONIJ, kapt. T. Azon Jacometti, om 1 oktober ter zeilen.
- Het in Nederland gebouwd gekoperd fregatschip ROTTERDAMS WELVAREN, kapt. K. Schinkel, om voor de winter te zeilen.
- Het Nederlands gekoperd fregatschip DE DRIE GEZUSTERS, kapt. M. Azon Jacometti, om voor de winter te zeilen.
Deze vier schepen zijn tot overvoer van passagiers bijzonder goed ingericht en bieden alle gemakkelijkheden aan, die op een reis naar Indië kunnen verlangd worden.
Adres, voor zoveel goederen betreft, bij de heren Kuijper, Van Dam en Smeer.
Voor passagiers, bij de kapiteins, aan boord der schepen.

Afbeelding
Datum 08 januari 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 7 januari. De 6e, des morgens, zeilden van Helvoetsluis FORTUNA, kapt. J. Scholborg, naar Yarmouth; L’ISIS, kapt. J. Morel, naar Havre-de-Grace en de VROUW MARGARETHA, kapt. A. de Zeeuw, naar Lissabon.
Nog zeilden DE FLORA, kapt. C. Klok; DE HOOP, kapt. W. van Beelen, naar Dieppe; DE TWEE GEBROEDERS, kapt. L. Maasdijk, naar Rouaan; THEODOOR HENDRIK, kapt. J. Seebeck en DE HOWA, kapt. J.G. Reipners, naar St. Ubes; COENRAAD HENDRIK, kapt. D.M. Noordhoek, naar Bordeaux en DE EENDRAGT, kapt. J. Dillewijns, naar Poole.
De 6e, des namiddags, zeilden van Helvoetsluis Zr.Ms. korvet van oorlog MEDUSA, kapt. uitenant Courier dit Dubicart; de schepen COLUMBUS, kapt. J. de Gorter, naar Suriname; CONCORDIA, kapt. H. Bos en VIJF GEZUSTERS (opm: fregat DRIE GEZUSTERS), kapt. J.J. Bonn, naar Batavia; zijnde het laatstgemelde, des avonds ten acht ure van dien dag, tegen het Goerese strand geraakt, doch des nachts door behulp van ijssloepen weder afgebracht en in vlot water gekomen; volgens nadere berichten zou hetzelve echter door de gaande vloed weder op strand geraakt zijn (opm: zie RC 100128 en 120128).
De 6e, des avonds, arriveerde te Brielle DE FORTUNA, kapt. T. Holm, van Villanova; de 7e, des morgens, zeilden DE CAROLINA, kapt. G.H. Westerborg, naar St. Michel en CLASINA EN DIRKJE, kapt C. Schilperoord, naar St. Ubes.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en naar zee gezeild DE AREND, kapt. H. Elbring en de LEEUW, kapt. S. Verbrugge, naar Londen; HEINRICH, kapt. J.C. Kraaft, naar de Oostzee en DE JOSEPH, kapt. J.H. Arends, naar Portsmouth; L’AVONTURE, kapt. J.Z. Visser en SIBLE EN PIETER, kapt. C. van Soolingen, naar de Havannah; VITALU, kapt. C.A. de Vos, naar Charlestown; L’INTRÉPIDE, kapt. J.C. Kleinod, naar Lissabon; LE PERSEVERANT, kapt. J. Metaijer, naar Havre-de-Grace; LE GUILLAUME, kapt. W. de Ruijter, naar Maijo; DE SCHELDE, kapt. C. Neurenberg, naar Batavia; ST. MICHEL (opm: schoener), kapt. J. Roefot, naar Cuba; LE JEUNE NORBERT, kapt. L.C. Domburg, naar Monte-Video; NEPTUNES, kapt. P. Petijt en WILLIAM, kapt. J. Geffrie, naar Rio-Janeiro; DE VEREENIGING, kapt. H. de Haas, naar Cette; MERKURIUS, kapt. R. Folkerts, naar St. Maijo; DE VENUS, kapt. R. Doreij naar Guernsey; DE JONGE HENDRIK, kapt. J.J. Stijntjes, naar Marseille; THETIS, kapt. J. Schloer, naar de Middellandse Zee; DE MEELZAK, kapt. J.H. Witteveen, naar….(opm: Marennes); L’HIRONDELLE (opm: schoener), kapt. J. Willaert, naar Bilbao.
(opm: de INTRÉPIDE was op 12 december 1827 ook al naar zee gezeild, zie RC 131227; waarom de schoener was teruggekeerd is onbekend, maar misschien ligt hier wel de oorzaak waarom het schip na aankomst te Lissabon aldaar werd verkocht)
Te Antwerpen is gearriveerd MARIA MATHILDA, kapt. Van der Hoeven, van Rio-Janeiro.

Afbeelding