Inloggen
ACTIVE - ID 12823


Kroniekberichten

Datum 02 mei 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. J. Sude, G.J. Roland Holst, J.H. Scheffer, J.H.A. Balwé en J. Altena, makelaars, zullen (ten overstaan van de notaris W.J. Cramer, als daartoe bij instructie van mijnheer de president der Regtbank van Eersten Aanleg te Amsterdam, van den 10 april 1820 gecommitteerd) op maandag den 8 mei 1820, des avonds te 6 uren, te Amsterdam, Inhet Nieuwezijds Heeren-Logement, op de Haarlemmerdijk, verkopen: een extraordinair welbezeild gekoperd Brikschip, genaamd ACTIVO, gevoerd bij wijlen kapt. J.G. Klatt, lang 84 voet 5½ duim, wijd 26 voet, hol 14 voet 5½ duim, alles Amsterdamse maat. Zijnde dit schip behorende tot den onder beneficie van inventaris aanvaarden boedel van wijlen den kapitein Johan Gottlieb Klatt. Breder bij de Inventaris en bericht bij den makelaar.

Afbeelding
Datum 24 maart 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 22 maart. Kapt. H.G. Bergveld, voerende het schip (opm: brik) ACTIVE, den 18 maart in Texel binnengekomen van Havana, deelt het volgende mede:
Woensdag den 21 februari 1821 des namiddags te 5 uren, op de breedte van 35º46’ N.B. en lengte 35º10’, west van Greenwich, praaide ons een Amerikaans schip genaamd MISOURIE (opm: vermoedelijk MISSOURI), kapt. J. Bausch, van Greenock naar New York bestemd, met 4 passagiers aan boord; hetzelve was 100 dagen in zee en had gebrek aan water.
Wij draaiden bij om bijstand te bieden, doch vernemende, dat hetzelve geen sloep had om uit te zetten, bragt ik hem met onze eigen sloep 2 vaten water aan boord.
Ik vernam verder, dat deszelfs boegspriet en galjoen (opm: licht, ondersteunend deel van de boeg, waarop de boegspriet rust) gebroken waren en dat zij met het tweede noodroer stuurden, hebbende het vaste roer en de sloep door een zware storm den 25 december en het eerste noodroer den 18 februari verloren. Voorts had hij niet alleen gebrek aan water, maar ook aan provisie; wij bragten hem toen nog 2 vaten water, enig brood, vlees, spek, enz. om de reis te kunnen volbrengen, waarna wij des avonds ten 10 uren ieder onze koers vervolgden.
Het schip (opm: brik) de JONGE JACOBUS, kapt. H.J. Bonn, van Rotterdam naar Batavia, is door bovengemelde kapitein Bergveld den 11 maart in goede staat gepraaid op de noorder breedte van 49º17’ en 10º lengte west van Greenwich.

Afbeelding
Datum 15 mei 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 12 mei. Onder Portland is den 23 april in goede staat gezien een koffschip, zijnde kapitein Strating (opm: galjoot JONGE WILLEM, kapt. Poppe Stratingh), en den 28 dito onder Zuid-Voorland (opm: South Foreland) ten anker liggende een Hollandse brik, voerende een vlag met no. 64, zijnde het schip ACTIVE, kapt. H.G. Bergveld, naar Havana; benevens nog een schip voerende een vlag no. 166 (opm: beide vlagnummers vermoedelijk van het Zeemanscollegie ‘De Blaauwe Vlag’), zijnde het schip l’AUGUSTE (opm: fregat AUGUSTE), kapt. J. Hulsen jr, van Antwerpen naar Surinamen, laatst van Texel; beide den 25 april uit Texel gezeild.

Afbeelding
Datum 31 januari 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 29 januari. Kapt. A. Thomsen, voerende het brikschip de VROUW DIEUWERTJE (opm: kapt. A. Thompson, VROUW DIEWERTJE), meldt van Havana, in dato 3 december 1821, dat hij aldaar de vorige ochtend, en enige uren na hem ook de ACTIVE, kapt. G.H. Bergveld (opm: brik, kapt. Herman Gerhard Bergveld), was gearriveerd, na den 26 november in het gezigt van het eiland St. Domingo, door een grote schoonerbrik, bemand met circa 90 koppen, een halve dag te zijn opgehouden, gedurende welke tijd alle brieven geopend en gelezen en enige provisiën en kelders (opm: kistje met 15 flessen) jenever uit de lading, mitsgaders touwwerk en blokken, gelost waren, van welke goederen een rekening gemaakt en voor het beloop daarvan, door de kapitein van de schooner, een aanwijzing op het Gouvernement te Havana gegeven was, welke echter niet te Havana zoude erkend worden; zijnde de tekenaar aldaar onbekend.
Dezelve kapitein meldt nog, dat de Antwerpse brik MERCUUR, kapt. J.F.P. Smit, van Marseille te Havana gearriveerd, bij Kaap Antonio van een groot der lading, scheepsgereedschappen enz. beroofd en de equipagie mishandeld was.

Afbeelding
Datum 15 januari 1824
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 13 januari. Het schip ACTIVO, kapt. H.G. Bergveld, van Amsterdam naar Havana, is den 15 november op 23º42’ N.B. en 37º W.L, alles wel aan boord zijnde, gepraaid door een kapitein, van Bahia dezer dagen te Hamburg gearriveerd.

Afbeelding
Datum 14 april 1824
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Aan de Lloyd’s lijst van den 9 april ontlenen wij, dat het schip ACTIVE, kapt. Bergveld, van Havanah naar Amsterdam, zeer lek te Wilmington is binnengelopen, hebbende op een wrak gestoten (opm: zie RC 150424).

Afbeelding
Datum 15 april 1824
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 13 april. Uittreksel uit een brief van kapt. H.G. Bergveld, voerende de brik ACTIVO, van Havana naar Amsterdam, gedateerd Wilmington (Nieuw Carolina), den 3 maart: Den 8 februari ben ik van Havana gezeild en was zeer voorspoedig de golf uitgekomen, doch tussen den 12 en 13 februari des nachts had ik het ongeluk met dik en slecht weder op een wrak te zeilen met een 6-mijls vaart op 29º49’ N.B. en 76º39’ W.L, hetwelk het schip zodanig lek maakte, dat men het nauwelijk konde lens houden. De volgende morgen ontdekte men, dat de spijkerhuid benevens het koper aan bakboodszijde geheel los was en onder het schip heen en weder spoelde, zo dat ik genoodzaakt was het schip met touwwerk zo veel mogelijk te sjorren om de rest te behouden. Ik was dus gedwongen om de eerste haven de beste te kiezen om schip, lading en equipage te redden. Ik zette koers naar Charlestown, hetwelk mij door slecht weder en storm mislukte. Wij zagen alle ogenblikken de dood voor ogen uit vrees dat het schip zoude zinken, en na tien dagen in deze gevaarlijke omstandigheden verkeerd te hebben, ben ik eindelijk in groot gevaar hier aangekomen. Den 21 februari kreeg ik een loods aan boord en den 22 dito hebben wij het naar binnen gezet. Met het binnenzeilen stootte het schip zwaar op de baar en bleef op de binnenbaar vast zitten, alwaar het vreselijk gestoten en geleden heeft. Ik kreeg daar twee vaartuigen aan boord, waarin ik 633 balen koffij loste en in een ander vaartuig 100 kisten suiker, en geraakte, na drie dagen vastgezeten te hebben, weder vlot. Vervolgens ben ik aan de stad gekomen en thans geheel ontlost om te repareren, hetwelk wel twee maanden zal aanhouden, en vreze, dat dat dit veel kosten (zal) en ik genoodzaakt zal zijn ter goedmaking der kosten een gedeelte der lading verkopen (moet). Mijn equipage is ziek en afgemat door het zware afmartelen aan de pomp en verder werk. Ik ben niet beter en had nimmer kunnen denken mijn voeten weder aan land te zullen zetten.

Afbeelding
Datum 13 november 1824
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Helder, 2 november. Heden had hier een plegtigheid plaats, welke waarlijk roerend was, en dat geen in zich bevatte, waardig der vergetelheid ontrukt te worden. Het kollegie Zeemans Hoop, voerende de rode vlag, gevestigd te Amsterdam, willende nadat het zich het lot van die ongelukkige weduwen en kinderen, wier mannen en vaders, in de aanwending van pogingen, voor de manschap van het gestrande schip DE VREDE (opm: VREEDE, zie o.a. AC 161024), bij Huisduinen, hun leven in de zee verloren hebben, op een roemwaardige wijze had aangetrokken, een nadrukkelijk bewijs geven, dat het edelmoedige daden weet hoog te schatten en aan te moedigen, heeft daartoe een fraaie zilveren tabaksdoos geschonken aan Reindert Willemse Kruk, welke in die pogingen zijn leven gelukkig behouden heeft. Deszelfs overgave aan genoemde geschiedde aan boord van het schip ACTIVE, kapitein A.G. Bergfeld (opm: brik, kapt. Herman Gerhard Bergveld), liggende in het Nieuwe Diep, in tegenwoordigheid van meer andere kapiteinen, terwijl hun schepen vlagden, door de heer A. de Koning, onder een toepasselijke aanspraak.

Afbeelding
Datum 15 januari 1825
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 13 januari. Den 9 dezer lagen in het Nieuwe Diep de volgende schepen, welke gedeeltelijk sedert de maand september op gunstige wind wachtten, om naar zee te zeilen, als: DE GEZUSTERS, kapt. D.B. Lutjens, DE DRIE GEBROEDERS, kapt. A.C. Edeling en BETSY EN CAROLINA naar Batavia; AMPHITRITE, kapt. S. Mijnders, naar Kaap de Goede Hoop; ALEXANDER, kapt. M. Marcussen, en DE COURIER, kapt. P. Schakel, naar Rio de Janeiro; JACOBA ELISABETH JOHANNA, kapt. G.B. Bos, JOANNES ARNOLDUS, kapt. P.J. Kerkhoven, DE VRIENDSCHAP, kapt. J.K. de Jong, HENRIETTE, kapt. J.E. Schneebeeke, DE JONGE WILLEM, kapt. G, van Medevoort, MARIA, kapt. E.D. Dekker, NOORD-HOLLAND, kapt. H.K. Ruijl, DE GRAAF BULOW, kapt. R. Maalsteed, DE KOLONIST, kapt. L. Wildschut, DE VIER GEZUSTERS, kapt. J. van Dijk, DE VRIENDSCHAP, kapt. Jan Visser, ARGYLE, kapt. D. Spreeuw, DE GOEDE VERWACHTING, kapt. J.B. Bodeman, ZORGVULDIGHEID, kapt. J. Hulsen, PAULINA, kapt. A.J. Struik, MARIA, kapt. F.H. Zeijlstra, SOPHIA MARIA, kapt. G.L. Röperhoff, DE VROUW CORNELIA, kapt. D. Steenveld, GODEFRIDA, kapt. A. Hansen, ANNA MARIA, kapt. J.D. Haijnes, MARGARETHA JOHANNA, kapt. A.A. Herman, CONCORDIA, kapt. W. Groen, ANNA MARIA, kapt. R.T. Rinses, WILLEM DE EERSTE, kapt. J. Johannessen, HENRIETTE EN BETSY, kapt. J.E. de Boer, en SPECULATION, kapt. T. Pietersz, naar Suriname; DE PLANTER, kapt. C. Jessen, de ZEEMEEUW, kapt. A. Bakker, naar Demerary; DIANA, kapt. F. Bax, MARCO BOZARIS, kapt. P. Kraaij, de WELVAART, kapt. C. Koert, de NEDERLANDER, kapt. C. Hofker, naar Berbice; ALMELO, kapt. T. Smit, CURAÇAO CHARLOTTE, kapt. J. Buhring, naar St. Thomas; AURORA, kapt. A. Tomson, PHOENIX, kapt. D. Grim, naar St. Jago de Cuba; ACTIVO, kapt. H.G. Bergveld, COLUMBUS, kapt. L.H. Henrichsen, REINERA, kapt. R.S. Nannings, naar Havanna; BETSEY, kapt. J. Wallis, naar New Orleans; THE PIONEER, kapt. T. Greenleaf, naar Savannah; CHARLES AND HENRY, kapt. C. Craft, naar Charleston; DE DRIE GEBROEDERS, kapt. M. Oosterbaan, naar New York; de COMMERCIE, kapt. F. IJsbrands, naar Smyrna; de VLASHANDEL, kapt. F. Gierke, naar Genua en Livorno; DE VROUW ANNA, kapt. J. Meijer, de HOOP, kapt. J.G. Patje, CONCORDIA, kapt. J.D. Zijlstra, DE HERSTELLING, kapt. B. de Jong, de ANTONIUS EN CORNELIA, kapt. O.P. Blom, naar Marseille; GEERTRUIDA JOHANNA, kapt. L.B. Kuijper, naar Cette; EXPERIMENT, kapt. F. Clausen, naar Gibraltar; MARIA, kapt. J.S. Kroon, naar Kadix; SHANNADOWH, kapt. A.M. Rose, FROIJ, kapt. D. Cummings, naar St. Ubes; SARA ELIZABET, kapt. S. Kullberg (voor Dordrecht), naar dito; GEPKE BROUWER, kapt. K.J. Musch, DE JONGE JAN, kapt. H.S. van der Zee, DE ONDERNEMING, kapt. G.B. Flik, GALATHEA, kapt. J.F. Gerdes, RESOLUTION, kapt. K. Parrel, naar Lissabon, de laatste voor Dordrecht; DE VROUW THEODORA, kapt. C. Bandix, naar Bilbao; LE PARFAIT ACCORD, kapt. D. Pereira, van Hamburg naar Bayonne; LA PROSPERITÉ, kapt. J.F. Delamare Bignon, van Rotterdam naar Rouaan; PIETER EN MARIA, kapt. C.P. Eggers, naar Bristol; WATERLOO, kapt. J. Thomson, van Clij naar Plymouth; DE BRABANDER, kapt. A.E. de Groot, ROSETTE, kapt. J.W. de Groot, BOREAS, kapt. L. Storm, naar Londen, de laatste van Brahestad; DE EENDRAGT, kapt. H. Zurmeijer, DE VROUW ALBERDINA, kapt. J.F. Zomer, DOLPHIN, kapt. R. Gowans, MARIA ELIZABET, kapt. D. Ouwehand, DE JONGE JAN, kapt. D. Kuijt, en DE TWEE GEBROEDERS, kapt. J. Mortier, naar Hull; RICHARD, kapt. T. Kase, naar Petersburg; HAABET, kapt. L.C. Sunde, naar Fredrikstad; ANNA SOPHIA, kapt. P. Telming, van Rouaan naar Hamburg; JEANNETTE, kapt. H. Rose, van Batavia naar Antwerpen.

Afbeelding
Datum 22 februari 1825
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 20 februari. Kapitein H.G. Bergveld, gevoerd hebbende het schip ACTIVO (opm: brik ACTIVE), van Amsterdam naar Havanna, meldt van Vlissingen van den 16 dezer, dat hij zijn reis uit Texel voorspoedig voortgezet had tot den 22 januari, op 37 gr. en 36 min. Noorderbreedte 18 gr. 18 min. lengte West van Greenwich (opm: 340’ beO San Miguel [Azoren]), wanneer hij, met WNW wind en dikke lucht zeilende, ruimschoots bij de wind om de Zuid, met een rif in de marszeilen, en brikzeil en bramzeil vast, met een hoge zee, die ochtend te 4 uren door een verschrikkelijke hoos overvallen werd, die het schip in de tijd van 10 seconden, het onderste boven wierp, hetwelk binnen 20 minuten vol water geraakte en de grote mast en voorsteng verloor, waarop hij, met zijn volk boven op de zijde van het schip zijnde, het leven trachtte te redden; het schip, nadat de grote mast en voorsteng overboord waren, weer gerezen zijnde, doch niet dan de fokkemast en boegspriet overgehouden hebbende, was hij met 7 man, in de sloep, die gelukkig behouden was, gevlucht, terwijl het overige van de equipage in de fokkemast klom. Te 7 uren ontdekte hij een brik, die het wrak, dat op deszelfs last dreef en bewaren van de fokkemast uit het water stond, ontwaard hebbende, alle pogingen aanwendde, om het zelve te naderen en waarop ook zij met kracht aanroeiden, met het gevolg, dat zij te 10 uren door dezelve werden opgenomen, waarna de sloep in twee reizen ook de overige manschappen van het wrak afhaalde, die alle te 12 uren, ofschoon van alles ontbloot, op de brik kwamen, doch het was niet mogelijk de aan boord zijnde passagier te redden. Van het wrak, om hetwelk zij de gehele dag nog bleven kruisen, was de volgende ochtend niets meer te zien. Zij zijn vervolgens met gemelde brik, genaamd SNOWDON, kapt. M. Humphreys, van Triëste naar Antwerpen, den 16 dezer te Vlissingen aangekomen en zouden met dezelve nog die dag naar Antwerpen opzeilen. (opm: zie ook RC 010325)

Afbeelding
Datum 01 maart 1825
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 27 februari. Kapitein H.G. Bergveld, gevoerd hebben de het schip ACTIVO (opm: brik ACTIVE, zie ook RC 220225), van Amsterdam naar Havanna, thans in Amsterdam aangekomen zijnde, bericht, dat hij na door kapitein Humphreys gered te zijn, den 26 januari op de hoogte van Lissabon aan boord geweest is van het schip DE PLANTER, kapt. C. Jessen, van Amsterdam naar Demerary, hetwelk destijds, benevens de equipage, in de beste staat was.

Afbeelding