Inloggen
JONGE HARMANNIS - ID 12661


Kroniekberichten

Datum 14 juli 1818
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harlingen, 13 juli. Den 9 dezer zijn alhier binnen gekomen het smakschip de TWEE GEBROEDERS, kapt. Harm H. Hulst, het kofschip ALIDA CLASINA, kapt. Egbert L. Tiktak, het kofschip ANNA EN CATHARINA, kapt. Broer L. de Vries, het kofschip de VROUW ALIDA, kapt. Jan Klasen, en het smakschip de VROUW HELENA, kapt. Joseph Bolwijn, allen met hout van Noorwegen.
Den 10 dito zijn alhier binnen gekomen het smakschip de JONGE HERMANUS, kapt. Lolke A. Pranger, ledig van Grouw, het tjalkschip de VROUW WICHERDINA, kapt. Egbert A. Oldenburger, het tjalkschip de JONGE WOPKE BROUWER, kapt. H. Wessels, het smakschip de GOEDE VERWACHTING, kapt. J.W. Overmeer, allen met hout van Noorwegen, en het tjalkschip HELENA CHRISTINA, kapt. H.J. Busker, ledig van Amsterdam, en is uitgezeild het kofschip de VROUW BIBIANA, kapt. Israel H. Uiling, met ballast naar Noorwegen.
Den 11 dito zijn alhier binnengekomen het smakschip de VROUW CATHARINA, kapt. Harmanus Slehuis, het smakschip de JONGE THEODOOR, kapt. Hemme de Jonge, en het tjalkschip de VROUW MARGARETHA, kapt. A.H. Stuur, allen met hout van Noorwegen, en zijn uitgezeild het kofschip MERCURIUS, kapt. B. van den Oever, met granen naar Londen, en het smakschip de GOEDE INTENTIE, kapt. T.J. van der Veer, met ballast naar de Oostzee.
Den 12 dezer is van hier uitgezeild het kofschip NEPTHUNUS, kapt. Harmanus Harmens, met granen, schors en kaas naar Hull.

Afbeelding
Datum 24 juli 1818
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harlingen, 23 juli. Den 17 juli is van hier uitgezeild het kofschip de VROUW ALIDA, kapt. Jan Klasen, met ballast naar Noorwegen.
Den 18 dito is alhier binnengekomen het kofschip de GOEDE VERWACHTING, kapt. Jurjen J. Schuuring, met hout van Nerva (opm: Narva, Estland) en zijn van hier uitgezeild het kofschip CONCORDIA, kapt. Jan C. Nap, met haver naar Liverpool, het kofschip CATHARINA, kapt. Daniel Tobbens, het smakschip de VROUW HELENA, kapt. Joseph Bolwijn en het smakschip de TWEE GEBROEDERS, kapt. Harm H. Stuit, alle drie met ballast naar Noorwegen, het tjalkschip MARIA SOPHIA, kapt. R.D. Lovius, met haver naar Londen, en het smakschip de JONGE HERMANUS, kapt. Lolke A. Pranger, met haver naar Newcastle.
Den 19 dito is alhier binnen gekomen het smakschip de WAAKZAAMHEID, kapt. Coert W. Stuit, en het smakschip de HERSTELLING, kapt. Hendrik Jansen, beide met hout van Noorwegen en zijn van hier uitgezeild het smakschip de VRIENDSCHAP, kapt. Klaas J. de Boer, en het smakschip de JONGE DANIEL, kapt. H.J. Oortjes, beide met ballast naar Noorwegen.
Den 20 dito is van hier uitgezeild het smakschip de VROUW ANNA, kapt. Roelof H. Pot, met schors, tarwe en haver naar Hull.
Den 21 dito is alhier binnen gelopen het kofschip de GOEDE VERWACHTING, kapt. Hijlke W. Overmeer, met ballast van Hull, en is van hier uitgezeild het kofschip de ANNA EN CATHARINA, kapt. Broer R. de Vries, het smakschip de VROUW CATHARINA, kapt. Harmanus Slehuis, het kofschip ALIDA EN CLASINA, kapt. Egbert L. Tiktak, en het tjalkschip de VROUW JELTJE, kapt. Jan H. Zeven, allen met ballast naar Noorwegen.

Afbeelding
Datum 20 januari 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Advertentie. Alexander Hendrik Mensing, Pondgaarder te Rotterdam, als lasthebbende van zijn Principalen en geautoriseerd door de Regtbank van Koophandel, zitting houdende aldaar, is van mening, op maandag den 28 februari 1820, des morgens te half elf uren, in het Curaçaosche Jagt, op de Steiger, in het openbaar te veilen en aan de meestbiedenden te verkopen: een partij van circa 46 lasten, min of meer beschadigde, Course gerst (opm: gerst uit Koerland, het westelijk deel van Letland, met als hoofdstad Liepaja, zie RC 290120), aangebragt door het schip (opm: smak) de JONGE HERMANUS SMEDING, kapitein L.A. Pranger (opm: Lolke Andries Pranger), van Riga; liggende gedeeltelijk op zolder en in een ligter. Nader onderrigting bij bovengemelde makelaars.

Afbeelding
Datum 29 januari 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 27 januari. Kapitein L.A. Pranger (opm: smak de JONGE HERMANUS SMEDING), den 17 laatstleden binnen van Riga met schade en bestemd naar Rotterdam, ligt in het Nieuwe Diep gereed om met de eerste gunstige wind zee te kiezen en de reis derwaarts te vervolgen.

Afbeelding
Datum 05 augustus 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 3 augustus. Kapt. L.A. Pranger, voerende het schip de JONGE HERMANUS SMEDING, van Riga, den 30 juli in Terschelling binnen, en kapitein K.W. Stuit (opm: voerende de kof VRIENDSCHAP) zeilden op den 27 dezer, met westelijke wind, mooi weêr en vele schepen in het gezigt, op 55º16’ noorderbreedte, Borkum Z.t.O. naar gissing 20 mijlen van zich, en zagen aldaar, een groot eind lijwaards van hen, een grote kof voor wrak drijven. Denkende dat dezelve in ongelegenheid was, hielden zij gezamenlijk op dezelve aan, doch bijna op de afstand van 1 achtste mijl van het schip genaderd zijnde, zagen zij hetzelve zinken. Dit is het schip MERCURIUS, gevoerd door kapitein W.C. Ouwehand, met granen, van Koningsbergen (opm: Kaliningrad) naar Amsterdam, hetwelk, den 27 juli 55º 02’ noorderbreedte op Doggersbank zijnde, eensklaps zodanig lek is geworden, dat de pomp aanhoudend moest gaande gehouden worden; doch dezelve gebersten en verstopt geraakt zijnde, zijn de kapitein en zijn volk genoodzaakt geweest het schip in een zinkende staat te verlaten en zich in de boot te redden, zonder iets dan hunne klederen te kunnen medenemen; waarna zij het schip nog dezelfde dag zagen zinken; gezegde equipagie is opgenomen door het vroeger op die hoogte zijnde schip NEPTHUNUS, kapt. T. König, van Libau (opm: Liepaja) naar Bordeaux gedestineerd, en vervolgens overgegaan aan boord van het schip de TWEE GEBROEDERS, kapt. P.B. Bakker, van Koningsbergen, den 31 juli te Terschelling binnen, die haar tot bij Hinlopen gebragt heeft, van waar zij met een vissersschuit den 2 augustus te Amsterdam is aangekomen.

Afbeelding
Datum 08 december 1820
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De Notaris Mr. H. Cannegieter, te Grouw, gedenkt op maandag den 18 december 1820, des nademiddags ten 2 uren, ten huize van de kastelein J.A. de Jong, in het Wapen van Idaarderadeel te Grouw, publiek presenteren te verkopen:
Een welbezeild Smakschip, genaamd DE JONGE HERMANUS SMEDING, lang over steven 18 ellen 176 Strepen (64 voet), wijd 4 eIIen 26 duimen (15 voet), hol 2 ellen 13 duimen (7½ voet) (opm: 18,176 x 4,26 x 2,13 m), groot 76 Tonnen, met zijn staand en lopend want, ankers, touwen en verdere annexen, benevens een komplete inventaris; breder gespecificeerd bij de Boekhouder L.D. Durksz, Koopman te Grouw, zodanig hetzelve is bevaren geweest door Schipper Lolke Andries Pranger. Gemeld Smakschip is in den jare 1818 nieuw uitgehaald van de Werf van Wytze en Johannes Tjallings, Scheepstimmerlieden te Grouw.

Afbeelding
Datum 29 mei 1821
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 21 mei binnen gekomen de sloepschepen MARIA, kapt. Robert Cubith; de WATERLOO, kapt. Charles Warren, beide met ballast van Londen; de smakschepen de VROUW LUBBEGINA, kapt. Jan E. Bart, de VROUW MARGERETHA, kapt. M.L. de Boer, de VROUW MARTHA, kapt. D.C. de Groot, de DRIE GEZUSTERS, kapt. P.E. de Jonge, het kofschip de VROUW ALIDA, kapt. Jan Klazen, alle met hout van Noorwegen, de smakschepen de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. Jan J. Sietses, de VRIENDSCHAP, kapt. B.P. de Vries, beide ledig. Uitgezeild het kofschip JOHAN GEORGE, kapt. W.D. Kleininga, met ballast naar Liverpool.
Den 24 dito binnen gekomen het kofschip HOOP EN VREES, kapt. IJ.P. Piebes, het tjalkschip WILHELMINA, kapt. D.D. de Jong, de smakschepen de GOEDE HOOP, kapt. D.H. Puister, de DAGERAAD, kapt. J.A. Smit, de VROUW RIKA, kapt. R.F. Zoutman, DIANA, kapt. W.J. Stuit, ALLEGONDA HILEGINA, kapt. E.F. Kuilema, de VROUW CATHARINA, kapt. H. Sleehuis, de GOEDE VERWAGTING, kapt. J.H. Middel, alle met hout van Noorwegen.
Den 25 dito binnen gekomen de kofschepen de DRIE GEBROEDERS, kapt. Jan M. Swart; de TWEE GEBROEDERS, kapt. J.A. Jansen; het smakschip DE VROUW IKKA, kapt. J.H. Oortjes, het motschip de GOEDE HOOP, kapt. B. Schoon, alle vier ledig van Amsterdam, het smakschip MERCURIUS, kapt. B. Karssies, met gerst van Odenzee (opm: Odense) naar Amsterdam, komt alhier binnen door zware lekkage, om te repareren.
Den 26 dito binnen gekomen het kofschip de VROUW ANNEGINA, kapt. Jacob P. Hergers, met hout van Noorwegen.
Den 27 dito uitgezeild het schonerschip HOPE, kapt. William Barfield, de sloepschepen MARY, kapt. Robert Cubith, WATERLOO, kapt Charles Warren, alle drie met boter naar Londen, het brikschip CONCORDIA, kapt. Niels Olsen, met ballast naar Noorwegen.

Afbeelding
Datum 12 juni 1821
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 28 mei binnen gekomen de sloepschepen WILLIAM, kapt. William Nazeby, ATTALANTHA, kapt. James Byrne, WALTER MATTHYS, kapt. A. Gallaway en het schonerschip LIVELY, kapt. William Bayes, alle met ballast van London. Uitgezeild de smakschepen de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. Jan J. Siedses, de VIJF GEZUSTERS, kapt. P.E. de Jong, de VROUW LAMMEGINA, kapt. O.P. Smit, de kofschepen de VROUW ZWAANTJE, kapt. Jan J. Kortrijk, de JONGE CORNELIS, kapt. H.H. Koster, alle met ballast op avontuur, de DRIE GEBROEDERS, kapt. Jan M. Swart, met pannen naar de Kleine Oost (opm: de Levant).
Den 29 dito binnen gekomen het sloepschip UNION, kapt. John Davy, met ballast van Londen, het kofschip de VERWAGTING, kapt. Steven de Vries, met zout, looderts en huiden van Liverpool.
Den 30 dito binnen gekomen de kofschepen de VROUW ENGBERDINA, kapt. Jacob H. Mulder, MARIA JOHANNA ELISABETH, kapt. H.G. Boekhout, de VROUW ANNEGINA, kapt. H.S. Potjer, het smakschip de DRIE VRIENDEN, kapt. H.G. Haverbult, alle met zout van Liverpool.
Den 31 dito binnen gekomen het smakschip HELENA, kapt. G.A. Schuiring, met hout van Noorwegen. Uitgezeild het kofschip de VRIENDSCHAP, kapt. G.H. Haverbult, met ballast op avontuur.
Den 2 juni binnen gekomen het kofschip de LEMMER, kapt. J. Tammes, met zout van Liverpool, het motschip de VROUW ETTINA, kapt. A.J. Seeman, met hout van Noorwegen.
Den 3 dito binnen gekomen het smakschip de TWEE VRIENDEN, kapt. Reinder Jans Boeling, met hout van Noorwegen, het motschip de VROUW ENGEL, kapt. Harm Loets Meijer, met granen van Kiel. Uitgezeild de sloepschepen WALTER MATHYS, kapt. A Gallaway, ATTALANTE, kapt. James Byrne, beide met boter naar Londen, het smakschip VRIENDSCHAP, kapt. B. de Vries, met granen naar Marseillie.
Den 4 dito binnen gekomen de kofschepen ALIDA CLASINA, kapt. E.L. Tiktak, met hout van Noorwegen; ALIDA, kapt. H.J. Benes, met zout van Liverpool, NEPTHUNUS, kapt. H. Harmens, met granen van Wismar; het brikschip HEDEWIG AMELIA, kapt. C. Larsen, met hout van Noorwegen. Uitgezeild de smakschepen de GOEDE VERWACHTING, kapt. J.H. Middel, de VROUW RIKA, kapt. R.E. Zoutman, de DAGERAAD, kapt. Jan H. Smit, de kofschepen ANNEGINA, kapt. J.G. Hergens, HOOP EN VREE, kapt. IJ.P. Piebes, alle met ballast op avontuur, het sloepschip WILLIAM, kapt. William Nazeby, met boter, kaas en huiden naar Folkstone; het kofschip de VROUW SOPHIA, kapt. H.L. Kok, met dakpannen naar Riga.
Den 6 dito binnen gekomen het smakschip CASTOR, kapt. S. Hooghout, met hout van Noorwegen, het kofschip de EENDRAGT, kapt. J. Bornet, met zout van Liverpool, de sloepschepen SWIFT, kapt. Enos Page, MARIA, kapt. R. Cubith, het schonerschip HOPE, kapt. William Barfield, alle met ballast van Londen.
Den 7 dito uitgezeild het tjalkschip de JONGE WILLEM, kapt. H. Drent, met pannen naar Hamburg.
Den 8 dito binnen gekomen het sloepschip WATERLOO, kapt. Charles Warren Jr, met ballast van Londen, het kofschip de JONGE CORNELIS, kapt. Jelle H. van der Laan, met zout van Oleron.

Afbeelding
Datum 02 juli 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 1 juli. Van Vlissingen meldt men den 26:
Sedert onze laatste zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild de schepen de GOEDE HOOP, P.J. de Vries, naar Hamburg, en de GOEDE HOOP, H.C. Schut, naar Petersburg,
en voor Antwerpen bestemd aldaar ter rede gekomen de LIEFDE (opm: kof JOSEPHUS, ex-DE LIEFDE), M.W. Bakker, van Marennes; AURORA (opm: kof), S.J. Brouwer, van Liverpool; de VRIENDSCHAP, B.P. de Vries, van Marennes; de VREDE, J.J. Greeven, van Londen; de VROUW GEZINA, D.J. Greeven, van Liverpool; de VROUW LUMMEGINA, J.B. Goossen (opm: J.B. Goosens), van Noirmontier; JOHAN GEORGE, W.D. Kleininga, van Liverpool; het VERTROUWEN, J. Jans, van Liverpool; OTHO, E.J. Carst, van Croisic; de WILLEM, H.W. Kiers, van Lissabon, HENDRIKA, H.J. Schuring, en de TWEE GEBROEDERS, E.R. Borchers, beide van Liverpool.

Afbeelding
Datum 03 augustus 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 2 augustus. Van Vlissingen meldt men den 30 juli, dat, sedert onze laatste van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild zijn de schepen NOORDSTAR, J.T. de Jonge, naar Bergen, ZELDEN RUST, G.J. Kluin, naar Londen; de VROUW HENDRIKINA, G.R. Voss, naar Noorwegen; de VROUW HILKE, C.J. Ebeling, naar Emden; ANNA KRANENBURG, H. Smit, naar Belfast; de HERSTELLING, R. Kuiper, naar Petersburg, en de VRIENDSCHAP, B.P. de Vries, naar Leith,
en voor Antwerpen bestemd aldaar ter rede gekomen zijn la VIERGE MARIE, J. de Meire, van Messina; de VROUW HENDRIKA, K. van den Oever, van Benicarlo; de GOEDE HOOP, W.H. Boon, en de TWEELINGEN DANIEL EN WIELO (opm: kof TWEELINGEN DANIEL EN WILCO), J.G. Wiersma, en HARLINGEN, T.J. Smit, van Liverpool, en HENDRIENA JOHANNA, H.G. Jonker, van Liverpool.
Voorts zijn van hun quarantaine ontslagen en naar Antwerpen gezeild la JEUNE JEANNETTE, D.f. Moldenhauer, van Lissabon, en de VROUW HENDRIKA, K. van den Oever, van Benicarlo.

Afbeelding
Datum 14 augustus 1823
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Brielle, 11 augustus. Gisteren namiddag arriveerde uit zee ALIJDA (opm: tjalk ALIDA), kapt. A.G. Sap, van Nykøbing. Gisteren namiddag is een sloepje op de middelgronden van de vlakte vastgeraakt en zit nog vast, zijnde de naam nog onbekend; er zijn vaartuigen tot hulp naar toe. De wind W.Z.W.
Den 12 dito. Het sloepje gisteren gemeld is gisteren namiddag in vlot water gekomen en naar Maassluis gezeild. Heden zeilden naar zee HENRIETTE, kapt. P.C. Kehrhaan, naar Leith en ARNO, kapt. J. Cooke, naar Stockton en arriveerden uit zee SIX BRODRE, kapt. P.H. Erichsen, van Faborg en VRIENDSCHAP, kapt. R.P. de Vries, van Drammen.

Afbeelding
Datum 28 augustus 1823
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Brielle, 25 augustus. Heden arriveerde uit zee FLORA, kapt. J. Beresford, van Rochester; en zeilden in zee TWEE GEBROEDERS (opm: smak), kapt. S.L. Pinksterboer en HOFFNUNG, kapt. H. Brave, beide naar Rouaan; JONGE RICHARD (opm: bom), kapt. J. Parlevliet, naar Ipswich; ONDERNEMING (opm: kof), kapt. J. Rooderkerk, naar Liverpool; FRAU ENGLESTED, kapt. C.H. Jessen, naar Coruña; JONGE CORNELIS (opm: kof), kapt. C. Wapenaar, naar Hamburg; MATHIA, kapt. J.M. Fisher, naar Manningtree; CHRISTINA, kapt. J. Henderson, naar Dundee; HARMONIE, kapt. A. Jongebloed, naar Londen; GOEDE HOOP, kapt. F.H. Klein, naar Dublin; VRIENDSCHAP, kapt. B.P. de Vries, naar Fécamp; JONGE JOHANNES, kapt. M. Nehmzow en ANNA MARGARETHA, kapt. P. Balruhs, beide naar de Oostzee. De wind Z.Z.O.
Den 26 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee CERUS, kapt. T. Ruby, van Rye; EENDRAGT, kapt. H. Zurmeijer, van Dantzig (opm: Gdansk); CONCORDIA, kapt. H.H. Lucht, van Arendal; VROUW LUPINA (opm: smak VROUW LUPPINA), kapt. E.H. Mulder, van Bergen en GESINA JOHANNA, kapt. J.R. Sap, van Londen, als bijlegger. Enige schepen hebben de loodsen aan boord om naar zee te zeilen. De wind O.

Afbeelding
Datum 16 september 1823
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Brielle, 10 september. De kapiteins M.N. Sikkes en F.J. Baart zijn gisteren wel in zee en overige gezeilde schepen teruggekomen en heden weder in zee gezeild.
Gisterenavond arriveerden uit zee RESOLUTION (opm: kof), kapt. J. Strobuur, van Bergen; MARGINA (opm: smak), kapt. P.H. Mulder, van Christiansand en TEUNEGINA GESINA (opm: kof TEUNEGINA GEZINA), kapt. R.P. Bossinga, van Havre. Heden zeilden naar zee VROUW TEUNEGINA (opm: smak), kapt. E.K. de Wilde, naar Wolgast; VROUW CATHARINA, kapt. J.J. Mijs, naar Leith; JUFFROUW WILHELMINA LAURENTIA (opm: kof JUFFER WILLEMINA LOURENTIA), kapt. J.J. Swart en VROUW ADRIANA (opm: smak, ex-VROUW LUPPINA), kapt. E.H. Mulder, beide naar Bergen; EMELIE, kapt. C.J. Haefs, naar Stettin; GESINA JOHANNA, kapt. J.R. Sap (opm: vermoedelijk VROUW GESINA, kapt. Jan Remkes Sap), naar Londen.
Den 11 dito. Heden zeilden in zee MAGDALENA, kapt. J.L. Blom, naar Drammen; VROUW HENDRIKA (opm: tjalk VROUW HINDRIKINA), kapt. G.R. Vos, naar Hull; en arriveerde uit zee VRIENDSCHAP, kapt. F. Plokker, van Londen. De wind O.
Den 12 dito. Gisteren na posttijd zeilde in zee JOHANNA WILHELMINA (opm: bom JOHANNES EN WILHELMINA), kapt. D. Mooijekind, naar Hull. Gisteren avond en heden arriveerden uit zee MAGINA (opm: VROUW MARGINA), kapt. J.B. Bakker, van Bergen; OOSTERSTER, kapt. J. Moller (opm: smak OOSTERSTAR, kapt. Johan Möller), van Drontheim.
Heden zeilden in zee VIJF GEBROEDERS, kapt. L.R. Roelofsen (opm: kof, kapt. Lucas Roelfs Roelfsema), naar Leith; NAUTILUS, kapt. J.H. Santjer, naar Libau; SPECULANT, kapt. G.F. Hoven, naar Greifswald en JANTINA (opm: smak), kapt. H.G. Sap, op avontuur. De wind O.Z.O.
Den 13 dito. Gisteren avond zeilden in zee de HOOP (opm: hoeker), kapt. H. van der Kolff, naar Nantes; VROUW MARTHA, kapt. T.R. de Jonge, op avontuur; FORTUNA, kapt. C. Klok, naar Londen; AURORA, kapt. J.N. Stein, naar de Oostzee en JONGE GEERTRUI, kapt. J. Schoor, naar Farsund.
Heden arriveerden uit zee VROUW IKINA, kapt. G.J. Postma (opm: kof, kapt. G.J. Postema), van Arendal; VROUW HELENA, kapt. M.J. Doijen, van Krageroe; VROUW FEMMEGINA (opm: smak), kapt. A.K. Braam en FORTUNA, kapt. A.J. Heijen, beide van Drontheim; en zeilde in zee POMERANIA, kapt. J.C. Wendt, naar de Oostzee. De wind Z.Z.W.
Den 14 dito. gisteren avond en heden arriveerden uit zee VRIENDSCHAP, kapt. P. de Vries, van Fécamp; ROTTERDAM, kapt. J. Laming, van Cowes. Heden nacht zeilden in zee GUIANA (opm: hoeker), kapt. G. Straatman, naar Suriname en TWEE GEBROEDERS, kapt. R. Remkes, naar Hamburg. De wind Z.Z.W.

Afbeelding
Datum 16 oktober 1823
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Brielle, 10 oktober. De gisteren naar zee gezeilde schepen zijn wel in zee gekomen behalve kapt. R. Rentes die weder op de rede ten anker ligt. De wind Z.W.
Den 11 dito. Gisteren namiddag zeilde in zee DOROTHEA, kapt. R.R. Hendriks (opm: tjalk, kapt. Roel Roelfs Hindrikus [ook wel Hendrikus]), naar Hamburg.
Heden zeilden in zee NEPTHUNUS, kapt. J. Peters, naar de Oostzee. De wind Z.
Den 13 dito. Heden zeilden naar zee FRANS EN ALETTA (opm: hoeker), kapt. M. van der Struijs, naar Gibraltar; VRIENDSCHAP, kapt. B.P. de Vries, naar Brest; BUITEN VERWACHTING (opm: smak), kapt. C. van der Plas, naar Rochelle; GEERTRUIDA, kapt. T. Ouwehand, naar Londen; JUFVROUW ENA (opm: smak JUFFER ENA), kapt. R.J. Haverbult, naar Liverpool en de HOOP, kapt. H.K. Dijkhuis, naar Dublin. De wind Z.
Den 14 dito. De schepen gisteren gemeld zijn wel in zee gekomen behalve C. van der Plas en B.P. de Vries die weder op de rede ten anker liggen.
Heden arriveerden uit zee TIDO, kapt. C. Tiden, van Dantzig (opm: Gdansk), en VROUW HENDRIKA (opm: tjalk VROUW HINDRIKINA), kapt. G.R. Vos, van Hull; de laatste heeft wegens verlies van een zwaard en lekkagie een sloep met vijf man tot assistentie gehad. Even voor posttijd komt kapt. T. Ouwehand terug uit zee, en is nog een binnenkomend schip in het gezicht. De wind W.

Afbeelding
Datum 21 oktober 1823
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Brielle, 17 oktober. Gisteren zeilde in zee FORTUNA, kapt. J.C. Schooneveld (opm: sloep, thuishaven Antwerpen, kapt. J.A. Schonefeld), naar Lissabon.
Den 18 dito. kapt. T. Hall die gisteren in de put ten anker gekomen was is wegens het breken van zijn kabel en braadspil van daar teruggekomen en naar Rotterdam opgezeild om te repareren.
Gisteren na posttijd arriveerden uit zee de VROUW GESINA (opm: kof), kapt. H.P. Hazewinkel, van Londen en TWEE GEBROEDERS (opm: smak, thuishaven Antwerpen), kapt. H.A. Nieberding, van Hull. De wind Z.W.
Den 19 dito. Gisteren na posttijd arriveerde uit zee de VROUW JANTJE (opm: smak VROUW JANTINA), kapt. J.D. Blouw, van Stockton.
Heden zeilden naar zee BUITEN VERWACHTING (opm: smak), kapt. C. van der Plas, naar Rochelle; VRIENDSCHAP, kapt. R.P. de Vries, naar Fécamp; VRIENDSCHAP, kapt. J.C. Visser, naar Colchester; de JONGE JAN SCHOON (opm: Hannoverse vlag), kapt. M.J. Schoon, naar Bordeaux; VOLHARDING, kapt. L. Teunis, naar Liverpool; TEUNEGINA GESINA (opm: kof TEUNEGINA GEZINA), kapt. R.P. Bossinga, naar Boulogne; GEERTRUIDA, kapt. T. Ouwehand, VRIENDSCHAP, kapt. R. Rentes, JONGE ELISABETH (opm: smak), kapt. H.J. Leening, en GEORG, kapt. M.M. Pot Jr, alle naar Londen; HENDRIENA JOHANNA (opm: kof), kapt. H.G. Jonker, naar Jersey. De wind Z.

Afbeelding
Datum 15 april 1824
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 13 april. Gisteren arriveerden uit zee de VRIENDSCHAP, kapt. B.P. de Vries, van Bordeaux; de VRIENDSCHAP, kapt. C.B. Slof, van Kiel, en HELIN en KETTY, kapt. J. Targes, van Portsmouth, als bijlegger.
Heden arriveerden uit zee CALEDONIA, kapt. H. Gumbles, van Leith, als bijlegger naar Antwerpen; VROUW MARGINA, kapt. J.P. de Boer, van Boulogne,
en zeilde in zee ELISA, kapt. J.T. Brouwer, naar Petersburg.
Gisteren arriveerden uit zee THREE FRIENDS, kapt. E. Head, van Bristol.

Afbeelding
Datum 11 mei 1824
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 10 mei. Den 8 arriveerde in de Maas de GOEDE HOOP, kapt. H.H. Pott, van Christiaansand;
den 9 zeilden uit de Maas VROUW ARENDJE, kapt. A. de Jong, naar Havre; VROUW FEMMEGINA, kapt. A.K. Braam, naar Lorient; VRIENDSCHAP, kapt. B.P. de Vries, naar Cobrun; GEERTRUIDA, kapt. T. Ouwehand, en VRIENDSCHAP, kapt. F. Plokker, beide naar Londen, en MARGARETHA, kapt. J. Verdoes, naar Bordeaux, en arriveerde de VROUW GEZINA, kapt. H.P. Hazewinkel, van Libau (opm: Liepaja).
Den 9 arriveerde het schip JONGE PIETER, kapt. J.R. Brons, van Arendahl;
den 10 des morgens zeilden JONGE J. SCHOON, kapt. M.J. Schoon, naar Dantzig (opm: Gdansk); VROUW ALYDA, kapt. A. Kramer, naar de Oostzee; FORTUNA, kapt. A.J. Meijer, naar Noorwegen, en CHRISTNA JOHANNA, kapt. J. Parlevliet, naar Liverpool.

Afbeelding
Datum 31 oktober 1825
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 28 oktober. Binnengekomen: FRANKLIN, kapt. …., van Canton, laatst van Providentie, ligt op de rede in quarantaine; JASPER, kapt. J. Knight, van Georgetown; WAAKZAAMHEID, kapt. H.K. de Weerd, van Rouaan om orders; UNION, kapt. R. Winter, WALTER MATTHEWS, kapt. J. Maulder en VROUW PETINA, kapt. K.D. Mulder alle drie van Londen; ROELINA, kapt. M.G. Lever, van Ipswich; JACOBINA AARSTAD, kapt. J. Grafft, van Christiaansand; nog twee palingschepen, de namen onbekend. Niets uitgezeild.
Den 23 oktober is door de loodsschipper C.J. Duijnker, 5 mijl ZZO van Texel gepraaid, ST. JOHANNES, kapt. J.H. Ruberts, van Londen naar Straalsund.
Texel, 29 oktober. Binnengekomen: TWEE JONKVROUWEN, kapt. M.P. van der Zee, VRIENDSCHAP, kapt. B.R. de Vries, FRAU ELISABETH, kapt. E. Spiesen, alle drie van Londen; de laatste als bijlegger om tegenwind, zijnde naar Blakenig bestemd; TWEE GEBROEDERS, kapt. L. Eddes en MARGINA, kapt. L.H. Mulder, beide van Hull; DRIE GEBROEDERS, kapt. E.C. Krye en CONCORDIA, kapt. J.D. Zeijlstra, beide van Drammen; INGEBORG, kapt. H.H. Christensen, van Bandholm; DOLPHER, kapt. J.C. Fuhr, van Pernau. Hierbij de schepen van gisteren. Niets uitgezeild.

Afbeelding