Inloggen
JOHANNA - ID 12523


Kroniekberichten

Datum 09 november 1815
Krant OHC - Opregte Haarlemsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Den 1 november zijn van Terschelling uitgezeild J.G. Oortjes naar Koppenhagen en J.W. Overmeer naar Noorwegen.
Op de Staart van de Amerikaansche Pol is aan de grond geraakt het schip ST. PETER, kapt. J.J. Lubben; dezelve heeft twee ligters aan boord om te lossen.
2 November. J.J. Lubben, gisteren gemeld, ligt thans weder in vlot water.
(opm: het buitenlandse fregat ST. PETER werd naderhand verkocht en ging in november 1817 als de Nederlandse JOHANNA weer in de vaart)

Afbeelding
Datum 24 januari 1818
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 22 januari. Volgens een brief van Plymouth, van den 14 januari, was aldaar die dag, wegens contrariewind, binnengelopen het schip JOHANNA, kaptein C.J. Jonker, van Amsterdam naar Batavia; hetzelve had de fokkera en enige zeilen verloren, doch was voor het overige in goede staat.

Afbeelding
Datum 26 januari 1819
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 24 januari. Volgens brieven van de Kaap de Goede Hoop, tot den 21 november, was het Hollands schip JOHANNA EN ELISABETH, kaptein P. Green, van daar naar Mauritius vertrokken; den 24 dito zou het galjasschip JOHANNIS GERRARDUS, kaptein S.K. Sipkes, met levendig vee van daar naar Demerarij zeilen; drie weken na het aan de Kaap gearriveerde schip ELISA, kaptein F. Hunt, zou van Batavia vertrekken het Hollands schip VROUW AGATHA (opm: pink VROUWE AGATHA), kaptein R. Witsen, zijnde destijds bezig te Samarang koffij en rijst in te nemen; het op den 17 november in de Tafelbaai aangekomen schip (opm: bark) de DOLPHIJN, kaptein L. de Koning, van Batavia, had 54 dagen reis; was geladen met koffij, suiker en tamarinde (opm: dadels, dan wel het hout van de gelijknamige boom), en zou den 24 november de reis naar Rotterdam vervolgen; drie weken na hetzelve zou van Batavia zeilen het schip (opm: fregat) JOHANNA, kaptein C.J. Jonker, naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 25 februari 1819
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 23 februari. Het schip (opm: fregat) JOHANNA, kaptein C.J. Jonker, van Batavia, is over de Zuiderhaaks gekomen, heeft twee masten gekapt, en is door zes loodsschuiten, op goede mannen zeggen (opm: bij mondelinge overeenkomst), in de haven van het Nieuwe Diep gebracht. (zie pentekening van het binnenslepen).

Afbeelding
Datum 31 oktober 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 29 oktober. Te Batavia is den 12 juni gearriveerd C.J. Jonker (opm: fregat JOHANNA) van Amsterdam, laatst van de Kaap de Goede Hoop.

Afbeelding
Datum 03 februari 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Haarlem, 31 januari. De beminnaars van de natuurkennis zullen gewisselijk met genoegen vernemen, dat er weder een zeer aanzienlijke verzameling van naturalia, in 36 kisten, door professor Reinwardt, van Java, in september, voor ’s Rijks Museum van natuurlijke historie afgezonden, behouden aan Den Helder is aangebragt, door kapt. C.J. Jonker, voerende het schip (opm: fregat) JOHANNA, thans liggende aldaar in het Nieuwe Diep. Deze verzameling bestaat in de huiden van viervoetige dieren en van vogelen, ter opzetting bereid, als ook enige sceletten van dieren, te zamen in vijf kisten. Wijders zijn negen kisten met amphibiën en vissen, twee kisten met insecten, vijftien kisten met zeegewassen, waarbij ook enige kistjes met schulpen en vier kisten met mineralen gevuld.
Brieven van den 8 september laatstleden bevestigen nader het voornemen van de heer Reinwardt, om in het begin van het jaar de terugreis van Java aantenemen (opm: zie RC 300422), ten einde in de herfst het Z. E. opgedragen hoogleraarambt, te Leiden, in de plaats van wijlen de hoogleraar Brugmans en de directie van de botanische tuin aldaar, te aanvaarden.

Afbeelding
Datum 12 juni 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. R. Hoijman, J. van Ouwerkerk de Vries, G.J. Roland Holst, J. Boelen en H.J. Rietveld, makelaars, zullen, op maandag den 25 juni 1821, te Amsterdam, in het voormalig Nieuwezijds Heeren-Logement, op de Haarlemmerdijk, verkopen: een extraordinair welbezeild Fregatschip, met koperen huid, genaamd JOHANNA, gevoerd bij kapitein C.J. Jonker, lang 30 ellen 8 palmen 6 duim, wijd 7 ellen 9 palmen 3 duimen, hol 3 ellen 8 palmen 2 duimen, het Verdek 1 el 7 palmen (opm: 30,86 x 7,93 x 3,82 / 1,70 m.), alles Nederlandse maat (zijnde Amsterdamse maat, lang 109 voeten, wijd 28 voeten, hol 13½ voeten, het verdek 6 voeten). Breder bij de inventaris en berigt bij de makelaars.

Afbeelding
Datum 16 juli 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 14 juli. Het schip SUSANNA, kapt. L. Schneider, van Amsterdam naar Batavia, is den 18 juni gepraaid op de hoogte van Goudstaart (opm: Start Point); aan boord was alles wel.

Afbeelding
Datum 25 augustus 1823
Krant AC - Amsterdamsche Courant

Volgens bericht van Batavia in dato 22 maart van kapt. J. Kroon, voerende het schip (opm: pink) JAN EN CORNELIS, was hij voor een reis naar Sourabaija bevracht en hoopte binnen enige dagen tot het vertrek gereed te zijn.
Volgens een bericht van Batavia van den 19 maart was het schip (opm: fregat) SUSANNA, kapt. L. Schneider, den 21 februari van Batavia naar Amboina vertrokken, bij de Boompjes-eilanden vastgeraakt, doch na het overboord werpen der lading weder vlot geworden en na het kappen der ankers en touwen eindelijk onder zeil geraakt, waarna het Sourabaija bereikt had en aldaar nog lag, zijnde tot het doen der reis voor het Gouvernement naar Amboina geheel afgekeurd.

Afbeelding
Datum 11 oktober 1823
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Kapt. L. Schneider meldt van Batavia van den 7 juni, dat hij met het door hem gevoerd wordende schip (opm: fregat) SUSANNA, na volbrachte reparatie, den 25 mei van Sourabaya gezeild en den 1 juni te Batavia aangekomen is, van waar hij dacht tegen het einde dier maand de reis naar Amsterdam aan te nemen.

Afbeelding
Datum 23 december 1823
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 21 december. Het schip (opm: fregat) SUSANNA, kapt. L. Schneider, van Batavia naar Amsterdam, is, volgens brief van Texel van den 18 dezer, door de storm van die nacht onder de Vlieter aan de grond geraakt; de kapitein heeft een schuit aangenomen om van Texel een anker en touw te halen.

Afbeelding
Datum 25 december 1823
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 23 december. Het schip (opm: fregat) SUSANNA, kapt. L. Schneider, van Batavia naar Amsterdam, is, volgens brief van Texel, van den 19 december, na vandaar een anker en touw bekomen te hebben, weer vlot geworden en lag destijds bij de Vlieter; men zou trachten het verloren anker en touw te vissen.

Afbeelding
Datum 04 januari 1826
Krant BC - Bataviasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Den 27 december is Straat Sunda doorgezeild het schip AURORA, kapt. H.M. Heijns, van Batavia den 23 december naar Rotterdam.
Te Batavia gearriveerde schepen:
Den 27 december de kruispraauwen Trenganoe No. 40, kapt. Sahniep, No. 42, kapt. Samsoedien en No.43, kapt. Boemie, alle drie van Tjabang Boemie;
den 28 december het schip (opm: fregat) SUSANNA, kapt. L.H. Schneider, met een passagier, den 19 augustus van Amsterdam vertrokken (opm: zie ook AC 260626);
den 30 december het schip STER, kapt. Boudat, den 25 december van Indramaijoe vertrokken, en het schip DANNIA, kapt. J. Bowie, met vier passagiers, den 5 december van Soerabaija vertrokken;
den 2 januari Zr.Ms. schoener ZEPHYR, commandant luit.t.zee 1e klasse G.H. Lutkens, den 20 december van Padang vertrokken.
Van Batavia vertrokken schepen:
Den 28 december de brik PEENHOEY, kapt. Lie Kaypiet, naar Timor-Koepang;
den 30 december de brik HIAPIOEH, kapt. Lim Konghoey, naar Pekalongang;
den 31 december het schip CAROLINA EN JACOBA, kapt. W. MacDonnald, naar Banka met Zr.Ms. troepen, de brik NEDERLANDER, kapt. H. Batten, naar Soerabaija met een passagier, en de brik DE JONGE CASPARUS, kapt. Abdul Rachman, naar Cheribon;
den 1 januari het schip MARY, kapt. J. Palm, naar Rotterdam met een passagier, en de brik HARRIET, kapt. G. White, naar Soerabaija met een passagier,
en den 3 januari de brik WILLIAM PARKER, kapt. H.B. Brown, naar Siakapoer.
Te Batavia ter rede liggende schepen:
Zr.Ms. fregat MELAMPUS, Zr.Ms. korvet AREND, Zr.Ms. schoener ZEPHYR, en de Nederlandse koopvaardijschepen CONCORDIA, ROSALIE, FATIALKAIR, DE VROUW MARIA, FATTAL BARIE, MARQUIS OF HASTINGS, JORINA, ELIZABETH, MIDDELBURG, SUSANNA, STER en DANNIA, de brikken ELIZABETH, PHILOTAX, l’ANAM, en de schoeners ANNA en CASTOR, benevens13 buitenlandse schepen.
Te Samarang gearriveerde schepen:
Den 25 december de schoener KOLONIAL TRADER, kapt. A. Riggs, met enige passagiers van Soerabaija,
den 27 december het stoomvaartuig VAN DER CAPELLEN, kapt. P.M. Stavers, met vier passagiers van Soerabaija,
den 30 december de brik DOROTHEA, kapt. S.C. Badendich, met twee passagiers van Batavia, en de brik EXPERIMENT, kapt. J.F. Grum, met een passagier van dito.
Van Samarang vertrokken schepen:
Den 24 december Zr.Ms. korvet POLLUX, kapt. Eeg, naar Soerabaija;
den 30 december het stoomvaartuig VAN DER CAPELLEN, kapt. P.M. Stavers, met vier passagiers naar Batavia.
Te Samarang ter rede liggende schepen:
Zr.Ms. fregat MARIA REIGERSBERGEN en de kora-kora No. 16, en de Nederlandse koopvaardijschepen MALAKKA en NIEUW CATO, de brikken SUSANNA BARBERA, CAROLINA, WINDROSE, DOROTHEA, JACOBA AMBROSINA, en de schoeners CECILIA, DINA ALIDA, benevens 14 buitenlandse schepen.
Te Soerabaija gearriveerde schepen:
Den 18 december Zr.Ms. schoener ZEEMEEUW, commandant luit.t.zee 1e klasse J.H. Westphal, naar Batavia.
Van Soerabaija vertrokken schepen:
Den 20 december de brik MARGARETHA, kapt. J.L. Wood, met een passagier naar Amboina;
den 22 december de brik WESP, kapt. T. Mackenzie, naar Batavia, en de schoener LATONA, kapt. V. Valles, naar Amboina;
den 23 december de stoomboot VAN DER CAPELLEN, kapt. P.M. Staver, met zeven passagiers en kinderen naar Samarang en Batavia (opm: eerste commerciële reis van deze stoomboot), en den 24 december het schip GAZA BARAGMAN, kapt. Abdulla, naar Amboina.
Te Soerabaija ter rede liggende schepen:
Zr.Ms. fregatten DAGERAAD, EURYDICE en JAVAAN, Zr.Ms. korvetten DOLFIJN, KOMEET, ANNA PAULOWNA, ZWALUW en COURIER en Zr.Ms. schoeners CASTOR, IRIS, ZEEMEEUW, en de Nederlandse koopvaardijschepen DIDERIKA, ESPERANCE, JOHANNA FREDERIKA, BONNYNAN, MASTORA, en BANTJAR, de brikken SHEVA TIKLAG en CLEMENTINA, benevens een Engelse schoener.

Afbeelding
Datum 25 februari 1826
Krant BC - Bataviasche Courant

Advertentie. Op heden overleed alhier de heer L.H. Schneider, in leven gezaghebber van het Nederlandse schip SUSANNA (opm: zie ook AC 260626).
Batavia, den 12 februari 1826

Afbeelding
Datum 26 juni 1826
Krant AC - Amsterdamsche Courant

Advertentie. Te Batavia is, den 12 februari 1826, in de ouderdom van circa 43 jaren, na een ziekte van 21 dagen, aan de gevolgen van een kanker in de ingewanden, overleden, de heer L.H. Schneider, kapitein van het fregatschip SUSANNA, van Amsterdam (opm: zie ook BC 260226).
Amsterdam, den 23 juni 1826

Afbeelding
Datum 19 augustus 1826
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 17 augustus. Binnengekomen: Zr.Ms. oorlogskorvet DE EENDRAGT, kapt. luitenant Schreuder, van Curaçao, laatst van Plymouth; SUSANNA, kapt. T. Lange, van Batavia; NEPTHUNE, kapt. S. Picket, van Boston; ELLEN, kapt. J. Sauwerbreij, van Bahia; MARIA, kapt. J. Kraanstuijver, van Lissabon.
Niets uitgezeild.

Afbeelding
Datum 25 augustus 1826
Krant AC - Amsterdamsche Courant

Advertentie. Het heeft de Almachtige behaagd, op den 21 dezer, mij en mijne vier nog zeer jonge kinderen, de diepste smart te doen ondervinden, door het overlijden van mijn dierbare echtgenoot, Joachim Tabbert, aan boord van het schip SUSANNA, gevoerd door kapt. T. Lange, in het Nieuwe Diep; ik betreur in hem de braafste man en mijne kinderen de liefderijkste vader, God, hope ik, verleent mij kracht in mijn rechtmatige droefheid.
C.M. Elhuijsen, wed. J. Tabbert.
Amsterdam, den 23 augustus 1826.

Afbeelding
Datum 01 september 1826
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 31 augustus. Gepasseerde schepen door Alkmaar, langs het Groot Noord-Hollandsche Kanaal.
Den 19 augustus, CHARLES AND HENRY, kapt. George Crofft, van Amsterdam naar Charlestown; den 20 dito, THE SPRIGHTLY, kapt. Ormund Smith, van Yarmouth naar Amsterdam, DE TWEE GEBROEDERS, kapt. P.T. Tromp, an Amsterdam naar Londen, THE PIONEER, kapt. H.B. Roze, van Alexandrië (Amerika) naar Amsterdam; den 22 dito, SUZANNA, kapt. F. Lange, (wijlen kapt. Scheider), van Batavia naar Amsterdam; den 23 dito, BRUNSWICK, kapt. John Page, van Amsterdam naar Londen; DE VROUW ELISABETH, kapt. D.J. Duintjer, van Amsterdam naar Hull; den 26 dito, DE KOLONIST, kapt. L. Wildschut, van Suriname naar Amsterdam; WILHELMINA, kapt. M. Spreeuw, van Suriname naar Amsterdam; MOZES, kapt. J. Falk, van Drammen naar Amsterdam.

Afbeelding