Inloggen
AFRICAAN - ID 11983


Kroniekberichten

Datum 21 januari 1819
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. R. Hoyman, T. van Olivier, J.E. Lublink en J. Boelen, makelaars, zullen, op maandag den 1 februari 1819, des avonds ten 6 uren, te Amsterdam, in het Nieuwezijds Heeren-Logement, op de Haarlemmerdijk, verkopen: een extraordinair welbezeild gekoperd Brikschip, genaamd de AFRIKAAN, gevoerd door kaptein J.R. Nannings, lang 80 voet 5 duim, wijd 25 voet 1 duim, hol 11 voet 7 duim, alles Amsterdamse maat; gemonteerd met 3 stukken kanon en andere ammunitie van oorlog. Breder bij de inventaris en berigt bij de makelaars en bij De Vries en Comp. (opm: bij advertentie in RC 300119 werd aangekondigd dat de veiling was uitgesteld tot 22 februari 1819)

Afbeelding
Datum 07 september 1819
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 5 september. Kapt. R.S. Nannings, voerdende het schip de AFRIKAAN, den 2 dezer van St. George d’Elmina (opm: Ghana), vanwaar hij den 28 juni vertrokken was, in Texel binnengekomen, rapporteert, dat een maand voor zijn vertrek, 8 mijlen van St. George d’Elmina, een gedeelte der equipagie van het schip de DRIE VRIENDEN, kapt. C. Tol (opm: schoener, kapt. Casper Toll), van Fernambucq (opm: Pernambuco, thans Recife) naar Amsterdam gedestineerd, gerevolteerd (opm: gemuit) had, welke, na de kapitein, deszelfs zoon en stuurman vermoord te hebben, het schip in de lucht hebben laten springen; vier man, welke niet onder de revolterende behoorden, hebben zich door de vlugt gered, waarvan drie man (als zijnde een op de kust gestorven) door gemelde kapitein Nannings zijn overgenomen en alhier aangebracht. (opm: zie ook LC 250120)

Afbeelding
Datum 09 augustus 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 8 augustus. Uittreksel uit de Lloyd’s List van den 3 augustus:
Volgens brief van de Kaap de Goede Hoop, van den 13 mei, was het schip de AFRIKAAN (opm: brik, kapt. C. Scholl), uit Texel komende, genoodzaakt geweest deszelfs lading aan land te brengen, en zoude denkelijk afgekeurd worden. (opm: zie RC 040921 en 150921)

Afbeelding
Datum 04 september 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 3 september. Uittreksel uit de Lloyd’s List van den 28 en 31 augustus:
Het schip de AFRIKAAN, Scholt (opm: brik, kapt. C. Scholl), van Amsterdam naar Batavia, is in mei aan de Kaap de Goede Hoop afgekeurd, als zijnde niet meer in staat, om zee te bouwen. (opm: zie RC 090821 en 150921)
Den 25 dezer is het schip de SNELHEID, J.H. Poolman, van Amsterdam naar Surinamen, lek te Cowes binnengelopen, doch den 29 weder onder zeil gegaan.
Het schip VRIENDSCHAP, kapt. C.P. Crook, van Livorno naar Amsterdam, is den 26 dezer door Zijner Majesteits schip SEVERN te Deal aangehouden (opm: zie ook RC 150921).
Het schip JUFF. JEANNETTE, Lenborg (opm: kof JUFFER JEANNETTE, kapt. Jan Hindriks Limborgh), van Torre-Vecchia naar Amsterdam, is den 9 dezer te Lissabon binnengelopen.

Afbeelding
Datum 15 september 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 14 september. Uittreksel uit de Lloyd’s List van den 11 september:
Van de Kaap de Goede Hoop meldt men den 5 juli, dat de lading van het schip de AFRIKAAN, Scholl, uit Texel, overgescheept was aan boord van het schip de STEDCOMBE, Carnell, naar Batavia. (opm: zie RC 090821 en 040921)

Afbeelding