Inloggen
ATALANTE - ID 11503


Kroniekberichten

Datum 20 december 1814
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

2 Achtste part in Buisschip HET ZWARTE PAARD, op reis en bevragt van Rotterdam naar Belfast, nog liggende voor den Brielle. 3 Vierde part in Brigantynschip ATALANTE, op reis en bevragt van Rotterdam naar Lissabon; aldaar gearriveerd, en zoo ver bekend is, nog aldaar liggende. Beide dezer Schepen varen onder directie van den Heer Th. Browne, en zullen de Koopers geleverd worden vry in Zee op de bovengemelde reize. Nader onderrigt by bovengemelde Makelaars. (opm: op 31 december 1814 annonceerden de makelaars dat de veiling tot nadere Advertentie was uitgesteld) AC 201214
Texel, 17 december. Verleden nacht is door verlies van ankers en touwen, aan de grond op de Rug van de Balg gekomen, het Franse pinkschip LA RESOLUTION, kapt. P. Benoits, dezelve heeft twee masten gekapt; aan de grond op de Oostwal het galjasschip CAROLINA, kapt. J.C. Drews en aan de grond op de Zuidwal het smakschip DE VROUW FEMMEGINA, kapt. A.K. Braam, naar Londen gedestineerd; dezelve hebben schuiten bij zich tot assistentie.
Texel, 18 december. Het schip FAMA is het wand aan een kant gebroken en heeft nog enige schade bekomen door de nok van de blinde ra van het schip (opm: brik) NICOLETTE JOANNE, kapt. Claas Duurhagen.
Het schip DE VROUW FEMMEGINA, was bezig met deszelfs lading te lossen (opm: zie OHC 221214).
Van de schepen LA RESOLUTION en de CAROLINA is nog niets naders bekend.

Afbeelding
Datum 09 februari 1815
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Nicolaus Montauban van Swyndregt, Hubertus Montauban van Swyndregt en Frederik van Dam, makelaars binnen Rotterdam, zullen op dinsdag 14 februari 1815 des namiddags 4 uur ten huize van George Crabb, kastelein in het Badhuis, in de Boompjes, verkopen:
- het 1-mast Hoekerschip de VROUW CATHARINA, (opm: zie RC 201214 en 210215)
- 1/8e part in het Buisschip HET ZWARTE PAARD,
- 1/4e part in het Brigantijnschip ATALANTE.

Afbeelding
Datum 09 juli 1816
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

In Rotterdam liggen in lading, naar:
Batavia: het gekoperd Brikschip DIJKZIGT, kapt. Jan Lourens.
Lissabon: het Brikschip ATALANTE, kapt. Pieter Bezemer.
Bordeaux: het Galjasschip MARIA ELISABETH, kapt. Thomas Ysbrands, om den 20 juli te vertrekken, op verbeure van de vragt.
Bayonne: het schip de TWEE GEBROEDERS, kapt. Harmen Tonnes Hut, om den 20 juli te vertrekken, op verbeure van de vragt.
Roscoff en Morlaix: het Bomschip de GOEDE HOOP, kapt. Fielepes (= Philippus) de Best.
Havre: het schjip de VROUW ARETHA, kapt. Diederich Coenraad Berckenkamp.
Liverpool: het schip CONCORDIA, kapt Hendrik van der Kolf.
Idem: het schip (opm: smak) de DRIE GEBROEDERS, kapt. Matthys Hendrik de Heer.
Elseneur: het schip de VROUW ANNEGINA, kapt. Sypko Heeres Spelde.
Adres ten kantore van Kuyper, Van Dam en Smeer.
Hull: het schip JONGE JAN, kapt. G. Krijgsman.
Gravesend: het Sloepschip MARIA, kapt. John Buswoed.
Adres bij Heaton en Boutmy
Surinamen: het Brikschip de VROUW GERARDA, kapt. M. Jurgens.
Bordeaux: het Smakschip ZORG EN VLIJT, kapt. Hk. Ulleman.
Liverpool: het Smakschip VIGILANTIE, kapt. J. van Duyvenbode.
Hull: het Smakschip de JONGE JURIANA, kapt. E.J. Bakker.
Idem: het Chaloupschip OMNIBUS, kapt. J. de Gorter.
Leith: het Bomschip de VROUW HAASJE, kapt. G. Ouwehand.
Newcastle: het Bomschip de JONGE JUFVROUW ESTHER, kapt. Jacob Spaanderman.
Adres bij J. van Ommeren Fz
Curaçao: alsmede voor passagiers, het Fregatschip SARA MARIA, kapt J.M. Jetter.
Idem: het Brikschip VENILLIA, kapt. G.J. Kuyl.
Surinamen: het Brikschip CERES, kapt. Hendrik Borman.
Hull: het Smakschip de VROUW ANTJE, kapt. Teunis Fiereman.
Liverpool: het Koffschip de JONGE WILLEM, kapt. Jacob Parlevliet, om spoedig te vertrekken.
Idem: het Smakschip de VROUW ZWAANTJE, kapt. J. Kortryk.
Adres bij Hudig, Blokhuyzen en Van der Eb
Rouaan (ook voor genever): het schip de JONGE CORNELIS, kapt. G. de Jong.
St. Valery-sur-Somme (om den 11 dezer op verbeurte der vragt te vertrekken): het schip de JONGE AREND, kapt. B. Onderwater.
Adres bij Ooms en De Groot, of bij de Bestelmeester K. de Vogel
(opm: uitsluitend de Nederlandse schepen opgenomen over een tijdsbestek van circa 2 weken)

Afbeelding
Datum 01 augustus 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 30 juli. Kapt. K. Spiegelberg, voerende het schip (opm: brik) de VROUW MARGARETHA, van Amsterdam naar Gibraltar gedestineerd, meldt van Kadix, dat hij, na twee maal tot voor de Straat (opm: van Gibraltar) geweest, doch telkens terug geslagen te zijn, den 5 juli, om niet te ver weg te drijven, te Kadix binnengelopen was en, zo hij hoopte, binnen enige dagen zijn reis zoude voortzetten.

Afbeelding
Datum 12 november 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 10 november. Kapt. K. Spiegelberg, voerende het schip (opm: brik) de VROUW MARGARETHA, den 25 september van Gibraltar te Smirna (opm: Izmir) gearriveerd, meldt van daar, dat hij in de Middellandse Zee veel met harde tegenwinden heeft moeten worstelen, gelijk ook in de Archipel (opm: Griekse Archipel); den 10 september had hij zich bij Cerigo in het midden ter Turkse vloot bevonden, welke bestond uit 120 à 130 zeilen, zijnde zes linieschepen, 9 fregatten en enige corvetten en brikken; de overige waren transportschepen, vol met Turkse troepen; hij was door een der oorlogsschepen gepraaid. De vloot kwam van Parras en is te Candia binnengelopen, met Ali-pacha aan boord; vervolgens heeft hij de vloot weder bij Hydra ontmoet en de andere dag aldaar zeer zwaar horen bombarderen.

Afbeelding
Datum 29 juli 1823
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 27 juli. Heden zijn van hier uitgezeild de schepen VROUW MARGARETHA (opm: brik), kapt. K. Spiegelberg, naar Kaap de Goede Hoop, JONGE LODEWIJK ANTONIE, kapt. P.C. Stachouwer, naar Suriname, REIGERSDAAL (opm: brik), kapt. J.H. Backer, naar Genua, Livorno en Smirna (opm: Izmir), CATHARINA (opm: smak), kapt. H.H. Veldhuis, naar Liverpool, en DRIE VRIENDEN (opm: tjalk), kapt. E.F. ten Cate, naar Newcastle.

Afbeelding
Datum 10 april 1824
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

De Lloyd’s Lijst van den 6 april meldt, dat den 7 februari aan de Kaap de Goede Hoop arriveerde het schip IDA ALYDA, kapt. Sipkes, van Amsterdam naar Batavia en den 2 dito zijn van daar vertrokken de WATERLOO, kapt. Hensken, naar Amsterdam, en VROUW MARGARETHA, kapt. Spiegelberg, naar Rio-Janeiro en Nederland.

Afbeelding
Datum 23 juni 1824
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Den 20 maart arriveerde te Rio-Janeiro van de Kaap de Goede Hoop het schip VROUW MARGARETHA, kapt. K. Spiegelberg.
te Suriname arriveerde den 26 april het schip KOLONIST, kapt. F. Jonker, van Middelburg.
Den 7 april was op de hoogte van het eiland Trinidad in de Atlantische Oceaan zeilende het Nederlands Koninklijk oorlogsfregat de DAGERAAD, kapt. Van der Hart, naar Batavia bestemd. Gezegde bodem had den 9 maart de Afrikaanse kust verlaten, was, na gedurende drie weken tegenwind en stilte te hebben gehad, onder de Linie gekomen en had bezuiden dezelve de Z.O. passaat gekregen. Aan boord was alles wel. Men dacht binnen veertien dagen de Kaap de Goede Hoop te bereiken.

Afbeelding
Datum 02 oktober 1824
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 25 september. Van den 21 dezer tot heden zijn, voor Antwerpen bestemd, op onze rede aangekomen MARIA ADOLPHINA, kapt. J.H. Haverbult, van Dantzig, met hout een weedasch; de VROUW REINA, kapt. H. Koops, van Londen, met stukgoederen; de VROUW MARGARETHA, kapt. J. Spiegelberg, van Rio-Janeiro, met suiker en koffie; BODEL CATHRINE, kapt. N. Erichsen, van Noorwegen, en die HOFFNUNG, kapt. J.F. Berding, van Memel, beide met houtwaren; de JONGE EGBERTUS, kapt. J.B. Mulder, van Liverpool, met klipzout; the TWO BROTHERS, kapt. J. Lowther, van Rio-Janeiro, met koffie en suiker; de TWEE GEBROEDERS, kapt. L.R. Roelofsma, van Hull; AMELIA JOHANNA, kapt. J.G. Orsel, van Douvres, en de MERCURIUS, kapt. E.J. Mos, van Petersburg, alle drie met stukgoederen.
Voorts zijn, van den 22 dezer tot heden, van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild le RENARD, kapt. J. Chassin, naar Bordeaux, met ballast en geweren; de VROUW CATHARINA, kapt. J. van der Schuit, naar Londen, met speekhouten; NEPTUNES, kapt. G.G. Smit, naar Hull, met boomschors; de VROUW ANNEGINA, kapt. H.J. Potjer, en SPECULATIE, kapt. P.H. Puister, beide naar Londen, met haver; ANTWERPEN, kapt. H.C. Schutt (opm: ANTWERPER, kapt. Schut), naar Leith, met boomschors.
Den 28 dito. Van den 26 dezer tot heden zijn, voor Antwerpen bestemd, op onze rede aangekomen: l’ESPERANCE, kapt. A. van Geijt (opm: pleit ESPÉRANCE, Mechelen, A. van Geyt) van Londen, met stukgoederen; de VENUS, kapt. C.C. Diekelman, met wijn en stukgoederen, en HARMANUS, kapt. H. van Veen, met stukgoederen, beide van Bordeaux; de HEMMINA, kapt. S.F. Taaij, met klipzout en stukgoederen, en CONCORDIA, kapt. J. de Boer, met klipzout, koffie en katoen, beide van Liverpool; MARGINA MARGARETHA, kapt. H.G. Oortjes, van Londen, met stukgoederen; the PILOT, kapt. J. Ovenston, van Kirkaldy, met ballast.

Afbeelding
Datum 02 mei 1825
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 29 april. De wind ZO en Z. Binnengekomen THASTLIWOY, kapt. J.A. Brand, (Opm: zie bericht van AC 300425, waar de namen heel anders worden gespeld), van Buenos Aires; VRIENDSCHAP, kapt. Ketelaar, van Teneriffe.
Uitgezeild: VROUW MARGARETHA, kapt. P. Mulder, naar Gibraltar, Konstantinopel en Smyrna; DE LIEFDE, kapt. K.J. Hagedoorn, naar Hull.
Texel, 30 april. De wind ZO. Binnengekomen LE GRAND NAVIGATEUR, kapt. F. Guisenie, van Batavia; CERES, kapt. K. Visman, van Suriname; TWEE JONKVROUWEN, kapt. M.P. v.d. Zee, van Londen; VRIESLAND, kapt. J.D. van Veen, van Liverpool; VROUW HENDRICA, kapt. J.D. Touscher, van Aalburg; SWANEN, kapt. W. Meltz, van Nyborg; NEPTUNES, kapt. J. Thornen, van Drammen. Niets uitgezeild.
Gisteren nog binnengekomen VIER GEBROEDERS, kapt. G.J. Nieuwland, van Londen.
Gisteren uitgezeild: 2 GEBROEDERS, kapt. W. Atis, naar Hull.
Door bovengemelde kapt. J.D. van Veen is, den 26 april bij Wight gepraaid Klaas Mus, van Lissabon naar Hull.

Afbeelding
Datum 13 juli 1826
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 11 juli. Scheepvaartberichten:
- Volgens brief van kapt. J. Barends, voerende het schip FREDERIKA, van Amsterdam naar Bordeaux, in dato 7 dezer, was hij uit Texel naar zee gezeild.
- Het schip DE VROUW MARGARETHA, kapt. P. Mulder, van Alexandrië, in Egypte, naar Antwerpen, den 10 juni te Gibraltar binnen, heeft den 13 dito de reis voortgezet.
- Het schip HET HUIS TE SPIJK, kapt. D.G. Doeksen, van Amsterdam naar Suriname, is den 24 mei gepraaid op 24 of 34 gr. noorderbreedte en 47 gr. lengte.
- Kapitein E. van der Zweep, voerende het schip L' AMAZONE, van Antwerpen te Valparaiso gearriveerd, meldt van daar in dato 6 maart, dat hij op zijn reis zeer slecht weer gehad en boten verloren heeft; hij dacht den 12 dito naar Rica te verzeilen.

Afbeelding
Datum 20 juli 1826
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 15 juli. Van deze stad is naar zee gezeild het schip PROVIDENTIA, kapt. E.J. Salveser, naar Christiaansand met ballast.
Ook is van Antwerpen de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: DE VROUW JANTINA, kapt. J.C. Kuyper, op avontuur met ballast.
Gisteren zijn van quarantaine ontslagen en naar Antwerpen opgezeild: ANN GADSDEN, kapt. J. Backer; VROUW MARGARETHA, kapt. P. Muller en DE JONGE ORANCIA, kapt. S. de Best. Voorts zijn, van den 11 dezer tot heden, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen: THE REWARD, kapt. F. Riskey, van Rio de Janeiro met koffie en huiden; PALMIRA, kapt. C. de Vos, van Villa Nova met zoethout en kurk; CATHARINA, kapt. M.H. Zuermeijer, van Rouen met gips; ST. MICHEL, kapt. E.P. Brons van Hull en AGAMEMNON, kapt. J.C.H. Maack van Liverpool, beide met stukgoederen; EOLIDES, kapt. J.W. Fremdeling, van Cette met wijn; JOHANNA ELISABETH, kapt. M. Mesdagh, van Batavia met koffie; CONCORDIA, kapt. J.D. Zijlstra, van Marseille met stukgoederen: ALINE, kapt. P. Vasselin, van Cette met wijn en brandewijn; THE BETSEY, kapt. J. Howlett, van Liverpool met stukgoederen; de IRIS, kapt. B. Arfsten, van Lissabon met fruit; DE VERWACHTING, kapt. J.H. Schipper, van Oléron met zout; DE VROUW MARGARETHA, kapt. H.J. Veen van de Marennes en KLAZINA MARGARETHA, kapt. P.D. Dik van Tremblade, beide met zout; THE CINN, kapt. J.W. Pyit, van Liverpool met stukgoederen; CONCORDIA, kapt. B.J. de Boer, van de Marennes met zout; DE JONGE SOPHIA, kapt. J.F. Muys van Londen met stukgoederen; IMMINA BOUMAN, kapt. J.H. Holland, van Cette met wijn en brandewijn; REINIERA, kapt. G. Meugens en THE WARBLER, kapt. E. Chassen, beide van de Havanna met suiker, deze twee moeten quarantaine houden.

Afbeelding
Datum 28 juni 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 26 juni. Kapt. G. Goudappel, van Marennes te Brielle binnen, is de 11e dezer op 48 gr. 45 min. noorderbreedte, 5 gr. 48 min. lengte W. van Greenwich, gepasseerd het schip ’S LANDS WELVAREN, kapt. A. Rietdijk, uit de Maas naar Gibraltar, en de volgende dag, op 40 gr. 1 min. breedte, 5 gr. 45 min. lengte, een schip tonende Rotterdamsche vlag met n.º 118, zijnde die van kapt. J.C. Teves, voerende het schip DE MAAS, de 9e dezer van Helvoetsluis naar Batavia gezeild.
Het schip THERÈSA, kapt. C.H. Baijne, de 12e mei van La Guaira naar Hamburg vertrokken, was de 19e op de hoogte van Douvres.
Het schip DE VROUW MARGARETHA, kapt. P. Muller, de 2e april van Smyrna naar Amsterdam gezeild, was de 3e mei in het gezicht van Gibraltar, doch is door aanhoudende westelijke winden en stormweer teruggehouden tot de 2e dezer, als wanneer het te Gibraltar is binnengelopen, van waar het de 3e weer is vertrokken.

Afbeelding
Datum 18 juni 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Amsterdam, 16 juni. Een schip tonende de vlag van het collegie Zeemans Hoop, met nr. 43, zijnde die van kapt. F.H. Zeijlstra, voerende het schip MARIA, de 19e mei uit Texel gezeild.
Het schip DE BROEDERLIEFDE, kapt. H.J. Carst, van Amsterdam naar Rouaan, is de 10e dezer in goede staat te Le Havre binnengelopen, doch werd met meer andere schepen door gebrek aan loodsen verhinderd de reis te vervolgen.
De schepen URANIA, kapt. A. Brodersen, van St. Thomas en DE VROUW MARGARETA, gevoerd door de stuurman Thomson (voor wijlen kapt. P. Muller), van Smyrna naar Amsterdam; ANNA KATARINA, kapt. J.S. Prahm, van Girgenti waren de 6e dezer op de hoogte van Douvres.
(opm: voor de brik VROUW MARGARETHA was dit het einde van haar laatste reis; begin januari werd de zeebrief naar Den Haag teruggezonden met de mededeling ‘schip ter sloping verkocht’)

RC 200629
Amsterdam, 18 juni. de 3e dezer is door de loodschipper C.J. Duinker, tussen de Singels en Douvres, in goede staat gepraaid DE JONGE EVERT, kapt. J.J. Kiers, van Bordeaux naar Petersburg.
Kapt. J.J. Barends rapporteert dat hij de 11e dezer voor de hoofden (opm: Nauw van Calais) gepraaid heeft een schooner tonende de Rotterdamse nommervlag 60, sturende westwaarts.

Afbeelding
Datum 17 oktober 1829
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. F. der Kinderen, A. van der Sluis, H. Gullen en C.A. Schröder, makelaars, zullen op maandag de 26e oktober 1829, des avonds ten zes ure, te Amsterdam, in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ verkopen een extra ordinair welbezeild Nederlands brikschip, genaamd DE VROUW MARGARETHA, laatst gevoerd door wijlen kapt. P. Mulder. Volgens Nederlandse meetbrief lang 21 ellen 50 duimen, wijd 4 ellen 80 duimen, hol 3 ellen 70 duimen, groot 145 tonnen of 77 lasten. Breder bij de cargadoors Van den Beij & Kroon.

Afbeelding